Ухвала
від 09.09.2020 по справі 48/537
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

09.09.2020Справа № 48/537

За заявоюРегіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях прозаміну сторони виконавчого провадження у справі№48/537 за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю Аеліта до 1. Фонду державного майна України 2. Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Управління містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації провизнання недійсним наказу та зобов`язання вчинити дії Головуючий суддя Босий В.П.

Судді Сташків Р.Б.

Турчин С.О.

секретар судового засідання Єрмак Т.Ю.

Представники сторін: від позивача:не з`явився; від відповідача 1:не з`явився; від відповідача 2:не з`явився; від третьої особи:не з`явився; від заявника:не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

В провадженні колегії суддів Господарського суду міста Києва у складі: Босий В.П. (головуючий), судді Сташків Р.Б., Літвінова М.Є. перебувала справа №48/537 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Аеліта до Фонду державного майна України та Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Управління містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації, про визнання недійсним наказу та зобов`язання вчинити дії.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 19.06.2013 у задоволенні позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю Аеліта до Фонду державного майна України відмовлено, позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю Аеліта до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області задоволено повністю, визнано повністю недійсним наказ Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області Про затвердження висновку про вартість майна №1618-П від 30.09.2011.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 16.12.2013, яка залишена без змін постановою Вищого господарського суду України від 04.02.2015, рішення Господарського суду міста Києва від 19.06.2013 у справі №48/537 скасовано частково, виклавши його резолютивну частину в наступній редакції: В позові відмовити повністю , стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю Аеліта на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області 1 147,00 грн. судового збору, сплаченого за подання апеляційної скарги, стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю Аеліта в дохід Державного бюджету України 1 147,00 грн. судового збору за подання апеляційної скарги заступником прокурора міста Києва.

08.01.2014 на виконання вказаної постанови Господарським судом міста Києва видано відповідні накази.

01.09.2020 до Господарського суду міста Києва надійшла заява Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях про заміну сторони виконавчого провадження.

Згідно витягу з протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду справу №48/537 для розгляду заяви Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях про заміну сторони виконавчого провадження передано колегії суддів у складі: Босий В.П. (головуючий), судді Сташків Р.Б., Літвінова М.Є.

Розпорядженням керівника апарату Господарського суду міста Києва №05-23/1264 від 02.09.2020 призначено проведення повторного автоматизованого розподілу матеріалів справи №48/537 для розгляду заяви Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях про заміну сторони виконавчого провадження, у зв`язку з відпусткою судді Літвінової М.Є.

Відповідно до витягу з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02.09.2020 справу №48/537 для розгляду заяви Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях про заміну сторони виконавчого провадження передано для розгляду колегії суддів у складі: Босий В.П. (Головуючий), судді Сташків Р.Б., Турчин С.О.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 02.09.2020 прийнято до свого провадження справу №48/537 для розгляду заяви Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях про заміну сторони виконавчого провадження колегією суддів у складі: Босий В.П. (Головуючий), судді Сташків Р.Б., Турчин С.О., розгляд заяви призначено на 09.09.2020.

Представники учасників справи та заявника в судове засідання не з`явились, про причини неявки суду не повідомили, хоча про місце і час розгляду заяви повідомлені належним чином.

Частиною 3 статті 334 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Керуючись наведеною нормою процесуального закону, суд вважає за можливе розглянути заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях за відсутності представників учасників справи та заявника.

Розглянувши заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях про заміну сторони виконавчого провадження, суд дійшов висновку про її задоволення, з огляду на наступне.

В зазначеній заяві заявник просить суд замінити стягувача у виконавчому провадженні за наказом Господарського суду міста Києва №48/537 від 08.01.2014 - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській області його правонаступником - Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях.

Відповідно до ч. 1 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Наказом Фонду державного майна України №467 від 16.05.2019 про реорганізацію регіональних відділень Фонду державного майна утворено Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях як юридичну особу публічного права, що розташоване у м. Харків, реорганізувавши шляхом злиття Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській області, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій області, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Луганській області, а також установлено, що Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях є правонаступником майна, прав та обов`язків Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області, Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій області та Регіонального відділення Фонду державного майна України по Луганській області, при цьому, вказані регіональні відділення продовжують здійснювати повноваження та функції, покладені на зазначені органи, до видання наказу Фонду державного майна України про можливість забезпечення Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях здійснення повноважень та виконання функцій.

Наказом Фонду державного майна України №639 від 02.07.2019 передбачено, що днем початку роботи Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях визначено 02.07.2019.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань №1006447632 від 11.03.2020 державну реєстрацію припинення шляхом реорганізації юридичної особи Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області проведено 06.03.2020.

За приписами ч. 1 та 2 ст. 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Процесуальне правонаступництво виникає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права, фактично, процесуальне правонаступництво слідує за матеріальним. У кожному конкретному випадку, для вирішення питань можливості правонаступництва, господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

У розумінні ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України у результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Статтею 106 Цивільного кодексу України передбачено, що злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади. Законом може бути передбачено одержання згоди відповідних органів державної влади на припинення юридичної особи шляхом злиття або приєднання.

Виходячи з викладеного, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях є правонаступником усіх прав і обов`язків, зокрема, Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області та як наслідок, до нього перейшли всі права та обов`язки Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області.

За таких обставин, суд приходить до висновку про наявність достатніх підстав для здійснення заміни Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області правонаступником - Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях як стягувача у виконавчому провадженні з виконання наказу Господарського суду міста Києва №48/537 від 08.01.2014.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 234, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

2. Замінити стягувача за наказом Господарського суду міста Києва №48/537 від 08.01.2014 - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській області (61024, м. Харків, вул. Гуданова, 18; код ЄДРПОУ 23148337), його правонаступником - Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях (61057, м. Харків, Майдан Театральний, будинок 1; код ЄДРПОУ 43023403).

3. Дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та підлягає оскарженню.

Головуючий суддя В.П. Босий

Судді Р.Б. Сташків

С.О. Турчин

Дата ухвалення рішення09.09.2020
Оприлюднено10.09.2020

Судовий реєстр по справі —48/537

Ухвала від 09.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

Ухвала від 02.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

Постанова від 04.02.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Остапенко М.І.

Ухвала від 22.12.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Остапенко М.І.

Ухвала від 29.05.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Картере В.І.

Постанова від 16.12.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 14.08.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 14.08.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 14.08.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Рішення від 19.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні