Постанова
від 06.07.2009 по справі 14/424
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

06 липня 2009 року 10:50 № 14/424

Окружний адміністратив ний суд міста Києва у складі с удді Літвінової А.В при секре тарі Денисенко Ю.М., за участю представників сторін:

від позивача: Овчаре нко Тетяни Миколаївни

від відповідача: не з' явил ись

розглянув у судовому за сіданні адміністративну спр аву

за позовом Управління Пенсійного фо нду України в Святошинському районі міста Києва

до Державного авіабудівног о концерну «Антонов»

про стягнення заборгованост і

На підставі частини тре тьої статті 160 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни в судовому засіданні 6 лип ня 2009 року проголошено вступн у та резолютивну частини пос танови. Постанову виготовлен о в повному обсязі 14 липня 2009 ро ку.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Управління Пенсійного фонду України в Святошинськ ому районі міста Києва зверн улось з позовом до державног о авіабудівного концерну «Ан тонов»про стягнення заборго ваності у сумі 42 287,04 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що суму страхових внескі в до Пенсійного фонду Україн и в розмірі у строки, встановл ені статтею 20 Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування »відповідачем не сплачено.

Відповідач до суду не з' яв лявся, заперечень проти позо ву до суду не надавав.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення представників прок уратури та управління Пенсій ного фонду, всебічно і повно з ' ясувавши всі фактичні обст авини, на яких ґрунтується по зов, об' єктивно оцінивши до кази, які мають юридичне знач ення для розгляду справи і ви рішення спору по суті, Окружн ий адміністративний суд міст а Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійног о фонду України в Святошинсь кому районі міста Києва звер нулось з позовом до державно го авіабудівного концерну «А нтонов»про стягнення заборг ованості у сумі 42 287,04 грн.

Державний авіабудівний ко нцерн «Антонов»зареєстрова но в управлінні Пенсійного ф онду України в Святошинськом у районі міста Києва як платн ика страхових внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування.

Відповідно до статті 106 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування»(далі по тексту - Закон) у разі виявлення своєч асно не сплачених сум страхо вих внесків страхувальники з обов'язані самостійно обчисл ити та сплатити їх з нарахува нням пені в порядку і розміра х, визначених цим Законом.

Суми страхових внесків сво єчасно не нараховані та/або н е сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обч ислені територіальними орга нами Пенсійного фонду у випа дках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону , вважаються простроченою за боргованістю із сплати страх ових внесків і стягуються з н арахуванням пені та застосув анням фінансових санкцій.

Територіальні органи Пенс ійного фонду за формою і в стр оки, визначені правлінням Пе нсійного фонду, надсилають с трахувальникам, які мають не доїмку, вимогу про її сплату.

Управлінням Пенсійного фо нду України у Святошинському районі міста Києва була пров едена перевірка своєчасност і, достовірності, повноти нар ахування та своєчасності спл ати внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування. За результатами пе ревірки було складено акт на підставі якого, управлінням Пенсійного фонду в Святошин ському районі міста Києва де ржавному авіабудівному конц ерну «Антонов»була надіслан а вимога від 04.11.2008 №Ю-713 про сплат у простроченої заборгованос ті зі сплати страхових внеск ів у сумі 257 889,48 грн.

Протягом десяти робочих дн ів з дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальн ик зобов'язаний сплатити сум у недоїмки і суму фінансових санкцій. У разі незгоди з розр ахунком суми недоїмки, зазна ченої у вимозі про сплату нед оїмки та суми фінансових сан кцій, страхувальник узгоджує її з органом Пенсійного фонд у, а в разі неузгодження має пр аво на оскарження вимоги в су довому порядку.

Оскільки відповідач не оск аржував надіслані позивачем вимоги ані в адміністративн ому, ні в судовому порядку, бор г по вимозі є узгодженим.

Суму заборгованості по спл аті страхових внесків до упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Святошинському районі міста Києва відповідач в пов ному обсязі не погасив, у зв' язку з чим за відповідачем об ліковується заборгованість із сплати страхових внесків у сумі 42 287, 04 грн.

Відповідно до Положення пр о Пенсійний фонд України, зат вердженого Указом Президент а України від 01.03.2001 №121/2001, Пенсійн ий фонд України є центральни м органом виконавчої влади, щ о здійснює управління фінанс ами пенсійного забезпечення , діяльність якого спрямовує ться і координується Кабінет ом Міністрів України.

Пунктом 3 названого Положен ня передбачено, що основними завданнями Пенсійного фонду України є: участь у формуванн я та реалізації державної по літики у сфері пенсійного за безпечення та соціального ст рахування, забезпечення збир ання та акумулювання коштів, призначених для пенсійного забезпечення, повного і своє часного фінансування витрат на виплату пенсій та інших со ціальних виплат, що здійснює ться з коштів Пенсійного фон ду України.

Згідно пункту 15 цього Полож ення Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження б езпосередньо та через утворю вані в установленому порядку головні управління Пенсійно го фонду України в АРК, област ях, містах Києві та Севастопо лі, та управління Пенсійного фонду України в районах, міст ах і районах у містах.

Відповідно до статті 106 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування», якщо страхувальн ик, який одержав вимогу терит оріального органу Пенсійног о фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих дні в після її отримання не сплат ив зазначену у вимозі суму не доїмки разом із застосованою до нього фінансовою санкціє ю, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу із відповідни м органом Пенсійного фонду, а бо не оскаржив вимогу в судов ому порядку, а також у разі якщ о страхувальник узгодив вимо гу, але не сплатив узгоджену с уму недоїмки протягом десяти робочих днів після утриманн я узгодженої вимоги, відпові дний орган Пенсійного фонду має право звернутись до суду з позовом про стягнення недо їмки.

Відповідно до частини перш ої статті 19 Закону України «Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування»стр ахові внески до солідарної с истеми нараховуються: для ро ботодавця - на суми фактичних витрат на оплату праці (грошо вого забезпечення) працівник ів, що включають витрати на ви плату основної і додаткової заробітної плати та інших за охочувальних та компенсацій них виплат, у тому числі в нату ральній формі, які визначают ься згідно з нормативно-прав овими актами, прийнятими від повідно до Закону України «П ро оплату праці», виплату вин агород фізичним особам за ви конання робіт (послуг) за угод ами цивільно-правового харак теру, що підлягають обкладен ню податком на доходи фізичн их осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійс нюється за рахунок коштів ро ботодавця, та допомоги по тим часовій непрацездатності.

Згідно з частиною шостою ст атті 20 наведеного Закону стра хувальники зобов'язані сплач увати страхові внески, нара ховані за відповідний базови й звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів і з дня закінчення цього періо ду.

Частиною першою статті 5 Зак ону України «Про загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування»встановлено, що ц ей Закон регулює відносини, що виникають між суб'єктами с истеми загальнообов'язковог о державного пенсійного стра хування. Дія інших нормативн о-правових актів може поширю ватися на ці відносини лише у випадках, передбачених цим З аконом, або в частині, що йому не суперечить.

Згідно з пунктом 11.11 Інструкц ії про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування д о Пенсійного фонду України, з атвердженої постановою прав ління Пенсійного фонду Украї ни від 19.12.2003 №21-1, платники, зазнач ені в підпунктах 2.1.1 та 2.1.2 пункт у 2.1 цієї Інструкції, щомісяц я складають у двох примірник ах розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання, в якому зазначають сам остійно обчислені суми страх ових внесків. Розрахунки под аються зазначеними платника ми до органу Пенсійного фонд у для реєстрації за базовий з вітний період, що дорівнює ка лендарному місяцю, - не пізніш е ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього пері оду.

Як передбачено пунктом 8.1 за значеної Інструкції, суми ст рахових внесків, своєчасно н е нараховані та/або не сплаче ні страхувальниками у строки , визначені пунктами 5.1, 5.2, 5.3 ціє ї Інструкції, у тому числі обч ислені органами Пенсійного ф онду, вважаються прострочено ю заборгованістю із сплати с трахових внесків (далі - недо їмка) і стягуються з нарахува нням пені та застосуванням ф інансових санкцій.

Відповідно до статті 106 Зако ну України «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування»у разі виявлення с воєчасно не сплачених страхо вих внесків страхувальники з обов' язані самостійно обчи слити ці внески і сплатити їх з урахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією с таттею. Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і в строки, визначені правлінн ям Пенсійного фонду, надсила ють страхувальникам, які маю ть недоїмку, вимогу про їх спл ату. Протягом 10 робочих днів з дня одержання вимоги про спл ату недоїмки страхувальник з обов' язаний сплатити суму н едоїмки та суму фінансових с анкцій.

У разі якщо страхувальник, я кий одержав вимогу територіа льного органу Пенсійного фон ду про оплату недоїмки і прот ягом 10 днів після її отримання не сплатив визначену у вимоз і суму недоїмки разом з засто сованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимог и, або не узгодив вимогу з відп овідним органом Пенсійного ф онду, або не оскаржив вимогу, а ле не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом 10 днів післ я отримання вимоги, відповід ний орган Пенсійного фонду в установленому законом поряд ку звертається і подає вимог у про сплату недоїмки до відп овідного підрозділу виконав чої служби. У вказаних випадк ах орган Пенсійного фонду та кож має право звернутися до с уду з позовом про стягнення н едоїмки.

З матеріалів справи вбачає ться, що відповідачем отрима но вимогу управління Пенсійн ого фонду України в Святошин ському районі міста Києва, а о тже сума простроченої заборг ованості із сплати страхових внесків є узгодженою. Доказі в сплати зазначеної суми ста ном на день розгляду спору су ду не надано.

Враховуючи всі наведені об ставини в їх сукупності, суд д ійшов висновку, що позовні ви моги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, за відсут ності витрат позивача - суб'єк та владних повноважень, пов'я заних із залученням свідків та проведенням судових експе ртиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідач а не підлягають.

Керуючись статтями 35, 69, 70, 71 та 158-163 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з державного аві абудівного концерну «Антоно в»(03062, місто Київ, вулиця Тупол ева, 1, код ЄДРПОУ 35082071) на користь Управління Пенсійного фонду України в Святошинському ра йоні міста Києва (р/р №256053122612 в ГУ Ощадбанку у місті Києві та Ки ївський області, МФО 322669, код ЄД РПОУ 22869431) 42 287, 04 грн. (сорок дві тис ячі двісті вісімдесят сім гр ивень 04 копійки).

Постанова відповідно д о статті 254 Кодексу адміністра тивного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку подання з аяви про апеляційне оскаржен ня.

Постанова може бути оскар жена до суду апеляційної інс танції за правилами, встанов леними статтями 185-187 Кодексу ад міністративного судочинств а України.

Суддя А.В. Літвінова

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.07.2009
Оприлюднено09.09.2010
Номер документу9763963
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —14/424

Постанова від 07.03.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Смірнова Л.Г.

Рішення від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Постанова від 06.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Ухвала від 05.10.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна С.П.

Рішення від 14.04.2009

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю.В.

Постанова від 28.01.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Могилєвкін Ю.О.

Судовий наказ від 01.12.2008

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні