Ухвала
від 30.07.2020 по справі 918/844/18
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

30 липня 2020 року

м. Київ

Справа № 918/844/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Банаська О. О. - головуючого, Пєскова В. Г., Студенця В. І.

за дорученням судді помічник судді Горейко М. В.

за участю представників:

прокурора: Баклан Н. Ю.

ПП "Рівнеенергопотенціал: Дримлюга Ю. С.

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу заступника прокурора Рівненської області

на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 13.06.2019

у складі колегії суддів: Тимошенка О. М. - головуючого, Дужича С. П., Юрчука М. І.

у справі за позовом заступника керівника Рівненської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Відділу освіти Рівненської районної державної адміністрації

до Приватного підприємства "Рівнеенергопотенціал"

за участю третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Рівненська районна рада

про визнання недійсним договору в частині та стягнення суми ПДВ

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду перебуває касаційна скарга заступника прокурора Рівненської області на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 13.06.2019 у справі № 918/844/18.

Ухвалою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 10.07.2020 у складі колегії суддів Касаційного господарського суду: Банаська О. О. - головуючого, Катеринчук Л. Й., Пєскова В. Г. призначено розгляд справи на 30.07.2020.

У зв`язку з відпусткою судді Катеринчук Л. Й. автоматизованою системою документообігу суду для розгляду справи № 918/844/18 визначено колегію суддів у складі: Банаська О. О. - головуючого, суддів - Пєскова В. Г., Студенця В. І., яка ухвалою від 21.07.2020 прийняла справу до провадження та задовольнила клопотання від 18.06.2020 представника Приватного підприємства "Рівнеенергопотенціал" адвоката Шевчука В. С. про проведення судового засідання 30.07.2020 в режимі відеоконференції.

27.07.2020 до Верховного Суду надійшло клопотання Приватного підприємства "Рівнеенергопотенціал" про відкладення судового засідання та проведення наступного судового засідання в режимі відеоконференції.

У судове засідання 30.07.2020 з`явилися прокурор та представник Приватного підприємства "Рівнеенергопотенціал" (останній в режимі відеоконференції), який просив зняти з розгляду клопотання про відкладення розгляду справи та просив призначити наступне судове засідання в режимі відеоконфренції.

Відповідно до частини першої статті 216 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 202 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги неявку позивача та третьої особи, відповідно до приписів статті 216 Господарського процесуального кодексу України, з метою надання можливості учасникам справи скористатись своїми процесуальними правами, дотримання принципу пропорційності, реалізації засад змагальності, враховуючи завдання господарського судочинства, особливості конкретних обставин справи Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду вважає за доцільне відкласти розгляд касаційної скарги.

Разом з тим суд звертає увагу, що 17.07.2020 набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 18.06.2020 № 731-IX яким пункт 4 розділу X "Прикінцеві положення" ГПК України викладено у новій редакції , відповідно до якого під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення. Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Водночас згідно з пунктом 2 розділу ІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону № 731-IX процесуальні строки, які були продовжені відповідно до пункту 4 розділу X "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України , пункту 3 розділу XII "Прикінцеві положення" Цивільного процесуального кодексу України, пункту 3 розділу VI "Прикінцеві положення" Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" № 540-IX від 30 березня 2020 року, закінчуються через 20 днів після набрання чинності цим Законом . Протягом цього 20-денного строку учасники справи та особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цими кодексами), мають право на продовження процесуальних строків з підстав, встановлених цим Законом.

Розглянувши клопотання представника Приватного підприємства "Рівнеенергопотенціал" про проведення наступного судового засідання в режимі відеоконференції колегія суддів дійшла такого висновку.

Відповідно до частин першої та сьомої статті 197 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

З метою дотримання прав всіх учасників справи № 918/844/18, у тому числі на участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, колегія суддів Верховного Суду вважає за необхідне задовольнити клопотання представника Приватного підприємства "Рівнеенергопотенціал" про проведення судового засідання 17.09.2020 о 12:00 у режимі відеоконференції із Господарським судом Рівненської області.

На підставі викладеного та керуючись статтями 197, 216, 232, 234, 235, 301, 314, 326 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду

УХВАЛИВ:

1. Відкласти розгляд справи № 918/844/18 за касаційною скаргою заступника прокурора Рівненської області на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 13.06.2019.

2. Повідомити учасників справи, що розгляд касаційної скарги у справі № 918/844/18 відбудеться 17 вересня 2020 року о 12:00 у приміщенні Касаційного господарського суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6 в залі судових засідань № 330.

3 . Надати учасникам справи строк для подання відзиву на касаційну скаргу до 20.08.2020.

4. Довести до відома учасників справи, що явка їх представників в судове засідання не є обов`язковою .

5. Звернути увагу учасників справи на можливості розгляду справи за відсутності їх представників за наявними у справі матеріалами у разі подання відповідного клопотання .

6. Повідомити учасників справи про можливість участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції, у т.ч. поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та про можливість подати процесуальні документи (заяви, клопотання, скарги, відзиви тощо) , в тому числі заяву в порядку статті 197 ГПК України, на електронну адресу суду ( kgs@supreme.court.gov.ua ), через особистий кабінет в системі "Електронний суд" , поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" та Закону України "Про електронні довірчі послуги".

7. Клопотання Приватного підприємства "Рівнеенергопотенціал" про проведення судового засідання 17.09.2020 в режимі відеоконференції задовольнити.

8. Доручити Господарському суду Рівненської області забезпечити проведення відеоконференції 17 вересня 2020 року о 12:00 у приміщенні цього суду за адресою: вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013.

9. Зобов`язати уповноважену особу Господарського суду Рівненської області до початку розгляду справи в режимі відеоконференції здійснити перевірку повноважень представників учасників справи.

10. Копію ухвали надіслати учасникам справи та з метою забезпечення своєчасного проведення відеоконференції на електронну адресу Господарському суду Рівненської області (inbox@rv.arbitr.gov.ua).

11 Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: http://supreme.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Головуючий О. О. Банасько

Судді В. Г. Пєсков

В. І. Студенець

Дата ухвалення рішення30.07.2020
Оприлюднено31.07.2020
Номер документу90670357
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/844/18

Постанова від 24.09.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 17.09.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 30.07.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 21.07.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 10.07.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 14.08.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Постанова від 13.06.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 06.05.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Рішення від 01.04.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Рішення від 01.04.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні