Ухвала
від 05.10.2020 по справі 337/2370/19
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

05.10.2020

ЄУН №337/2370/19

Провадження № 2/337/49/2020

УХВАЛА

05 жовтня 2020 року місто Запоріжжя

Суддя Хортицького районного суду міста Запоріжжя Бредун Д.С., розглянувши клопотання представника відповідача Координаційного центру з надання правової допомоги Соломахи А.В.про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, в якому після уточнення позовних вимог просить:

- визнати незаконним та скасувати наказ про звільнення №14-к від 10.05.2019 року у зв`язку зі скороченням штатів (ч.1 ст. 40 КЗпП);

- поновити її на посаді начальника відділупредставництва Другого Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (код 39748367);

- зобов`язати Запорізький місцевий центр з надання БВПД (код 39748367) запропонувати чи призначити на рівнозначну посаду в новоствореній установі - Запорізький місцевий центр з надання БВПД (код 39748367), враховуючи переважне право шляхом переводу;

- стягнути середню заробітну плату за час вимушеного прогулу, тобто з 12.05.2019 року по 28.12.2019 року (по день винесення рішення суду) у розмірі 78756,00 гривень, без урахування податків та обов`язкових платежів.

Наступне судове засідання у справі призначено на 14:00 годину 06 жовтня 2020 року.

01 жовтня 2020 року на електронну адресу суду надійшла фотокопія клопотання, за яким представник відповідача Координаційного центру з надання правової допомоги Соломаха А.В.просить забезпечити проведення розгляду цивільної справи у режимі відеоконференціїї з Касаційним цивільним судом.

Паперова версія вказаного клопотання, з наявним підписом заявника, надійшла до канцелярії суду 05 жовтня 2020 року.

Вивчивши матеріали клопотання представника позивача, суд дійшов наступного.

Питання участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції регулюється ст. 212 ЦПК України , частиною п`ятою якої передбачено, що суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом, тобто прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду.

Згідно ч.2 вказаної статті, учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Аналіз наведеної норми свідчить, що прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Вказана норма не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності про це клопотання сторони.

Випадки, в яких суд може постановити ухвалу про участь особи в судовому засіданні в режимі відеоконференції не визначені в законі. Проте, необхідність здійснення відеоконференції, на думку суду, визначається з врахуванням обставин справи, її складності та потреби в наданні пояснень залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров`я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов`язковою.

Згідно вимог ст. 11 Закону України Про судоустрій та статус суддів , учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому процесуальним законом. Обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Отже, відеоконференція покликана захистити сторони від надмірного затягування судового процесу, оскільки основною причиною затягування справи є неявка учасників процесу до зали судового засідання.

Крім того, такий спосіб участі має специфічний характер та має бути зумовлений обґрунтованими причинами, які ускладнюють або роблять неможливою особисту участь сторони в судовому засіданні.

Також слід зазначити, що в Хортицькому районному суді м. Запоріжжя, в якому фактично здійснюють правосуддя 8 судів, облаштовано 2 зали судових засідань для проведення відеоконференцій та лише у вказаних залах можливо проводити судовий розгляд кримінальних проваджень. Наступне судове засідання у справі призначено на 14:00 годину 06 жовтня 2020 року в Хортицькому районному суді м. Запоріжжя, при цьому на цю дату також вже призначені до розгляду справи, в тому числі 10 кримінальних проваджень, включаючи ті, що розглядаються судом колегіально, та обвинуваченні за якими утримуються під вартою, що унеможливлює проведення відеоконференції.

Зважаючи на викладене, суд вважає, що викладені в клопотанні підстави є непідтвердженими належним чином і тому недостатніми для застосування положень статті 212 ЦПК України, оскільки такі обставини не позбавляють представника позивача можливості безпосередньої його участі в судовому засіданні в приміщенні суду, в провадженні якого перебуває справа, або надання суду своєї письмово викладеної позиції.

Також суд звертає увагу представника відповідача, що згідно ст. 138 ЦПК України витрати, пов`язані з переїздом до іншого населеного пункту сторін та їх представників відносяться до судових витрат, розподіл яких вирішується судом в передбаченому ст. 141 ЦПК України порядку при ухваленні рішення.

Враховуючи відсутність виключних обставин для здійснення розгляду справи в режимі відеоконференції, суд дійшов висновку про відмову в задоволенні клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні клопотанняпредставника відповідача Координаційного центру з надання правової допомоги Соломахи А.В.про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя: Д.С. Бредун

Дата ухвалення рішення05.10.2020
Оприлюднено06.10.2020
Номер документу91985063
СудочинствоЦивільне
Сутьучасть у судовому засіданні в режимі відеоконференції

Судовий реєстр по справі —337/2370/19

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Бредун Д. С.

Постанова від 29.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Постанова від 20.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 25.01.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 25.11.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Постанова від 16.11.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Постанова від 16.11.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 22.10.2021

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні