Ухвала
від 01.09.2020 по справі 592/10225/19
СУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 592/10225/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

01 вересня 2020 року Сумський районний суд Сумської області під головуванням судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисників ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми кримінальне провадження №42017200000000099 по обвинуваченню

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Суми, українця, громадянина України, з вищою освітою, мешканця АДРЕСА_1 , одруженого, ідентифікаційний код НОМЕР_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 та ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 358, ч. 1 ст. 212 КК України,

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Середнє Вовчанського району Харківської області, громадянина України, ідентифікаційний код НОМЕР_2 , з вищою освітою, одруженого, зареєстрованого за місцем фактичного мешкання за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 та ч. 1 ст. 366 КК України,

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки м. Суми, громадянки України, ідентифікаційний код НОМЕР_3 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_3 , фактично мешканки АДРЕСА_4 , з вищою освітою, заміжньої, раніше не судимої,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 28 та ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27 та ч. 4 ст. 358 КК України,

В С Т А Н О В И В :

З тексту обвинувального акту вбачається, що обвинувачені ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 обвинувачуються у вчиненні кримінальних правопорушень за наступних обставин.

ОСОБА_7 згідно рішення №1 від 12.11.2015 засновника ТОВ «Сумиліс» (код 40119477) призначений на посаду директора та у період з 12.11.2015 по 07.12.2016 перебував на посаді директора ТОВ «Сумиліс» і згідно рішення №4 від 07.12.2016 засновника ТОВ «Сумиліс» (код 40119477) був звільнений з даної посади. Основним видом діяльності товариства було «лісопильне та стругальне виробництво».

Крім того, згідно рішення №1 від 22.07.2016 засновника ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) та наказу про призначення на посаду №1-К від 22.07.2016 ОСОБА_7 у період з 22.07.2016 по теперішній час перебуває на посаді директора ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462), основним видом діяльності якого також є «лісопильне та стругальне виробництво».

Відповідно до модельних статутів ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) та ТОВ «Сумиліс» (код 40119477), кожне товариство має самостійний баланс, рахунки в банках, печатку із своїм найменуванням, ідентифікаційним кодом, діє на принципах повної господарської самостійності і самоокупності, несе відповідальність за результати своєї господарської діяльності та виконання зобов`язань, може набувати майнові та особисті немайнові права, нести обов`язки, вчиняти правочини відповідно до законодавства, самостійно планує свою господарську діяльність і провадить таку діяльність на підставі договорів, реалізує власну продукцію (роботи, послуги). Виконавчим органом товариств, що здійснює управління його поточною діяльністю, є директор.

Крім того, ОСОБА_7 , згідно ч.7 ст.8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999, зобов`язаний забезпечувати дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності, організувати контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій.

Таким чином, ОСОБА_7 , у період з 12.11.2015 по 07.12.2016 перебуваючи на посаді директора ТОВ «Сумиліс» (код 40119477) та у період з 22.07.2016 по теперішній час перебуваючи на посаді директора ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462), виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, тобто згідно ч. 3 ст.18 КК України та загальних положень до розділу XVII Особливої частини КК України, є службовою особою.

На директора ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) та ТОВ «Сумиліс» (код 40119477) ОСОБА_7 покладено обов`язки по своєчасному і повному дотриманню вимог чинного законодавства, у тому числі забезпечення своєчасності та повного декларування та сплати податків до бюджету, в т.ч. податку на додану вартість та податку на прибуток.

Відповідно до ч.1 ст.3 Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб`єктів підприємницької діяльності, пов`язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» від 8 вересня 2005 року №2860-IV, реалізація за межі митної території України в митному режимі експорту суб`єктами підприємницької діяльності лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, допускається за наявності сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів.

Відповідно до п. п. 5,6 Тимчасового порядку видачі сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій, затвердженого Постановою КМ України від 21.12.2005 №1260,для отримання сертифікату експортери подають обласному управлінню лісового господарства Держкомлісгоспу заяву за встановленою комітетом формою, до якої додається копія (з обов`язковим пред`явленням оригіналу) товарно-транспортної або залізничної накладної про придбання лісо- та пиломатеріалів, або лісорубного квитка (для постійних лісокористувачів). Експортери несуть відповідальність за достовірність інформації в поданих ними документах.

Знаючи про існуючий порядок видачі сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій, розуміючи необхідність надання до Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства оригіналів та копій товарно-супровідних документів на лісопродукцію, відповідно до вищевказаного Тимчасового порядку, ОСОБА_7 вирішив отримувати відповідні сертифікати у поза встановлений законом спосіб.

Реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на здійснення експорту за кордон пиломатеріалів, походження яких під час досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_7 з метою отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій, вирішив подавати до Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства завідомо підроблені документи щодо походження деревини.

Розуміючи, що самостійно досягти злочинного наміру він не зможе, ОСОБА_7 , розробивши план скоєння злочинів, прийшов до висновку, що для здійснення його злочинного задуму необхідно залучити осіб, які поділяють його незаконні інтереси і прагнуть до швидкого збагачення, та спільно з ним і під його керівництвом виявлять бажання взяти участь у діяльності організованої злочинної групи.

Визначившись з напрямком протиправної діяльності, ОСОБА_7 особисто підбирав учасників організованої групи. При цьому він забезпечував стійкість і професійність групи, керованість і тривалість намічених ним злочинних дій, використав для відбору кандидатів їх особисті якості схильність до вчинення корисливих злочинів, знання законодавства, документообігу з питань продажу лісоматеріалів, здатність до безумовного підпорядкування його вказівкам, умови їх життя, прагнення до незаконного збагачення тощо.

Реалізуючи злочинний план, у невстановлений досудовим слідством час і місці, але не пізніше січня 2016 року, ОСОБА_7 , довівши до відома своїх знайомих ОСОБА_9 та ОСОБА_8 план злочинної діяльності, запропонував їм прийняти участь у ній, за що пообіцяв останнім отримання матеріальної вигоди. Керуючись корисливим мотивом, ОСОБА_9 та ОСОБА_8 прийняли пропозицію ОСОБА_7 та надали свою добровільну згоду на участь у вчиненні злочинів у складі організованої злочинної групи.

Згідно розробленого плану учасники організованої ОСОБА_7 злочинної групи повинні були здійснювати підробку первинних документів з питань придбання пиломатеріалів для подальшого їх використання у фінансово-господарській діяльності підконтрольних ОСОБА_7 суб`єктів господарювання ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) та ТОВ «Сумиліс» (код 40119477) шляхом їх подання до Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства з метою отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій.

Таким чином, у невстановлені досудовим слідством час та місці, але не пізніше січня 2016 року ОСОБА_7 , з корисливих мотивів, з метою вчинення злочинів підробки та використання підроблених документів, створив злочинне угрупування, до складу якого, окрім нього, увійшли ОСОБА_9 та ОСОБА_8 , метою створення якого було спільне вчинення зазначеної злочинної діяльності.

Як організатор і керівник організованої групи, ОСОБА_7 поклав на себе виконання наступних обов`язків: розробку плану і організацію вчинення злочинів; розподіл обов`язків між виконавцями злочинного об`єднання з чітким визначенням ролей при вчиненні злочинів; напрямок і координацію дій членів злочинного об`єднання при організації вчинення злочинів та інших осіб, яким не було відомо про злочинні наміри членів організованої групи; розподіл коштів (прибутків), одержаних у результаті злочинної діяльності, між членами організованої групи; впровадження спільних неформальних правил поведінки всередині організованої групи, які мають виконуватися в суворому порядку всіма її учасниками; підшукання бланків первинних документів від суб`єктів підприємницької діяльності, які займаються придбанням та обробкою деревини; безпосередня підробка первинних документів з питань придбання деревини та пиломатеріалів; забезпечення безпеки у випадку можливої загрози зі сторони співробітників правоохоронних органів шляхом конспірації.

Так, згідно єдиного злочинного плану і розподіленим ролям, кожний з співучасників виконував наступні, відведені ОСОБА_7 , функції:

ОСОБА_7 , взявши на себе роль організатора злочинної групи, використовуючи свій досвід, авторитет та довіру службових осіб Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства, забезпечував отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, здійснював фінансування злочинної групи за рахунок коштів отриманих від підприємницької діяльності ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) та ТОВ «Сумиліс» (код 40119477), особисто координував дії учасників групи, надавав вказівки ОСОБА_9 щодо документального оформлення придбання лісоматеріалів, створення офіційних документів з недостовірними відомостями про факти придбання пиломатеріалів та подання до Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства документів щодо походження лісу, безпосередньо як директор ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) та ТОВ «Сумиліс» (код 40119477) особисто посвідчував вищевказані документи, розпоряджався коштами, що надходили на рахунки підконтрольних суб`єктів господарювання, надавав вказівки ОСОБА_8 щодо необхідності складання та підписання видаткових та товарно-транспортних накладних щодо продажу ПП «Єгоров» (код 33481890) лісоматеріалів на адресу ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) та ТОВ «Сумиліс» (код 40119477).

ОСОБА_9 , перебуваючи на посаді начальника відділу реалізації ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) та ТОВ «Сумиліс» (код 40119477) відповідно, будучи обізнаною про порядок діяльності, пов`язаної з експортом лісу, отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів, маючи досвід у документальному забезпеченні вказаних операцій, повинна була за вказівкою ОСОБА_7 створювати офіційні документи з питань придбання лісоматеріалів, в які умисно вносити недостовірні відомості щодо фактів продажу, перевезення тощо, за необхідності особисто здійснювати оформлення заяв та пакетів документів, в тому числі з використанням раніше підроблених документів, які в подальшому подавалися, у тому числі нею, для отримання в Сумському обласному управлінні лісового та мисливського господарства сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій.

ОСОБА_8 , згідно рішення №3 від 01.06.2006 засновника ПП «Єгоров» (код 33481890) перебуваючи на посаді директора ПП «Єгоров» (код 33481890), у період з 01.06.2006 по теперішній час здійснював господарську діяльність, пов`язану із обробкою та реалізацією лісоматеріалів. Відповідно до статуту ПП «Єгоров» (код 33481890), підприємство має самостійний баланс, рахунки в банках, печатку із своїм найменуванням, ідентифікаційним кодом, діє на принципах повної господарської самостійності і самоокупності, несе відповідальність за результати своєї господарської діяльності та виконання зобов`язань, може набувати майнові та особисті немайнові права, нести обов`язки, вчиняти правочини відповідно до законодавства, самостійно планує свою господарську діяльність і провадить таку діяльність на підставі договорів, реалізує власну продукцію (роботи, послуги). Виконавчим органом товариства, що здійснює управління його поточною діяльністю, є директор. Крім того, ОСОБА_8 , згідно ч.7 ст.8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999, зобов`язаний забезпечувати дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності, організувати контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій. Таким чином, ОСОБА_8 у період з 01.06.2006 по теперішній час, перебуваючи на посаді директора ПП «Єгоров» (код 33481890), виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, тобто, згідно ч.3 ст.18 КК України та загальних положень до розділу XVII Особливої частини КК України, був службовою особою.

У складі організованої групи ОСОБА_8 повинен був забезпечувати складання та підписання офіційних документів, що підтверджували факт придбання у ПП «Єгоров» (код 33481890) лісоматеріалів підпорядкованими ОСОБА_7 юридичними особами - ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) та ТОВ «Сумиліс» (код 40119477).

Так,на виконанняраніше узгодженогоплану злочинноїдіяльності зметою подальшогостворення документів,що посвідчувалифакти продажулісоматеріалів,директор ТОВ«Сумиліс» (код40119477) ОСОБА_7 уклав здиректором ПП«Єгоров» (код33481890) ОСОБА_8 договір купівлі-продажу №1 на придбання товару (пиловочник).

Крім того, перебуваючи на посаді директора ТОВ «СумиТрейд» (код40689462), ОСОБА_7 уклав здиректором ПП«Єгоров» (код33481890) ОСОБА_8 договір купівлі-продажу №3 від 01.11.2016 на придбання товару (пиловочник).

Діючи умисно, з метою подальшого отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , будучи достовірно обізнаними, що постачання товару від ПП «Єгоров»(код33481890) на адресу ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) та ТОВ «Сумиліс» (код 40119477) не здійснювалося, у період з 12.01.2016 по 31.12.2017 умисно склали первинні документи з питань придбання ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) та ТОВ «Сумиліс» (код 40119477) товарно-матеріальних цінностей у ПП «Єгоров» (код 33481890), які затвердили особистими підписами та печатками підприємств, з метою надання вказаним документам юридичної сили. При цьому ОСОБА_9 , маючи досвід в оформленні документів, допомогла ОСОБА_7 у складанні зазначених документів та комунікації з цих питань з ОСОБА_8 . При цьому, вказані операції також були спрямовані на штучне завищення ОСОБА_7 податкового кредиту та валових витрат ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) та ТОВ «Сумиліс» (код 40119477).

У подальшому вказані документи ОСОБА_7 використав уфінансово-господарськійдіяльності для відображення у бухгалтерському та податковому обліках товариств ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) та ТОВ «Сумиліс» (код 40119477), а також подання до Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства з метою отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій. При цьому частину з вказаних документів до Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства було надано безпосередньо ОСОБА_9 за вказівкою ОСОБА_7 .

Таким чином, ОСОБА_7 спільно з ОСОБА_8 та за пособництва ОСОБА_9 було умисно підроблено документи з питань придбання Товариством з обмеженою відповідальністю «Сумиліс» (код 40119477) товарно-матеріальних цінностей у ПП «Єгоров» (код 33481890), а саме: видаткова накладна №5 від 12.01.2016 на суму 38397,84 грн., у т.ч. ПДВ 6399,64 грн., видаткова накладна №6 від 13.01.2016 на суму 39079,73 грн., у т.ч. ПДВ 6513,29 грн., видаткова накладна №5 від 12.01.2016 на суму 38397,84 грн., у т.ч. ПДВ 6399,64 грн., видаткова накладна №7 від 13.01.2016 на суму 58382,88 грн., у т.ч. ПДВ 9730,48 грн., видаткова накладна №8 від 14.01.2016 на суму 39562,96 грн., у т.ч. ПДВ 6593,83 грн., видаткова накладна №9 від 14.01.2016 на суму 73605 грн., у т.ч. ПДВ 12267,50 грн., видаткова накладна №10 від 14.01.2016 на суму 36292,64 грн., у т.ч. ПДВ 6048,77 грн., видаткова накладна №13 від 18.01.2016 на суму 37072,81 грн., у т.ч. ПДВ 6178,80 грн., видаткова накладна №15 від 15.01.2016 на суму 53201,64 грн., у т.ч. ПДВ 8866,94 грн., видаткова накладна №24 від 09.02.2016 на суму 32418,64 грн., у т.ч. ПДВ 5403,11 грн., видаткова накладна №23 від 09.02.2016 на суму 32681,68 грн., у т.ч. ПДВ 5446,95 грн., видаткова накладна №25 від 10.02.2016 на суму 21371,82 грн., у т.ч. ПДВ 3561,97 грн., видаткова накладна №29 від 17.02.2016 на суму 23679,58 грн., у т.ч. ПДВ 3946,60 грн., видаткова накладна №30 від 18.02.2016 на суму 14960,11 грн., у т.ч. ПДВ 2493,35 грн., видаткова накладна №57 від 05.04.2016 на суму 31331,15 грн., у т.ч. ПДВ 5221,86 грн., видаткова накладна №58 від 06.04.2016 на суму 31276,36 грн., у т.ч. ПДВ 5212,73 грн., видаткова накладна №60 від 08.04.2016 на суму 46882,66 грн., у т.ч. ПДВ 7813,78 грн., видаткова накладна №62 від 11.04.2016 на суму 40226,80 грн., у т.ч. ПДВ 6704,47 грн., видаткова накладна №64 від 12.04.2016 на суму 35393,15 грн., у т.ч. ПДВ 5898,86 грн., видаткова накладна №65 від 14.04.2016 на суму 36340,10 грн., у т.ч. ПДВ 6056,68 грн., видаткова накладна №67 від 15.01.2016 на суму 70567,20 грн., у т.ч. ПДВ 11761,20 грн., видаткова накладна №70 від 18.04.2016 на суму 61468,81 грн., у т.ч. ПДВ 10244,80 грн., видаткова накладна №80 від 30.05.2016 на суму 58318,66 грн., у т.ч. ПДВ 9719,78 грн., видаткова накладна №87 від 01.06.2016 на суму 64363,03 грн., у т.ч. ПДВ 10727,17 грн., видаткова накладна №89 від 03.06.2016 на суму 51998,46 грн., у т.ч. ПДВ 8666,41 грн., видаткова накладна №90 від 06.06.2016 на суму 56252,29 грн., у т.ч. ПДВ 9375,38 грн., видаткова накладна №92 від 08.06.2016 на суму 50369,59 грн., у т.ч. ПДВ 8394,93 грн., видаткова накладна №94 від 10.06.2016 на суму 75774,96 грн., у т.ч. ПДВ 12629,16 грн., видаткова накладна №95 від 13.06.2016 на суму 37827,78 грн., у т.ч. ПДВ 6304,63 грн., видаткова накладна №97 від 15.06.2016 на суму 57400,01 грн., у т.ч. ПДВ 9566,67 грн., видаткова накладна №108 від 25.07.2016 на суму 71291,40 грн., у т.ч. ПДВ 11881,90 грн., видаткова накладна №109 від 27.07.2016 на суму 64210,56 грн., у т.ч. ПДВ 10701,76 грн., видаткова накладна №110 від 28.07.2016 на суму 45198,47 грн., у т.ч. ПДВ 7533,08 грн., видаткова накладна №111 від 29.07.2016 на суму 52813,07 грн., у т.ч. ПДВ 8802,18 грн., видаткова накладна №113 від 31.08.2016 на суму 52897,38 грн., у т.ч. ПДВ 8816,23 грн., видаткова накладна №114 від 01.09.2016 на суму 53019,79 грн., у т.ч. ПДВ 8836,63 грн., видаткова накладна №115 від 02.09.2016 на суму 66173,41 грн., у т.ч. ПДВ 11028,90 грн., видаткова накладна №116 від 05.09.2016 на суму 76067,99 грн., у т.ч. ПДВ 12678 грн., видаткова накладна №117 від 06.09.2016 на суму 78644,34 грн., у т.ч. ПДВ 13107,39 грн., видаткова накладна №118 від 07.09.2016 на суму 66513,62 грн., у т.ч. ПДВ 11085,60 грн., видаткова накладна №119 від 08.09.2016 на суму 72173,26 грн., у т.ч. ПДВ 12028,88 грн.

Крім того, ОСОБА_7 спільно з ОСОБА_8 та за пособництва ОСОБА_9 було умисно підроблено документи з питань придбання ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) товарно-матеріальних цінностей у ПП «Єгоров» (код 33481890), а саме: видаткова накладна №143 від 01.11.2016 на суму 54158,40 грн., у т.ч. ПДВ 9026,40 грн., видаткова накладна №144 від 02.11.2016 на суму 36940,27 грн., у т.ч. ПДВ 6156,71 грн., видаткова накладна №146 від 04.11.2016 на суму 46061,72 грн., у т.ч. ПДВ 7676,95 грн., видаткова накладна №148 від 07.11.2016 на суму 35542,30 грн., у т.ч. ПДВ 5923,72 грн., видаткова накладна №149 від 08.11.2016 на суму 41259,01 грн., у т.ч. ПДВ 6876,50 грн., видаткова накладна №161 від 12.12.2016 на суму 39782,64 грн., у т.ч. ПДВ 6630,44 грн., видаткова накладна №162 від 13.12.2016 на суму 38494,70 грн., у т.ч. ПДВ 6415,78 грн., видаткова накладна №163 від 13.12.2016 на суму 48026,03 грн., у т.ч. ПДВ 8004,34 грн., видаткова накладна №164 від 14.12.2016 на суму 50569,60 грн., у т.ч. ПДВ 8428,27 грн., видаткова накладна №165 від 14.12.2016 на суму 34723,84 грн., у т.ч. ПДВ 5787,31 грн., видаткова накладна №166 від 15.12.2016 на суму 62964,00 грн., у т.ч. ПДВ 10494,00 грн., видаткова накладна №167 від 15.12.2016 на суму 38334,41 грн., у т.ч. ПДВ 6389,07 грн., видаткова накладна №168 від 15.12.2016 на суму 51300,18 грн., у т.ч. ПДВ 8550,03 грн., видаткова накладна №12 від 24.02.2017 на суму 51805,19 грн., у т.ч. ПДВ 8634,20 грн., видаткова накладна №13 від 27.02.2017 на суму 60206,30 грн., у т.ч. ПДВ 10034,38 грн., видаткова накладна №15 від 01.03.2017 на суму 46638,96 грн., у т.ч. ПДВ 7773,16 грн., товарно-транспортна накладна №161 від 12.12.2016, товарно-транспортна накладна №162 від 13.12.2016, товарно-транспортна накладна №163 від 13.12.2016, товарно-транспортна накладна №164 від 14.12.2016, товарно-транспортна накладна №165 від 14.12.2016, товарно-транспортна накладна №166 від 15.12.2016, товарно-транспортна накладна №167 від 15.12.2016, товарно-транспортна накладна №168 від 15.12.2016, товарно-транспортна накладна №Р12 від 24.02.2017, товарно-транспортна накладна №Р13 від 27.02.2017, товарно-транспортна накладна №Р15 від 01.03.2017.

У подальшому вищезазначені підроблені первинні документи директором ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) та ТОВ «Сумиліс» (код 40119477) ОСОБА_7 , шляхом особистого подання або їх подання ОСОБА_9 за вказівкою ОСОБА_7 , було використано для отримання в Сумському обласному управлінні лісового та мисливського господарства сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій, зокрема сертифікатів Серія СМ №984567 від 18.01.2016, Серія СМ №984573 від 19.01.2016, Серія СМ №984839 від 09.02.2016, Серія СМ №984990 від 19.02.2016, Серія СМ №985030 від 23.02.2016, Серія СМ №985670 від 08.04.2016, Серія СМ №985704 від 12.04.2016, Серія СМ №985705 від 12.04.2016, Серія СМ №985776 від 18.04.2016, Серія СМ №985938 від 29.04.2016, Серія СМ №986351 від 01.06.2016, Серія СМ №986352 від 01.06.2016, Серія СМ №986388 від 02.06.2016, Серія СМ №986412 від 03.06.2016, Серія СМ №986431 від 06.06.2016, Серія СМ №986470 від 08.06.2016, Серія СМ №987117 від 28.07.2016, Серія СМ №987211 від 05.08.2016, Серія СМ №987401 від 18.08.2016, Серія СМ №988263 від 28.10.2016, Серія СМ №988413 від 11.11.2016, Серія СМ №988591 від 28.11.2016, Серія СМ №988715 від 07.12.2016, Серія СМ №988924 від 27.12.2016, Серія СМ №988953 від 03.01.2017, Серія СМ №988954 від 03.01.2017, Серія СМ №989002 від 11.01.2017, Серія СМ №989798 від 31.03.2017.

Крім того, ОСОБА_7 ,перебуваючи напосаді директораТОВ «Сумиліс»(код40119477),діючи ускладі організованоїгрупи,з метоюотримання сертифікатівпро походженнялісоматеріалів тавиготовлених зних пиломатеріалівдля здійсненняекспортних операцій, підробивта використавшляхом поданнядо Сумськогообласного управліннялісового тамисливського господарствапідроблений документз питаньпридбання товарно-матеріальнихцінностей уФОП ОСОБА_10 (код НОМЕР_4 ), а саме: видаткову накладну №57 від 24.06.2016 на суму 64439,22 грн.

У подальшому ОСОБА_7 , перебуваючи на посаді директора

ТОВ «Сумиліс»(код40119477)на підставі підробленої видатковоїнакладної №57від 24.06.2016на суму64439,22грн. отримав сертифікати Серія СМ №987013 від 20.07.2016, Серія СМ №987343 від 16.08.2016 про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій.

Не зупиняючись на вчиненому, директор ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) ОСОБА_7 уклав з ТОВ «Суми-Продресурс-2009» (код 36437535) договір поставки №1-17/10 від 17.10.2016 на придбання товару (ліс кругляк хвойних порід). У подальшому, будучи достовірно обізнаним, що постачання товару від ТОВ «Суми-Продресурс-2009» (код 36437535) не здійснювалося, ОСОБА_7 використав підробленідокументи уфінансово-господарськійдіяльності для відображення у бухгалтерському та податковому обліках ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462), а також подання до Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства з метою отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій. При цьому частину з вказаних документів до Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства було надано безпосередньо ОСОБА_9 за вказівкою ОСОБА_7

ОСОБА_7 було використано у фінансово-господарській діяльності ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) підроблені документи з питань придбання товарно-матеріальних цінностей у ТОВ «Суми-Продресурс-2009» (код 36437535), а саме: видаткова накладна №384 від 20.10.2016 на суму 30233,82 грн., у т.ч. ПДВ 5038,97 грн., видаткова накладна №385 від 22.10.2016 на суму 34749,09 грн., у т.ч. ПДВ 5791,52 грн., видаткова накладна №386 від 25.10.2016 на суму 31285,54 грн., у т.ч. ПДВ 5214,26 грн., видаткова накладна №387 від 27.10.2016 на суму 38488,84 грн., у т.ч. ПДВ 6414,81 грн., видаткова накладна №423 від 11.11.2016 на суму 37437,14 грн., у т.ч. ПДВ 6239,52 грн., видаткова накладна №425 від 14.11.2016 на суму 17994,65 грн., у т.ч. ПДВ 2999,11 грн., видаткова накладна №426 від 16.11.2016 на суму 38785,68 грн., у т.ч. ПДВ 6464,28 грн., видаткова накладна №429 від 18.11.2016 на суму 27603,58 грн., у т.ч. ПДВ 4600,60 грн., видаткова накладна №430 від 21.11.2016 на суму 19379,08 грн., у т.ч. ПДВ 3229,85 грн., видаткова накладна №432 від 23.11.2016 на суму 20148,99 грн., у т.ч. ПДВ 3358,17 грн., видаткова накладна №435 від 24.11.2016 на суму 40423,97 грн., у т.ч. ПДВ 6737,33 грн., видаткова накладна №491 від 06.12.2016 на суму 16515,68 грн., у т.ч. ПДВ 2752,61 грн., видаткова накладна №492 від 07.12.2016 на суму 25950,83 грн., у т.ч. ПДВ 4325,14 грн., видаткова накладна №493 від 09.12.2016 на суму 20502,41 грн., у т.ч. ПДВ 3417,07 грн., видаткова накладна №494 від 12.12.2016 на суму 23708,83 грн., у т.ч. ПДВ 3951,47 грн., видаткова накладна №495 від 14.12.2016 на суму 19339,40 грн., у т.ч. ПДВ 3223,23 грн., видаткова накладна №496 від 15.12.2016 на суму 31664,58 грн., у т.ч. ПДВ 5277,43 грн., видаткова накладна №497 від 16.12.2016 на суму 27397,86 грн., у т.ч. ПДВ 4566,31 грн., видаткова накладна №498 від 19.12.2016 на суму 37670,34 грн., у т.ч. ПДВ 6278,39 грн., видаткова накладна №499 від 20.12.2016 на суму 20072,20 грн., у т.ч. ПДВ 3345,37 грн., видаткова накладна №500 від 22.12.2016 на суму 24517,47 грн., у т.ч. ПДВ 4086,25 грн., видаткова накладна №501 від 23.12.2016 на суму 22441,16 грн., у т.ч. ПДВ 3740,19 грн., видаткова накладна №102 від 03.03.2017 на суму 22508,76 грн., у т.ч. ПДВ 3751,46 грн., видаткова накладна №103 від 06.03.2017 на суму 22179,37 грн., у т.ч. ПДВ 3696,56 грн., видаткова накладна №104 від 10.03.2017 на суму 32267,66 грн., у т.ч. ПДВ 5377,94 грн., видаткова накладна №105 від 13.03.2017 на суму 28371,31 грн., у т.ч. ПДВ 4728,55 грн.

У подальшому вищезазначені підроблені первинні документи директором ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) ОСОБА_7 , шляхом подання до Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства було використано для отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій, зокрема сертифікати: Серія СМ №988591 від 28.11.2016, Серія СМ №988648 від 01.12.2016, Серія СМ №988648 від 01.12.2016, Серія СМ №988715 від 07.12.2016, Серія СМ №988908 від 23.12.2016, Серія СМ №988924 від 27.12.2016, Серія СМ №988925 від 27.12.2016, Серія СМ №989798 від 31.03.2017.

Виконуючи раніше узгоджений план злочинної діяльності, з метою отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій, ОСОБА_7 , будучи директором ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462), прийняв рішення виготовити підроблені первинні документи з питань придбання техсировини сосни у ПП «Фаго Плюс» (код 39193707) для подальшого подання до Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства.

У подальшому, 28.03.2017 ОСОБА_7 надав вказівку ОСОБА_9 про створення товарно-транспортних накладних щодо транспортування техсировини сосни від ПП «Фаго Плюс» (код 39193707) на адресу ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462), при цьому ОСОБА_9 повинна була внести до даних товарно-транспортних накладних недостовірні відомості про транспортні засоби, водіїв, пункти навантаження та розвантаження, об`єми вантажу тощо.

ОСОБА_9 , перебуваючи в офісному приміщенні ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) за адресою: м. Суми, вул. Косівщинська, буд.18, маючи досвід щодо оформлення документації з приводу придбання та реалізації лісоматеріалів, використовуючи відомості, що їй надав ОСОБА_7 , створила 22 товарно-транспортні накладні, а саме: товарно-транспортна накладна №1 від 01.12.2016, товарно-транспортна накладна №2 від 05.12.2016, товарно-транспортна накладна №3 від 07.12.2016, товарно-транспортна накладна №4 від 09.12.2016, товарно-транспортна накладна №5 від 12.12.2016, товарно-транспортна накладна №6 від 15.12.2016, товарно-транспортна накладна №7 від 16.12.2016, товарно-транспортна накладна №8 від 19.12.2016, товарно-транспортна накладна №9 від 20.12.2016, товарно-транспортна накладна №10 від 22.12.2016, товарно-транспортна накладна №11 від 04.01.2017, товарно-транспортна накладна №12 від 08.01.2017, товарно-транспортна накладна №13 від 10.01.2017, товарно-транспортна накладна №14 від 11.01.2017, товарно-транспортна накладна №15 від 16.01.2017, товарно-транспортна накладна №16 від 18.01.2017, товарно-транспортна накладна №17 від 19.01.2017, товарно-транспортна накладна №18 від 26.01.2017, товарно-транспортна накладна №19 від 26.01.2017, товарно-транспортна накладна №20 від 27.01.2017, товарно-транспортна накладна №21 від 30.01.2017, товарно-транспортна накладна №22 від 31.01.2017 та, розуміючи, що вказані документи будуть використані для отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій, з метою подальшого використання у злочинній діяльності надала ОСОБА_7 для підпису.

У свою чергу ОСОБА_7 , будучи достовірно обізнаним, що операцій купівлі-продажу та фактичного переміщення техсировини сосни від ПП «Фаго Плюс» (код 39193707) на адресу ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) не здійснювалося, для подальшого використання з метою отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій, підписав та поставив печатки на вказаних вище товарно-транспортних накладних з метою надання їм юридичної сили.

Крім того, ОСОБА_7 у не встановленому досудовим слідством місці та у не встановлений слідством час, але не пізніше 04.04.2017, особисто власноруч склав та засвідчив особистими підписами та печаткою ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) видаткову накладну №356 від 01.12.2016 на загальну суму 139860 грн., в т.ч. ПДВ 23310 грн. та видаткову накладну №176 від 08.12.2016 на загальну суму 240156 грн., в т.ч. ПДВ 40026 грн. щодо придбання ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) техсировини сосни у ПП «Фаго Плюс» (код 39193707).

Підроблені видаткові та товарно-транспортні накладні з питань придбання ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) техсировини сосни у ПП «Фаго Плюс» (код 39193707) разом з іншою документацією 04.04.2017 та 06.04.2017 було надано ОСОБА_7 до Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства, на підставі яких ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) отримано сертифікати Серія СМ №989820 від 04.04.2017 та Серія СМ №989849 від 06.04.2017 про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій.

Також, ОСОБА_7 підробив тавикористав уфінансово-господарськійдіяльності підроблені документи з питань придбання товарно-матеріальних цінностей: у ФОП ОСОБА_11 (код НОМЕР_5 ), а саме: видаткову накладну №28/09 від 28.09.2016 на суму 75860 грн., видаткову накладну №11/11 від 11.11.2016 на суму 4050 грн., видаткову накладну №11/11 від 11.11.2016 на суму 39000 грн.; у ФОП ОСОБА_12 (код НОМЕР_6 ), асаме:видаткову накладну№69від 26.12.2016на суму101000,58грн.; уФОП ОСОБА_13 (код НОМЕР_7 ), а саме: видаткову накладну №11/10 від 11.10.2016 на суму 199940 грн.

Також, ОСОБА_7 використав уфінансово-господарськійдіяльності шляхом подання до Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства з метою отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій, підроблені документи з питань придбання товарно-матеріальних цінностей : у ФОП ОСОБА_11 (код НОМЕР_5 ), а саме: видаткову накладну №28/09 від 28.09.2016 на суму 75860 грн., видаткову накладну №11/11 від 11.11.2016 на суму 4050 грн., видаткову накладну №11/11 від 11.11.2016 на суму 39000 грн., на підставі яких отримано сертифікати СеріяСМ №988833від 15.12.2016,Серія СМ№988903від 23.12.2016,Серія СМ№988925від 27.12.2016про походженнялісоматеріалів тавиготовлених зних пиломатеріалівдля здійсненняекспортних операцій; у ФОП ОСОБА_12 (код НОМЕР_6 ), асаме:видаткову накладну№69від 26.12.2016на суму101000,58грн., на підставі якої отримано сертифікат СеріяСМ №988923від 27.12.2016про походженнялісоматеріалів тавиготовлених зних пиломатеріалівдля здійсненняекспортних операцій;у ФОП ОСОБА_13 (код НОМЕР_7 ), а саме: видаткову накладну №11/10 від 11.10.2016 на суму 199940 грн., на підставі якої отримано сертифікат Серія СМ №988357 від 08.11.2016 про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій. При цьому, ОСОБА_7 відобразив вказані операції у бухгалтерському та податковому обліках ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462).

Вище зазначенні дії призвели до порушення вимог п.187.1ст.187,пп.«а» п.198.1,п.198.3,п.198.6ст.198Податкового КодексуУкраїни від02.12.2010р.№2755-VI(іззмінами тадоповненнями),в результатічого заниженоподаток надодану вартість,що підлягаєсплаті добюджету всьогов сумі642022грн.,що встановленопід часпроведення документальноїпозапланової виїзноїперевірки ТОВ«Суми Трейд»(код40689462)з питаньнеподання податковихдекларацій зподатку надодану вартістьза квітень грудень2017року таз питаньдотримання податковогозаконодавства повзаємовідносинах зТОВ «Суми-Продресурс-2009»(код36437535)та ПП«Єгоров» (код33481890) за жовтень 2016 року березень 2017 року, результати якої відображено в акті №5175/18-28-14-07/40689462/120 від 15.08.2018 та підтверджено висновком судової економічної експерти №1930/415 від 25.02.2019.

Крім того, неправомірне включення до податкового кредиту сум податку на додану вартість у розмірі 344367 грн. підтверджується висновком аналітичного дослідження №26/18-28-16-0006/40119477 від 25.09.2018 про результати дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ «Сумиліс» (код 40119477) з питань дотримання податкового та іншого законодавства по взаєморозрахункам з ПП «Єгоров» (код 33481890) за період з 01.12.2015 по 31.12.2017, яке підтверджено висновком судової економічної експерти №1929 від 19.02.2019.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_7 , з метою уникнення від відповідальності за порушення вимог податкового законодавства, 07.12.2016 здійснив перереєстрацію ТОВ «Сумиліс» (код 40119477) на іншу особу ОСОБА_14 , при цьому фактично залишивши собі статутні, первинні документи та печатку ТОВ «Сумиліс» (код 40119477) та продовжив господарську діяльність, перебуваючи на посаді директора ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462) з подальшим здійсненням підробки первинних документів, в т.ч. з питань придбання товарно-матеріальних цінностей у ПП «Єгоров» (код 33481890), з метою отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій та ухилення від сплати податків.

Таким чином, своїми умисними діями, які виразилися у службовій підробці первинних фінансово-господарських документів з метою отримати сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій у поза встановлений законом спосіб та з метою ухилення від сплати податків, вчиненими організованою групою ОСОБА_7 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст. 28 та ч. 1 ст. 366 КК України, тобто службове підроблення, кваліфікуючою ознакою якого є: «вчинення організованою групою».

Крім того,своїми умиснимидіями,які виразилисяу використаннізавідомо підробленихфінансово-господарськихдокументів зметою отриматисертифікати пропоходження лісоматеріалівта виготовленихз нихпиломатеріалів дляздійснення експортнихоперацій упоза встановленийзаконом спосібта зметою ухиленнявід сплатиподатків, ОСОБА_7 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 358 КК України, тобто використання завідомо підробленого документа.

Крім того, своїми умисними корисливими діями, які виразилися в ухиленні від сплати податку на додану вартість на загальну суму 986389 грн., ОСОБА_7 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 212 КК України, тобто умисне ухилення від сплати податків, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в значних розмірах.

Своїми умиснимидіями,які виразилисяу службовійпідробці первиннихфінансово-господарськихдокументів зметою отриматисертифікати пропоходження лісоматеріалівта виготовленихз нихпиломатеріалів дляздійснення експортнихоперацій упоза встановленийзаконом спосіб,вчиненими організованоюгрупою, ОСОБА_8 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст. 28 та ч. 1 ст. 366 КК України, тобто службове підроблення, кваліфікуючою ознакою якого є: «вчинення організованою групою».

Своїми умисними діями, які виразилися у пособництві у службовій підробці первинних фінансово-господарських документів з метою отримати сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій у поза встановлений законом спосіб, вчиненими організованою групою, ОСОБА_9 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч.3 ст.28 та ч. 1 ст. 366 КК України, тобто пособництво у службовому підробленні, кваліфікуючою ознакою якого є: «вчинення організованою групою».

Крімтого,своїми умиснимидіями,які виразилисяу пособництвіу використаннізавідомо підробленихфінансово-господарськихдокументів зметою отриматисертифікати пропоходження лісоматеріалівта виготовленихз нихпиломатеріалів дляздійснення експортнихоперацій упоза встановленийзаконом спосіб, ОСОБА_9 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27 та ч. 4 ст. 358 КК України, тобто пособництво у використанні завідомо підроблених документів.

В судовому засіданні обвинувачені ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та їх захисники ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 заявили клопотання про звільнення обвинувачених від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до відповідальності, встановлених ст.49КК України та закриття провадження у справі.

Прокурор не заперечував проти задоволення клопотань.

Суд, заслухавши думку учасників судового провадження, вважає за необхідне задовольнити клопотання про закриття кримінального провадження за спливом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, звільнивши обвинувачених від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч. 4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Статтею 44КК України встановлено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.

У відповідності з ч. 1 ст. 49 КК України ( в редакції, що діяла на час вчинення діяння і на момент подачі клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності) особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки:

1) два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі;

2) три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі;

3) п`ять років - у разі вчинення злочину середньої тяжкості;

4) десять років - у разі вчинення тяжкого злочину;

5) п`ятнадцять років - у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст.12КК України та п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, суд може звільнити обвинуваченого від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження закрити на підставі п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України. Особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину невеликої тяжкості і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки.

Як вбачається з обвинувального акту, ОСОБА_7 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 та ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 358, ч. 1 ст. 212 КК України; ОСОБА_8 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 та ч. 1 ст. 366 КК України; ОСОБА_9 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 28 та ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27 та ч. 4 ст. 358 КК України.

Злочини, у вчиненні яких обвинувачуються ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , є злочинами невеликої тяжкості; інкриміновані обвинуваченим діяння були вчинені не пізніше січня 2016 року, тобто на даний час спливли встановлені статтею 49 КК України строки давності притягнення особи до кримінальної відповідальності, відтак, кримінальне провадження відносно обвинувачених необхідно закрити, звільнивши ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 від кримінальної відповідальності, задовольнивши клопотання обвинувачених та їх захисників.

Судові витрати необхідно стягнути з обвинувачених.

Арешт на майно ОСОБА_7 , накладений ухвалами слідчих суддів Ковпаківського районного суду м. Сум від 21 квітня 2017 року та від 3 травня 2017 року необхідно скасувати, задовольнивши клопотання захисника ОСОБА_4 .

Цивільний позов прокурора необхідно залишити без розгляду, роз`яснивши право на звернення до суду з відповідними позовними вимогами в порядку цивільного судочинства.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 44, 49 КК України, ст. ст.284, 286, 395 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

ОСОБА_7 звільнити від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 3 ст. 28 та ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 358, ч. 1 ст. 212 КК України, у зв`язку зі спливом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, закривши відносно нього кримінальне провадження у зв`язку зі звільненням його від кримінальної відповідальності.

ОСОБА_8 звільнити від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 3 ст. 28 та ч. 1 ст. 366 КК України, у зв`язку зі спливом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, закривши відносно нього кримінальне провадження у зв`язку зі звільненням його від кримінальної відповідальності.

ОСОБА_9 звільнити від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 28 та ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 27 та ч. 4 ст. 358 КК України, у зв`язку зі спливом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, закривши відносно неї кримінальне провадження у зв`язку зі звільненням її від кримінальної відповідальності.

Стягнути з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 по 23724 гривні 65 копійок витрат, пов`язаних з проведенням експертиз ( висновок експерта №19/119/9-5/18е від 28.11.2017, висновок експерта №19/119/8/20е від 27.04.2018, висновок експерта №19/119/6-6/124е від 05.02.2019, висновок експерта №1929/415 від 19.02.2019, висновок експерта №1930/415 від 25.02.2019, висновок експерта №19/119/6-6/15е від 26.02.2019, висновок експерта №19/119/6-6/18е від 28.02.2019) (Отримувач платежу: УК у Сумському районі/Сумський район Код отримувача: 37970621 Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП) Код бюджетної класифікації: 24060300 Рахунок отримувача: UA448999980313000115000018355 Призначення платежу: Інші надходження (за проведення експертизи).

Скасувати арешт на майно, накладений ухвалою слідчого судді Ковпаківського районного суду міста Суми ОСОБА_15 від 21 квітня 2017 року, а саме - машину деревообробну багатофункціональну переносну «STARK RL CWM-2800-305»; деревообробний станок «Metra», на якому встановлений електричний двигун потужністю 2,2 кВт, довжина робочої частини 215 см.; деревообробний станок «Metra», на якому встановлений електричний двигун потужністю 5,5 кВт, довжина робочої частини 750 см.; деревообробний станок «Metra», на якому встановлений електричний двигун потужністю 3 кВт, довжина робочої частини 660 см.; товарно-транспортну накладну б/н та дати на перевезення автомобілем МАЗ № 389-46 ММ; дошки дубові обрізні в кількості 8,4 куб. м. ТОВ «Суми Трейд» (код 40689462); пиломатеріали породи «дуб» в кількості 56,93 куб. м; пиломатеріали породи «сосна» в кількості 35,3 куб. м; пиломатеріали породи «ясен» в кількості 1,8 куб. м; підшивку з чорновими записами на 11 аркушах; підшивку з чорновими записами на 32 аркушах; блокнот зеленого кольору з надписом «Office book» на 40 аркушах; блокнот з надписом синього кольору «Office book» на 40 аркушах, та зобов`язати уповноважену особу слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області повернути ОСОБА_7 вищевказане майно.

Скасувати арешт на майно, накладений ухвалою слідчого судді Ковпаківського районного суду міста Суми ОСОБА_16 від 03 травня 2017 року, а саме - мобільний телефон LG чорного кольору, IMEI НОМЕР_8 , IMEI НОМЕР_9 ; мобільний телефон DOOGEE білого кольору, IMEI НОМЕР_10 , IMEI НОМЕР_11 ; квитанція ПриватБанку ТS 800116, 15.04.17 10:44:26; квитанція ПриватБанку ТS 800116, 15.04.17 10:40:58; грошові кошти в сумі 79600 грн. та зобов`язати уповноважену особу слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області повернути ОСОБА_7 вищевказане майно.

Цивільний позов прокуратури Сумської області про стягнення з ОСОБА_7 в доход держави 986389 гривень шкоди залишити без розгляду, роз`яснивши право на звернення до суду з відповідним позовом в порядку цивільного судочинства.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Сумського апеляційного суду через Сумський районний суд Сумської області протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.09.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу91258903
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —592/10225/19

Ухвала від 02.04.2021

Кримінальне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

Ухвала від 25.03.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Єремейчук Сергій Володимирович

Ухвала від 17.03.2021

Кримінальне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

Ухвала від 03.03.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Єремейчук Сергій Володимирович

Ухвала від 30.11.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Гонтар А. А.

Ухвала від 02.10.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Гонтар А. А.

Ухвала від 30.09.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Гонтар А. А.

Ухвала від 22.09.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Яковлєва Світлана Володимирівна

Ухвала від 01.09.2020

Кримінальне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

Ухвала від 09.12.2019

Кримінальне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні