Постанова
від 13.05.2010 по справі 37/13-10
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 травня 2010 р. № 37/13-10

Вищий господарський суд України у складі колегії с уддів:

головуючого Дерепи В.І.

суддів : Грека Б.М.,

Подоляк О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційн у скаргу Приватної фірми "ОРНАТ УС"

на ухвалу господарського суду Харкі вської

області від 20.01.2010 р.

у справі № 37/13-10

за позовом Приватної фірми "ОРНАТУС"

(надалі - Фірма)

до 1) ВАТ "Банк "Фінанси та креди т" в особі філії "Слобожанське РУ"

ВАТ "Банк "Фінанси та кредит ";

(надалі - Банк)

2) ОСОБА_4

про визнання договору недійсн им

за участю представників:

від позивача - ОСОБА_5

від відповідача - не з'явилися

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою господарськ ого суду Харківської області від 20.01.2010 р. (суддя Доленчук Д.О.) н а підставі п. 1 ч. 1 ст. 62 ГПК Украї ни відмовлено в прийнятті по зовної заяви.

Не погоджуючись з ухвалою, Ф ірма звернулася до Вищого го сподарського суду України з касаційною скаргою, в якій пр осить ухвалу скасувати, а спр аву передати місцевому госпо дарському суду для розгляду, мотивуючи скаргу порушенням і неправильним застосування м судом першої інстанції нор м процесуального права.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши матеріали справи, оцінивш и доводи касаційної скарги, п еревіривши правильність зас тосування судом норм процесу ального права, колегія судді в Вищого господарського суду України прийшла до висновку , що касаційна скарга підляга є задоволенню, виходячи із на ступного.

Як вбачається із позовних м атеріалів, Фірма звернулася з позовом до Банку та громадя нки ОСОБА_4 про визнання н едійсним іпотечного договор у, укладеного між відповідач ами.

Відмовляючи в прийнятті по зовної заяви на підставі п. 1 ч . 1 ст. 62 ГПК України, суд першої і нстанції посилався на те, що с уб'єктний склад сторін не від повідає ст. 1 ГПК України, а так ож на те, що стороною спірного договору іпотеки є фізична о соба, яка у даних правовіднос инах не є суб'єктом підприємн ицької діяльності, а отже поз овна заява не підлягає розгл яду в господарських судах Ук раїни.

Проте, такі висновки господ арського суду є безпідставни ми та необґрунтованими, з огл яду на наступне.

Згідно ст. 1 ГПК України підп риємства, установи, організа ції, інші юридичні особи (у том у числі іноземні), громадяни, я кі здійснюють підприємницьк у діяльність без створення ю ридичної особи і в установле ному порядку набули статусу суб'єкта підприємницької дія льності (далі - підприємства т а організації), мають право зв ертатися до господарського с уду згідно з встановленою пі двідомчістю господарських с прав за захистом своїх поруш ених або оспорюваних прав і о хоронюваних законом інтерес ів, а також для вжиття передба чених цим Кодексом заходів, с прямованих на запобігання пр авопорушенням.

У випадках, передбачених за конодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися держ авні та інші органи, фізичні о соби, що не є суб'єктами підпри ємницької діяльності.

Статтею 21 вказаного кодексу встановлено, що сторонами в с удовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації , зазначені у статті 1 цього Ко дексу. Позивачами є підприєм ства та організації, що подал и позов або в інтересах яких п одано позов про захист поруш еного чи оспорюваного права або охоронюваного законом ін тересу. Відповідачами є підп риємства та організації, яки м пред'явлено позовну вимогу .

Відповідно до ч. 1 ст. 12 ГПК Укр аїни Господарським судам під відомчі:

1) справи у спорах, що виникаю ть при укладанні, зміні, розір ванні і виконанні господарсь ких договорів, у тому числі що до приватизації майна, та з ін ших підстав, крім:

спорів про приватизацію де ржавного житлового фонду;

спорів, що виникають при пог одженні стандартів та техніч них умов;

спорів про встановлення ці н на продукцію (товари), а тако ж тарифів на послуги (виконан ня робіт), якщо ці ціни і тариф и відповідно до законодавств а не можуть бути встановлені за угодою сторін;

спорів, що виникають із публ ічно-правових відносин та ві днесені до компетенції Конст итуційного Суду України та а дміністративних судів;

інших спорів, вирішення яки х відповідно до законів Укра їни та міжнародних договорів України віднесено до віданн я інших органів;

2) справи про банкрутство.

3) справи за заявами органів Антимонопольного комітету У країни, Рахункової палати з п итань, віднесених законодавч ими актами до їх компетенції .

4) справи, що виникають з корп оративних відносин у спорах між господарським товариств ом та його учасником (засновн иком, акціонером), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновникам и, акціонерами) господарськи х товариств, що пов'язані із ст воренням, діяльністю, управл інням та припиненням діяльно сті цього товариства, крім тр удових спорів.

5) справи у спорах щодо облік у прав на цінні папери.

З огляду на приписи частини третьої статті 22 Закону Украї ни "Про судоустрій України", зг ідно з якими місцеві господа рські суди розглядають справ и у спорах, що виникають з госп одарських правовідносин, а т акож інші справи, віднесені п роцесуальним законом до їх п ідсудності, та вимоги статей 1, 41, 12 ГПК України господарські суди розглядають справи в по рядку позовного провадження , коли склад учасників спору в ідповідає приписам статті 1 Г ПК, а правовідносини, з яких ви ник спір, мають господарськи й характер. У вирішенні питан ня про те, чи є правовідносини господарськими, а спір - госпо дарським, слід виходити з виз начень, наведених у статті 3 Го сподарського кодексу Україн и.

Згідно ст. 3 ГК України під го сподарською діяльністю у цьо му Кодексі розуміється діяль ність суб'єктів господарюван ня у сфері суспільного вироб ництва, спрямована на вигото влення та реалізацію продукц ії, виконання робіт чи наданн я послуг вартісного характер у, що мають цінову визначеніс ть. Господарська діяльність, що здійснюється для досягне ння економічних і соціальних результатів та з метою одерж ання прибутку, є підприємниц твом, а суб'єкти підприємницт ва - підприємцями. Господарсь ка діяльність може здійснюва тись і без мети одержання при бутку (некомерційна господар ська діяльність). Діяльність негосподарюючих суб'єктів, с прямована на створення і під тримання необхідних матеріа льно-технічних умов їх функц іонування, що здійснюється з а участі або без участі суб'єк тів господарювання, є господ арчим забезпеченням діяльно сті негосподарюючих суб'єкті в. Сферу господарських відно син становлять господарсько -виробничі, організаційно-го сподарські та внутрішньогос подарські відносини. Господа рсько-виробничими є майнові та інші відносини, що виникаю ть між суб'єктами господарюв ання при безпосередньому зді йсненні господарської діяль ності. Під організаційно-гос подарськими відносинами у ць ому Кодексі розуміються відн осини, що складаються між суб 'єктами господарювання та су б'єктами організаційно-госпо дарських повноважень у проце сі управління господарською діяльністю. Внутрішньогоспо дарськими є відносини, що скл адаються між структурними пі дрозділами суб'єкта господар ювання, та відносини суб'єкта господарювання з його струк турними підрозділами.

Господарський спір підвід омчий господарському суду, з окрема, за таких умов: а) участ ь у спорі суб'єкта господарюв ання; б) наявність між сторона ми, по-перше, господарських ві дносин, врегульованих Цивіль ним кодексом України, Господ арським кодексом України, ін шими актами господарського і цивільного законодавства, і , по-друге, спору про право, що в иникає з відповідних відноси н; в) відсутність у законі норм и, що прямо передбачала б вирі шення такого спору судом інш ої юрисдикції.

Якщо в законодавчому акті п ідвідомчість спорів визначе на альтернативно: суду чи гос подарському суду, або сказан о про вирішення спору в судов ому порядку, господарському суду слід виходити з суб'єктн ого складу учасників спору т а характеру спірних правовід носин.

Судом першої інстанції не б уло прийнято до уваги те, що по зивачем у даній справі є суб'є кт господарювання та що спір ні правовідносини між ним та відповідачами виникли у зв'я зку із здійсненням ним своєї господарської діяльності.

Крім того, одним з відповіда чів у поданій Фірмою позовні й заяві є також суб'єкт господ арювання - Банк, який є ю ридичною особою, створеною у формі відкритого акціонерно го товариства.

З огляду на це, висновки суд у першої інстанції, що даний с пір не підвідомчий господарс ьким судам України, є необґру нтованими.

У зв'язку із вищевикладени м колегія суддів вважає, що пр иймаючи оскаржувану ухвалу, суд надав неповну та невірну юридичну оцінку обставинам справи, порушив і неправильн о застосував норми процесуал ьного права, в зв'язку з чим, вр аховуючи межі перегляду спра ви в касаційній інстанції, ух вала підлягає скасуванню, а с права передачі для розгляду місцевому господарському су ду.

Згідно ст. ст. 125, 129 Конституц ії України та рішення Консти туційного Суду України № 8-рп/2 010 від 11.03.2010 р. постанови (ухвали) В ищого господарського суду ка саційному оскарженню не підл ягають.

Враховуючи викладене, кер уючись ст. ст. 1115, 1117, 1119, 11110, 11111, 11113 ГПК У країни, суд

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Прив атної фірми "ОРНАТУС" задовол ьнити.

Ухвалу господарського суд у Харківської області від 20.01.20 10 р. у справі № 37/13-10 скасувати.

Справу передати для розгля ду господарському суду Харкі вської області.

Постанова касаційно му оскарженню не підлягає.

Головуючий, суддя В. Дерепа

С у д д і Б. Грек

О. Подоляк

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення13.05.2010
Оприлюднено03.06.2010
Номер документу9554709
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —37/13-10

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Ухвала від 08.07.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Ухвала від 08.07.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Ухвала від 23.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Постанова від 26.04.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Науменко Іван Мефодійович

Рішення від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Рішення від 19.08.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Постанова від 13.05.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Подоляк О.А.

Ухвала від 16.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Подоляк О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні