Ухвала
від 31.08.2020 по справі 467/1504/17
АРБУЗИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 467/1504/17

6/467/20/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.08.2020 року Арбузинський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого - судді Кірімової О.М.

за участю: секретаря судових засідань Сіваченко Ю.І.,

прокурора Мокряк І.М.,

державного виконавця Шевченко В.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Арбузинка подання заступника начальника Арбузинського районного відділу державної виконавчої служби Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Шевченка В.М. про розшук боржника фізичної особи ОСОБА_1 ,

ВСТАНОВИВ:

19 серпня 2020 року до Арбузинського районного суду Миколаївської області звернувся заступник начальника Арбузинського районного відділу державної виконавчої служби Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Шевченко В.М. із поданням про розшук боржника ОСОБА_1 .

Вказане подання обґрунтовує тим, що на виконанні в Арбузинському районному відділі ДВС Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) знаходиться виконавче провадження з виконання виконавчого листа № 467/1504/17 від 18 червня 2018 року виданого Арбузинським районним судом Миколаївської області про стягнення з ОСОБА_1 на користь прокуратури Миколаївської області судовий збір у сумі 9727 грн. 75 коп.

Виконавче провадження розпочате у відділі шляхом винесення постанови про відкриття виконавчого провадження від 20.06.2018 року.

25.09.2018 року боржник ОСОБА_1 подав до відділу письмову декларацію про доходи та майно боржника фізичної особи.

Згідно довідки Садівської сільської ради боржник за адресою вказаною у виконавчому документі не мешкає. Державному виконавцю відомо, що боржник на даний час перебуває за межами території України. З посиланням на статтю 36 ЗУ "Про виконавче провадження" просить, оголосити розшук боржника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судовому засіданні заступник начальника Арбузинського районного відділу державної виконавчої служби Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Шевченко В.М. підтримав подане ним подання та просив його задовольнити з підстав, викладених у змісті подання, зазначивши, що рішення суду на сьогоднішній день боржником не виконано, будь-яких дій спрямованих на його виконання не здійснено.

Прокурор в судовому засіданні просив про задоволення подання державного виконавця про розшук боржника, оскільки наявні всі підстави для розшуку боржника. зазначив, що рішення суду боржником не виконано, на примусовому виконанні перебуває виконавчий лист, державним виконавцем вжито усіх необхідних заходів щодо виконання рішення суду, однак встановлено, що боржник виїхав за кордон, у нього відсутнє будь-яке майно та грошові кошти. Тому вважав, що клопотання є обгрунтованим і таким, що підлягає до задоволення.

Інші учасники справи: Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області, боржник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилися, зі згоди прокурора та державного виконавця суд визнав повідомлення учасників справи, які не з`явилися, належним, а неявку такою, що не перешкоджає розглядові справи.

Згідно ч. 3 ст. 438 ЦПК України суд розглядає подання виконавця протягом десяти днів.

При цьому, вищевказана норма не закріплює обов`язок розгляду подання про розшук боржника за участі учасників справи, а тому заявник та сторони виконавчого провадження в судове засідання не викликалися.

Вивчивши подання заступника начальника Арбузинського районного відділу державної виконавчої служби Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Шевченка В.М. про розшук боржника фізичної особи ОСОБА_1 та додані до нього докази, вислухавши думку прокурора, державного виконавця, суд приходить до наступного.

За приписами ч. 1 ст. 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання.

Зазначене конституційне положення відображено і у п. 7 ч 3 ст. 2 та ст. 18 ЦПК України, згідно з якими судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Отже, виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду, що передбачено ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Порядок виконання судових рішень та повноваження виконавців при вчиненні виконавчих дій визначені Законом України Про виконавче провадження .

Відповідно до ст. 1 Закону України Про виконавче провадження виконавче провадження, як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Стаття 6 Конституції України визначає, що органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України.

Згідно з ч. 1 ст. 18 Закону виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Отже, метою виконавчого провадження є примусове виконання судових рішень.

Як встановлено судом і таке вбачається з матеріалів справи, на виконанні в Арбузинському районному відділі ДВС Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) знаходиться виконавче провадження з виконання виконавчого листа № 467/1504/17 від 18 червня 2018 року виданого Арбузинським районним судом Миколаївської області про стягнення з ОСОБА_1 на користь прокуратури Миколаївської області судовий збір у сумі 9727 грн. 75 коп. на виконання рішення суду по справі за позовом керівника Первомайської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області до ОСОБА_1 про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки, скасування державної реєстрації договору оренди земельної ділянки та повернення земельної ділянки у розпорядження держави.

Виконавче провадження № 56642548 за вказаним виконавчим документом відкрито державним виконавцем постановою від 20 червня 2018 року, зобов`язано боржника надати декларацію про доходи та майно.

У відповідності до копії постанови про відкриття виконавчого провадження та копії виконавчого листа № 467/1504/17, виданого Арбузинським районним судом Миколаївської області 18 червня 2018 року, адресою місця проживання боржника значено: АДРЕСА_1 .

На виконання постанови від 18 червня 2018 року, 25 вересня 2018 року ОСОБА_1 до відділу державної виконавчої служби подано декларацію про доходи та майно боржника фізичної особи, яка свідчить про обізнаність ОСОБА_1 про відкрите виконавче провадження. Крім того, у відповідності до вказаної декларації ОСОБА_1 підтверджено, що він зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово (ч. 1ст.29 ЦК України).

Рішення на сьогоднішній день боржником не виконано, будь-яких дій спрямованих на його виконання ним не здійснено.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, відомості про те, що боржнику на праві власності належить нерухоме майно, відсутні.

Згідно відповіді Пенсійного фонду України від 24.07.2020 року відомості про ОСОБА_1 , як особу-боржника, яка працює за трудовим та цивільно-правовим договорами. про останнє місце роботи, відсутні.

Згідно відповіді № 83755681 від 24.07.2020 року Державної фіскальної служби України про джерела отримання доходів боржників - фізичних осіб інформація стосовно ОСОБА_1 щодо сум доходів, нарахованих (сплачених) податковим агентом на користь платників податку, та сум утриманого з них податку в ДРФО відсутня.

Згідно відповіді Міністерства внутрішніх справ України від 24.07.2020 року щодо зареєстрованих за боржником транспортних засобів відомості відсутні.

05 липня 2020 року державним виконавцем Шевченко В.М. винесено постанову про арешт коштів боржника.

29 липня 2020 року державним виконавцем здійснений вихід за адресою: АДРЕСА_1 , за результатами якого державним виконавцем складений акт, відповідно до якого доступ до житла не надано. За інформацією, отриманою від сусідів, боржник за вказаною адресою не проживає протягом тривалого часу, ймовірно перебуває за кордоном, але щодо точного місцезнаходження боржника, то про таке їм не відомо.

Згідно довідки Благодатненської сільської ради Миколаївської області від 13.05.2020 року № 129, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , але не проживає. Зі слів батьків знаходиться за кордоном.

Відповідно до інформації Державного прикордонної служби України ОСОБА_1 02.07.2019 року перетнув кордон України та виїхав за її межі. Даних щодо його в`їзду на територію України на день розгляду подання немає.

Відповідно до інформації Державного прикордонної служби України ОСОБА_1 08.11.2019 року перетинав кордон України.

Як видно, державним виконавцем перевірялася інформація щодо належності боржнику ОСОБА_1 прав інтелектуальної власності, щодо реєстрації прав судноплавства, наявність цивільних повітряних суден, щодо проведення боржником торгівельних операцій, щодо відомостей його в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, в реєстрі страхувальників, в реєстрі платників єдиного податку, інформації про книги ОРО.

Також державним виконавцем з`ясовані відомості щодо наявності у боржника ОСОБА_1 рахунків. Однак за одним із них номер рахунку в банку не обліковується, за іншим - відсутні кошти на рахунку платника.

Згідно з ч. 1ст. 36 Закону України Про виконавче провадження у разі відсутності відомостей про місце проживання, перебування боржника - фізичної особи, а також дитини за виконавчими документами про відібрання дитини виконавець звертається до суду з поданням про винесення ухвали про розшук боржника або дитини. Розшук боржника або дитини, привід боржника оголошуються за місцем виконання рішення або за останнім відомим місцем проживання (перебування) боржника або дитини чи місцезнаходженням їхнього по майна, або за місцем проживання (перебування) стягувача.

Відповідно до ст. 438 ЦПК України, розшук боржника оголошується за місцем виконання рішення або за останнім відомим місцем проживання (перебування) боржника чи місцезнаходженням їхнього майна, або за місцем проживання (перебування) стягувача.

Так, з наданих до подання державного виконавця матеріалів виконавчого провадження вбачається, що державним виконавцем були вчинені усі визначені законом заходи для встановлення фактичного місця проживання боржника ОСОБА_1 - визначено про відсутність рухомого та нерухомого майна, належного боржнику, наявність рахунків у банку, та на які накладено арешт, виконавцем здійснено вихід за зареєстрованою адресою проживання боржника, встановлено, що такий офіційно не працює, виїхав за межі України. Але вказані заходи не дали можливість встановити дійсне, фактичне місце проживання боржника.

Отже, аналізуючи вищевикладене, суд вважає, що боржник відсутній за зареєстрованим місцем проживання, його фактичне місце перебування невідомо, а тому без оголошення розшуку боржника належне виконання рішення є неможливим, а тому подання державного виконавця є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 18, 36, 41, 48 Закону України Про виконавче провадження , ст.ст. 259, 260, 438 ЦПК України суд

УХВАЛИВ:

Подання заступника начальника Арбузинського районного відділу державної виконавчої служби Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Шевченка В.М. про розшук боржника фізичної особи ОСОБА_1 - задовольнити.

Оголосити розшук ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Копію ухвали надіслати для виконання до Арбузинського відділення поліції Братського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області, Арбузинському районному відділу державної виконавчої служби Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) - для відома.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга подається до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст ухвали виготовлено 01 вересня 2020 року o 08 годині 15 хвилин

Суддя Арбузинського

районного суду О.М. Кірімова

СудАрбузинський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення31.08.2020
Оприлюднено03.09.2020
Номер документу91258223
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —467/1504/17

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 20.08.2020

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кологрива Т. М.

Постанова від 30.04.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 18.11.2019

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кологрива Т. М.

Ухвала від 17.09.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Стрільчук Віктор Андрійович

Ухвала від 02.08.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Стрільчук Віктор Андрійович

Ухвала від 13.07.2018

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Догарєва І. О.

Ухвала від 13.07.2018

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Догарєва І. О.

Постанова від 05.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Яворська Ж. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні