Рішення
від 15.04.2021 по справі 925/1461/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 квітня 2021 року м. Черкаси справа № 925/1461/20

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Чевгуза О.В., з секретарем судового засідання Брус Л.П., за участю представників:

від позивача: не з`явився,

від відповідача: не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Господарського суду Черкаської області у місті Черкаси справу

за позовом Черкаської міської ради, м. Черкаси

до Приватної виробничо-комерційної фірми Чанталь , м. Черкаси

про внесення змін до договору на право тимчасового користування землею,

ВСТАНОВИВ:

Черкаська міська рада (вул. Б. Вишневецького, 36, м. Черкаси, код 25212542) звернулась до Господарського суду Черкаської області з позовом до Приватної виробничо-комерційної фірми Чанталь (вул. Чигиринська, 31, м. Черкаси, код 22794526) про внесення змін до договору на право тимчасового користування землею від 01.09.1997 № 676, шляхом викладення його в новій редакції, запропонованій позивачем, та про стягнення судових витрат.

В обґрунтування позову позивач вказав на необхідність приведення умов договору на право тимчасового користування землею від 01.09.1997 у відповідність із зміненими фактичними обставинами щодо цих умов договору та вимогами чинного законодавства.

Ухвалою від 16 листопада 2020 року Господарський суд Черкаської області прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі, справу вирішив розглядати за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою від 22 грудня 2020 року Господарський суд Черкаської області підготовче засідання відклав на 21 січня 2021 року.

Ухвалою від 21 січня 2021 року Господарський суд Черкаської області задовольнив клопотання представника відповідача про відкладення підготовчого засідання на іншу дату, розгляд справи у підготовчому засіданні відклав на 18 лютого 2021 року.

Ухвалою від 18 лютого 2021 року Господарський суд Черкаської області продовжив строк підготовчого провадження у даній справі на тридцять днів; клопотання представника відповідача про відкладення підготовчого засідання на іншу дату задовольнив; розгляд справи у підготовчому засіданні відклав на 11 березня 2021 року.

11 березня 2021 року надійшла заява від керівника відповідача щодо можливості врегулювання спору мирним шляхом.

Ухвалою від 11 березня 2021 року Господарський суд Черкаської області закрив підготовче провадження та призначив справу до судового розгляду по суті у судовому засіданні на 30 березня 2021 року.

29 березня 2021 року від відповідача надійшов лист, у якому він зазначає, що ПКФ Чанталь за адресою Чигиринська, 31 власними силами з 1998 року по сьогоднішній час були проведені значні об`єми ремонтних робіт з метою удосконалення та покращення технічного стану дренажної системи і споруд, які забезпечують життєдіяльність міста Черкаси - захищають від затоплення та підтоплення близько 1 тисячі гектарів земель житлового та промислового призначення у межах вулиць Чигиринської, Ватутіна, Пацаєва та Зелінського.

ПКФ Чанталь було виконано за власний рахунок такі роботи:

прокладання трубопроводів із залізобетонних труб діаметром 800 мм довжиною 270 метрів;

будівництво і монтаж 3-х прийомних камер;

вертикальне планування території з присипкою піску об`ємом 10 тисяч метрів кубічних;

використано цементу більше 20 тонн та проведено інші роботи.

ПКФ Чанталь звернулось з листом до міської влади з пропозицією про перерозподіл земельної ділянки, частина якої відноситься до ПКФ Чанталь , інша до Черкаського управління захисних масивів дніпровських водосховищ - регіонального офісу захисних масивів Дніпровських водосховищ державного агенства водних ресурсів України, з наступним оформленням договору оренди земельної ділянки.

У судовому засіданні, що відбулося 30.03.2021 за участю представників сторін, розпочато розгляд справи по суті; представник позивача пояснив, що оскільки, ініціатором позову є Департамент архітектури та містобудування і від нього не надходила інформація щодо зупинення провадження у справі чи відмова від позову, розцінює звернення відповідача з листом, як затягування розгляду справи, позовні вимоги просив задовольнити; відповідач заперечив проти позовних вимог; суд оголошував у судовому засіданні перерву до 14.04.2021.

13 квітня 2021 року від відповідача надійшло клопотання про призначення земельної експертизи у справі.

В обґрунтування клопотання відповідач вказав, що під час розгляду справи було встановлено, що загальна площа території за адресою: вул. Чигиринська, 31, м. Черкаси, Черкаська область становить 0,42 га і включає в себе 0,19 га земель Черкаського управління захисних масивів дніпровського водосховища.

Зазначене суттєво впливає на розмір орендної плати, тому з метою встановлення усіх обставин справи, просить суд призначити земельну експертизу для з`ясування питання по використанню частини земельної ділянки площею 0,19 га Черкаського управління захисних масивів дніпровського водосховища.

У судовому засіданні, що відбулося 14.04.2021 за участю представників сторін, відповідач клопотання підтримав; представник позивача проти задоволення клопотання заперечив, вважає, що відсутні підстави для проведення експертизи; суд видалявся у нарадчу кімнату для підготовки ухвали, орієнтовно до 09:30 15 квітня 2021 року.

Ухвалою від 15 квітня 2021 року Господарський суд Черкаської області відмовив у задоволенні клопотання відповідача про призначення земельної експертизи у справі.

У судовому засіданні, що відбулося 15.04.2021 за відсутності представників сторін, згідно з ст. 240 Господарського процесуального кодексу України було підписано вступну та резолютивну частини судового рішення.

Відповідно до ч. 3 ст. 13, ст. 74 ГПК України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Заслухавши доводи сторін з приводу заявлених позовних вимог, дослідивши наявні у справі докази в їх сукупності, суд встановив такі обставини.

Рішенням Виконавчого комітету Черкаської міської ради народних депутатів від 09.04.1997 № 159 Приватній виробничо-комерційній фірмі Чанталь надано в довгострокове користування, строком на 25 років, земельну ділянку під розміщення тимчасової автозаправної станції, відкритої автостоянки з перспективним будівництвом багатоярусного гаража по вул. Чигиринській, 31 в м. Черкаси, площею 0,42 га в т.ч. 0,19 га каналів, вилучивши їх із землекористування Черкаського регіонального управління водних ресурсів та 0,23 га за рахунок земель запасу міста.

На виконання вищезазначеного рішення між Виконавчим комітетом Черкаської міської ради та Приватною виробничо-комерційною фірмою Чанталь (орендар за договором, відповідач у справі) було укладено договір на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) від 01.09.1997 № 676 (далі - Договір).

Земельна ділянка площею 0,4200 га, що надана в користування відповідачу, кадастровий номер 7110136400:02:016:0059, належить територіальній громаді міста Черкаси, в інтересах якої діє Черкаська міська рада згідно з повноваженнями визначеними ст. 12 Земельного кодексу України.

Договір було укладено на підставі Земельного кодексу України, який втратив чинність з 01.01.2002 та відповідно до форми договору на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди), затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 17.03.1993 № 197, яка втратила чинність на підставі постанови Кабінету Міністрів України № 220 від 03.03.2004.

Враховуючи, що Договір станом на сьогоднішній день є чинним, а законодавство зміненим, позивач вважає за необхідне привести Договір до вимог діючого законодавства України та прийнятим Черкаською міською радою рішенням.

Відповідно до ст. 6 Закону України Про оренду землі від 06.10.1998 № 161-ХІV, із змінами та доповненнями (далі - Закон) право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Відповідно до ст. 14 Закону договір оренди землі укладається у письмовій формі відповідно до Типової форми договору оренди землі. Типова форма договору оренди землі затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 № 220 із змінами.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону істотними умовами договору оренди землі є:

об`єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);

строк дії договору оренди;

орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду.

Відповідно до ст. 79-1 Земельного кодексу України від 25.10.2001 № 2768-ІІІ, із змінами та доповненнями, формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об`єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру. Сформовані земельні ділянки підлягають державній реєстрації у Державному земельному кадастрі. Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння її кадастрового номеру.

Згідно з інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку від 13.10.2020 земельна ділянка, що розташована в м. Черкаси по вул. Чигиринській, 31, має кадастровий номер 7110136400:02:016:0059.

Відповідно до п. п. 1.2, 1.3, 1.4 класифікації видів цільового призначення земель, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів 23.07.2010 № 548, код та цільове призначення земель застосовуються для забезпечення обліку земельних ділянок за видами цільового призначення у державному земельному кадастрі. КВЦПЗ (класифікація видів цільового призначення земель) застосовується для використання органами державної влади, органами місцевого самоврядування, організаціями, підприємствами, установами для ведення обліку земель та формування звітності із земельних ресурсів. КВЦПЗ визначає поділ земель на окремі види цільового призначення земель, які характеризуються власним правовим режимом, екосистемними функціями, типами забудови, типами особливо цінних об`єктів.

У відповідності до класифікації видів цільового призначення земель, у складі категорії земель - землі промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення є підрозділ - земельні ділянки для розміщення та експлуатації об`єктів дорожнього господарства, код видів цільового призначення земель - 12.11.

Відповідно до інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку від 13.10.2020, цільове призначення земельної ділянки з кадастровим номером 7110136400:02:016:0059 - 12.11 - для розміщення та експлуатації об`єктів дорожнього сервісу.

Згідно з частиною 2 статті 21 Закону розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди, крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України.

Законом України Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні внесено зміни до Податкового кодексу України.

Згідно з пунктами 288.1, 288.4 ст. 288 Податкового кодексу України підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки оформлений та зареєстрований відповідно до законодавства. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем.

Відповідно до підпункту 288.5.1. пункту 288.5 статті 288 Податкового кодексу України розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки.

Отже розмір орендної плати встановлюється за згодою сторін, а законом лише встановлено верхню та нижню границі, в межах яких сторони мають право визначити розмір орендної плати.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 26 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання, як встановлення місцевих податків і зборів відповідно до Податкового кодексу України.

Пунктами 34, 35 частини першої статті 26 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні передбачено, що до виключної компетенції міської ради віднесено вирішення на пленарних засіданнях питань регулювання земельних відносин, затвердження ставок земельного податку відповідно до Податкового кодексу України.

Згідно з п. 8.3. ст. 8 Податкового кодексу України до місцевих належать податки та збори, що встановлені, відповідно до переліку і в межах граничних розмірів ставок, визначених цим Кодексом, рішеннями сільських, селищних, міських рад та рад об`єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, у межах їх повноважень і є обов`язковими до сплати на території відповідних територіальних громад.

Так, рішенням Черкаської міської ради від 27.06.2017 № 2-2219 Про затвердження Положень та ставок місцевих податків і зборів на території міста Черкаси із змінами від 18.06.2018 № 2-343, з 01.01.2019 за земельні ділянки, яким згідно КВЦПЗ присвоєно код 12.011. ставка орендної плати була встановлена в розмірі 6% від нормативної грошової оцінки.

Відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України Про затвердження Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів від 25.11.2016 № 489 було змінено порядок проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів.

Згідно з витягом з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки від 23.10.2018 № 2420/0/25-18 КВЦПЗ земельної ділянки з кадастровим номером 7110136400:02:016:0059, що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Чигиринська, 31, встановлено 12.04. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки встановлена у розмірі 2 730 714,00 грн.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 632 ЦК України, ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, визначених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування. Зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом.

Як визначено частиною першою статті 15 Закону, однією з істотних умов договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. Орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Статтею 652 ЦК України передбачено, що у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов`язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

Враховуючи вищевикладене, станом на сьогоднішній день, договір на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) від 01.091997 № 676, укладений з Приватною виробничо-комерційною фірмою Чанталь підлягає приведенню у відповідність до типової форми договору оренди землі з урахуванням вимог чинного законодавства України.

Так, пунктом 36 Договору передбачено, що зміни умов договору здійснюються у письмовій формі за згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо змін умов договору спір розв`язується у судовому порядку.

Листом від 11.10.2018 вх. № 19278-01-25 відповідач звертався до Черкаської міської ради з пропозицією внести зміни до Договору щодо розміру орендної плати за земельну ділянку, якою він користується.

У відповідь, з метою приведення діючого Договору до вимог чинного законодавства, позивач підготував проект договору оренди землі, підписаний з однієї сторони Черкаською міською радою.

Листом від 11.02.2019 № 550-01-21 проект договору 15.02.2019 направлено на адресу Приватної виробничо-комерційної фірми Чанталь , про що свідчить копія опису цінного листа з повідомленням, який отримано адресатом 20.02.2019, згідно з відміткою на копії рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення.

Вдруге такий лист від 15.06.2020 № 2137-01-25 з проектом договору оренди землі, підписаний з однієї сторони Черкаською міською радою, позивач направляв відповідачу 18.06.2020, про що свідчить копія опису цінного листа з повідомленням, який отримано адресатом 23.06.2020, згідно з відміткою на копії рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення.

Відповідач не повернув позивачу підписаний з його сторони договір оренди землі.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 651 Цивільного кодексу України, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Частинами 1- 4 ст. 188 Господарського кодексу України передбачено, що зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Згідно з частиною 3 статті 653 Цивільного кодексу України, якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов`язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

Аналогічні положення щодо моменту зміни умов договору закріплено в ч. 5 ст. 188 ГК України.

Згідно з ст. 144 Конституції України та ст. 73 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов`язковими до виконання на відповідній території.

Статтею 30 Закону України Про оренду землі встановлено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

З огляду на викладені вище обставини та норми чинного законодавства господарський суд дійшов до висновку, що запропоновані Позивачем зміни до Договору є обґрунтованими і відповідають зміненим фактичним обставинам стосовно таких умов цього договору як цільове призначення орендованої земельної ділянки, її нормативна грошова оцінка, розмір орендної плати за землю і реквізити на її сплату та вимогам чинного законодавства.

За таких обставин позов підлягає задоволенню повністю.

При цьому суд не бере до уваги доводи відповідача, наведенні ним на заперечення позову, як такі, що не стосуються підстав та предмета позову.

Щодо розподілу судових витрат.

За платіжним дорученням від 27.10.2020 № 491 Департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради сплатив за подання позову 2 102,00 грн судового збору, який відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України підлягає відшкодуванню цьому Департаменту за рахунок Відповідача.

Керуючись статтями 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Черкаської області

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Судовий збір за подання позову в сумі 2 102,00 грн. покласти на відповідача.

Внести до укладеного між Черкаською міською радою та Приватною виробничо-комерційною фірмою Чанталь договору на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) від 01.09.1997 № 676 зміни, шляхом викладення його в новій редакції, з моменту набрання рішенням законної сили:

ДОГОВІР

оренди землі

м. Черкаси ___


року

ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА, надалі Орендодавець , в особі міського голови Бондаренка Анатолія Васильовича, який діє на підставі Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , з однієї сторони, та ПРИВАТНА ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА ФІРМА ЧАНТАЛЬ , в особі керівника Кириленка Миколи Михайловича, який діє на підставі статуту, надалі Орендар , з другої сторони, керуючись рішенням Черкаської міської ради від 27.06.2017 № 2-2219 Про затвердження Положень та ставок місцевих податків і зборів на території міста Черкаси (зі змінами), наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України Про затвердження Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів від 25.11.2016 № 489, витягом з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки відповідно до листа міськрайонного управління Держгеокадастру у Черкаському районі та м. Черкасах від 23.10.2018 № 2420/0/25-18, а також у відповідності до норм та вимог чинного законодавства, що регулюють земельні відносини, зокрема Земельного кодексу України, Закону України Про оренду землі , постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 № 220 Про затвердження Типового договору оренди землі , уклали цей договір про нижченаведене:

Предмет договору

1. Орендодавець на підставі рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 09 квітня 1997 року № 159 надає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку, що за цільовим призначенням відноситься до категорії земель промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення, яка знаходиться по вул. Чигиринській, 31 та надана в тимчасове користування землею (в тому числі на умовах оренди) відповідно до договору від 01 вересня 1997 року, що зареєстрований в Книзі записів договорів на право тимчасового користування землею за № 676.

Об`єкт оренди

2. В оренду передається земельна ділянка площею 0,4200 га (кадастровий номер 7110136400:02:016:0059) під розміщення тимчасової автозаправної станції, відкритої автостоянки з перспективним будівництвом багатоярусного гаража.

Цільове призначення земельної ділянки - для розміщення та експлуатації об`єктів дорожнього сервісу, код відповідно до Класифікації видів цільового призначення земель - 12.11.

3. На земельній ділянці знаходяться такі об`єкти нерухомого майна та

інфраструктури:

- нежитлові будівлі.

4. Правовий статус нерухомого майна, що знаходиться на земельній ділянці, яка є предметом договору, не регулюється даним договором.

5. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на 2018 рік становить 2 730 714,00 грн. (два мільйона сімсот тридцять тисяч сімсот чотирнадцять грн. 00 коп.), згідно витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки відповідно до листа міськрайонного управління Держгеокадастру у Черкаському районі та м. Черкасах від 23.10.2018 №2420/0/25-18.

6. Земельна ділянка, яка передається в оренду, не має недоліків, що можуть перешкоджати її ефективному використанню.

7. Інші особливості об`єкта оренди, які можуть вплинути на орендні відносини: відсутні.

Строк дії договору

8. Договір укладено на 25 років з дати державної реєстрації договору на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) від 01 вересня 1997 року за № 676).

Після закінчення строку договору Орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі Орендар повинен не пізніше ніж за місяць до закінчення строку дії договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію.

Орендна плата

9. За оренду земельної ділянки Орендар сплачує орендну плату у грошовій

формі.

З 01.01.2019 року річна орендна плата за користування земельною ділянкою встановлюється у розмірі 6 (шість) % від її нормативної грошової оцінки та становить 163 842,84 грн. (сто шістдесят три тисячі вісімсот сорок дві грн. 84 коп.).

10. Обчислення розміру грошової оцінки та орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням її цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством.

11. Орендна плата за землю вноситься Орендарем щомісячно до 30 числа місяця наступного за звітним в розмірі 1/12 річної орендної плати шляхом безготівкового перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок UA228999980000033213812023002, одержувач платежу: УК у м. Черкасах/ Черкаси/код бюджетної класифікації: 18010600, код ЄДРПОУ: 38031150, банк: Казначейство України (ЕАП).

Орендар бере на себе обов`язок уточнення зміни розмірів орендної плати та банківських реквізитів через фінансові та податкові органи на місцях.

12. Передача продукції та надання послуг в рахунок орендної плати не

допускається.

13. Умови цього договору про розмір орендної плати переглядаються у разі:

- зміни умов господарювання, що тягне за собою зміну цільового призначення та (або) функціонального використання земельної ділянки або її частини;

- зміни розміру земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством;

- погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини Орендаря, що підтверджено документами;

- невиконання Орендодавцем обов`язків щодо повідомлення Орендаря про права третіх осіб на орендовану земельну ділянку, якщо це спричинило перешкоди в користуванні орендованою земельною ділянкою;

- в інших випадках, передбачених законодавчими актами України.

В разі проведення щорічної індексації нормативної грошової оцінки землі, внесення інших змін на підставі вимог діючого законодавства, а також в разі будь-яких змін Черкаською міською радою розмірів орендної плати та нормативної грошової оцінки, що діють в м. Черкаси, розмір грошової оцінки земельної ділянки та розмір щорічної орендної плати змінюватиметься без внесення змін та доповнень до цього договору.

В інших випадках у встановленому порядку вносяться зміни до цього договору.

14. За несвоєчасне внесення орендної плати у строки, визначені цим договором, стягується пеня у розмірі подвійної облікової ставки Національного Банку України, що діяла в період, за який стягується пеня, від суми заборгованості за кожний день прострочення платежу, але не більше визначеної законом ставки пені за несвоєчасну сплату земельного податку.

Нарахування пені здійснюється протягом усього строку прострочення сплати орендних платежів.

Умови використання земельної ділянки

15. Земельна ділянка передається під розміщення тимчасової автозаправної

станції, відкритої автостоянки з перспективним будівництвом багатоярусного

гаража.

16. Цільове призначення земельної ділянки: для розміщення та експлуатації об`єктів дорожнього сервісу, код відповідно до Класифікації видів цільового призначення земель - 12.11.

17. Умови збереження стану об`єкта оренди:

- Орендар у відповідності до статті 164 Земельного кодексу України здійснює раціональну організацію території, поліпшення корисних властивостей землі, захист земельної ділянки від водної та вітрової ерозії, підтоплення, забруднення відходами виробництва, хімічними і радіоактивними речовинами, від інших процесів руйнування;

- Орендар забезпечує знімання, використання і збереження родючого шару ґрунту при проведенні робіт, пов`язаних із порушенням земель.

Умови і строки передачі земельної ділянки в оренду

18. Передача земельної ділянки в оренду здійснюється без розроблення

документації із землеустрою.

19. Інші умови надання земельної ділянки в оренду: відсутні.

20. Передача земельної ділянки орендарю здійснюється з моменту державної реєстрації права оренди.

Умови повернення земельної ділянки

21. Після припинення дії договору Орендар повертає Орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

У випадку, коли з вини Орендаря земельна ділянка буде деградована, виснажена, що призведе до погіршення її якості, у тому числі техногенного забруднення, Орендар у встановленому законодавством порядку відшкодовує збитки у повному обсязі.

22. Здійснені Орендарем без згоди Орендодавця витрати на поліпшення

орендованої земельної ділянки, які неможливо відокремити без заподіяння шкоди

цій ділянці, не підлягають відшкодуванню.

23. Поліпшення стану земельної ділянки, проведені Орендарем за письмовою згодою з Орендодавцем землі, відшкодуванню не підлягають.

24. Орендар має право на відшкодування збитків, заподіяних унаслідок

невиконання Орендодавцем зобов`язань, передбачених цим договором.

Збитками вважаються:

- фактичні втрати, яких Орендар зазнав у зв`язку з невиконанням або неналежним виконанням умов договору Орендодавцем, а також витрати, які Орендар здійснив або повинен здійснити для відновлення свого порушеного права;

- доходи, які Орендар міг би реально отримати в разі належного виконання Орендодавцем умов договору.

25. Розмір фактичних витрат Орендаря визначається на підставі документально підтверджених даних.

Обмеження (обтяження) щодо використання

земельної ділянки

26. Орендодавець стверджує, що на момент укладання цього договору земельна ділянка не відчужена будь-яким способом, не знаходиться у заставі, під арештом, не є предметом судового розгляду, не передана у користування, не обмежена будь-якими правами інших фізичних, юридичних осіб або будь-яким іншим чином.

Обов`язковими для діяльності Орендаря є наступні обмеження:

- орендар зобов`язаний забезпечити вільний доступ для прокладки нових, ремонту та експлуатації існуючих інженерних мереж і споруд, що знаходяться у межах наданої в оренду земельної ділянки.

27. Передача в оренду земельної ділянки не є підставою для припинення або зміни обмежень (обтяжень) та інших прав третіх осіб на цю ділянку.

Інші права та обов`язки сторін

28. Орендодавець має право вимагати від Орендаря:

а) використання земельної ділянки за цільовим призначенням та згідно з умовами надання, визначеними в договорі;

б) додержання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил, місцевих правил забудови населених пунктів;

в) своєчасного і повного внесення орендної плати;

г) припинення або розірвання договору в разі порушення земельного

законодавства та умов договору, допущених Орендарем, виникнення необхідності відведення земельної ділянки для інших цілей згідно з генеральним планом розвитку міста, у випадку несплати (несвоєчасної сплати) орендних платежів, тобто прострочення будь-якого орендного платежу протягом трьох і більше місяців підряд.

29. Орендодавець зобов`язаний:

а) передати у користування Орендареві земельну ділянку у стані, придатному для використання за цільовим призначенням, визначеним в умовах цього договору;

б) не вчиняти дій, які перешкоджали б Орендареві користуватися земельною ділянкою;

в) у разі дострокового припинення або розірвання договору за ініціативою Орендодавця компенсувати витрати, понесені Орендарем на освоєння території;

г) попередити про права третіх осіб на орендовану земельну ділянку.

30. Орендар має право:

а) самостійно визначати напрями своєї господарської діяльності відповідно до призначення земельної ділянки та умов договору;

б) за погодженням з Орендодавцем зводити на орендованій земельній ділянці будівлі виробничого і невиробничого призначення (постійні або тимчасові).

31. Орендар зобов`язаний:

а) приступити до використання земельної ділянки з моменту державної

реєстрації права оренди;

б) своєчасно і в повному обсязі вносити орендну плату;

в) виконувати встановлені щодо об`єкта оренди обмеження та обтяження в обсязі, передбаченому цим договором;

г) у разі відчуження будівель та споруд (або їх часток), розташованих на земельній ділянці, наданій в оренду, Орендар зобов`язаний повідомити про це Орендодавця в 10-денний термін з дня відчуження, а також повідомити нового власника про необхідність оформлення правових документів на землю. До державної реєстрації прав третіх осіб на користування земельною ділянкою орендна плата вноситься Орендарем у повному обсязі з урахуванням фактичного цільового використання земельної ділянки новим власником майна;

д) не менше ніж за місяць до закінчення терміну дії договору звернутись до Орендодавця з клопотанням про поновлення договору оренди земельної ділянки без зміни цільового призначення (в разі зацікавленості в поновленні договору оренди). Ненадходження такого клопотання у вказаний термін є рівноцінним відмові орендаря від поновлення договору оренди. В цьому разі Орендар зобов`язаний у місячний термін з дня закінчення дії договору привести земельну ділянку у придатний для використання стан (демонтувати будівлі, спланувати територію і т.п.). При цьому орендна плата за земельну ділянку вноситься за весь час фактичного використання земельної ділянки до моменту державної реєстрації припинення права користування земельною ділянкою Орендарем.

е) не утримувати земельну ділянку для забезпечення своїх вимог до Орендодавця (стаття 34 Закону України Про оренду землі );

є) забезпечити освітлення, озеленення та прибирання прилеглої території згідно з правилами благоустрою м. Черкаси, а також розробити проект озеленення та благоустрою земельної ділянки (включаючи прилеглу територію);

ж) у п`ятиденний строк після державної реєстрації права оренди надати копію договору відповідному органу доходів і зборів та департаменту фінансової політики Черкаської міської ради;

и) в разі поновлення договору оренди земельної ділянки після закінчення терміну його дії продовжує сплачувати орендну плату в розмірі, передбаченому цим договором, до моменту державної реєстрації права користування земельною ділянкою на новий строк.

Ризик випадкового знищення або пошкодження

Об`єкта оренди чи його частини

32. Ризик випадкового знищення або пошкодження об`єкта оренди чи його частини несе Орендар.

Страхування об`єкта оренди

33. Згідно з цим договором об`єкт оренди може бути застрахований за бажанням однієї із сторін.

34. У випадках, передбачених пунктом 33 цього договору, страхування об`єкта здійснює Орендар.

35. Сторони домовились про те, що у разі невиконання свого обов`язку стороною, яка повинна згідно з цим договором застрахувати об`єкт оренди, друга сторона може застрахувати його і вимагати відшкодування витрат на страхування.

Зміна умов договору і припинення його дії

36. Зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін.

У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв`язується у судовому порядку.

37. Дія договору припиняється у разі:

- закінчення строку, на який його було укладено, але не раніше моменту державної реєстрації припинення права оренди;

- придбання Орендарем земельної ділянки у власність;

- викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

- ліквідації юридичної особи-орендаря;

- набуття іншою особою права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій земельній ділянці, але не раніше моменту державної реєстрації припинення права оренди.

Дія договору припиняється шляхом викладення його в новій редакції в разі зменшення площі орендованої земельної ділянки на площу, зазначену в договорі, який передбачає набуття іншою особою права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій земельній ділянці.

Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

38. Дія договору припиняється шляхом його розірвання за:

- взаємною згодою сторін;

- рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

У разі розірвання договору оренди з ініціативи Орендаря Орендодавець має право на отримання орендної плати на землях несільськогосподарського призначення - за рік, якщо протягом зазначеного періоду не надійшло пропозицій від інших осіб на укладення договору оренди цієї ж земельної ділянки на тих самих умовах, за винятком випадків, коли розірвання договору було обумовлено невиконанням або неналежним виконанням Орендодавцем договірних зобов`язань.

39. Дія договору припиняється шляхом його розірвання в односторонньому порядку, в разі:

- систематичної несплати орендної плати (протягом трьох і більше місяців підряд) або внесення її в неповному обсязі;

- недотримання санітарно-гігієнічних вимог утримання земельної ділянки та прилеглої території.

40. Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору.

Відповідальність сторін за невиконання або

неналежне виконання договору

41. За порушення умов договору та земельного законодавства сторони несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з законодавством України.

42. Сторона, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

Умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду

права оренди земельної ділянки

43. Право на оренду земельної ділянки комунальної власності не може бути відчужено її Орендарем іншим особам, внесено до статутного фонду, передано у заставу.

Прикінцеві положення

44. Цей договір набирає чинності після підписання сторонами та державної реєстрації права оренди.

Цей договір укладено у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу, один з яких знаходиться в Орендодавця, другий - в Орендаря.

Реквізити сторін

Орендодавець

Черкаська міська рада, в особі міського голови Бондаренка Анатолія Васильовича, який діє на підставі Закону України Про місцеве самоврядування в Україні

Місцезнаходження:

18000, м. Черкаси, вул. Байди Вишневенького, 36

Ідентифікаційний код:

25212542

Орендар

ПРИВАТНА ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА ФІРМА ЧАНТАЛЬ , що зареєстрована в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб-підприємців та громадських формувань, дата запису 05.11.2004, номер запису 1 026 120 0000 000743, в особі керівника Кириленка Миколи Михайловича, який діє на підставі статуту

Місцезнаходження:

18030, м. Черкаси, вул. Чигиринська, 31

Ідентифікаційний код:

22794526

Підписи сторін

Орендодавець

М.П. А.В. Бондаренко

Дата підписання

Орендар

М.П. М.М. Кириленко

Дата підписання

Стягнути з Приватної виробничо-комерційної фірми Чанталь (вул. Чигиринська, 31, м. Черкаси, код 22794526) на користь платника - Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради (вул. Б.Вишневецького, 36, м. Черкаси, Черкаська область, 18000, код ЄДРПОУ 38715770) - 2 102,00 грн. (дві тисячі сто дві гривні) витрат на сплату судового збору.

Це рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги це рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Це рішення протягом двадцяти днів з дня його ухвалення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду.

Повне рішення складене та підписане 26 квітня 2021 року.

Суддя О.В. Чевгуз

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення15.04.2021
Оприлюднено27.04.2021
Номер документу96501154
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1461/20

Ухвала від 30.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Палій В.В.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Палій В.В.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Палій В.В.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Постанова від 13.12.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Постанова від 26.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні