Рішення
від 07.10.2008 по справі 2-1733/2008
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЛУГАНСЬК

Справа №2-1733/2008 p.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 жовтня 2008 року Ленінський районний суд м.Луганська в складі:

головуючого судді Шембелян B.C., при секретарі Бітківській О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Луганську цивільну справу за позовом Військового прокурора Луганського гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України, Квартирно-експулатаційного відділу м. Луганська Головного квартирно-експлуатаційного Управління Міністерства оборони України до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, заподіяних державі, -

ВСТАНОВИВ:

Військовий прокурор Луганського гарнізону звернувся до суду із зазначеним позовом, в обгрунтування якого зазначив наступне. Відповідно до положень ст. ст. 1, 2 Закону України «Про правовий режим майна у Збройних Силах України» гуртожиток, розташований за адресою: м. Луганськ, вул. Гостра Могила, буд. 155, є військовим майном, яке закріплене за Квартирно-експлуатаційним відділом м. Луганська Головного квартирно-експлуатаційного Управління Міністерства оборони України. Відповідно до положень ст.3 вказаного Закону України та директиви Департаменту фінансів Міністерства оборони України №248/1837 і Головного Квартирно-експлуатаційного управління Збройних Сил України №313/18/2059 від 09.12.2005 р. «Про прийом на баланс будівель та споруд», а також акту прийому-передачі №03-1 військове майно, тобто гуртожиток, розташований за вказаною адресою, закріплений за КЕВ м. Луганська на праві оперативного управління.

На підставі ордеру №8 на вселення до гуртожитку громадянам ОСОБА_2 та ОСОБА_1 була надана для проживання одна кімната загальною площею 21,92 кв. м в гуртожитку, розташованому за адресою: м. Луганськ, вул. Гостра Могила, 155, в якій зазначені громадяни мешкали разом до 1 травня 2007 року, і на частку ОСОБА_1 приходилося 10,96 кв. м. З 1 травня 2007 року зазначені особи стали мешкати окремо і ОСОБА_1 була надана для проживання 1 кімната у зазначеному гуртожитку, загальною площею 22,92 кв. м, в якій він мешкає до теперішнього часу.

Після вселення на житлову площу у гуртожиток ОСОБА_1 набув прав та обов*язків, передбачених ст. 130 ЖК України та п.п. 16-18 «Примірного положення про гуртожитки», затвердженого постановою Ради міністрів УРСР від 3.06.1986 р. №208, у зв*язку з чим була зобов*язана своєчасно вносити плату за користування жилою площею і за комунальні послуги; плата за користування жилою площею в гуртожитку і за комунальні послуги вноситься не пізніше десятого числа наступного за оплачуваним місяця. Станом на теперішній час заборгованість ОСОБА_1 за користування жилою площею і комунальним послугам за період з січня 2007 року по березень 2008 року складає 1 297 грн. 98 коп.

Приймаючи до уваги, що КЕВ м. Луганська є структурним підрозділом Збройних Сил України, керівництво яким здійснює Міністерство оборони України, і фінансування якого здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету, а також те, що відповідно до положень ст. 29 Бюджетного Кодексу України доходи Державного бюджету України включають доходи, що отримуються від плати за послуги, що надаються бюджетними установами, які утримуються за рахунок Державного бюджету України, діями ОСОБА_1 державі в особі Міністерства оборони України та КЕВ м. Луганська фактично спричинена майнова шкода в розмірі 1 297 грн. 98 коп., яку позивач просить стягнути з ОСОБА_1 на користь Квартирно-експлуатаційного відділу м. Луганська Головного квартирно-експлуатаційного Управління Міністерства оборони України; покласти на відповідача всі судові витрати.

Представник військової прокуратури Луганського гарнізону у судовому засіданні не був присутнім, надав заяву, у якій підтримав позовні вимоги, не заперечував проти надання розстрочки виконання рішення на 1 рік, просив справу розглянути у його відсутність.

Відповідач у судове засідання не з"явився, до його початку надав суду заяву, де визнав позовні вимоги в повному обсязі, просив надати йому розстрочку строком на 1 рік та розглянути справу у його відсутність.

Дослідивиши надані докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено в судовому засіданні, відповідно до положень ст. ст. 1,2 Закону України «Про правовий режим майна у Збройних Силах України» гуртожиток, розташований за адресою: м. Луганськ, вул. Гостра Могила, буд. 155, є військовим майном, яке закріплене за Квартирно-експулатаційним відділом м. Луганська Головного квартирно-експлуатаційного Управління Міністерства оборони України. Відповідно до положень ст.3 вказаного Закону України та директиви Департаменту фінансів Міністерства оборони України №248/1837 і Головного Квартирно-експлуатаційного управління Збройних Сил України №313/18/2059 від 09.12.2005 р. «Про прийом на баланс будівель та споруд», а також акту прийому-передачі №03-1 військове майно, тобто гуртожиток, розташований за вказаною адресою, закріплений за КЕВ м. Луганська на праві оперативного управління.

На підставі ордеру №8 на вселення до гуртожитку громадянам ОСОБА_2 та ОСОБА_1 була надана для проживання одна кімната загальною площею 21,92 кв. м в гуртожитку, розташованому за адресою: м. Луганськ, вул. Гостра Могила, 155, в якій зазначені громадяни мешкали разом до 1 травня 2007 року, і на частку ОСОБА_1 приходилося 10,96 кв. м. З 1 травня 2007 року зазначені особи стали мешкати окремо і ОСОБА_1 була надана для проживання 1 кімната у зазначеному гуртожитку, загальною площею 22,92 кв. м, в якій він мешкає до теперішнього часу.

Відповідно до положень ст. ст. 130, 131 Житлового Кодексу України порядок користування жилою площею в гуртожитках визначається законодавством СРСР і Української РСР.

Відповідно до вимог п.п. 18, 38-39 «Примірного положення про гуртожитки», затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 03.06.1986 року №208 робітники, службовці, студенти, учні, а також інші громадяни, які проживають у гуртожитку, зобов*язані своєчасно вносити плату за користування жилою площею і за комунальні послуги; плата за користування жилою площею в приміщеннях, що знаходяться в спільному користуванні кількох осіб, які не перебувають у сімейних стосунках, провадиться за встановленими ставками. Витрати на комунальні послуги входять до ставки плати за користування жилою площею і окремо плата за них не стягується; громадяни, які проживають у приміщеннях, що перебувають у їх відособленому користуванні, вносять плату за користування жилою площею і за комунальні послуги по ставках квартирної плати (тарифах), установлених для будинків державного та громадського житлового фонду; плата за користування жилою площею в гуртожитку і за комунальні послуги вноситься не пізніше десятого числа наступного за оплачуваним місяця.

Відповідач несвоєчасно вносить плату за користування жилою площею і за комунальні послуги, у зв*язку з чим, станом на теперішній час заборгованість ОСОБА_1 за користування жилою площею і комунальним послугам за період з січня 2007 року по березень 2008 року складає 1 297 грн. 98 коп.

Приймаючи до уваги, що КЕВ м. Луганська є структурним підрозділом Збройних Сил України, керівництво яким здійснює Міністерство оборони України, і фінансування якого здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету, а також те, що відповідно до положень ст. 29 Бюджетного Кодексу України доходи Державного бюджету України включають доходи, що отримуються від плати за послуги, що надаються бюджетними установами, які утримуються за рахунок Державного бюджету України, діями ОСОБА_1 державі в особі Міністерства оборони України та КЕВ м. Луганська фактично спричинена майнова шкода в розмірі 1 297 грн. 98 коп.

При наявності зазначених фактів, суд вважає, що між сторонами виникли правовідносини з відшкодування збитку.

Згідно зі ст. 1166 ЦК України, майнова шкода завдана неправомірними діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Факт заподіяння відповідачем матеріальної шкоди державі підтверджується розшифровкою заборгованості по квартплаті та комунальним послугам, ордером №8 на вселення відповідача до гуртожитку за адресою: м. Луганськ, вул. Гостра Могила, 155, списком осіб, які мешкають у гуртожитку, довідкою про те, що станом на 17.08.2007 р. гуртожиток №155 військового містечка №4 м. Луганська є державним майном в особі Міністерства Оборони України та закріплене на праві оперативного управління за Квартирно-експулатаційним відділом м. Луганська.

Розмір позовних вимог щодо відшкодування матеріальної шкоди - 1 297грн. 98 коп. відповідач не оспорював, визнав його, про що повідомив в своїй заяві, тому суд вказану вимогу вважає такою, що підлягає задоволенню в повному обсязі.

Також суд вважає за можливе задовольнити клопотання відповідача і у порядку ст. 217 ЦПК України розстрочити виконання рішення суду в частині стягнення з ОСОБА_1 завданої матеріальної шкоди - 1 297 грн. 98 коп. строком на 12 місяців із щомісячним стягненням з ОСОБА_1 108 грн. 17 коп. до повного погашення суми матеріальної шкоди, оскільки проти такого порядку виконання не заперечує представник позивача.

Крім того, підлягає стягненню з відповідача держмито в розмірі 51 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в розмірі 30 грн. у відповідності зі ст. 88 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 11, 59, 60, 88, 209, 212-215, 217, 218 ЦПК України, ст.1166 ЦК України, ст. ст. 130, 131 Житлового Кодексу України, «Примірним положенням про гуртожитки», затвердженого постановою Ради Мінінстрів УРСР від 03.06.1986 року №208 суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Військового прокурора Луганського гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України, Квартирно-експулатаційного відділу м. Луганська Головного квартирно-експлуатаційного Управління Міністерства оборони України до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, заподіяних державі задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Квартирно-експулатаційного відділу м. Луганська Головного квартирно-експлуатаційного Управління Міністерства оборони України у відшкодування завданої матеріальної шкоди 1 297 грн. 98 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 в доход держави судові витрати: державне мито в розмірі 51 грн., та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в розмірі 30 грн.

Розстрочити виконання рішення в частині стягнення з ОСОБА_1 завданої матеріальної шкоди - 1 297 грн. 98 коп. строком на 12 місяців із щомісячним стягненням з ОСОБА_1 108 грн. 17 коп. до повного погашення суми матеріальної шкоди.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Луганської області через суд Ленінського района м. Луганська шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження, та поданням після цього протягом двадцяти днів апеляційної скарги.

СудЛенінський районний суд м. Луганськ
Дата ухвалення рішення07.10.2008
Оприлюднено14.05.2010
Номер документу9140482
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1733/2008

Рішення від 29.12.2008

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 22.09.2008

Цивільне

Красногвардійський районний суд

Мязгов Л.О.

Рішення від 18.08.2008

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Буймова Л.П.

Рішення від 07.10.2008

Цивільне

Ленінський районний суд м. Луганськ

Шембелян B.C.

Рішення від 27.11.2008

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Надворна О.С.

Рішення від 19.08.2008

Цивільне

Дебальцевський міський суд Донецької області

Тишко Н.В.

Рішення від 17.12.2008

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Штих К.М.

Рішення від 10.10.2008

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Волчек О.О.

Рішення від 08.12.2008

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Гудков С.В.

Ухвала від 10.04.2008

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Чельник О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні