Ухвала
від 18.05.2021 по справі 2-775/11
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 6/754/442/21

Справа № 2-775/11

У Х В А Л А

18 травня 2021 року суддя Деснянського районного суду м.Києва Саламон О.Б., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ФК ФОРТ в особі представника Н. С. Семченкової, стягувач: ТОВ "ФК "Інвест Хаус", боржник: ОСОБА_1 , про заміну сторони виконавчого провадження,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник ТОВ ФК ФОРТ звернувся до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження.

Суд, розглянувши заяву про заміну сторони виконавчого провадження, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, встановив наступне.

За правилами ч. 2 ст. 183 ЦПК України, письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

У відповідності до ч. 4 ст. 183 ЦПК України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Як вбачається з даної заяви, вона підписана представником ТОВ ФК ФОРТ Н.С. Семченковою із застосуванням факсиміле чи інших технічних засобів (роздруківка на кольоровому принтері тощо).

Факсиміле з латині facsimile - зробити подібне. Фактично це печатка, кліше, що відтворює власноручний підпис, аналог останнього.

Підпис - це графічне накреслення, що позначає виконавця підпису та наноситься ним з метою посвідчення. Як почерковий об`єкт підпис має характерні риси. Зокрема, це посвідчувальний знак обов`язково певної особи; виконується нею власноруч у вигляді графічного креслення; наноситься на документ з метою посвідчення різних фактів та подій.

Факсиміле - це печатка, за допомогою якої відтворюється підпис, який є копією підпису уповноваженої особи. Факсиміле від власноручного підпису відрізняється тим, що відсутня можливість стверджувати, що документ містить дійсну волю особи, чий підпис відтворено.

Ч.3 ст. 207 ЦК України передбачено, що використання при вчиненні правочинів факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, електронного підпису або іншого аналога власноручного підпису допускається у випадках, встановлених законом, іншими актами цивільного законодавства, або за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідного аналога їхніх власноручних підписів.

Приймаючи до уваги те, що використання факсиміле при підписанні заяви при зверненні до суду не передбачено чинним законодавством, а випадок його застосування за письмовою згодою сторін у даному випадку не застосовується, а також враховуючи те, що факсиміле по своїй суті є копією графічного зображення підпису особи, не можна вважати підпис представника ТОВ ФК ФОРТ у поданій до суду заяві, відтворений за допомогою факсиміле, таким, що підтверджує повноваження особи, якою подано заяву.

За таких обставин, відсутні підстави вважати, що заява підписана особою, яка її подає, або представника такої особи.

Необхідно також зазначити, що звернення до суду передбачає, зокрема, надання суду належних доказів дійсної волі учасника справи. Такі докази повинні виключати будь-які сумніви стосовно справжності та чинності такого волевиявлення. Представник повинен демонструвати повагу до суду, доводячи наявність повноважень на представництво.

В ухвалі від 05 червня 2018 року по справі № 826/811/17 Верховний Суд зробив висновок, що надіслані на адресу суду процесуальні документи, які підписані з використанням факсиміле, не можуть вважатися такими, що підписані відповідним заявником.

Таким чином, відсутні підстави вважати, що заява підписана керівником юридичного відділу ТОВ ФК ФОРТ чи його повноважним представником.

Отже, заява, яка підписана за допомогою технічних засобів або факсиміле, в розумінні Цивільного процесуального законодавства України, є такою, що не підписана повноважною особою заявника, оскільки не виражає особисту волю особи, яка здійснила такий підпис, про намір захисту порушених прав, що є підставою для повернення її заявнику без розгляду.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.158, 183, 258-261, 353 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ФК ФОРТ в особі представника Н. С. Семченкової, стягувач: ТОВ "ФК "Інвест Хаус", боржник: ОСОБА_1 , про заміну сторони виконавчого провадження - повернути без розгляду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга подається до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

У разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручені у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя

СудДеснянський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.05.2021
Оприлюднено04.06.2021
Номер документу97406550
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-775/11

Ухвала від 03.08.2011

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Мичка І. М.

Ухвала від 14.07.2021

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Сенюта В. О.

Ухвала від 18.05.2021

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Саламон О. Б.

Ухвала від 23.12.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 26.06.2020

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Корбут В. М.

Ухвала від 26.06.2020

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Корбут В. М.

Ухвала від 09.06.2020

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Корбут В. М.

Ухвала від 30.03.2020

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Бабко В. В.

Ухвала від 14.02.2020

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Корбут В. М.

Ухвала від 12.09.2011

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Решетар В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні