Рішення
від 25.03.2009 по справі 2-1435/09
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 2-1435/09

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2009 року Оболонсь кий районний суд м. Києва в ск ладі:

головуючого - судді . Тіт ова М. Ю.

при секретарі . Іванові й І.О.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в м. Києві цивільну справу з а

позовом Комунального підп риємства «Служба замовника ж итлово-комунальних послуг»

Оболонського району м. К иєва до ОСОБА_3 про стя гнення

заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 про ст ягнення заборгованості. Свої позовні вимоги обґрунтовує тим, що станом на 01.01.09 заборгов аність відповідача за житлов о-комунальні послуги станови ть 14403, 87 грн., яку просить стягну ти з відповідача.

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав, просить суд поз ов задовольнити.

Відповідач позов визнав у п овному обсязі, однак судом ви знання позову відповідачем н е прийнято, оскільки це поруш ує його права та інтереси.

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріал и справи, вважає, що позов під лягає частковому задоволенн ю з таких підстав.

Згідно довідки форми №3 ЖЕК- 514 від 12.01.09 у квартирі АДРЕСА_1 зареєстрований та проживає ОСОБА_3.

Відповідно до ст. 68 ЖК Украї ни наймач зобов'язаний своєч асно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуг и.

Наймач зобов'язаний своєча сно вносити плату за житло. На ймач зобов'язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встано влено договором найму (ч. 3 ст. 815 ЦК України).

Згідно з п. 5 ч. 3 ст. 20 Закону Ук раїни «Про житлово-комунальн і послуги» споживач зобов'яз аний оплачувати житлово-кому нальні послуги у строки, вста новлені договором або законо м.

Відповідно до п. 7 Правил кор истування приміщеннями житл ових будинків і прибудинкови ми територіями, затверджені постановою Кабінету Міністр ів України від 08 жовтня 1992 р. №572 н аймач квартири зобов'язаний оплачувати надані житлово-ко мунальні послуги у строки, встановлені договором або за коном.

Відповідач не сплачує пото чні рахунки по платі за утрим ання будинку та прибудинково ї території та по платі за ком унальні послуги, внаслідок ч ого в період з січня 1997 року по грудень 2008 року утворився бор г у сумі 14403, 87 грн., що підтверджу ється розрахунком боргу.

Згідно п.п. 1, 4 Прикінцевих та перехідних положень Цивільн ого кодексу України цей Коде кс набирає чинності з 01.01.04. Циві льний кодекс України застосо вується до цивільних відноси н, що виникли після набрання ним чинності. Щодо цивільних відносин, які виникли до наб рання чинності Цивільним код ексом України, положення цьо го Кодексу застосовуються до тих прав і обов'язків, що вини кли або продовжують існувати після набрання ним чинності .

Відповідно до положень ст. ст. 71, 75, 76, 80 ЦК УРСР загальний с трок для захисту права за поз овом особи, право якої поруше но (позовна давність), встано влюється в три роки. Позовна д авність застосовується неза лежно від заяви сторін. Переб іг строку позовної давності починається з дня виникнення права на позов. Право на позов виникає з дня, коли особа діз налася або повинна була дізн атися про порушення свого пр ава. Закінчення строку позов ної давності до пред'явлення позову є підставою для відмо ви в позові.

Таким чином, позивач повин ен був дізнатися про невнесе ння відповідачем квартирної плати та плати за комунальні послуги наступного місяця п ісля невнесення такої плати за попередній місяць.

Суд не вбачає підстав поваж ності пропуску позивачем стр оку позовної давності, а тому з відповідача підлягає стяг ненню заборгованість по спла ті квартирної плати та комун альним послугам лише з січня 2004 року у розмірі 7840, 11 грн.

Згідно із ст. 88 ЦПК України з відповідача підлягає стягне нню на користь позивача судо вий збір у розмірі 78, 40 грн. та ЗО грн. витрат з інформаційно-те хнічного забезпечення розгл яду цивільних справи.

З викладеного, керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 61, 88, 212-215 ЦПК України , -

ВИРІШИВ:

Позов Комунального підп риємства «Служба замовника ж итлово-комунальних послуг» О болонського району м. Києва д о ОСОБА_3 про стягнення за боргованості - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_3 на кор исть Комунального підприємс тва «Служба замовника житлов о-комунальних послуг» Оболон ського району м. Києва 7948 (сім т исяч дев'ятсот сорок вісім) гр н. 51 коп.

У задоволенні іншої частин и позовних вимог Комунальном у підприємству «Служба замов ника житлово-комунальних пос луг» Оболонського району м. К иєва - відмовити.

Рішення може бути оскаржен о до Апеляційного суду м. Киє ва шляхом подачі заяви про ап еляційне оскарження до Оболо нського районного суду м. Киє ва протягом десяти днів з дня проголошення рішення та под ання апеляційної скарги прот ягом двадцяти днів після под ання заяви про апеляційне ос карження.

Рішення суду набирає зако нної сили в разі закінчення в ищезазначених строків або як що його не скасовано, після р озгляду справи апеляційним с удом.

СудОболонський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.03.2009
Оприлюднено29.11.2010
Номер документу9138047
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1435/09

Рішення від 30.11.2009

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Левко Т. Ю.

Ухвала від 28.07.2017

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Бойчук П. Ю.

Ухвала від 26.08.2009

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Рішення від 28.08.2009

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Ченченко Т.О.

Рішення від 09.09.2009

Цивільне

Перевальський районний суд Луганської області

Іванов Андрій Петрович

Рішення від 25.03.2009

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Тітов М.Ю.

Рішення від 23.09.2009

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Попов Григорій Георгійович

Рішення від 23.09.2009

Цивільне

Микитівський районний суд м.Горлівки

Дубовик Р.Є.

Рішення від 25.12.2009

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Окунь Тетяна Вікторівна

Рішення від 23.12.2009

Цивільне

Бериславський районний суд Херсонської області

Радченко Сергій В'ячеславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні