Рішення
від 13.02.2009 по справі 2-1430/2009
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-1430

2009 рік

РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2009 року м. Білгород-Дністровський

Білгород - Дністровський міськрайонний суд Одеської області

у складі: головуючого - одноособово судді Боярського О.О.

при секретарі - Рачицькій I.A.,

розглянувши у відкритому попередньому судовому засіданні в залі суду в м. Білгород-Дністровському цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до виконавчого комітету Миколаївської сільської ради про встановлення факту родинних відносин, встановленняфакту прийняття спадщини та визнання права власності на спадкове майно,

Встановив:

Позивач звернувся до суду із позовом до виконавчого комітету Миколаївської сільської ради про встановлення факту родинних відносин, встановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності на спадкове майно, вказуючи, що він являється спадкоємцем за заповітом спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , однак оформити свої спадкові права не зміг.

В попередньому судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав в повному обсязі та пояснив, що після смерті мати ОСОБА_2 залишилась спадщина , але позивач своєчасно не оформив спадщину в зв`язку з тим, що його прізвище в паспорті вказано як ОСОБА_3 , а в свідоцтві про смерть матері та в інших документах прізвище її вказано як ОСОБА_3 .

Представник виконавчого комітету Миколаївської сільської ради в попереднє судове засідання не

з`явився, але надав заяву про визнання позову та просив справу слухати в його відсутність.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити при проведенні попереднього судового засідання.

Відповідно до 4.4 ст.130 ЦПК України при визнанні позову ухвалюється судове рішення в порядку, встановленому ст. 174 ЦПК України, а саме ч.4, що у разі визнання відповідачем позову суд за наявністі для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Вислухавши позивача, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню по наступним підставам.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 за своє життя мешкала в житловому будинку який розташований по АДРЕСА_1 , але вказаний житловий будинок не належним чином, що підтверджується копією довідки комунального підприємства Білгород-Дністровського бюро технічної інвентаризації за № 2081 від 06.10.2008 року,

Також у судовому засіданні було встановлено, що земельна ділянка площею 6,62га ., що розташована на території Миколаївської сільської ради масив НОМЕР_1 ділянка № НОМЕР_2 , належить ОСОБА_2 згідно державного акту на право приватної власності на земельну серія І-ОД №059334, виданого Білгород - Дністровською районною державною адміністрацією 29 червня 2003 року, згідно розпорядження Білгород - Дністровської районної державної адміністрації Одеської області від 30 січня 2003 року №1 00/2003, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, акт зареєстровано в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №130/12.

Згідно свідоцтва про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат) серії БД- V -МИ № 211 виданого Миколаївською сільською радою 16 вересня 2008 року, згідно якого розмір частки ОСОБА_2 в майновому фонді СК Миколаївка с. Миколаївка, Білгород-Дністровського району, Одеської області становить 1400 грн.. або 0,03 %.

Також грошовий внесок на ощадній книжці відкритих в Ощадному банку України Білгород - Дністровському відділенні №6707 на депозитному рахунку № НОМЕР_3 , належить ОСОБА_2 , що підтверджується довідкою ВАТ Ощадбанк за № 11-04/84 від 11.03.2009 року.

З матеріалів справи вбачається, що за життя ОСОБА_2 склала заповіт, згідно якого усе своє майно вона заповідала своєму сину ОСОБА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла.

Після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 відкрилася спадщина, на житловий будинок, який розташований по АДРЕСА_1 , та складається з: літ. А - житлового будинку, загальною площею - 107,0 кв.м., житловою площею - 45,3 кв.м.; літ. а - веранда; літ. Б - літня кухня; літ. б - підвал; літ. В - сарай; літ. Г - комора; літ. г - навіс; літ. Д - сарай; літ. Е - вбиральня; №1 - огорожа, №2 - хвіртка, №3 - ворота, №4 - колодязь, земельної ділянки площею 6,62га., що розташована на території Миколаївської сільської ради масив НОМЕР_1 ділянка № НОМЕР_2 , згідно державного акту на право приватної власності на земельну серія І-ОД №059334, виданого Білгород-Дністровською районною державною адміністрацією 29 червня 2003 року, згідно розпорядження Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області від 30 січня 2003 року №100/2003, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, акт зареєстровано в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №130/12, майнового паю із пайового фонду майна колективного сільськогосподарського підприємства СК Миколаївка с.Миколаївка, Білгород-Дністровського району, Одеської області, у розмірі 1400 грн. або 0,03 %, згідно свідоцтва про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат), серії БД- V -МИ №211, виданого Миколаївською сільською радою 16.09.2008 року та грошового внеску на ощадній книжці відкритих в Ощадному банку України Білгород-Дністровському відділенні №6707 на депозитному рахунку № НОМЕР_3 .

Таким чином у судовому засіданні встановлено, що позивач являється спадкоємцем за заповітом, спадщини, яка відкрилася після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач у судовому засіданні пояснив, що після смерті його матері, він фактично прийняв спадщину, та протягом встановленого строку не відмовлялся від спадщини.

Своєчасно оформити свої спадкові права позивач не встиг, оскільки його прізвище в паспорті вказано як ОСОБА_3 , а в свідоцтві про смерть матері та в інших документах прізвище її вказано як ОСОБА_3 .

Відповідно до п.1 ч. 1 ст.256 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Таким чином суд вважає за необхідне задовольнити вимоги позивача та визнати факт родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Відповідно до ст.1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкоємцем на час відкриття спадшини, вважається таким, що прийняв спадщину.

Відповідно до ч. 2 ст. 325 ЦК України фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь - якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

Відповідно до ч. 1 ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне, вважати ОСОБА_1 таким, що прийняв спадщину, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 що складається із житлового будинку, який розташований по АДРЕСА_1 , та складається з: літ. А - житлового будинку, загальною площею - 107,0 кв.м., житловою площею - 45,3 кв.м.; літ. а - веранда; літ. Б - літня кухня; літ. б - підвал; літ. В - сарай; літ. Г - комора; літ. г - навіс; літ. Д - сарай; літ. Е - вбиральня; №1 - огорожа, №2 - хвіртка, №3 - ворота, №4 - колодязь, земельної ділянки площею 6,62га., що розташована на території Миколаївської сільської ради масив НОМЕР_1 ділянка № НОМЕР_2 , згідно державного акту на право приватної власності на земельну серія І -ОД №059334, виданого Білгород-Дністровською районною державною адміністрацією 29 червня 2003 року, згідно розпорядження Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області від 30 січня 2003 року №100/2003, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, акт зареєстровано в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №130/12, майновий пай із пайового фонду майна колективного сільськогосподарського підприємства СК Миколаївка с. Миколаївка, Білгород-Дністровського району, Одеської області, у розмірі 1400 грн. або 0,03 %, згідно свідоцтва про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат), серії БД- V -МИ №211, виданого Миколаївською сільською радою 16.09.2008 року та грошовий внесок на ощадній книжці відкритих в Ощадному банку України Білгород-Дністровському відділенні №6707 на депозитному рахунку № НОМЕР_3 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок, який розташований по АДРЕСА_1 , та складається з: літ. А - житлового будинку, загальною площею - 107,0 кв.м., житловою площею - 45,3 кв.м.; літ. а - веранда; літ. Б - літня кухня; літ. б - підвал; літ. В - сарай; літ. Г - комора; літ. г - навіс; літ. Д - сарай; літ. Е - вбиральня; №1 - огорожа, №2 - хвіртка, №3 - ворота, №4 - колодязь, земельну ділянку площею 6,62га., що розташована на території Миколаївської сільської ради масив НОМЕР_1 ділянка № НОМЕР_2 , згідно державного акту на право приватної власності на земельну серія І -ОД №059334, виданого Білгород-Дністровською районною державною адміністрацією 29 червня 2003 року, згідно розпорядження Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області від 30 січня 2003 року №100/2003, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, акт зареєстровано в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №130/12, майновий пай із пайового фонду майна колективного сільськогосподарського підприємства СК Миколаївка с.Миколаївка, Білгород-Дністровського району, Одеської області, у розмірі 1400 грн. або 0,03 %, згідно свідоцтва про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат), серії БД- V -МИ №211, виданого Миколаївською сільською радою 16.09.2008 року та грошовий внесок на ощадній книжці відкритих в Ощадному банку України Білгород-Дністровському відділенні №6707 на депозитному рахунку № НОМЕР_3 .

Таким чином, визнання відповідачем пред`явленого позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Керуючись ст.ст. 325, 328, 1268 ЦК України, ст. ст.130, 174, 213-215, 256 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до виконавчого комітету Миколаївської сільської ради про встановлення факту родинних відносин, встановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є матір`ю ОСОБА_1 .

Встановити факт належності, житлового будинку який розташований по АДРЕСА_1 , та складається з: літ. А - житлового будинку, загальною площею - 107,0 кв.м., житловою площею - 45,3 кв.м.; літ. а - веранда; літ. Б - літня кухня; літ. б - підвал; літ. В - сарай; літ. Г - комора; літ. г - навіс; літ. Д - сарай; літ. Е - вбиральня; №1 - огорожа, №2 - хвіртка, №3 - ворота, №4 - колодязь, належав ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вважати ОСОБА_1 таким, що прийняв спадщину, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та складається із житлового будинку, який розташований по АДРЕСА_1 , та складається з: літ. А - житлового будинку, загальною площею - 107,0 кв.м., житловою площею - 45,3 кв.м.; літ. а - веранда; літ. Б - літня кухня; літ. б - підвал; літ. В - сарай; літ. Г - комора; літ. г - навіс; літ. Д - сарай; літ. Е - вбиральня; №1 - огорожа, №2 - хвіртка, №3 - ворота, №4 - колодязь, земельної ділянки площею 6,62га., що розташована на території Миколаївської сільської ради масив НОМЕР_1 ділянка № НОМЕР_2 , згідно державного акту на право приватної власності на земельну серія І-ОД №059334, виданого Білгород-Дністровською районною державною адміністрацією 29 червня 2003 року, згідно розпорядження Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Одеської області від 30 січня 2003 року №100/2003, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, акт зареєстровано в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №130/12, майнового паю із пайового фонду майна колективного сільськогосподарського підприємства СК Миколаївка с.Миколаївка, Білгород-Дністровського району, Одеської області, у розмірі 1400 грн. або 0,03 %, згідно свідоцтва про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат), серії БД- V -МИ №211, виданого Миколаївською сільською радою 16.09.2008 року та грошовий внесок на ощадній книжці відкритих в Ощадному банку України Білгород-Дністровському відділенні №6707 на депозитному рахунку № НОМЕР_3 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 право власності на житловий будинок, який розташований по АДРЕСА_1 , та складається з: літ. А - житлового будинку, загальною площею - 107,0 кв.м., житловою площею - 45,3 кв.м.; літ. а - веранда; літ. Б - літня кухня; літ. б - підвал; літ. В - сарай; літ. Г - комора; літ. г - навіс; літ. Д - сарай; літ. Е - вбиральня; №1 - огорожа, №2 - хвіртка, №3 - ворота, №4 - колодязь, земельну ділянку площею 6,62га., що розташована на території Миколаївської сільської ради масив НОМЕР_1 ділянка № НОМЕР_2 , згідно державного акту на право приватної власності на земельну серія І-ОД №059334, виданого Білгород-Дністровською районною державною адміністрацією 29 червня 2003 року, згідно розпорядження Білгород- Дністровської районної державної адміністрації Одеської області від 30 січня 2003 року №100/2003, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, акт зареєстровано в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №130/12, майнового паю із пайового фонду майна колективного сільськогосподарського підприємства СК Миколаївка с.Миколаївка, Білгород- Дністровського району, Одеської області, у розмірі 1400 грн. або 0,03 %, згідно свідоцтва про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат), серії БД- V -МИ №211, виданого Миколаївською сільською радою 16.09.2008 року та грошовий внесок на ощадній книжці відкритих в Ощадному банку України Білгород-Дністровському відділенні №6707 на депозитному рахунку № НОМЕР_3 .

Рішення може бути оскаржено в апеляційний суд Одеської області через Білгород-Дністровський міськрайонний суд шляхом подання заяви про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня його оголошення і апеляційної скарги протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя:

Дата ухвалення рішення13.02.2009
Оприлюднено08.12.2020
Номер документу93361638
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин, встановленняфакту прийняття спадщини та визнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —2-1430/2009

Рішення від 13.02.2009

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Боярський О. О.

Рішення від 19.06.2009

Цивільне

Петровський районний суд м.Донецька

Чинчин О. В.

Рішення від 23.06.2009

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Троян Н.М.

Ухвала від 07.04.2009

Цивільне

Алчевський міський суд Луганської області

Карасьова Н.П.

Рішення від 22.06.2009

Цивільне

Калінінський районний суд м.Горлівки

Дундар І.О.

Рішення від 24.03.2008

Цивільне

Краснолуцький міський суд Луганської області

Чехов Є.М.

Рішення від 13.02.2009

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Боярський О.О.

Рішення від 17.07.2009

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Обідняк В.Д.

Рішення від 13.11.2009

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Андрущенко-Луценко С.В.

Рішення від 18.12.2009

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні