Ухвала
від 24.05.2021 по справі 552/959/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/959/19

Провадження № 1-кс/552/754/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.05.2021 слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі - ОСОБА_2 , за участю представника скаржника ТОВ «Торговий дім «Лідер Смаку» адвоката ОСОБА_3 , слідчої ОСОБА_4 , прокурора ОСОБА_5 , розглянувши скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Лідер Смаку» на бездіяльність прокурора по кримінальному провадженню № 42018171090000055 від 14.03.2018, -

встановив:

29.04.2021 адвокат ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді зі скаргою ТОВ «Торговий дім «Лідер Смаку» на бездіяльність прокурора по кримінальному провадженню № 42018171090000055 від 14.03.2018.

Своє клопотання обґрунтовує тим, що в провадженні Слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області перебуває кримінальне провадження №42018171090000055 від 14.03.2018 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень передбачених ч. 5 ст. 27, ч.3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205-1 КК України.

Ухвалами слідчого судді Київського районного суду м. Полтави від 02.02.2021 надано дозвілна тимчасовийдоступ з можливістювилучення оригіналів, а у разі їх відсутності, завірених належним чином копій наступних документів податкової звітності ТОВ «Торговий дім «Лідер Смаку» (код ЄДРПОУ 40904033).

Відносно ТОВ «Торговий дім «Лідер Смаку» та його майна в межах кримінального провадження №42018171090000055 від 14.03.2018 здійснюється процесуальні дії, які негативно впливають на ведення господарської діяності, створюють негативну репутацію.

У вказаному кримінальному провадженні ТОВ «Торговий дім «Лідер Смаку» є інша особа, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, - особа, стосовно якої (в тому числі щодо її майна) здійснюються процесуальні дії, визначені цим Кодексом (п. 16-1 ч.1 ст. 3 КПК України).

Відповідно до ст. 7 КПК України зміст таформа кримінальногопровадження повиннівідповідати загальнимзасадам кримінальногопровадження,до яких,зокрема,відносяться: забезпеченняправа наоскарження процесуальнихрішень,дій чибездіяльності, розумність строків.

Під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень. Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження суд (ч. 1, 2 ст. 28 КПК України).

В той же час, досудове розслідування кримінального провадження №42018171090000055 здійснюється з 14.03.2018, тобто вже три роки, також не є складним. У вказаному кримінальному провадженні на даний час жодній особі не повідомлено про підозру, немає ніяких відомостей щодо дій учасників кримінального провадження, які б призводили до необхідності великого обсягу часу для здійснення досудового розслідування.

Відповідно доположень ст.114КПК Українидля забезпеченнявиконання сторонамикримінального провадженнявимог розумногостроку слідчийсуддя,суд маєправо встановлюватипроцесуальні строкиу межахграничного строку,передбаченого цимКодексом,з урахуваннямобставин,встановлених підчас відповідногокримінального провадження. Будь-які строки, що встановлюються прокурором, слідчим суддею або судом, не можуть перевищувати меж граничного строку, передбаченого цим Кодексом, та мають бути такими, що дають достатньо часу для вчинення відповідних процесуальних дій або прийняття процесуальних рішень та не перешкоджають реалізації права на захист.

Враховуючи вище викладене, представник ТОВ «Торговий дім «Лідер Смаку» адвокат ОСОБА_3 просить встановити строк один місяць для закінчення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018171090000055 від 14.03.2018.

В судовому засіданні представник ТОВ «Торговий дім «Лідер Смаку» адвокат ОСОБА_3 клопотання підтримав, просив його задовольнити з підстав викладених у клопотанні.

Прокурор ОСОБА_5 у судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання, посилався на те, що на час відкриття кримінального провадження не було встановлено граничних строків досудового розслідування, вказане кримінальне провадження відноситься до тяжких злочинів, у зв`язку з цим встановлення строків для закінчення досудового розслідування в даному кримінальному провадженні є недоцільним.

Слідча ОСОБА_4 підтримала думку прокурора та заперечувала проти задоволення скарги.

Слідчий суддя, перевіривши надані матеріали клопотання, заслухавши представника ТОВ «Торговий дім «Лідер Смаку» адвоката ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_5 та слідчу ОСОБА_4 , дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить до наступних висновків.

Відповідно дост. 28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень.

Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження - суд.

Кожен має право, щоб обвинувачення щодо нього в найкоротший строк або стало предметом судового розгляду, або щоб відповідне кримінальне провадження щодо нього було закрите.

Підозрюваний, обвинувачений, потерпілий, інші особи, права чи інтереси яких обмежуються під час досудового розслідування, мають право на звернення до прокурора, слідчого судді або суду з клопотанням, в якому викладаються обставини, що обумовлюють необхідність здійснення кримінального провадження (або окремих процесуальних дій) у більш короткі строки, ніж ті, що передбачені цим Кодексом.

Встановлено, що досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018171090000055 від 14.03.2018 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень передбачених ч. 5 ст. 27, ч.3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205-1 КК України, здійснюється слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області, процесуальне керівництво вказаного кримінального провадження здійснюється прокуратурою Полтавської області.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що з 14.03.2018 проведено ряд слідчих дій, але до цього часу жодній особі у даному кримінальному провадженні не повідомлено про підозру, що свідчить про наявне порушення розумних строків проведення досудового розслідування.

Пункт 18 частини першоїстатті 3 КПКвизначає: «слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні …».

Таким чином, законодавець чітко визначив роль слідчого судді у системі кримінального судочинства: забезпечити, аби правоохоронні органи під час здійснення наданих їм повноважень не порушували права, свободи і інтереси особи.

Саме на судову систему покладено обов`язок забезпечити, аби дотримувався визначений в законі баланс між потребами розслідування і іншими суспільними цінностями.

Відповідно до положеньст.114КПК України для забезпечення виконання сторонами кримінального провадження вимог розумного строку слідчий суддя, суд має право встановлювати процесуальні строки у межах граничного строку, передбаченого цим Кодексом, з урахуванням обставин, встановлених під час відповідного кримінального провадження.

Будь-які строки, що встановлюються прокурором, слідчим суддею або судом, не можуть перевищувати меж граничного строку, передбаченого цим Кодексом, та мають бути такими, що дають достатньо часу для вчинення відповідних процесуальних дій або прийняття процесуальних рішень та не перешкоджають реалізації права на захист.

Статтею 219 КПК України передбачено строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність встановлення строку досудового розслідування кримінального провадження № за №42018171090000055 від 14.03.2018 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень передбачених ч. 5 ст. 27, ч.3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205-1 КК України та встановлення строку прокурору в кримінальному провадженні для прийняття одного з передбачених ч.1 ст.283 КПК Українипроцесуальних рішень за результатами проведення досудового розслідування. При цьому слідчий суддя вважає достатнім, з урахуванням загального строку проведення досудового розслідування кримінального провадження, складності кримінального провадження встановити строк досудового розслідування кримінального провадження №42018171090000055 від 14.03.2018 шість місяців з дня постановлення ухвали та відповідно шість місяців прокурору в кримінальному провадженні для прийняття одного з передбачених ч.1 ст.283 КПК Українипроцесуальних рішень. Оскільки встановлення таких строків в повній мірі відповідатиме дотриманню балансу інтересу у розслідуванні злочинів з цінностями і інтересами суспільства та особи, в даному випадку ТОВ «Торговий дім «Лідер Смаку».

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.2,3,7,9,28,114,309 КПК Українислідчий суддя, -

ухвалив:

Клопотання задовольнити частково.

Встановити строк шість місяців з дня проголошення ухвали, тобто з 24.05.2021, для закінчення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018171090000055 від 14.03.2018.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.05.2021
Оприлюднено30.01.2023

Судовий реєстр по справі —552/959/19

Ухвала від 24.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 24.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Остапук Віктор Іванович

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 12.02.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні