Ухвала
від 23.12.2020 по справі 2-775/11
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-775/11

Провадження № 6/161/545/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 грудня 2020 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі :

головуючого - судді Олексюка А.В.,

за участі секретаря судового засідання Самсонюк Ю.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Луцьку цивільну справу за заявою товариства з обмеженою відповідальністю Брайт Інвестмент про заміну сторони у виконавчому провадженні,-

В С Т А Н О В И В :

ТзОВ Брайт Інвестмент звернулося в суд із заявою про заміну стягувача у виконавчому провадженні.

Заяву обґрунтовує тим, що рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області в справі №2-775/11 від 15 лютого 2011 року задоволено позов ПАТ КБ Надра до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором №10/2-АТ від 26 березня 2008 року у розмірі 144 497,26 грн. На підставі зазначеного рішення судом видано виконавчий лист. Постановою державного виконавця відкрито виконавче провадження № 52527695 з примусового виконання вищевказаного рішення суду. Станом на день звернення до суду у цьому виконавчому провадженні здійснюються заходи з примусового виконання рішення.

05 серпня 2020 року між ПАТ КБ Надра та ТзОВ Брайт Інвестмент укладено договір № GL48N718070_blank про купівлю-продаж майнових прав, відповідно до умов якого право вимоги за кредитним договором №10/2-АТ від 26 березня 2008 року, який укладено між ВАТ КБ Надра та ОСОБА_1 перейшло до ТзОВ Брайт Інвестмент разом з усіма додатками до вказаного кредитного договору.

Таким чином ТзОВ Брайт Інвестмент набуло права вимоги за кредитним договором №10/2-АТ від 26 березня 2008 року, який укладено між ВАТ КБ Надра та ОСОБА_1 .

Враховуючи вищевикладене та з посиланням на норми ст. ст. 512 ЦК України, 442 ЦПК України, ч.5 ст. 15 ЗУ Про виконавче провадження , заявник просить замінити сторону стягувача у виконавчому провадженні № 52527695 з примусового виконання виконавчого листа №2-775/11 з ПАТ КБ Надра , як вибулої сторони, на його правонаступника ТзОВ Брайт Інвестмент , як такого, що набув всі права та обов`язки стягувача.

Представник заявника у судове засідання не з`явився, однак у письмовій заяві просить суд розглянути заяву за відсутності представника заявника.

Боржник у судове засідання не з`явився, хоча про дату, час і місце судового розгляду повідомлявся належним чином.

У відповідності до положень ст. 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

У зв`язку неявкою учасників справи в судове засідання, у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява підлягає до задоволення з таких підстав.

Встановлено, що рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 15 лютого 2011 року задоволено позов ВАТ КБ Надра в особі філії Луцького регіонального управління до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором, стягнуто солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в користь ВАТ КБ Надра заборгованість за кредитним договором в розмірі - 144497 грн. 26 коп., стягнуто з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в користь ВАТ КБ Надра судові витрати у справі в розмірі 1444,97 грн. судового збору та 120 грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення.

Вказане рішення набрало законної сили та є чинним. За заявою представника позивача в цій справі видано виконавчий лист з метою реалізації права на здійснення заходів, спрямованих на примусове виконання рішення суду.

Також встановлено, що 05 серпня 2020 року між ПАТ КБ Надра та ТзОВ Брайт Інвестмент укладено договір № GL48N718070_blank про купівлю-продаж майнових прав, відповідно до умов якого право вимоги за кредитним договором №10/2-АТ від 26 березня 2008 року, який укладено між ВАТ КБ Надра та ОСОБА_1 перейшло до ТзОВ Брайт Інвестмент разом з усіма додатками до вказаного кредитного договору.

Процесуальне правонаступництво допускається на будь-якій стадії цивільного процесу, а примусове виконання рішення суду є його завершальною стадією. Пунктом 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов`язкові тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

У відповідності до ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї з сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду з заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов`язкові тією мірою, в якій вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до частини першої статті 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених статтею 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі статтею 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Отже, законодавством чітко визначено, що заінтересована сторона має право звернутися до суду з заявою про заміну сторони виконавчого провадження, у разі заміни кредитора у зобов`язанні правонаступником, а суд замінює сторону виконавчого провадження правонаступником.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що заява про заміну стягувача його правонаступником підлягає до задоволення.

Керуючись ст. 442 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву товариства з обмеженою відповідальністю Брайт Інвестмент про заміну сторони у виконавчому провадженні - задовольнити.

Замінити стягувача публічне акціонерне товариство комерційний банк Надра на його правонаступника товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Брайт Інвестмент у виконавчому провадженні з примусового виконання виконавчого листа №2-775/11 про стягнення з ОСОБА_1 в користь публічного акціонерного товариства комерційний банк Надра заборгованості за кредитним договором №10/2-АТ від 26 березня 2008 року.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, а у разі складення ухвали відповідно до ч. 6 ст. 259 ЦПК України - з дня складення ухвали в повному обсязі.

У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги на ухвалу суду. У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області А.В. Олексюк

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення23.12.2020
Оприлюднено29.12.2020
Номер документу93835295
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-775/11

Ухвала від 03.08.2011

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Мичка І. М.

Ухвала від 14.07.2021

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Сенюта В. О.

Ухвала від 18.05.2021

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Саламон О. Б.

Ухвала від 23.12.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 26.06.2020

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Корбут В. М.

Ухвала від 26.06.2020

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Корбут В. М.

Ухвала від 09.06.2020

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Корбут В. М.

Ухвала від 30.03.2020

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Бабко В. В.

Ухвала від 14.02.2020

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Корбут В. М.

Ухвала від 12.09.2011

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Решетар В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні