Рішення
від 11.03.2021 по справі 320/6887/19
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 березня 2021 року справа №320/6887/19

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Дудіна С.О., розглянув у порядку письмового провадження за правилами загального позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації про визнання неправомірними дій, зобов`язання вчинити певні дії, стягнення грошових коштів та моральної шкоди.

Суть спору: до Київського окружного адміністративного суду звернувся ОСОБА_1 з позовом до Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації, у якому просить суд:

- визнати неправомірними дії Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації щодо безпідставної та незаконної зміни профілю лікування;

- визнати неправомірними дії Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації щодо ненадання публічної інформації, яка потрібна для реалізації своїх законних прав на лікування інвалідом ІІ групи;

- стягнути з Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації вартість путівок за період з 2017 по 2019 роки (відповідно до наказу Мінсоцполітики №146 від 21.03.2019, особам з інвалідністю з захворюванням хребта та спинного мозку встановлена вартість путівки 22000,00 грн. без ПДВ), що дорівнює 52800,00 грн. (з ПДВ);

- стягнути з Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації 100000,00 грн. моральної шкоди;

- зобов`язати Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації надати достовірну інформацію щодо кількості наданих путівок по профілю лікування "захворювання хребта та спинного мозку" та осіб, яким вони були надані.

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач зазначив, що він є особою з інвалідністю ІІ групи з 10.05.2014 довідно, що надає йому право на безоплатне забезпечення санаторно-курортними путівками, яке протиправно порушується відповідачем.

Так, позивач повідомив, що у виданих йому довідках для одержання путівки на санаторно-курортне лікування від 03.10.2016 №38, від 10.11.2017 №55 та від 30.01.2019 №4 вказано, що захворювання позивача належать до захворювань нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) та рекомендовано проходження санаторно-курортне лікування за спінальним профілем, тривалість якого дорівнює 35 дням.

Позивач зауважив, що він на підставі заяви з 06.12.2016 перебуває на обліку в Управлінні соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації для отримання путівки на санаторно-курортне лікування в санаторно-курортному закладі за спінальним профілем лікування, однак відповідач у 2017-2019 роках не надав позивачу путівки на санаторно-курортне лікування в санаторно-курортному закладі за відповідним профілем лікування, мотивуючи це тим, що захворювання позивача, яке вказано у довідках про одержання путівки на санаторно-курортне лікування, не належить до захворювання спінального типу.

Проте, на думку позивача, такі висновки контролюючого органу є безпідставними та немотиваваними, оскільки захворювання позивача та, відповідно, його право на отримання лікування у санаторно-курортному закладі за відповідним профілем підтверджується належними документами, які були надані контролюючому органу.

Позивач наголосив на тому, що йому стало відомо, що Управлінням соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації у 2017-2019 роках було безпідставно надано путівки на санаторно-курортне лікування за спінальним профілем особам, які знаходяться в черзі за таким видом путівки після ОСОБА_1 , а також особам, захворювання яких не належить до захворювань нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку), наявність яких надає право на отримання путівки на санаторно-курортне лікування в спеціальному закладі за спінальним профілем.

Крім того, позивач зазначив про те, що відповідач в порушення вимог Закону України "Про доступ до публічної інформації" не надав позивачу та його представнику на їхні неодноразові звернення інформацію про кількість путівок, виділених за спінальним профілем лікування у 2017-2018 роках, про номер, за яким ОСОБА_1 перебуває у черзі на таку путівку, та список осіб, яким були надані такі путівки у відповідний період.

Позивач зауважив, що безпідставне зміна відповідачем профілю лікування позивача та ненадання ОСОБА_1 у 2017-2019 роках путівок за належним профілем лікування призвело до того, що позивач був змушений неодноразово за власний рахунок проходити лікування у санаторно-курортному закладі спінального типу у вказаний період.

У зв`язку з цим, на думку позивача, він має право на компенсацію вартості самостійно придбаних ним путівок за рахунок коштів Управлінням соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 18.12.2019 відкрито провадження у справі, вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Розпочато підготовку справи до судового розгляду та призначено підготовче засідання по справі.

Відповідач, заперечуючи проти позовних вимог, що відповідно до інформації, отриманої Управлінням соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації від Департаменту охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації та Тетіївської районної центральної лікарні, захворювання позивача відноситься до хвороб кістково-м`язової системи та сполучної тканини з ускладненням периферичної нервової системи (відповідно до МКХ-10, М42, G54) та в медичній довідці форми 070/о, яку видає заклад охорони здоров`я вказується санаторій за профілем лікування кістково-м`язової та периферичної системи.

Відповідач повідомив, що жоден із закладів охорони здоров`я, до яких зверталось управління, не підтвердив право ОСОБА_1 на лікування в санаторно-курортному закладі саме по спінальному профілю.

У зв`язку з цим, відповідач вважає, що позивач не мав права на отримання у 2017-2019 роках путівки на санаторно-курортне лікування за спинальним профілем тривалістю 35 днів.

Оскільки позивач перебував у загальній черзі на отримання путівки, йому у жовтні 2019 року було запропоновано путівку на санаторно-курортне лікування по загальному захворювання тривалістю 21 день. Проте, позивач відмовився від отримання відповідної путівки.

Також відповідач вважає безпідставними вимоги позивача про стягнення вартості путівок за період з 2017 по 2019 роки, оскільки відповідно до Порядку виплати деяким категоріям осіб з інвалідністю грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування підставою для виплати грошової компенсації за путівку та за самостійне лікування є, зокрема, заява особи з інвалідністю про виплату грошової компенсації, проте позивач з такою заявою до Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації не звертався.

14.01.2020 на адресу суду від позивача надійшла заява, в якій позивач уточнив формулювання пункту 2 та 5 прохальної частини позовної заяви, відповідно до яких позивач просить суд:

- визнати неправомірними дії Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації щодо ненадання публічної інформації, яка потрібна для реалізації своїх законних прав на лікування інвалідом ІІ групи, а саме: на заяву від 01.08.2018 листом №4/1221 від 07.08.2018 було відмовлено в ознайомленні зі списком черговиків, відмовлено в інформації про осіб, яким надані путівки по профілю лікування "захворювання хребта та спинного мозку", відмовлено в інформації про те, під яким номером на 07.08.2018 ОСОБА_1 перебуває в черзі, на адвокатський запит від 11.09.2013 листом №4/1742 від 13.09.2019 було відмовлено в інформації щодо списку черговиків на отримання санаторно-курортного лікування з "захворюванням хребта та спинного мозку" із зазначенням осіб кому були надані путівки;

- зобов`язати Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації надати достовірну інформацію щодо кількості наданих путівок по профілю лікування "захворювання хребта та спинного мозку" та осіб, яким вони були надані в період з моменту постановки ОСОБА_1 на облік з 02.12.2016 по 2019 рік включно, з посиланням на документи, які є законною підставою для надання путівок по даному профілю лікування.

10.04.2020 на адресу суду від відповідача надійшло клопотання про здійснення подальшого розгляду справи без участі представника відповідача.

Згідно з частиною третьою статті 194 Кодексу адміністративного судочинства України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до частини дев`ятої статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи клопотання відповідача та неявку позивача, належним чином повідомленого про дату, час та місце розгляду справи, усною ухвалою суду від 14.04.2020, постановленою без виходу до нарадчої кімнати, із занесенням до журналу судового засідання, вирішено здійснити подальший розгляд справи у порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши докази, які є у справі, суд

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є громадянином України, про що свідчить паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Тетіївським РВ ГУ МВС України в Київській області 25.12.1997 (т.1, а.с.14-15).

Відповідно до довідки до акта огляду МСЕК сер. КИО-І №0430590 від 22.04.2014, позивачу з 01.05.2014 довічно встановлено ІІ групу інвалідності. Причина захворювання: загальне захворювання (т.1, а.с.17).

Згідно з довідкою Тетіївської центральної районної лікарні для одержання путівки на санаторно-курортне лікування №93 від 20.02.2013 код захворювання позивача за Міжнародною статистичною класифікацією хвороб та споріднених проблем охорони здоров`ю (далі - МКХ-10), з приводу якого ОСОБА_1 направляється в санаторій на лікування, - М 541.

Рекомендовано санаторно-курортного лікування в санаторії (санаторії-профілакторії): неврологічно-спінальний.

Рекомендоване місце лікування: Куяльник, Саки, Хмельник (т.1, а.с.19).

Відповідно до довідки Тетіївської центральної районної лікарні для одержання путівки на санаторно-курортне лікування №38 від 03.10.2016 код захворювання позивача за МКХ-10, з приводу якого ОСОБА_1 направляється в санаторій на лікування, - М 42 та М54.

Рекомендовано санаторно-курортного лікування в санаторії (санаторії-профілакторії): спінальний.

Рекомендоване місце лікування: Одеса, Хмільник (т.1, а.с.20).

З матеріалів справи вбачається, що позивач з 18.10.2016 по 21.11.2016 перебував на лікуванні за путівкою в ДП Південь-Курорт-Сервіс , що підтверджується зворотним талоном до путівки №003090 (т.1, а.с.131).

Судом встановлено, що 02.12.2016 позивач звернувся до Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації із заявою про взяття його на облік для отримання санаторно-курортної путівки в санаторій по спінальному профілю.

У відривній частині заяви вказано, що заяву та документи на 3 аркушах прийнято 02.12.2016 та зареєстровано в журналі обліку осіб за №83.

Позивач був ознайомлений зі вказаної інформацією, про що свідчить його підпис у відривній частині заяви (т.1, а.с.132).

З матеріалів справи вбачається, що 07.11.2017 Тетіївською центральною районною лікарнею було видано позивачу довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування №55, в якій вказано код захворювання за МКХ-10, з приводу якого ОСОБА_1 направляється в санаторій на лікування, - М 42 та G54.

Рекомендовано санаторно-курортного лікування в санаторії (санаторії-профілакторії): спінальний.

Рекомендоване місце лікування: м. Одеса, м. Хмільник (т.1, а.с.21).

Згідно з довідкою Тетіївської центральної районної лікарні для одержання путівки на санаторно-курортне лікування №43 від 12.10.2018 код захворювання позивача за МКХ-10, з приводу якого ОСОБА_1 направляється в санаторій на лікування, - Т91.

Рекомендовано санаторно-курортного лікування в санаторії (санаторії-профілакторії): захворювання нервової системи (в т.ч. спінальний).

Рекомендоване місце лікування: м.Хмільник, м.Одеса, Карпати (т.1, а.с.22).

Відповідно до довідки Тетіївської центральної районної лікарні для одержання путівки на санаторно-курортне лікування №4 від 30.01.2019 код захворювання позивача за МКХ-10, з приводу якого ОСОБА_1 направляється в санаторій на лікування, - М42 та G54.

Рекомендовано санаторно-курортного лікування в санаторії (санаторії-профілакторії): захворювання хребта та периферійної нервової системи. Рекомендоване місце лікування: Одеса, Хмільник (т.1, а.с.23).

З матеріалів справи вбачається, що позивач звернувся до Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації із заявою від 02.07.2018, у якій просив надати інформацію про кількість путівок, отриманих відповідачем в період з 2017 по 2018 роки включно, зокрема, для інвалідів за наслідками травми і захворюваннями хребта та спинного мозку (т.1, а.с.25).

Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації листом від 31.07.2018 №4/1153 повідомило позивачу про те, що ОСОБА_1 як особа з інвалідністю ІІ групи загального захворювання перебуває на обліку для отримання санітарно-курортної путівки з 02.12.2016.

Відповідно до пункту 17 постанови Кабінету Міністрів України від 22.02.2005 №187 "Про затвердження Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м.Києві та Севастополі держадміністраціях, виконавчими органами міських рад" забезпечення путівками інвалідів загального захворювання здійснюється за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою 2507030 "Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів", шляхом відшкодування вартості путівки санаторно-курортним закладам.

Тому, протягом 2017-2018 років виділено державних асигнувань на лікування: трьох осіб І та ІІ групи до санаторіїв спінального профілю (наслідками трав і захворювання хребта та спинного мозку); 11 інвалідам усіх категорій за іншими нозологіями (т.1, а.с.26).

Судом встановлено, що ОСОБА_1 звернувся до Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації із заявою від 01.08.2018, у якій просив надати виписку зі списку черговиків за період з 02.12.2016 по 01.08.2018, у зв`язку з тим, що працівник відділу Гуртковська Л.О. відмовляється надавати списки для ознайомлення.

У вказаній заяві позивач просив повідомити, яким чином інвалідам І та ІІ групи загального захворювання в період з 2017 року по 2018 рік було надано три путівки до санаторіїв спінального профілю, коли у відповідності до корінця прийому документів на 08.11.2017 черга позивача на лікування інвалідів з наслідками травм і захворювань хребта та спинного мозку №2 (т.1, а.с.27).

Відповідач листом від 07.08.2018 №4/221 повідомив позивачу про те, що виписка зі списку черговиків за період з 02.12.2016 по 01.08.2018 є конфіденційною інформацією та не може бути надана без особистої згоди заявників.

У 2017-2018 роках за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою 2507030 Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів , шляхом відшкодування вартості путівки санаторно-курортним закладам були виділені кошти на оздоровлення трьох осіб з інвалідністю за профілем лікування: захворювання нервової системи із наслідками травм, захворювань хребта і спинного мозку.

Тому, у порядку черговості в спеціалізовані санаторії Оризонт та ДП Клінічний санаторій ім.Пирогова 26.09.2017, 10.05.2018 та 15.06.2018 були направлені на оздоровлення інваліди з дитинства першої групи підгрупи А , та інвалід першої групи, які, відповідно до медичних довідок Ф.070/0 мають захворювання - церебральний параліч нервової системи, пересуваються на колясці (колясочники) та потребують супроводу та стороннього догляду. Батьки осіб з інвалідністю, які здійснювали супровід до лікувального закладу та здійснювали сторонній догляд за ними проживали в даних санаторіях за свій кошт.

У листі відповідач повідомив, що 08.11.2017 позивач звернувся до управління за інформацією щодо черги перебування на обліку по забезпеченню санаторно-курортною путівкою, про що позивача,в усній формі було проінформовано що відповідно до дати звернення заява зареєстрована в журналі обліку осіб з інвалідністю для забезпечення санаторно-курортним лікуванням осіб з інвалідністю (наказ Мінсоцполітики №73 від 22.01.2018) за №83, але стосовно черги по рекомендованому профілю лікування спінальний (медична довідка ф.070/0) за вимогою позивача була відрізана частина заяви та проставлений номер два, тобто на дату 08.11.2017. Так, як на дану дату особи з інвалідністю за ним профілем у 2017 році були вже оздоровлені, то за даним профілем це була черга на оздоровлення у послідуючих роках.

Відповідно до Порядку особи з інвалідністю з дитинства, які перебувають на черзі на оздоровлення, та які на момент реєстрації додали медичні довідки за формою 070/0 з одними нозологіями та напрямами лікування, мають право відповідно до медичних показань поновлювати медичні довідки (ф070/0) за іншими нозологіями та напрямками лікування. Тому, в порядку черговості по рекомендованому профілю спінальний змінився, і на даний час позивачу не було запропоновано лікування.

Відповідач зазначив, що відповідно до рекомендованого профілю лікування та медичних показань, позивач буде забезпечений санаторно-курортною путівкою до санаторно-курортного закладу відповідного профілю за його вибором в порядку черговості (т.1, а.с.28).

Департамент охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації на звернення відповідача (т.1, а.с.133) листом від 06.09.2018 №23-36-02.01/4180 повідомив, що захворювання ОСОБА_1 відноситься до хвороб кістково-м`язової системи та сполучної тканини з ускладненням периферичної нервової системи (відповідно до МКХ 10 М42 та G54).

В медичній довідці форми 070/0, яку видає заклад охорони здоров`я, вказується санаторій за профілем лікування кістково-м`язової та периферичної нервової системи (т.1, а.с.33).

Тетіївська районна державна адміністрація Київської області на звернення позивача листом від 25.09.2018 №9-28-190 повідомила ОСОБА_1 , що відповідно до роз`яснення Департаменту охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації від 06.09.2018 (лист №26-36-02.01/4180) захворювання позивача, як особи з інвалідністю відноситься до хвороб кістково-м`язової системи та сполученої тканини з ускладненням периферичної нервової системи.

Тому, для забезпечення безоплатною путівкою до санаторно-курортного закладу, в медичній довідці форми 070/0, яку видає заклад охорони здоров`я, повинен бути вказаний санаторій за профілем лікування кістково-м`язової та периферичної нервової системи, а не санаторій спінального профілю.

Відповідно до медичних показань, позивач буде забезпечений санаторно-курортною путівкою до санаторно-курортного закладу відповідного профілю лікування в порядку черговості (т.1, а.с.34).

З матеріалів справи вбачається, що позивач звернувся до Управління соціального захисту населення Київської області із заявою від 04.09.2019, у якій просив надати офіційне повідомлення про те, що відповідач не вбачає підстав для надання ОСОБА_1 путівки для санаторно-курортного лікування по профілю Наслідки трав та захворювання хребта та спинного мозку , а може лише запропонувати позивачу лікування по профілю Опори та руху (т.1, а.с.35).

Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації листом від 13.09.2019 №4/1741 повідомило позивачу, що Тетіївська центральна районна лікарня на запит відповідача листом від 04.02.2019 №80 надала відповідь про те, що відповідно до виданої медичної довідки ф.070/0 за №4 від 30.01.2019 ОСОБА_1 має права на санаторно-курортне оздоровлення за таким профілем: захворювання нервової системи; захворювання опорно-рухового апарату.

08.05.2019 в телефонному режимі була запропонована безоплатна путівка на санаторно-курортне оздоровлення до санаторію Салют з 19.05.2019 по вищевказаних профілях, на що позивач відмовився.

У вказаному листі запропоновано позивачу безоплатне санаторно-курортне оздоровлення в санаторії Салют терміном 21 день, з 14.10.2019 або з 26.11.2019 (т.1, а.с.36).

Судом встановлено, що позивач листом від 22.09.2019 повідомив відповідачу, що запропонований Управлінням соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації санаторій з лікування опорно-рухового апарату та нервової системи "Салют", Одеська область, не відповідає профілю захворювання позивача та термінам лікування (т.1, а.с.38).

З матеріалів справи вбачається, що Управлінням соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації було складено акт про відмову від санаторно-курортного лікування (путівки)/ ненадання згоди на санаторно-курортне лікування (путівку) від 08.05.2019 №83, в якому зафіксовано, що ОСОБА_1 відмовився від санаторно-курортного лікування (путівки) з підстав невідповідності місця оздоровлення (т.1, а.с.149).

Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації на адвокатський запит представника позивача листом від 13.09.2019 №4/1742 повідомило, що за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за державною програмою 2507030 Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів за період 2017 та по 09.09.2019 було оздоровлено 4 особи з інвалідністю І групи з наслідками травм і захворювання хребта та спинного мозку (відповідно до медичних рекомендацій), та 18 осіб з інвалідністю по інших нозологіях оздоровлення.

За рахунок коштів, передбачених Мінсоцполітики - 42 особи з інвалідністю.

Станом на 09.09.2019 на обліку для забезпечення безоплатним санаторно-курортним оздоровленням по профілю за наслідками трав і захворюваннями хребта та спинного мозку (спінальним) перебуває 4 осіб.

Відповідач, посилаючись на Закону України Про захист персональних даних , зазначив про неможливість надання списку осіб, яким були надані путівки з огляду на те, що така інформація є конфіденціальною (т.1, а.с.37).

Не погоджуючись з діями відповідача щодо зміни профілю його захворювання не ненадання витребуваної ОСОБА_1 інформації, позивач звернувся з даним позовом до суду про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії з приводу чого суд зазначає таке.

Частиною першою статті 2 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" від 21.03.1991 № 875-XII (далі - Закон №875) передбачено, що особою з інвалідністю є особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов`язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.

Інвалідність як міра втрати здоров`я визначається шляхом експертного обстеження в органах медико-соціальної експертизи центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я (частина друга статті 3 Закону №875).

Частиною шостою статті 38 Закону №875 (в редакції до 19.01.2018 включно) визначено, що інваліди і діти-інваліди за наявності медичних показань мають

право на безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками.

Відповідно до частини шостої статті 38 Закону №875 (в редакції з 20.01.2018 включно) особи з інвалідністю і діти з інвалідністю за наявності медичних показань мають право на безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками.

Порядок та умови забезпечення осіб з інвалідністю і дітей з інвалідністю лікарськими, технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення, санаторно-курортними путівками, автомобілями, а також переліки технічних та інших засобів реабілітації і виробів медичного призначення визначає Кабінет Міністрів України (частина восьма статті 38 Закону №875).

Так, механізм забезпечення структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських рад санаторно-курортними путівками до санаторно-курортних закладів відповідно до Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Про жертви нацистських переслідувань" та "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", визначений Порядком забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських рад, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 №187 (далі - Порядок №187).

Відповідно до пункту 2 Порядку №187 структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчі органи міських рад забезпечують за рахунок коштів державного бюджету безплатними путівками до санаторно-курортних закладів: інвалідів усіх категорій за рахунок коштів, передбачених Мінсоцполітики.

Зазначені категорії осіб мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу відповідного профілю лікування, безплатними путівками до якого вони забезпечуються.

Згідно з пунктом 3 Порядку №187 особи, зазначені у пункті 2 цього Порядку, повинні за зареєстрованим місцем проживання перебувати на обліку в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органах міських рад для санаторно-курортного лікування.

Пунктом 5 Порядку №187 (в редакції до 07.03.2017) визначено, що путівки видаються особам, зазначеним у пункті 2 цього Порядку, відповідно до медичних рекомендацій з урахуванням пільг, передбачених законодавством для конкретної категорії осіб, в порядку черговості у міру надходження путівок. Для одержання

путівки подається заява та медична довідка лікувальної установи за формою N 070/о.

Відповідно до пункту 5 Порядку №187 (в редакції з 07.03.2017) путівки видаються особам, зазначеним у пункті 2 цього Порядку, відповідно до медичних рекомендацій з урахуванням пільг, передбачених законодавством для конкретної категорії осіб, в порядку черговості. Для одержання путівки подається заява та медична довідка закладу охорони здоров`я за формою № 070/о.

Після закінчення строку дії зазначеної медичної довідки, але не рідше ніж один раз на три роки, подається нова медична довідка. У разі неподання такої довідки особа, яка понад три роки перебуває на обліку для забезпечення санаторно-курортною путівкою, знімається з обліку.

Згідно з пунктом 9 Порядку №187 особи з інвалідністю загального захворювання та особи з інвалідністю з дитинства забезпечуються путівками строком на 18-21 день в порядку черговості.

Пунктом 10 Порядку №187 визначено, що особи з інвалідністю із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) забезпечуються путівками:

I і II групи - до санаторіїв (відділень) спінального профілю з лікуванням строком на 35 днів (відповідно до медичних рекомендацій) у порядку черговості;

III групи - до санаторіїв неврологічного профілю строком на 18-21 день (відповідно до медичних рекомендацій) у порядку черговості.

Відповідно до абзаців першого-другого пункту 14 Порядку №187 особа, що перебуває на обліку для забезпечення путівки в органах соціального захисту населення, але в поточному році одержала безплатну путівку в іншій організації, знімається з обліку.

Повторне взяття на облік здійснюється відповідно до пункту 5 цього Порядку.

Абзацами третім-четвертим пункту 14 Порядку №187 (в редакції до 07.03.2017) передбачено, що у разі коли особа за місцем обліку забезпечена санаторно-курортною путівкою у поточному році, повторне взяття на облік здійснюється на підставі копії (дубліката) медичної довідки лікувальної установи за формою N 070/о, що додана до попередньої заяви, якщо строк її дії не закінчився.

У разі відмови особи від путівки складається відповідний акт за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Відповідно до абзаців третього-четвертого пункту 187 (в редакції з 07.03.2017) у разі коли особа за місцем обліку забезпечена санаторно-курортною путівкою у поточному році, повторне взяття на облік здійснюється на підставі копії (дубліката) медичної довідки закладу охорони здоров`я за формою № 070/о, що додана до попередньої заяви, якщо строк її дії не закінчився.

У разі відмови особи від путівки складається відповідний акт за формою, затвердженою Мінсоцполітики, а зазначеною путівкою забезпечується інша особа у порядку черговості.

Пунктом 16 Порядку №187 (в редакції до 07.03.2017) встановлено, що закупівля та забезпечення путівками здійснюється в межах коштів, передбачених на зазначену мету у державному бюджеті на поточний рік.

Згідно з пунктом 16 Порядку №187 (в редакції з 07.03.2017) забезпечення путівками осіб, зазначених у пункті 2 цього Порядку, здійснюється в межах коштів, передбачених на зазначену мету в державному та місцевих бюджетах на поточний рік.

Відповідно до пункту 17 Порядку №187 (в редакції до 07.03.2017) закупівля санаторно-курортних путівок здійснюється відповідно до Закону України "Про здійснення державних закупівель". З метою недопущення виникнення кредиторської та дебіторської заборгованості на кінець року у документації конкурсних торгів враховуються такі обставини: закупівля робіт і послуг здійснюється лише у межах коштів, передбачених державним бюджетом на відповідний рік, з урахуванням необхідності погашення бюджетних зобов`язань минулих років, узятих на облік в органах Казначейства, та оплати сум, визначених договорами; сума, визначена в договорі, та зобов`язання замовника за договором може коригуватися у разі уточнення показників державного бюджету; зобов`язання у замовника виникають лише з надходженням коштів на здійснення процедури закупівель на його реєстраційний рахунок; за наявності коштів на реєстраційному рахунку постачальник зобов`язаний надати послуги (видати путівки) до закінчення календарного року (крім послуг, що надаються санаторіями спінального профілю за путівками з лікуванням строком на 35 днів).

Оплата послуг із санаторно-курортного лікування здійснюється відповідно до умов договорів шляхом перерахування коштів санаторно-курортним закладам.

Пунктом 17 Порядку №187 (в редакції з 07.03.2017) забезпечення путівками інвалідів загального захворювання, з дитинства та з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку та осіб, що супроводжують інвалідів I групи (за винятком інвалідів з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку), здійснюється за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою 2507030 "Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів", шляхом відшкодування вартості путівки санаторно-курортним закладам.

Зазначене відшкодування здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських рад шляхом безготівкового перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги відповідно до укладених договорів щодо забезпечення путівкою шляхом відшкодування її вартості та актів наданих послуг у розмірі встановленої граничної вартості путівки (ліжко-дня) (якщо вартість путівки нижча за граничну, - у розмірі, не більшому від фактичної вартості путівки).

Гранична вартість путівки (ліжко-дня) визначається щороку Мінсоцполітики за пропозицією Фонду соціального захисту інвалідів та за погодженням з Мінфіном.

Перелік базових санаторно-курортних послуг, що надаються інвалідам загального захворювання та інвалідам з дитинства за іншими нозологіями та інвалідам з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку відповідно до медичних рекомендацій і вартість яких входить до вартості путівки, затверджується Мінсоцполітики.

За бажанням інвалідів їм можуть надаватися додаткові послуги за умови оплати санаторно-курортному закладу вартості наданих послуг за рахунок власних коштів чи інших джерел, не заборонених законодавством.

Згідно з пунктом 17 Порядку №187 (в редакції з 31.08.2018) забезпечення путівками осіб з інвалідністю загального захворювання, з дитинства та з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку та осіб, що супроводжують осіб з інвалідністю I групи (за винятком осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку), здійснюється за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою 2507030 «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів» , шляхом відшкодування вартості путівки санаторно-курортним закладам.

Зазначене відшкодування здійснюється органами соціального захисту населення шляхом безготівкового перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги відповідно до укладених договорів щодо забезпечення путівкою шляхом відшкодування її вартості (далі - договір) та актів наданих послуг у розмірі встановленої граничної вартості путівки (ліжко-дня) (якщо вартість путівки нижча за граничну, - у розмірі, не більшому від фактичної вартості путівки).

Гранична вартість путівки (ліжко-дня) визначається щороку Мінсоцполітики за пропозицією Фонду соціального захисту інвалідів та за погодженням з Мінфіном.

Перелік базових санаторно-курортних послуг, що надаються особам з інвалідністю загального захворювання та особам з інвалідністю з дитинства за іншими нозологіями та особам з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку відповідно до медичних рекомендацій і вартість яких входить до вартості путівки, затверджується Мінсоцполітики.

За бажанням осіб з інвалідністю їм можуть надаватися додаткові послуги за умови оплати санаторно-курортному закладу вартості наданих послуг за рахунок власних коштів чи інших джерел, не заборонених законодавством.

Відповідно до абзацу першого пункту 17 Порядку №187 (в редакції з 06.03.2019) забезпечення путівками осіб з інвалідністю загального захворювання, з дитинства та з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку та осіб, що супроводжують осіб з інвалідністю I групи (за винятком осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку), здійснюється за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю» , шляхом відшкодування вартості путівки санаторно-курортним закладам.

У позовній заяві позивач зазначив про те, що Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації протиправно не запропонувало ОСОБА_1 у 2017-2019 роках санаторно-курортну путівку за спінальним профілем лікування, право на отримання яких передбачено чинним законодавства.

Так, позивач наголосив на тому, що відповідачем було запропоновано йому у 2019 році санаторно-курортну путівку за профілем лікування, який визначений для захворювань опорно-рухового апарату, який не відповідає профілю захворюванню ОСОБА_1 - захворювання хребта та спинного мозку.

З цього приводу суд зазначає таке.

Відповідно до пункту 2 Інструкції щодо заповнення форми первинної облікової документації № 070/о «Довідка для одержання путівки на санаторно-курортне лікування» , затвердженої наказом Міністерства охорони здоров`я України від 14.02.2012 №110 (далі Інструкція №110), форма № 070/о видається особам, яким показано санаторно-курортне лікування або оздоровлення в санаторії-профілакторії, а також застрахованим особам за умови часткового фінансування санаторно-курортного лікування за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Згідно з пунктом 3 Інструкції №110 форма № 070/о надається всіма закладами охорони здоров`я на підставі рішення санаторно-курортної відбіркової комісії або лікарсько-консультаційної комісії (далі - ЛКК) для одержання путівки на санаторно-курортне лікування або оздоровлення до санаторію-профілакторію.

Відповідно до пункту 8 Інструкції №110 у пункті 5 «Діагноз» зазначаються діагнози - коди захворювань згідно з Міжнародною статистичною класифікацією хвороб та споріднених проблем охорони здоров`я Десятого перегляду (далі - МКХ-10), з приводу якого хворий направляється на санаторно-курортне лікування:

У підпункті 5.1 вказується захворювання, з приводу якого хворий направляється в санаторій (код за МКХ-10).

У підпункті 5.2 зазначається основне захворювання або захворювання, яке є причиною інвалідності (код за МКХ-10).

У підпункті 5.3 вказуються супутні захворювання у хворого.

Підпункти 5.1-5.3 пункту 5 та пункт 6 заповнюються на підставі форми первинної облікової документації № 025/о «Медична карта амбулаторного хворого» , затвердженої цим наказом, та форми облікової статистичної документації № 112/о «Історія розвитку дитини» , затвердженої наказом Міністерства охорони здоров`я України від 27 грудня 1999 року № 302.

Згідно з пунктом 10 Інструкції №110 у пункті 7 «Рекомендовано» шляхом підкреслювання зазначаються рекомендації:

У підпункті 7.1 вказуються дані щодо санаторно-курортного лікування із зазначенням профілю санаторно-курортного закладу.

У підпункті 7.2 зазначаються дані щодо амбулаторно-курортного лікування із зазначенням профілю курорту.

У підпункті 7.3 вказуються дані щодо оздоровлення застрахованої особи в санаторно-курортних закладах за умови часткового фінансування оздоровлення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (у період навчання або канікул (особам, які навчаються у вищому навчальному закладі) та у період відпустки або без відриву від виробництва (для працюючих)).

У пункті 8 «Рекомендоване місце лікування» для хворого вказується: у місцевому санаторії із зазначенням його найменування та профілю або із зазначенням декількох курортів, де хворому рекомендовано лікування (пункт 11 Інструкції №110).

Згідно з пунктами 13-15 Інструкції №110 у пункті 10 має бути підпис лікуючого лікаря, у пункті 11 - завідуючого відділенням, у пункті 12 - голови ЛКК закладу охорони здоров`я.

У кінці форми ставиться дата видачі довідки.

Довідка засвідчується печаткою закладу охорони здоров`я, яким вона видана.

Термін зберігання форми № 070/о - 3 роки (пункт 17 Інструкції №110).

Як зазначено вище, Тетіївською районною центральною лікарнею за 2016-2019 роки було видано позивачу декілька довідок для одержання путівки на санаторно-курортне лікування, в яких вказані наступні захворювання:

- відповідно до довідки №38 від 03.10.2016 код захворювання позивача за МКХ-10, з приводу особа направляється в санаторій на лікування, - М 42 та М54. Рекомендовано санаторно-курортного лікування в санаторії (санаторії-профілакторії): спінальний.

- відповідно до довідки №55 від 07.11.2017 код захворювання за МКХ-10, з приводу якого позивач направляється в санаторій на лікування, - М 42 та G54. Рекомендовано санаторно-курортного лікування в санаторії (санаторії-профілакторії): спінальний.

- відповідно до довідки №43 від 12.10.2018 код захворювання позивача за МКХ-10, з приводу якого особа направляється в санаторій на лікування, - Т91. Рекомендовано санаторно-курортного лікування в санаторії (санаторії-профілакторії): захворювання нервової системи (в т.ч. спінальний).

- відповідно до довідки №4 від 30.01.2019 код захворювання позивача за МКХ-10, з приводу якого особа направляється в санаторій на лікування, - М42 та G54. Рекомендовано санаторно-курортного лікування в санаторії (санаторії-профілакторії): захворювання хребта та периферійної нервової системи.

Пунктом 2 наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.10.1998 №297 "Про перехід органів і закладів охорони здоров`я України на Міжнародну статистичну класифікацію хвороб і споріднених проблем охорони здоров`я десятого перегляду" встановлено здійснити перехід на Міжнародну статистичну класифікацію хвороб і споріднених проблем охорони здоров`я десятого перегляду (МКХ-10) як єдиного міжнародного нормативного документа для формування системи обліку і звітності в охороні здоров`я з 01.01.99 року.

Наказом Міністерства охорони здоров`я України від 29.08.2008 №503 затверджено Кодування захворюваності та смертності у відповідності до Міжнародної статистичної класифікації хвороб 10-го перегляду.

Так, у наказі №503 зазначено, що Міжнародна статистична класифікація хвороб (МКХ) є основним інструментом розробок інформації про здоров`я населення та діяльності установ охорони здоров`я. Вона забезпечує методичну єдність і співставлення результатів вивчення захворюваності населення, причин смерті як у межах країни, так і між країнами.

Відповідно до пункту 1.1 розділу І Наказу №503 перші три знака коду складають рубрику, яка в основному ідентифікує будь-яке захворювання, що має особливу значимість для охорони здоров`я або високу поширеність. Рубрики складають "серцевину" класифікації, на їх рівні проводиться подання даних у ВООЗ щодо причин смерті та поширеності ряду хвороб для проведення основних міжнародних співставлень. Четвертий знак статистичного коду, який йде за десятичною крапкою, дозволяє деталізувати зміст рубрики. Чотиризначний код визначається як підрубрика.

Чотиризначні підрубрики складають невід`ємну частину МКХ і на їх рівні проводиться кодування причин смерті та захворюваності для подання даних в органи державної статистики, проведення міжрегіональних порівнянь і поглиблених статистичних розробок у конкретних областях медицини. Застосування 4-значних підрубрик є обов`язковим при кодуванні захворюваності та причин смерті в лікувально-профілактичних закладах.

Першим знаком коду МКХ є літера. Кожна літера пов`язана з окремим класом, крім літери D, яка використовується і в класі II "Новоутворення", і в класі III "Хвороби крові й кровотворних органів та окремі порушення із залученням імунного механізму", а також літери H, яка вживається як у VII "Хвороби ока та його придаткового апарату", так і в класі VIII "Хвороби вуха та соскоподібного відростка". В чотирьох класах (I, II, XIX та XX) вживається більш ніж одна літера в першому знакові відповідних кодів.

Перші сімнадцять класів (A00 - Q99) відносяться безпосередньо до хвороб та інших патологічних станів.

XVIII клас (R00 - R99) охоплює симптоми, ознаки та відхилення від норми, що виявлені при клінічних і лабораторних дослідженнях, а також неточно позначені стани, по відношенню до яких невизначений діагноз, який можна віднести до будь-якого з перших сімнадцяти класів. В цей клас включено також блок рубрик (R95 - R99) для кодування неуточнених та невідомих причин смерті.

XIX клас (S00 - T98) включає рубрики, що ідентифікують різні види травм, отруєнь та інших наслідків дії зовнішніх причин, у тому числі і рубрики, які передбачені для ідентифікації ускладнень хірургічних і терапевтичних втручань.

Відповідно до Десятого перегляду Міжнародна статистична класифікація хвороб до класу 6 (Хвороби нервової системи (G00-G99) належить блок G50-G59 Ураження нервів, нервових корінців та сплетінь.

Під кодом G54 вказані захворювання, які пов`язані з ураженням нервових корінців та сплетінь, а саме: G54.0 Ураження плечового сплетіння Компресійний синдром верхньої апертури грудної клітини G54.1 Ураження попереково-крижового сплетіння G54.2 Ураження шийних корінців, не класифіковані в інших рубриках G54.3 Ураження грудних корінців, не класифіковані в інших рубриках G54.4 Ураження попереково-крижових корінців, не класифіковані в інших рубриках G54.5 Невралгічна аміотрофія Синдром Персонейджа-Алдрена-Тернера Плечовий оперізуючий неврит G54.6 Синдром фантома кінцівки з болем G54.7 Синдром фантома кінцівки без болю Синдром фантома кінцівки БДВ G54.8 Інші ураження нервових корінців та сплетінь G54.9 Ураження нервових корінців та сплетінь.

До класу 13 (хвороби кістково-м`язової системи та сполучної тканини (M00-M99) належать блоки M40-M54 (Дорсопатії) та M40-M43 (Деформуючі дорсопатії).

Під кодом М42 вказане захворювання остеохондроз хребта: M42.0 Ювенільний остеохондроз хребта [0-9] Хвороба Кальве Хвороба Шейєрмана, M42.1 Остеохондроз хребта у дорослих [0-9] M42.9 Остеохондроз хребта, неуточнений.

Під кодом Т91 зазначені хвороби, які пов`язані з наслідками травми шиї та тулуба (T91.0 Наслідки поверхневої травми та відкритої рани шиї та тулуба. Наслідки травми, класифікованої в рубриках S10-S11, S20-S21, S30-S31, T09.0- та T09.1 T91.1 Наслідки перелому хребта Наслідки травми, класифікованої в рубриках S12.-, S22.0-, S22.1, S32.0-, S32.7 та T08 T91.2 Наслідки іншого перелому кісток грудної клітки та таза Наслідки травми, класифікованої в рубриках S22.2-S22.9, S32.1-S32.5 та S32.8- T91.3 Наслідки травми спинного мозку 1915 Наслідки травми, класифікованої в рубриках S14.0-S14.1-, S24.0-S24.1-, S34.0-S34.1 та T09.3 T91.4 Наслідки травми внутрішньогрудних органів. Наслідки травми, класифікованої в рубриках S26-S27 T91.5 Наслідки травми внутрішньочеревних та тазових органів Наслідки травми, класифікованої в рубриках S36-S37. T91.8 Наслідки інших уточнених травм шиї та тулуба. Наслідки травми, класифікованої в рубриках S13.-, S14.2-S14.6, S15-S18, S19.7-S19.8, S23.-, S24.2- S24.6, S25.-, S28.-, S29.0-S29.8, S33.-, S34.2-S34.8, S35.-, S38.-, S39.0-S39.8, T09.2 та T09.4-T09.8 T91.9 Наслідки неуточненої травми шиї та тулуба Наслідки травми, класифікованої в рубриках. S19.9, S29.9, S39.9 та T09.9).

Код Т91 належить до блоку Т90-Т98 (наслідки трав, отруєння та дії інших зовнішніх причин) та класу 19 (травми, отруєння та деякі інші наслідки дії зовнішніх причин (S00-T98).

Отже, вказані Тетіївською районною центральною лікарнею у довідках для одержання путівки на санаторно-курортне лікування №38 від 03.10.2016, №55 від 07.11.2017 та №4 від 30.01.2019 захворювання позивача під кодом G54 належить до класу хвороб нервової системи, а захворювання під кодом М42 - до хвороби кістково-м`язової системи та сполучної тканини.

В свою чергу, вказане Тетіївською районною центральною лікарнею у довідці для одержання путівки на санаторно-курортне лікування №43 від 12.10.2018 захворювання позивача під кодом Т91 належить до хвороб, отриманих внаслідок травм, отруєння та інших наслідків дії зовнішніх причин.

Відповідач, заперечуючи проти позовних вимог, зазначив про те, що відповідно до інформації, отриманої Управлінням соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації від Департаменту охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації, Тетіївської районної центральної лікарні, захворювання позивача відноситься до хвороб кістково-м`язової системи та сполучної тканини з ускладненням периферичної нервової системи (відповідно до МКХ-10, М42, G54) та в медичній довідці форми 070/о, яку видає заклад охорони здоров`я вказується санаторій за профілем лікування кістково-м`язової та периферичної системи.

Відповідач повідомив, що жоден із закладів охорони, до яких зверталось управління, не підтвердило право ОСОБА_1 на лікування по спінальному профілю.

Так, відповідно до листа Департаменту охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації від 06.09.2018 №26-36-02.01/4180 за інформацією, наданою головним лікарем комунального закладу Київської обласної ради "Обласне бюро медико-соціальної експертизи", захворювання ОСОБА_1 відноситься до хвороб кістково-м`язової системи та сполучної тканини з ускладненням переферичної нервової системи (відповідно до МКХ 10 М42 та G54) (т.1, а.с.33).

З матеріалів справи вбачається, що Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації звернулось до Головного лікаря Тетіївської центральної районної лікарні ОСОБА_2 із листом від 15.08.2018 №4/274, у якому просило надати роз`яснення з приводу того, за якими захворюваннями згідно з МКХ-10 хворий направляється на санаторно-курортне лікування за профілем лікування "Захворювання нервової системи із наслідками травм, захворювання хребта і спинного мозку (або спінальний профіль захворювання), які мають бути зазначені у довідці форми 070/0 і які особи з інвалідністю мають право на оздоровлення по даному профілю лікування.

Крім того, у вказаному листі відповідач проси надати роз`яснення щодо того, до якого профілю лікування відноситься діагноз ОСОБА_1 (т.1, а.с.135).

Центральна районна лікарня Тетіївської районної державної адміністрації Київської обласної державної адміністрації на вказаний запит листом від 21.08.2018 №472 повідомила відповідачу, що діагноз ОСОБА_1 (хронічний вертеброгенний міелорадикулоневрит справа, прогресуючий перебіг, помірний парез правої стопи, стійкий виражений больовий синдром, стато-динамічні порушення, порушення функції тазових органів. Вертеброгенний шийний радикуліт, больовий синдром, нейроваскулярний синдром верхніх кінцівок. Розповсюджений остеохондроз хребта, протрузії С3-С5; гели С5-Т1, L5-S1, кістковий блок тіл L5-S1, дисциркуляторна енцефалопатія ІІ (два), помірні вестибуло-координаторні порушення, когнітивні порушення, церебростенічний синдром) належить до захворювань нервової системи.

При цьому, у вказаному листі лікарня, посилаючись на Порядок №187, зазначила, що особи з інвалідністю із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) забезпечуються путівками: I і II групи - до санаторіїв (відділень) спінального профілю з лікуванням строком на 35 днів (відповідно до медичних рекомендацій) у порядку черговості (т.1, а.с.136).

Надалі Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації звернулось з листом від 27.09.2018 №4/173 до Департаменту охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації, у якому просило надати роз`яснення щодо таких питань: хто такі "спинальники" та який діагноз повинен бути вказаний у довідці МСЕК для того, щоб особа з інвалідністю мала право на оздоровлення за профілем лікування "Захворювання нервової системи із наслідками страв, захворювання хребта і спинного мозку (або спинальний профіль захворювання), які коди МКХ-10 повинні зазначатись у медичній довідці фори 070/о, відповідно до яких хворі мають право на санаторно-курортне лікування за профілем лікування "Захворювання нервової системи із наслідками трав, захворюванням хребта і спинного мозку (або спинальний профіль лікування) (т.1, а.с.137).

Департамент охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації листом від 30.10.2018 №26-36-02.01/5056 повідомила відповідачу, що за інформацією комунального закладу Київської обласної ради "Обласне бюро медико-соціальної експертизи" спинальниками є хворі з ураженням спинного мозку травматичного чи іншого генезу з наявністю паралітичного синдрому (з різними ступенями порушення ходи).

Захворювання нервової системи із наслідками травм, захворюванням хребта і спинного мозку (або спинальний профіль захворювання), відповідно до МКХ-10 G-82.Хвороюи кістково-м`язової системи та сполучної тканини з ускладненням периферичної нервової системи (відповідно до МКХ-10 М42 та G54).

У вказаному листі надано доручення головному лікарю закладу охорони здоров`я привести у відповідність до інструкції щодо заповнення форми облікової документації №070/0 "Довідка для одержання путівки на санаторно-курортному лікуванні" (т.1, а.с.138).

Центральна районна лікарня Тетіївської районної державної адміністрації Київської обласної державної адміністрації листом від 27.12.2018 №342 повідомила відповідачу, що медична довідку форми 070/о №43 від 12.10.2018, видана ОСОБА_1 , вважати недійсною у зв`язку з невідповідністю до інструкції щодо заповнення форми облікової документації (т.1, а.с.141).

Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації звернулось до головного лікаря Центральної районної лікарні Тетіївської районної державної адміністрації Київської обласної державної адміністрації Крохмального А.С. із листом від 04.02.2019 №4/292, у якому просило надати більш детальне роз`яснення, за яким профілем лікування має право на оздоровлення ОСОБА_1 відповідно до виданої медичної довідки форми 070/о №4 від 30.01.2019 (т.1, а.с.143).

Центральна районна лікарня Тетіївської районної державної адміністрації Київської обласної державної адміністрації листом від 04.02.2019 №80 повідомила відповідачу, що ОСОБА_1 згідно довідки №4, виданої 30.01.2019, має право на оздоровлення за наступним профілем: захворювання нервової системи; захворювання опорно-рухового апарату (т.1, а.с.144).

Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації звернулось до головного лікаря Центральної районної лікарні Тетіївської районної державної адміністрації Київської обласної державної адміністрації ОСОБА_3 із листом від 12.09.2019 №4/1731, у якому просило надати детальне роз`яснення, за яким профілем лікування мав і має право на оздоровлення ОСОБА_1 , особа з інвалідністю ІІ групи, відповідно до виданих лікарнею медичних довідок форми 070/о №38 від 03.10.2016, №55 від 07.11.2017 та №4 від 30.01.2019 та індивідуальної програми за №2979 від 04.12.2018 (т.1, а.с.145).

Комунальне підприємство "Комунальне некомерційне підприємство Тетіївська центральна лікарня" Тетіївської районної ради листом від 19.09.2019 №597 повідомило відповідачу, що ОСОБА_1 , інвалід ІІ групи, згідно своїх діагнозів має право на оздоровлення за слідуючи профілем: захворювання опорно-рухового апарату; захворювання нервової системи (т.1, а.с.146).

Судом встановлено, що Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації звернулось із листом від 12.09.2019 №4/1733 до Департаменту охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації, в якому просило надати роз`яснення, за яким профілем лікування Управління має право надати путівку на безоплатне санітарно-курортне оздоровлення позивачу відповідно до медичних показань (т.1, а.с.147).

Департамент охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації листом від 15.10.2019 №33.02.01/4171-2019 повідомив відповідачу, що захворювання ОСОБА_1 відноситься до хвороб кістково-м`язової системи та сполучної тканини з ускладненням периферичної нервової системи (відповідно до МКХ-10 М42 та G54 (т.1, а.с.148).

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про те, що відповідач у 2018 та 2019 роках фактично не пропонував ОСОБА_1 путівку з лікуванням строком на 35 днів, визначену пунктом 10 Порядку №187, з огляду на те, що захворювання позивача не належить до захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку), а відповідає хворобі кістково-м`язової системи та сполучної тканини з ускладненням периферичної нервової системи.

При цьому, як зауважив і сам відповідач, такі висновки контролюючого органу базуються виключно на інформації, наданій Департаментом охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації та Центральною районною лікарнею Тетіївської районної державної адміністрації Київської обласної державної адміністрації.

Разом з тим, суд наголошує на тому, що наведені Департаментом охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації у вищевказаних листах дані щодо захворювання позивача носять лише інформативний характер.

Так, відповідно до пункту 5 Положення про Департамент охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації, затвердженого Розпорядження голови Київської обласної державної адміністрації від 05.07.2017 №350, текст якого розміщений на офіційному веб-сайті Київської обласної державної адміністрації (http://koda.gov.ua/normdoc/pro-zatverdzhennya-polozhennya-pro-depar-19/), Департамент відповідно до визначених повноважень виконує такі завдання, зокрема, сприяє санаторно-курортному лікуванню інвалідів, ветеранів війни та праці, осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасників бойових дій в зоні проведення АТО.

Суд звертає увагу на те, що Департамент охорони здоров`я Київської обласної державної адміністрації не наділений повноваженнями здійснювати роз`яснення щодо особливостей захворювання особи з інвалідністю та профілю її лікування.

Крім того, суд наголошує на тому, що Центральна районна лікарня Тетіївської районної державної адміністрації Київської обласної державної адміністрації як медична установа, яка надавала позивачу відповідні довідки на санаторно-курортне лікування, неодноразово у вищевказаних листах повідомляла відповідачу, що згідно зі своїх діагнозів ОСОБА_1 має право на оздоровлення за слідуючи профілем: захворювання нервової системи; захворювання опорно-рухового апарату.

Тобто, у вказаних листах медична установа фактично підтвердила, що позивач одночасно має як захворювання нервової системи, санаторно-курортне лікування якого передбачено пунктом 10 Порядку №187, так і загальне захворювання, санаторно-курортне лікування якого здійснюється відповідно до пункту 9 Порядку №187.

Разом з тим, вказані особливості захворювань позивача не були прийняті до уваги відповідачем.

При цьому, суд ставиться критично до посилань відповідача як на підставу для ненадання позивачу путівки за пунктом 10 Порядку №187 те, що у пункту 7.1 довідки №4 від 30.01.2019 не вказано про спінальний профіль лікування, а зазначено про необхідність лікування позивача в санаторії за профілем захворювання хребта та переферійної нервової системи, оскільки такий же профіль лікування встановлений тим же пунктом 10 Порядку №187.

Крім того, суд звертає увагу на лист Міністерства охорони здоров`я України від 10.12.2018 №04.03.35-53/1922-18/32956, адресований представнику позивача, в якому зазначено, що згідно клінічного протоколу санаторно-курортного лікування, затвердженого МОЗ України від 06.02.2008 №56, показаннями для санаторно-курортного лікування захворювань хребта та спинного мозку є: дорсопатії (остеохондроз хребта, спондильоз, дорсалгії (шифр МКХ-10:М42 , М47, М54) та наслідки травм спинного мозку та кінського хвоста (шифр МКХ-10 шийний відділ - S14, грудний відділ - S24, рівень живота, нижньої частини спини і тазу - S34), з легкими тетра- або парапарезами, без обмеження самообслуговування й самостійного пересування й грубих порушень функції тазових органів, через 4 місяці після травми або ортопедичної нейрохірургічної операції (т.1, а.с.40).

Отже, Міністерство охорони здоров`я України у вказаному листі фактично надало роз`яснення щодо того, що наявність захворювання за кодом М42 передбачає здійснення санаторно-курортного лікування захворювань хребта та спинного мозку, передбачене пунктом 10 Порядку №187.

З метою повного та всебічного з`ясування обстави справи, ухвалами суду від 14.01.2020 та від 04.02.2020 було витребувані від Комунального підприємства «Комунальне некомерційне підприємство Тетіївська центральна районна лікарня» Тетіївської районної ради такі докази: заключне рішення санаторно-курортної відбіркової комісії (лікарсько-консультативної комісії) для одержання путівки на санаторно-курортне лікування по особі з інвалідністю загального захворювання ІІ групи ОСОБА_1 , з вказівкою діагнозу захворювання, з приводу якого зазначена особа мала право на санаторно-курортне лікування, та профілю лікування, за 2017-2019 роки; пояснення щодо розбіжностей профілю оздоровлення ОСОБА_1 у виданих медичних довідках ф.070 та у офіційних листах, які направлялися на адресу Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації; медичний висновок щодо погіршення стану здоров`я ОСОБА_1 за період з 2014 по 2019 роки (у разі наявності).

12.02.2020 на виконання вимог ухвал суду від Комунального підприємства «Комунальне некомерційне підприємство Тетіївська центральна районна лікарня» надійшов лист від 30.01.2021 №30 з поясненнями по справі, у яких вказаний заклад охорони здоров`я повідомив, що рішення санаторно-курортної вибіркової комісії КП "КНП Тетіївської ЦРЛ" для видачі довідки (форми 070/о) на санаторно-курортне лікування ОСОБА_1 протягом 2017-2019 базувалося на діагнозі пацієнта: хронічний вертеброгенний мієлорадикулоневрит справа, прогресуючий перебіг, помірний парез правої стопи, стійкий виражений больовий синдром, статико-динамічні порушення, порушення функцій тазових органів, вертеброгений шийний радикуліт, больовий синдром, нейроваскулярний синдром верхніх кінцівок. Розповсюджений остеохондроз хребта, протрузії С3-С5, Т12-L1 L2-L3, гили С5-Т1, L3-L, L4-L5, L5-S1, з перевагою правобічного секвеструючого компоненту з компресією дурального простору корінців. Дисциркуляторна енцефалопатія ІІ, помірні вестибуло-координаторні порушення, цереброастенічний синдром (згідно консультативних заключень невролога поліклінічного відд. КЗ КОКЛ №1) згідно кодк за МКХ - 10: М42 та G54 та індивідуальній програмі реабілітації інваліда.

Розбіжностей щодо профілю захворювання ОСОБА_1 у виданих медичних довідках (форми 070/о) з 2017 по 2019 рік з боку медичної термінології немає, оскільки захворювання опорно-рухового апарату викликає захворювання периферичної нервової системи. Тому такі хворі можуть отримувати санаторно-курортне лікування в санаторіях за профілями: захворювання органів опори та руху і захворювання периферичної нервової системи (т.2, а.с.32-34).

Відповідно до статті 3 Конституції України людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Згідно з частинами першою-другою статті 4 Закону №875 діяльність держави щодо осіб з інвалідністю виявляється у створенні правових, економічних, політичних, соціальних, психологічних та інших умов для забезпечення їхніх прав і можливостей нарівні з іншими громадянами для участі в суспільному житті та полягає у: виявленні, усуненні перепон і бар`єрів, що перешкоджають забезпеченню прав і задоволенню потреб, у тому числі стосовно доступу до об`єктів громадського та цивільного призначення, благоустрою, транспортної інфраструктури, дорожнього сервісу (далі - об`єкти фізичного оточення), транспорту, інформації та зв`язку, а також з урахуванням індивідуальних можливостей, здібностей та інтересів - до освіти, праці, культури, фізичної культури і спорту;охороні здоров`я;соціальному захисті;забезпеченні виконання індивідуальної програми реабілітації осіб з інвалідністю;наданні пристосованого житла;сприянні громадській діяльності.

Соціальний захист осіб з інвалідністю є складовою діяльності держави щодо забезпечення прав і можливостей осіб з інвалідністю нарівні з іншими громадянами та полягає у наданні пенсії, державної допомоги, компенсаційних та інших виплат, пільг, соціальних послуг, здійсненні реабілітаційних заходів, встановленні опіки (піклування) або забезпеченні стороннього догляду.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про те, що відповідач під час визначення виду путівки, за якою ОСОБА_1 має право отримати санаторно-курортне лікування, не було враховано особливості захворювання позивача та не прийнято до уваги той факт, що позивач одночасно має як захворювання нервової системи, санаторно-курортне лікування якого передбачено пунктом 10 Порядку №187, так і загальне захворювання, санаторно-курортне лікування якого здійснюється відповідно до пункту 9 Порядку №187.

У зв`язку з цим, суд вважає, що в даному випадку відповідач під час визначення виду путівки, за якою ОСОБА_1 має право отримати санаторно-курортне лікування, мав враховувати інтереси позивача та той факт, що лікування за спінальним профілем для здоров`я позивача є пріоритетним.

Проте, дані фактори були безпідставно проігноровані відповідним органом, внаслідок чого відповідач дійшов помилкового висновку про те, що позивач не має права на отримання путівки на санаторно-курортне лікування за спінальним профілем сторона на 35 днів.

Щодо того, чи мав позивач право по черзі на отримання путівок на санаторно-курортне лікування за спінальним профілем строком на 35 днів у 2017-2019 роках, суд зазначає таке.

Як зазначено вище, відповідач листом від 07.08.2018 №4/1221 повідомив позивачу, що у 2017-2018 роках за рахунок кошів, передбачених у державному бюджеті за програмою 2507030 "Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів", шляхом відшкодування вартості путівки санаторно-курортним закладам були виділені кошти на оздоровлення трьох осіб з інвалідністю за профілем лікування: захворювання нервової системи із наслідками травм, захворювань хребта і спинного мозку.

Тому, в порядку черговості, в спеціалізовані санаторії "Оризонт" та ДП "Клінічний санаторій ім.Пирогова" 26.09.2017, 10.05.2018 та 15.06.2018 були направлені на оздоровлення інваліди з дитинства І групи підгрупи "А" та інвалід І групи, які відповідно до медичних довідок ф.070/0 мають захворювання - церебральний параліч нервової системи, пересуваються на колясці та потребують супроводу та стороннього догляду.

Відповідач у листі від 13.09.2019 №4/1742, адресованому представнику позивача, повідомив, що станом на 09.09.2019 на обліку для забезпечення безоплатним санітарно-курортним оздоровленням по профілю "за наслідками травм і захворюванням хребта та спинного мозку (спінальним)" перебуває 4 особи (т.1, а.с.37).

Відповідач у запереченнях по справі зазначив, що за 2017-2019 роки Управлінням соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації було направлено на санаторно-курортне лікування по спінальному профілю 5 осіб з інвалідністю, які мають І групу інвалідності та які відповідно до медичних показань потребують стороннього догляду (т.2, а.с.66-68), з приводу чого суд зазначає таке.

Як вбачається з інформації про стан забезпечення санаторно-курортним лікуванням ветеранів війни, осіб на яких поширюються Закону України "Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту" та "Про жертви нацистських переслідувань", інвалідів, ветеранів праці та реабілітованих осіб по Управлінню соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації, за бюджетною програмою КПКВ 2507030 для інвалідів-спінальників було виділено: у 2018 році - 2 путівки; у 2019 році - також 2 путівки (т.2, а.с.26-27).

Наказом Міністерства соціальної політики України від 14.07.2015 №729 затверджено форму заяви про взяття на облік для отримання санаторно-курортної путівки та форму журналу обліку осіб для забезпечення путівкою на санаторно-курортне лікування.

Вказаний наказ втратив чинність з 13.03.2018.

Наказом Міністерства соціальної політики України від 22.01.2017 №73, який набрав чинності з 13.03.2018, затверджено: форму заяви про забезпечення санаторно-курортним лікуванням; форму журналу обліку осіб для забезпечення санаторно-курортним лікуванням; форму журналу обліку осіб для виплати грошової компенсації замість путівки / грошової компенсації за самостійне санаторно-курортне лікування; форму журналу обліку ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Законів України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і „Про жертви нацистських переслідувань» , для забезпечення путівками до санаторіїв сфери управління Мінсоцполітики; форму акта про відмову від санаторно-курортного лікування (путівки) / ненадання згоди на санаторно-курортне лікування (путівку).

Відповідно до Журналу обліку осіб з інвалідністю загального захворювання для забезпечення санаторно-курортним лікуванням УСЗН Тетіївської РДА (т.2, а.с.83-101), до переліку осіб, які прийняті на облік для отримання путівок на санаторно-курортне лікування з профілем лікування "спінальний" належать:

- ОСОБА_4 (І група інвалідності, загальне захворювання), рекомендовані курорти: Одеса, Бердянськ, профіль захворювання: спінальний; дата реєстрації заяви: 24.12.2015; номер заяви - 51;

- ОСОБА_5 (І група інвалідності, А), рекомендовані курорти: Одеса, Куяльник, профіль захворювання: спінальний із супроводом; дата реєстрації заяви: 02.11.2017; номер заяви - 115;

- ОСОБА_6 (І група інвалідності, А, загальне захворювання), рекомендовані курорти: Одеса, профіль захворювання: спінальний із супроводом; дата реєстрації заяви: 28.11.2017; номер заяви - 122;

- ОСОБА_7 (І група інвалідності, загальне захворювання), рекомендовані курорти: Оризонт, профіль захворювання: спінальний; дата реєстрації заяви: 04.12.2017; номер заяви - 125.

Щодо позивача, то відповідно до відомостей з вказаного журналу заява ОСОБА_1 (ІІ група, загальне захворювання) була зареєстрована 02.12.2016 за №83.

Рекомендовані курорти: Одеса, профіль захворювання: хребта та спинного мозку.

Суд звертає увагу на те, що у довідці для одержання путівки та санаторно-курортного лікування №38 від 03.10.2016, яка була подана позивачем разом із заявою від 02.12.2016, вказано, що профіль лікування ОСОБА_1 - спінальний (т.1, а.с.20).

Крім того, у довідці для одержання путівки та санаторно-курортного лікування №55 від 07.11.2017, яка 08.11.2017 була подана відповідачу, також вказано профіль лікування ОСОБА_1 - спінальний (т.1, а.с.21).

Вказана обставина свідчить по те, що відповідач у журналі невірно вказав профіль лікування позивача, що не відповідає вимогам чинного законодавства.

Відповідно до форми журналу, затвердженого наказом №729 (який був чинний станом на 02.12.2016 та 08.11.2017), профіль лікування у журналі має бути заповнений відповідно до профілю лікування, що вказаний у довідці форми 070/о.

З вказаного журналу вбачається, що у 2017-2019 роках путівки за профілем лікування "спінальний" отримали:

- ОСОБА_4 , санаторій "Оризонт", строк проходження лікування: з 10.05.2018 по 13.06.2018;

- ОСОБА_8 , санаторій ім.Пирогова, строк проходження лікування: з 15.06.2018 по 19.07.2018;

- ОСОБА_6 , санаторій "Оризонт", строк проходження лікування: з 02.06.2019 по 06.07.2017;

- ОСОБА_7 , санаторій "Оризонт", строк проходження лікування: з 29.10.2019 по 02.12.2019.

Так, судом встановлено, що на підставі договору про відшкодування вартості путівки №2 від 10.05.2018, укладеного між Управлінням соціального захисту населення Тетіївської райдержадміністрації, Дочірнім підприємством "Південь-Курорт-Сервіс" та ОСОБА_9 (т.2, а.с.109-111), та на підставі акта №7 приймання-передачі наданих послуг від 19.06.2018, підписаного між вказаними сторонами (т.2, а.с.108), ОСОБА_9 були надані послуги з санаторно-курортного лікування у період з 10.05.2018 по 13.06.2018 на загальну вартість 20685,00 грн.

З матеріалів справи вбачається, що вказані послуги були надані ОСОБА_9 на підставі заяви від 24.12.2015 (т.2, а.с.112), довідки для одержання путівки на санаторно-курортне лікування №12 від 13.03.2018, за якою профіль лікування особи: спинальний, та довідки до акта огляду МСЕК серії КИО-І №273951 від 08.05.2007 про встановлення довічно І групи інвалідності (т.2. а.с.113).

На підставі договору про відшкодування вартості путівки №4 від 15.05.2018, укладеного між Управлінням соціального захисту населення Тетіївської райдержадміністрації, Дочірнім підприємством "Клінічний санаторій ім.Пирогова" та ОСОБА_5 (т.2, а.с.115-117), та на підставі акта №1 приймання-передачі наданих послуг від 01.08.2018, підписаного між вказаними сторонами (т.2, а.с.114), ОСОБА_5 були надані послуги з санаторно-курортного лікування у період з 15.06.2018 по 19.07.2018 на загальну вартість 20685,00 грн.

З матеріалів справи вбачається, що вказані послуги були надані ОСОБА_5 на підставі заяви від 01.11.2017 (т.2, а.с.118), довідки для одержання путівки на санаторно-курортне лікування №139 від 31.10.2017, за якою профіль лікування особи: неврологічно-спінальний, та довідки до акта огляду МСЕК серії КИО-І №363932 від 19.07.2011 про встановлення довічно І групи інвалідності "А" (т.2. а.с.119).

Судом встановлено, що на підставі договору про відшкодування вартості путівки №37 від 02.10.2019, укладеного між Управлінням соціального захисту населення Тетіївської райдержадміністрації, Дочірнім підприємством "Південь-Курорт-Сервіс" та ОСОБА_7 (т.2, а.с.121-123), та на підставі акта №15 приймання-передачі наданих послуг від 04.12.2019, підписаного між вказаними сторонами (т.2, а.с.120), ОСОБА_7 були надані послуги з санаторно-курортного лікування у період з 29.10.2019 по 02.10.2019 на загальну вартість 22050,00 грн.

З матеріалів справи вбачається, що вказані послуги були надані ОСОБА_7 на підставі заяви від 24.05.2018 (т.2, а.с.124), довідки для одержання путівки на санаторно-курортне лікування №26 від 14.06.2019, за якою профіль лікування особи: спінальний, та довідки до акта огляду МСЕК серії АВ №0521531 від 23.02.2016 про встановлення довічно І групи інвалідності (т.2. а.с.125).

На підставі договору про відшкодування вартості путівки №12 від 31.05.2019, укладеного між Управлінням соціального захисту населення Тетіївської райдержадміністрації, Дочірнім підприємством "Південь-Курорт-Сервіс" та ОСОБА_6 (т.2, а.с.127-129), та на підставі акта №6 приймання-передачі наданих послуг від 09.07.2019, підписаного між вказаними сторонами (т.2, а.с.126), ОСОБА_6 були надані послуги з санаторно-курортного лікування у період з 02.06.2019 по 06.07.2019 на загальну вартість 22050,00 грн.

З матеріалів справи вбачається, що вказані послуги були надані ОСОБА_6 на підставі заяви від 28.11.2017 (т.2, а.с.130), довідки для одержання путівки на санаторно-курортне лікування №101 від 31.05.2019, за якою профіль лікування особи: спінальний, та довідки до акта огляду МСЕК серії АВ №0213285 від 24.02.2015 про встановлення довічно І групи інвалідності "А" (т.2. а.с.131).

Суд зазначає, що вищевказані довідки для одержання путівки на санаторно-курортне лікування свідчать про те, що ОСОБА_9 , ОСОБА_5 та ОСОБА_7 та ОСОБА_6 мали право на отримання путівок на санаторно-курортне лікування за спинальним профілем.

Крім того, суд не приймає до уваги наведені позивачем у додаткових поясненнях твердження щодо невідповідності вказаних документів вимогам чинного законодавства, оскільки це є лише припущеннями позивача, які не підтверджені жодними доказами.

Разом з тим, судом встановлено, що на підставі договору про відшкодування вартості путівки №10 від 04.09.2017, укладеного між Управлінням соціального захисту населення Тетіївської райдержадміністрації, Державним підприємством "Клінічний санаторій ім.Пирогова ЗАТ "Урпрофздравиця" та ОСОБА_5 (т.2, а.с.103-105), та на підставі акта №8 приймання-передачі наданих послуг від 01.11.2017, підписаного між вказаними сторонами вищевказаного договору (т.2, а.с.102), ОСОБА_5 були надані послуги з санаторно-курортного лікування у період з 26.09.2017 по 3010.2017 на загальну вартість 18217,00 грн.

З матеріалів справи вбачається, що вказані послуги були надані ОСОБА_5 на підставі заяви №10 від 10.07.2015 (т.2, а.с.106) та довідки для одержання путівки на санаторно-курортне лікування №24 від 21.06.2017, за якою профіль лікування особи: спінальний (т.2. а.с.107).

У заяві №10 від 10.07.2015 вказано, що 10.07.2015 ОСОБА_5 був поставлений на облік для забезпечення путівкою на санітарно-курортне лікування.

Дослідивши копії сторінок журналу обліку осіб з інвалідністю загального захворювання для забезпечення санаторно-курортним лікуванням УСЗН Тетіївської РДА, долучене відповідачем до матеріалів справи, судом встановлено, що записи про прийняття на облік для забезпечення путівкою на санітарно-курортне лікування ведуться у хронологічному порядку з 08.10.2009 по 24.02.2020.

Разом з тим, суд звертає увагу на тому, що у вказаному журналі відсутній запис про взяття на облік 15.07.2015 ОСОБА_5 за вказаною заявою для забезпечення путівкою на санітарно-курортне лікування.

Отже, в матеріалах справи відсутні належні та допустимі докази перебування ОСОБА_5 з 15.07.2015 у черзі на отримання путівки на санаторно-курортне лікування за спінальним профілем.

Суд вважає, що вказана обставина свідчить про безпідставність позачергового надання відповідачем ОСОБА_5 путівки на санаторно-курортне лікування в Державне підприємство "Клінічний санаторій ім.Пирогова ЗАТ "Урпрофздравиця" у період з 26.09.2017 по 30.10.2017.

Щодо черги позивача на отримання путівки на санітарно-курортне лікування за спінальним профілем, то суд зазначає таке.

Як вбачається з матеріалів справи, заява позивача про взяття на облік для отримання путівки на санаторно-курортне оздоровлення була подана ОСОБА_1 02.12.2016 та зареєстрована у журналі 02.12.2016 за №83 (т.1, а.с.132)

До вказаної заяви була додана довідка для одержання путівки на санаторно-курортне лікування №38 від 03.10.2016, відповідно до якої профіль лікування захворювання позивача: спінальний (т.1, а.с.130).

Судом встановлено, що 08.11.2017 позивачем було надано до контролюючого органу нову довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування №55 від 07.11.2017, в якій також вказано, що профіль лікування захворювання позивача: спінальний.

На відрізному талоні до заяви від 02.12.2016 позивач написав, що станом на 08.11.2017 згідно окремого списку спінальний профіль, черга №2.

Суд погоджується з твердженням відповідача щодо того, що вимогами чинного законодавства не передбачено ведення окремого журналу для осіб, які мають право на отримання лікування за спінальним профілем.

Отже, надана позивачем довідка №55 від 07.11.2017 долучена відповідачем до зареєстрованої 02.12.2016 заяви про надання путівки на санітарно-курортне лікування.

Відповідач у листі від 07.08.2018 №4/1221 повідомив позивачу, що 08.11.2017 ОСОБА_1 звернувся до управління за інформацією щодо черги перебування на обліку по забезпеченню санаторно-курортною путівкою, про що позивача, в усній формі було проінформовано, що відповідно до дати звернення заява зареєстрована в журналі обліку осіб з інвалідністю для забезпечення санаторно-курортним лікуванням осіб з інвалідністю (наказ Мінсоцполітики №73 від 22.01.2018) за №83, але стосовно черги по рекомендованому профілю лікування спінальний (медична довідка ф.070/0) за вимогою позивача була відрізана частина заяви та проставлений номер два, тобто на дату 08.11.2017. Так, як на дану дату особи з інвалідністю за ним профілем у 2017 році були вже оздоровлені, то за даним профілем це була черга на оздоровлення у послідуючих роках.

Отже, фактично у вказаному листі відповідач зазначив, що позивач лише з листопада 2017 року мав право по черговості путівку на санаторно-курортне лікування

Проте, суд вважає, що наведені у вказаному листі пояснення відповідача необґрунтованими, оскільки позивач був взятий на облік для отримання путівки на санаторно-курортне лікування за спінальним профілем ще 02.12.2016.

При цьому, станом на 02.12.2016 позивачем було надано довідку №38 від 03.10.2016 для одержання санаторно-курортного лікування за спінальним профілем, яка була дійсна протягом 12 місяців.

Матеріали справи не містять доказів визнання вказаної довідки недійсною ще до моменту закінчення строку її дії.

Враховуючи вказане, суд вважає, що позивач мав право отримати путівку на санаторно-курортне лікування саме за спінальним профілем по черзі протягом усього 2017 року.

З матеріалів справи вбачається, що у 2017 році відповідачем за спінальним профілем лікування була надана путівка на санаторно-курортне лікування лише ОСОБА_5 (у період з 26.09.2017 по 30.10.2017.)

Проте, як встановлено судом, вказана особа не перебувала у черзі на отримання путівки за відповідним профілем лікування, а тому безпідставно отримала відповідну путівку.

Таким чином, суд вважає, що черговість заяв про взяття на облік для отримання путівки на санаторно-курортного лікування за профілем "спінальний" за відповідним журналом обліку наступна:

- ОСОБА_4 , дата реєстрації заяви: 24.12.2015; номер заяви - 51;

- ОСОБА_1 , дата реєстрації заяви: 02.12.2016; номер заяви - 83;

- ОСОБА_5 , дата реєстрації заяви: 02.11.2017; номер заяви - 115;

- ОСОБА_6 , дата реєстрації заяви: 28.11.2017; номер заяви - 122;

- ОСОБА_7 , дата реєстрації заяви: 04.12.2017; номер заяви - 125.

Отже, позивач був другим у черзі на отримання відповідної путівки.

Проте, оскільки у 2017 році була виділена лише одна путівка на санаторно-курортне лікування за спінальним профілем, то по черзі таку путівку мала отримати ОСОБА_4 , а відповідно, позивач по черзі набув право на отримання путівки лише у 2018 році.

При цьому, оскільки за 2017-2019 роки за даним профілем лікування було виділено 5 путівок, а в черзі на такі путівки також перебувало 5 осіб, у тому числі і ОСОБА_1 , то позивач за вказаний період мав право отримати відповідну путівку лише один раз у 2018 році.

Враховуючи вказане, суд вважає, що відповідач безпідставно запропонував ОСОБА_1 у жовтні 2019 року путівку на санаторно-курортне лікування за загальним захворюванням.

Відповідно до положень першої статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Відповідачем під час розгляду справи не було надано належних та допустимих доказів, які свідчили про відсутність у позивача права на отримання путівки на санітарно-курортне оздоровлення за профілем лікування "спінальний" відповідно до пункту 10 Порядку №187.

У зв`язку з цим, суд вважає, що відповідач безпідставно не надав позивачу у 2018 році відповідну путівку.

Щодо 2017 та 2019 років, то матеріли справи свідчать про те, що позивач не мав права по черзі на отримання відповідних путівок у вказані роки.

У позовній заяві позивач просить суд визнати неправомірними дії Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації щодо безпідставної та незаконної зміни профілю лікування.

Відповідно до частин першої-другої статті 5 Кодексу адміністративного судочинства України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом: 1) визнання протиправним та нечинним нормативно-правового акта чи окремих його положень; 2) визнання протиправним та скасування індивідуального акта чи окремих його положень; 3) визнання дій суб`єкта владних повноважень протиправними та зобов`язання утриматися від вчинення певних дій; 4) визнання бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправною та зобов`язання вчинити певні дії; 5) встановлення наявності чи відсутності компетенції (повноважень) суб`єкта владних повноважень; 6) прийняття судом одного з рішень, зазначених у пунктах 1-4 цієї частини та стягнення з відповідача - суб`єкта владних повноважень коштів на відшкодування шкоди, заподіяної його протиправними рішеннями, дією або бездіяльністю.

Захист порушених прав, свобод чи інтересів особи, яка звернулася до суду, може здійснюватися судом також в інший спосіб, який не суперечить закону і забезпечує ефективний захист прав, свобод, інтересів людини і громадянина, інших суб`єктів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Частиною другою статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, в межах позовних вимог. Суд може вийти за межі позовних вимог, якщо це необхідно для ефективного захисту прав, свобод, інтересів людини і громадянина, інших суб`єктів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Суд зазначає, що визначення профілю лікування особи з інвалідністю не належить до повноважень територіальних органів соціального захисту.

Так, визначення профілю лікування особи з інвалідністю здійснюється медичними установами під час огляду особи.

Враховуючи вказане, суд не вбачає підстав для задоволення вимоги позивача про визнання неправомірними дії Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації щодо безпідставної та незаконної зміни профілю лікування.

Проте, з метою повного та ефективного захисту прав та інтересів позивача, суд вважає за необхідне вийти за межі позовних вимог та визнати протиправними дії відповідача щодо ненадання позивачу у 2018 році путівки на санаторно-курортне лікування до санаторію спінального профілю з лікуванням строком на 35 днів.

Щодо позовної вимоги про стягнення з Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації вартість путівок за період з 2017 по 2019 роки (відповідно до наказу Мінсоцполітики №146 від 21.03.2019, особам з інвалідністю з захворюванням хребта та спинного мозку встановлена вартість путівки 22000,00 грн. без ПДВ), що дорівнює 52800,00 грн. (з ПДВ), суд зазначає таке.

Обґрунтовуючи вказану вимогу, суд зазначив, що протиправні дії відповідача щодо ненадання ОСОБА_1 у 2017-2019 роках путівки на санаторно-курортне лікування до санаторію за спінальним профілем лікування зумовило те, що позивач самостійно за власні грошові кошти здійснив часткове санаторно-курортне лікування в період з 06.09.2018 по 20.09.2018 та з 23.09.2019 по 04.10.2019.

У відповіді на відзив на позовну заяву позивач уточнив, що заявляючи таку вимогу, він мав на увазі не компенсацію, а відшкодування вартості повноцінного лікування.

Разом з тим, під час розгляду справи позивач не скористався передбаченим ст.47 КАС України правом щодо уточнення вказаної позовної вимоги.

У зв`язку з цим, вказана вимога розглядується судом саме як вимога щодо компенсації.

Відповідно до листів Дочірнього підприємства "Південь-Курорт-Сервіс" від 01-13/25 від 30.01.2020 (т.2, а.с.1) та від 13.02.2020 №01-13/70 (т.2, а.с.40) позивач перебував у вказаному закладі на санаторно-курортному лікуванні за власний рахунок у такі періоди:

- з 04.09.2017 по 19.09.2017 (16 днів);

- з 06.09.2018 по 20.09.2018 (15 днів) - вартість лікування склала 9400,00 грн.;

- з 23.09.2019 по 04.10.2019 (12 днів) - вартість лікування склала 8580,00 грн. (т.2, а.с.1).

Механізм виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування (далі - грошова компенсація за путівку та за самостійне лікування) деяким категоріям осіб з інвалідністю, та її розміри, визначені Порядком виплати деяким категоріям осіб з інвалідністю грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2007 №150 (далі - Порядок №150).

Відповідно до пункту 2 Порядку №150 виплата грошової компенсації за путівку та за самостійне лікування проводиться на підставі медичних рекомендацій відповідно до законодавства, що визначає право осіб з інвалідністю на безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням, у розмірах, визначених відповідно до пункту 4 цього Порядку, структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчим органом міської ради міста обласного значення, районної у місті у разі її утворення (крім мм. Києва та Севастополя) ради за місцем перебування на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням, зокрема, іншим особам з інвалідністю, якщо вони протягом трьох календарних років не одержували безоплатної путівки до санаторно-курортного закладу.

Пунктом 3 Порядку №150 визначено, що підставою для виплати грошової компенсації за путівку та за самостійне лікування є такі документи: заява особи з інвалідністю про виплату грошової компенсації; медична довідка за формою 070-О щодо необхідності забезпечення санаторно-курортним лікуванням; документ про сплату повної вартості санаторно-курортної путівки строком санаторно-курортного лікування не менш як 18 днів, що засвідчує проходження особою з інвалідністю санаторно-курортного лікування (тільки для виплати грошової компенсації за самостійне лікування); посвідчення особи з інвалідністю, що підтверджує її належність до категорії громадян, зазначених у пункті 2 цього Порядку.

Відповідно до пункту 4 Порядку №150 грошова компенсація за путівку та за самостійне лікування нараховується і виплачується в таких розмірах (округлених до однієї гривні): особам з інвалідністю I та II групи - 75 відсотків, III групи - 50 відсотків розміру середньої вартості санаторно-курортної путівки, що обчислюється з розрахунку 35 відсотків (з округленням до однієї гривні) розміру одного прожиткового мінімуму, щороку встановленого законом на 1 січня відповідного року для осіб, які втратили працездатність.

Пунктом 8 Порядку №150 передбачено, що грошова компенсація за путівку та за самостійне лікування, не одержана особою з інвалідністю з вини органу виконавчої влади, виплачується без обмеження будь-яким строком.

Згідно з пунктом 11 Порядку №150 грошова компенсація за путівку виплачується особі з інвалідністю, якщо вона протягом попередніх трьох календарних років не одержувала безоплатної санаторно-курортної путівки.

Після виплати особі з інвалідністю зазначеної грошової компенсації період повторного перебування її на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням обчислюється з дня подання нею необхідних документів.

Отже, Порядком №150 визначено, що особа, яка з вини органу виконавчої влади, не отримала путівку на санаторно-курортне лікування, має право отримати грошову компенсацію за таку путівку, за умови, що вона не отримувала путівку протягом трьох років.

Разом з цим, підставою для виплати грошової компенсації є звернення особи з відповідною заявою про виплату грошової компенсації.

Матеріали справи не містять доказів звернення позивача до відповідача із заявою про виплату грошової компенсації у відповідності до вимог Порядку №150.

У зв`язку з цим, суд вважає, що підстави для виплати позивачу відповідної компенсації відсутні, а тому суд не вбачає підстав для задоволення вимоги позивача про стягнення з Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації вартості путівок за 2017 - 2019 роки (відповідно до наказу Мінсоцполітики №146 від 21.03.2019, особам з інвалідністю з захворюванням хребта та спинного мозку встановлена вартість путівки 22000,00 грн. без ПДВ), що дорівнює 52800,00 грн. (з ПДВ).

Щодо позовної вимоги про визнання неправомірними дій Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації щодо ненадання публічної інформації, яка потрібна для реалізації своїх законних прав на лікування інвалідом ІІ групи, а саме: на заяву від 01.08.2018 листом №4/1221 від 07.08.2018 було відмовлено в ознайомленні зі списком черговиків, відмовлено в інформації про осіб, кому надані путівки по профілю лікування "захворювання хребта та спинного мозку", відмовлено в інформації про те, під яким номером на 07.08.2018 ОСОБА_1 перебуває в черзі, на адвокатський запит від 11.09.2013 листом №4/1742 від 13.09.2019 було відмовлено в інформації щодо списку черговиків на отримання санаторно-курортного лікування з "захворюванням хребта та спинного мозку" із зазначенням осіб кому були надані путівки, суд зазначає таке.

Відповідно до статті 34 Конституції України кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір.

Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров`я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.

Відносини щодо створення, збирання, одержання, зберігання, використання, поширення, охорони, захисту інформації регулюються Законом України "Про інформацію" від 02.10.1992 року №2657-ХІI (далі - Закон №2657).

Згідно з частиною першою статті 1 Закону №2657 інформація - будь-які відомості та/або дані, які можуть бути збережені на матеріальних носіях або відображені в електронному вигляді.

Відповідно до частини першої статті 5 Закону №2657 кожен має право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення, зберігання та захисту інформації, необхідної для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів.

Реалізація права на інформацію не повинна порушувати громадські, політичні, економічні, соціальні, духовні, екологічні та інші права, свободи і законні інтереси інших громадян, права та інтереси юридичних осіб (частина друга статті 5 Закону №2657).

Частиною першою статті 7 Закону №2657 визначено, що право на інформацію охороняється законом. Держава гарантує всім суб`єктам інформаційних відносин рівні права і можливості доступу до інформації.

Ніхто не може обмежувати права особи у виборі форм і джерел одержання інформації, за винятком випадків, передбачених законом. Суб`єкт інформаційних відносин може вимагати усунення будь-яких порушень його права на інформацію (частина друга статті 7 Закону №2657).

Згідно з частиною першою статті 20 Закону №2657 за порядком доступу інформація поділяється на відкриту інформацію та інформацію з обмеженим доступом.

За змістом частини другої статті 20 Закону №2657 будь-яка інформація є відкритою, крім тієї, що віднесена законом до інформації з обмеженим доступом.

Відповідно до часини першої статті 21 Закону №2657 інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація.

Відповідно до частини першої-другої статті 29 Закону №2657 інформація з обмеженим доступом може бути поширена, якщо вона є суспільно необхідною, тобто є предметом суспільного інтересу, і право громадськості знати цю інформацію переважає потенційну шкоду від її поширення.

Предметом суспільного інтересу вважається інформація, яка свідчить про загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності України; забезпечує реалізацію конституційних прав, свобод і обов`язків; свідчить про можливість порушення прав людини, введення громадськості в оману, шкідливі екологічні та інші негативні наслідки діяльності (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб тощо.

Відповідно до частин першої-другої статті 1 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 №2939-VI (далі - Закон №2939) публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб`єктами владних повноважень своїх обов`язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб`єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

Публічна інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 3 Закону №2939 право на доступ до публічної інформації гарантується обов`язком розпорядників інформації надавати та оприлюднювати інформацію, крім випадків, передбачених законом.

Згідно з частиною першою статті 12 Закону №2939 суб`єктами відносин у сфері доступу до публічної інформації є: 1) запитувачі інформації - фізичні, юридичні особи, об`єднання громадян без статусу юридичної особи, крім суб`єктів владних повноважень; 2) розпорядники інформації - суб`єкти, визначені у статті 13 цього Закону; 3) структурний підрозділ або відповідальна особа з питань доступу до публічної інформації розпорядників інформації.

Доступ до інформації забезпечується шляхом надання інформації за запитами на інформацію (п.2 ч.1 ст.5 Закону №2939).

Відповідно до частин першої-п`ятої статті 19 Закону №2939 запит на інформацію - це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні.

Запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту.

Запит на інформацію може бути індивідуальним або колективним. Запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача.

Письмовий запит подається в довільній формі.

Запит на інформацію має містити: 1) ім`я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв`язку, якщо такий є; 2) загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо; 3) підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі.

Згідно з пунктом 2 частини першої статті 22 Закону №2939 розпорядник інформації має право відмовити в задоволенні запиту якщо інформація, що запитується, належить до категорії інформації з обмеженим доступом відповідно до частини другої статті 6 цього Закону.

Відповідно до частини першої статті 6 Закону №2939 інформацією з обмеженим доступом є: 1) конфіденційна інформація; 2) таємна інформація; 3) службова інформація.

Відповідно до частини другої статті 6 Закону №2939 обмеження доступу до інформації здійснюється відповідно до закону при дотриманні сукупності таких вимог:

1) виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров`я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя;

2) розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам;

3) шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

Інформація з обмеженим доступом має надаватися розпорядником інформації, якщо немає законних підстав для обмеження у доступі до такої інформації, які існували раніше (ч.4 ст. 6 Закону №2939).

Згідно з частиною п`ятою статті 6 Закону №2939 не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно. При дотриманні вимог, передбачених частиною другою цієї статті, зазначене положення не поширюється на випадки, коли оприлюднення або надання такої інформації може завдати шкоди інтересам національної безпеки, оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину.

Обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений (ч.7 ст. 6 Закону №2939).

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону № 2939 розпорядниками інформації для цілей цього Закону визнаються:

1) суб`єкти владних повноважень - органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, органи влади Автономної Республіки Крим, інші суб`єкти, що здійснюють владні управлінські функції відповідно до законодавства та рішення яких є обов`язковими для виконання;

2) юридичні особи, що фінансуються з державного, місцевих бюджетів, бюджету Автономної Республіки Крим, - стосовно інформації щодо використання бюджетних коштів;

3) особи, якщо вони виконують делеговані повноваження суб`єктів владних повноважень згідно із законом чи договором, включаючи надання освітніх, оздоровчих, соціальних або інших державних послуг, - стосовно інформації, пов`язаної з виконанням їхніх обов`язків.

4) суб`єкти господарювання, які займають домінуюче становище на ринку або наділені спеціальними чи виключними правами, або є природними монополіями, - стосовно інформації щодо умов постачання товарів, послуг та цін на них.

Відповідно до ч.2 ст.13 Закону №2939 до розпорядників інформації, зобов`язаних оприлюднювати та надавати за запитами інформацію, визначену в цій статті, у порядку, передбаченому цим Законом, прирівнюються суб`єкти господарювання, які володіють:

1) інформацією про стан довкілля;

2) інформацією про якість харчових продуктів і предметів побуту;

3) інформацією про аварії, катастрофи, небезпечні природні явища та інші надзвичайні події, що сталися або можуть статися і загрожують здоров`ю та безпеці громадян;

4) іншою інформацією, що становить суспільний інтерес (суспільно необхідною інформацією).

Суд зазначає, що положення частини другої статті 6 Закону передбачають вимоги до обмеження доступу до інформації, а не підстави для надання такого доступу. Такий підхід ґрунтується на тому, що статтею 1 Закону закріплена презумпція відкритості публічної інформації, доступ до якої може бути обмеженим лише у разі, якщо розпорядник інформації обґрунтує це на підставі «трискладового тесту» .

Отже, обов`язок доведення того факту, що доступ до інформації може бути обмежений, покладається на розпорядника публічної інформації.

Відмова у наданні інформації є обґрунтованою у разі, якщо розпорядник інформації у відповіді на запит вказує, якому саме з інтересів загрожує розголошення запитуваної інформації, в чому полягає істотність шкоди цим інтересам від її розголошення, чому шкода від оприлюднення такої інформації переважає право громадськості знати цю інформацію в інтересах національної безпеки, економічного добробуту чи прав людини.

Відсутність висновку розпорядника інформації щодо наявності хоча б однієї з трьох складових «трискладового тесту» означає, що відмова у доступі до публічної інформації є необґрунтованою.

Такий правовий висновок викладений Великою Палатою Верховного Суду від 10.12.2019 у справі №9901/249/19 (реєстраційний номер судового рішення в ЄДРСР - 86877168 ) та Верховним Судом у постановах від 23.12.2020 у справі №826/15472/18 (реєстраційний номер судового рішення в ЄДРСР - 93749482), від 30.01.2020 у справі №806/1959/16 (реєстраційний номер судового рішення в ЄДРСР - 88494379).

Як зазначено вище, ОСОБА_1 звернувся до Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації із заявою від 01.08.2018, у якій просив надати виписку зі списку черговиків за період з 02.12.2016 по 01.08.2018.

У вказаній заяві позивач просив повідомити, яким чином інвалідам І та ІІ групи загального захворювання в період з 2017 року по 2018 рік було надано три путівки до санаторіїв спінального профілю, коли у відповідності до корінця прийому документів на 08.11.2017 черга позивача на лікування інвалідів з наслідками травм і захворювань хребта та спинного мозку №2 (т.1, а.с.27).

Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації листом від 07.08.2018 №4/221 повідомило позивачу про те, що виписка зі списку черговиків за період з 02.12.2016 по 01.08.2018 є конфіденційною інформацією та не може бути надана без особистої згоди заявників.

Відповідач зазначив, що у порядку черговості в спеціалізовані санаторії Оризонт та ДП Клінічний санаторій ім.Пирогова 26.09.2017, 10.05.2018 та 15.06.2018 були направлені на оздоровлення інваліди з дитинства першої групи підгрупи А , та інвалід першої групи, які, відповідно до медичних довідок Ф.070/0 мають захворювання - церебральний параліч нервової системи, пересуваються на колясці (колясочники) та потребують супроводу та стороннього догляду. Батьки осіб з інвалідністю, які здійснювали супровід до лікувального закладу та здійснювали сторонній догляд за ними проживали в даних санаторіях за свій кошт.

Відповідач зазначив, що відповідно до рекомендованого профілю лікування та медичних показань, позивач буде забезпечений санаторно-курортною путівкою до санаторно-курортного закладу відповідного профілю за його вибором в порядку черговості (т.1, а.с.28).

Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації на адвокатський запит представника позивача листом від 13.09.2019 №4/1742 повідомило, що за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за державною програмою 2507030 Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів за період 2017 та по 09.09.2019 було оздоровлено 4 особи з інвалідністю І групи з наслідками травм і захворювання хребта та спинного мозку (відповідно до медичних рекомендацій), та 18 осіб з інвалідністю по інших нозологіях оздоровлення.

За рахунок коштів, передбачених Мінсоцполітики - 42 особи з інвалідністю.

Станом на 09.09.2019 на обліку для забезпечення безоплатним санаторно-курортним оздоровленням по профілю за наслідками трав і захворюваннями хребта та спинного мозку (спінальним) перебуває 4 осіб.

Відповідач, посилаючись на Закону України Про захист персональних даних , зазначив про неможливість надання списку осіб, яким були надані путівки з огляду на те, що така інформація є конфіденціальною (т.1, а.с.37).

Дослідивши листи Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації від 07.08.2018 №4/221 та від 13.09.2019 №4/1742, судом встановлено, що відповідачем відмовлено у наданні інформації щодо осіб, яким були надані путівки на санітарно-курортне лікування за спінальним профілем лікування з посиланням на те, що така інформація є конфіденційною.

Згідно з частиною першою 1 статті 7 Закону № 2939 конфіденційна інформація - це інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, крім суб`єктів владних повноважень та яка може поширюватися у визначеному ними порядку за їхнім бажанням відповідно до передбачених ними умов. Не може бути віднесена до конфіденційної інформація, зазначена в частині першій і другій статті 13 цього Закону.

Згідно з частиною другою статті 7 Закону № 2939 розпорядники інформації, визначені частиною першою статті 13 цього Закону, які володіють конфіденційною інформацією, можуть поширювати її лише за згодою осіб, які обмежили доступ до інформації, а за відсутності такої згоди - лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Відповідно до статті 11 Закону №3567 інформація про фізичну особу (персональні дані) - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована.

Не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров`я , а також адреса, дата і місце народження.

Кожному забезпечується вільний доступ до інформації, яка стосується його особисто, крім випадків, передбачених законом.

Статтею 2 Закону України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 №2297-VI визначено такі поняття: персональні дані - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована; розпорядник персональних даних - фізична чи юридична особа, якій володільцем персональних даних або законом надано право обробляти ці дані від імені володільця; суб`єкт персональних даних - фізична особа, персональні дані якої обробляються.

Відповідно до чч.1-2 ст.5 вказаного Закону об`єктами захисту є персональні дані. Персональні дані можуть бути віднесені до конфіденційної інформації про особу законом або відповідною особою. Не є конфіденційною інформацією персональні дані, що стосуються здійснення особою, яка займає посаду, пов`язану з виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень.

Згідно з частиною першою статті 7 вказаного Закону забороняється обробка персональних даних про расове або етнічне походження, політичні, релігійні або світоглядні переконання, членство в політичних партіях та професійних спілках, засудження до кримінального покарання, а також даних, що стосуються здоров`я, статевого життя, біометричних або генетичних даних.

Відповідно до статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (ратифікована Законом № 475/97-ВР від 17 липня 1997 року) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Частиною першою статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод обумовлено, що кожен має право на свободу вираження поглядів. Це право включає свободу дотримуватися своїх поглядів, одержувати і передавати інформацію та ідеї без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів.

Згідно з Конвенцією, свобода вираження поглядів і отримання інформації є практично необмеженою. Держава може на законній підставі обмежувати це право тільки в тому випадку, коли дотримані умови, зазначені в пункті 2 статті 10. Якщо ж ці умови не задоволені, втручання з боку органів державної влади в право на свободу висловлювань є порушенням Конвенції.

Європейський суд з прав людини в рішенні у справі "Леандер против Швеции (Leander v. Sweden)" від 26 березня 1987 pоку зазначив, що свобода одержувати інформацію не передбачає права доступу до конфіденційної інформації, однак стаття 10 зобов`язує державу не обмежувати доступ до вже наявної інформації.

У рішенні ЄСПЛ у справі М.С. проти Швеції від 27 серпня 1997 р. вказано, що конфіденційність відомостей про здоров`я є основним принципом правової системи держав-учасниць. Національне законодавство повинно забезпечувати нерозголошення відомостей про стан здоров`я, якщо це не відповідає ст. 8 Конвенції.

Статтею 17 Закону України від 23 лютого 2006 року № 3477-IV "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" встановлено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Згідно з рішенням Конституційного Суду України від 20 січня 2012 року №2-рп/2012, збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди державою, органами місцевого самоврядування, юридичними або фізичними особами є втручанням в її особисте та сімейне життя. Таке втручання допускається винятково у випадках, визначених законом.

Отже, в силу вищенаведених положень інформація про стан здоров`я особи, є конфіденційною інформацією, яка не може бути розголошена розпорядником інформації без згоди такої особи.

Розголошення інформації про стан здоров`я особи без її згоди є втручанням в її особисте життя.

Суд зазначає, що надання списку з інформацією про осіб, які перебувають у черзі на отримання путівок на санітарно-курортне лікування за спінальним профілем передбачає розкриття даних щодо конкретних осіб, які мають захворювання нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку), їхньої групи інвалідності.

Суд вважає, що така інформація безпосередньо стосується стану здоров`я таких осіб, а тому вона не може бути розголошена без їх згоди.

Враховуючи вказане, суд вважає, що відповідач правомірно відмовив позивачу та його представнику у наданні списку з інформацією про осіб, які перебувають у черзі на отримання путівок на санітарно-курортне лікування за спінальним профілем.

Щодо посилань позивача на те, що відповідач у листах від 07.08.2018 №4/221 та від 13.09.2019 №4/1742 не повідомив йому та його представнику про кількість наданих путівок по спінальному профілю лікування, то суд не приймає їх до уваги, оскільки у вказаних листах відповідач надав дані щодо кількості відповідних путівок.

Крім того, суд ставиться критично до посилань позивача на те, що Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації у листі від 07.08.2018 №4/221 не повідомило йому, під яким номером у черзі на відповідну путівку перебуває ОСОБА_1 , оскільки дана інформація не була предметом запиту.

Так, у заяві від 01.08.2018 позивач просив повідомити йому "коли у відповідності до корінця прийому документів на 08.11.2017 черга ОСОБА_1 на лікування інвалідів за наслідками травм з захворюваннями хребта та спинного мозку №2", а не номер його черги на відповідну путівку.

Враховуючи вищенаведене, суд не вбачає підстав для задоволення вимог позивача про визнання неправомірними дій відповідача щодо ненадання публічної інформації, яка потрібна для реалізації своїх законних прав на лікування інвалідом ІІ групи, а саме: на заяву від 01.08.2018 листом №4/1221 від 07.08.2018 було відмовлено в ознайомленні зі списком черговиків, відмовлено в інформації про осіб, кому надані путівки по профілю лікування "захворювання хребта та спинного мозку", відмовлено в інформації про те, під яким номером на 07.08.2018 ОСОБА_1 перебуває в черзі, на адвокатський запит від 11.09.2013 листом №4/1742 від 13.09.2019 було відмовлено в інформації щодо списку черговиків на отримання санаторно-курортного лікування з "захворюванням хребта та спинного мозку" із зазначенням осіб кому були надані путівки та зобов`язання відповідача надати достовірну інформацію щодо кількості наданих путівок по профілю лікування "захворювання хребта та спинного мозку" та осіб, яким вони були надані в період постановки ОСОБА_1 на облік з 02.12.2016 по 2019 рік включно, з посиланням на документи, які є законною підставою для надання путівко по даному профілю лікування.

Щодо вимоги позивача про стягнення з Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації на користь ОСОБА_1 100000,00 грн. моральної шкоди, суд зазначає таке.

Відповідно до статті 23 Цивільного кодексу України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав; моральна шкода полягає у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я; у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім`ї чи близьких родичів; у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку із знищенням чи пошкодженням її майна; у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Згідно із ст.1167 Цивільного кодексу України моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

Моральна шкода відшкодовується незалежно від вини органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування, фізичної або юридичної особи, яка її завдала: 1) якщо шкоди завдано каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи внаслідок дії джерела підвищеної небезпеки; 2) якщо шкоди завдано фізичній особі внаслідок її незаконного засудження, незаконного притягнення до кримінальної відповідальності, незаконного застосування як запобіжного заходу тримання під вартою або підписки про невиїзд, незаконного затримання, незаконного накладення адміністративного стягнення у вигляді арешту або виправних робіт; 3) в інших випадках, встановлених законом.

Згідно з ч.2 ст.25 Закону №393 громадянину на його вимогу і в порядку, встановленому чинним законодавством, можуть бути відшкодовані моральні збитки, завдані неправомірними діями або рішеннями органу чи посадової особи при розгляді скарги. Розмір відшкодування моральних (немайнових) збитків у грошовому виразі визначається судом.

Відповідно до пункту 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» від 31 березня 1995 року №4, під моральною шкодою слід розуміти втрати немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань, або інших негативних явищ, заподіяних фізичній чи юридичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб

Відповідно до чинного законодавства моральна шкода може полягати, зокрема: у приниженні честі, гідності, престижу або ділової репутації, моральних переживаннях у зв`язку з ушкодженням здоров`я, у порушенні права власності (в тому числі інтелектуальної), прав, наданих споживачам, інших цивільних прав, у зв`язку з незаконним перебуванням під слідством і судом, у порушенні нормальних життєвих зв`язків через неможливість продовження активного громадського життя, порушенні стосунків з оточуючими людьми, при настанні інших негативних наслідків.

За приписами пункту 5 вищезазначеної Постанови Пленуму Верховного Суду України при вирішенні спору про відшкодування моральної (немайнової) шкоди з`ясуванню підлягають: наявність такої шкоди, протиправність діяння її заподіювача, наявність причинного зв`язку між шкодою і протиправним діянням заподіювача, вини останнього в її заподіянні. Суд, зокрема, повинен з`ясувати, чим підтверджується факт заподіяння позивачеві моральних чи фізичних страждань або втрат немайнового характеру, за яких обставин чи якими діями (бездіяльністю) вони заподіяні, в якій грошовій сумі чи в якій матеріальній формі позивач оцінює заподіяну йому шкоду та з чого він при цьому виходить, а також інші обставини, що мають значення для вирішення спору.

Пунктом 5 Постанови Пленуму Верховного Суду України визначено, що розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди суд визначає залежно від характеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічних тощо), яких зазнав позивач, характеру немайнових втрат (їх тривалості, можливості відновлення тощо) та з урахуванням інших обставин. Зокрема, враховуються стан здоров`я потерпілого, тяжкість вимушених змін у його життєвих і виробничих стосунках, ступінь зниження престижу, ділової репутації, час та зусилля, необхідні для відновлення попереднього стану. При цьому суд має виходити із засад розумності, виваженості та справедливості.

З викладеного випливає, що сам факт визнання протиправними рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень не є безумовною і достатньою підставою для стягнення з нього моральної шкоди. У кожному випадку позивач повинен обґрунтувати заподіяння йому такої шкоди, зокрема пояснити в чому конкретно проявилося порушення його нормальних життєвих зв`язків через неможливість продовження активного громадського життя, що саме спричинило йому моральні страждання і в чому проявляється їхній взаємозв`язок з протиправними діями відповідача.

Тобто моральна шкода, як і будь-яка інша позовна вимога, є предметом доказування, а тому обов`язок доказування моральної шкоди покладається саме на ту сторону, яка просить про її стягнення.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом у постанові від 16.07.2020 у справі №822/3180/15 (реєстраційний номер судового рішення в ЄДРСР - 90425178) та від 04.03.2020 у справі №815/2215/15 (реєстраційний номер судового рішення в ЄДРСР - 88027776).

При цьому, Верховний Суд у постанові від 04.03.2020 у справі №815/2215/15 зазначив, що доказами, які дозволять суду встановити наявність моральної шкоди, її характер та обсяг, в даному випадку можуть бути, зокрема, довідки з медичних установ, виписки з історії хвороби, чеки за оплату медичної допомоги та придбання ліків, тощо.

Суд звертає увагу на те, що Комунальне підприємство «Комунальне некомерційне підприємство Тетіївська центральна районна лікарня» у листі від 30.01.2021 №30 повідомило, що суттєве погіршення стану здоров`я позивача за 2017-2019 роки не виявлено.

Зважаючи на те, що позивачем не надано доказів, що прямо чи опосередковано підтверджують заподіяння йому сильних душевних страждань, шкоди здоров`ю, чи інших втрат немайнового характеру, з яких суд, при обрахуванні розміру компенсації, міг би встановити характер та обсяг моральних страждань і матеріальні витрати, понесені позивачем, підстави для задоволення позовних вимог про стягнення моральної шкоди - відсутні.

Таким чином, позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 243-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

в и р і ш и в:

1. Адміністративний позов задовольнити частково.

2. Визнати протиправною бездіяльність Управління соціального захисту населення Тетіївської районної державної адміністрації щодо ненадання ОСОБА_1 у 2018 році путівки на санаторно-курортне лікування до санаторію (відділення) спінального профілю з лікуванням строком 35 днів.

3. В задоволенні іншої частини позовних вимог - відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі оголошення судом лише вступної та резолютивної частини рішення, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 РозділуПерехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Київський окружний адміністративний суд.

Суддя Дудін С.О.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.03.2021
Оприлюднено15.03.2021
Номер документу95488379
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —320/6887/19

Ухвала від 09.02.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Ухвала від 03.09.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Ухвала від 05.08.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Рішення від 11.03.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Ухвала від 27.02.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Ухвала від 04.02.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Ухвала від 24.01.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Ухвала від 14.01.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Ухвала від 14.01.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Ухвала від 18.12.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні