Ухвала
від 20.05.2010 по справі 2-а-86/08
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2-а-86/08 Головуючий у 1-й інстанції: Мельничук В.П.

Суддя-доповідач: Попович О.В.

У Х В А Л А

Іменем України

"20" травня 2010 р. м. Київ

Колегія суддів Київського апеляційного адміністратив ного суду у складі:

головуючого судді Попович О.В.

суддів Кузьменка В.В., Ш веда Е.Ю.,

при секретарі Черненко О.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу відповідача Управ ління праці та соціального захисту населення Ставищанс ької районної державної адмі ністрації Київської області на Постанову Ставищанського районного суду Київської об ласті від 08.05.2009 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_3 до Управління пр аці та соціального захисту н аселення Ставищанської райо нної державної адміністраці ї Київської області про прий няття рішення про нарахуванн я та виплату недоплаченої що річної грошової допомоги уча снику бойових дій, -

В С Т А Н О В И Л А:

У квітні 2008 року ОСОБА_3 з вернувся до Ставищанського р айонного суду Київської обла сті з позовом, в якому просив с тягнути з відповідача недопл ачену суму одноразової грошо вої допомоги учаснику бойови х дій за 2007 рік в розмірі 2560,48 грн.

Позивач свої позовні вимог и не змінював.

Постановою Ставищанського районного суду Київської об ласті від 08.05.2009 року адміністра тивний позов ОСОБА_3 - за доволено.

Стягнуто з Управління п раці та соціального захисту населення Ставищанської рай онної державної адміністрац ії на користь ОСОБА_3 недо плачену щорічну разову грошо ву допомогу, як інваліду друг ої групи за 2007 рік у сумі 1770 грн.

Не погоджуючись з вищезазн аченою постановою, відповіда ч подав апеляційну скаргу, в я кій просить скасувати постан ову суду першої інстанції та прийняти нову про відмову в з адоволенні позову повністю. В своїй апеляційній скарзі а пелянт посилається на незако нність, необ' єктивність та необґрунтованість оскаржув аного рішення, порушення суд ом норм матеріального права.

До суду апеляційної інстан ції сторони не з' явились. Пр о день, час та місце розгляду а пеляційної скарги повідомле ні належним чином. Апелянт пр осив розглядати апеляційну с каргу за відсутності його пр едставника.

Відповідно до ч. 4 ст. 196 КАС Укр аїни неприбуття у судове зас ідання сторін або інших осіб , які беруть участь у справі, н алежним чином повідомлених п ро дату, час і місце апеляційн ого розгляду, не перешкоджає судовому розгляду справи.

Заслухавши суддю-доповіда ча, перевіривши матеріали сп рави, доводи апеляційної ска рги, колегія суддів приходит ь до наступного.

Завданням адміністративно го судочинства є захист прав , свобод та інтересів фізични х осіб, прав та інтересів юрид ичних осіб у сфері публічно-п равових відносин від порушен ь з боку органів державної вл ади, органів місцевого самов рядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб' є ктів при здійсненні ними вла дних управлінських функцій н а основі законодавства, в том у числі на виконання делегов аних повноважень (ч. 1 ст. 2 КАС У країни).

Відповідно до ч. 1 ст. 9 КАС Укр аїни, суд при вирішенні справ и керується принципом законн ості, відповідно до якого орг ани державної влади, органи м ісцевого самоврядування, їхн і посадові і службові особи з обов'язані діяти лише на підс таві, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конст итуцією та законами України.

Відповідно п.2 ст.11 КАС Україн и суд розглядає адміністрати вні справи не інакше як за поз овною заявою, поданою відпов ідно до цього Кодексу, і не мож е вийти за межі позовних вимо г. Суд може вийти за межі позов них вимог, якщо це необхідно д ля повного захисту прав, своб од та інтересів сторін чи тре тіх осіб, про захист яких вони просять. Позивач не просив за хистити його права щодо визн ання неправомірною відмову в здійсненні перерахунку та в иплаті одноразової допомоги на оздоровлення.

Згідно статті 137 КАС України позивач може змінити позовн і вимоги протягом всього час у судового розгляду, подавши письмову заяву, яка приєднує ться до справи.

Зміни позовних вимог позив ача в матеріалах справи не ма є.

Таким чином, встановивши, що позивач в своїй позовній зая ві ставить питання про стягн ення з відповідача певної гр ошову суму без оскарження їх дій або бездіяльності, судов а колегія прийшла до висновк у, що даний адміністративний позов не підлягає розгляду в порядку адміністративного с удочинства.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст.ст. 198, ч . 1 ст. 203 КАС України за наслідка ми розгляду апеляційної скар ги на постанову суду першої і нстанції, суд апеляційної ін станції скасовує її і закрив ає провадження по справі з пі дстав, визначених ст. 157 КАС Укр аїни.

В даному випадку суду першо ї інстанції було б доцільно з вернути увагу на ч. 1 ст. 2 КАС Ук раїни, відповідно до положен ь якої завданням адміністрат ивного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фіз ичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публі чно-правових відносин від по рушень з боку органів держав ної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посад ових і службових осіб, інших с уб' єктів при здійсненні ним и владних управлінських функ цій на основі законодавства, в тому числі на виконання дел егованих повноважень.

Згідно ч. 2 ст. 4 КАС України, юр исдикція адміністративних с удів поширюється на всі публ ічно-правові спори, крім спор ів, для яких законом встановл ений інший порядок судового вирішення.

Відповідно до положень ч. 2 с т. 21 КАС України, вимоги про від шкодування шкоди, заподіяної протиправними рішеннями, ді ями чи бездіяльністю суб'єкт а владних повноважень або ін шим порушенням прав, свобод т а інтересів суб'єктів публіч но-правових відносин, розгля даються адміністративним су дом, якщо вони заявлені в одно му провадженні з вимогою вир ішити публічно-правовий спір . Інакше вимоги про відшкодув ання шкоди вирішуються судам и в порядку цивільного або го сподарського судочинства.

Тобто, даною нормою виділен о, що якби позивач ставив одно часно вимоги про визнання не законними дій або ж бездіяль ності відповідачів та стягне ння певної грошової суми, як в ідновлення свого порушеного права, завданого оспорювани ми ним діями чи бездіяльніст ю, то за таких умов виник публі чно-правовий спір, який підля гає розгляду в порядку адмін істративного судочинства.

Крім того, судом першої інст анції не було досліджено док азів того, чи звертався позив ач з відповідним прохання пр о проведення перерахунку доп омоги як учаснику бойових ді й, а також яку саме відповідь б уло надано відповідачем.

Таким чином, встановивши фа ктичні обставини справи та п роаналізувавши правові норм и, які регулюють спірні право відносини, колегія суддів ді йшла висновку, що судом першо ї інстанції при вирішенні сп ору не враховано одну обстав ину - підвідомчість спору, а тому є неправильними всі пр оцесуальні дії по даній спра ві, починаючи з прийняття дан ого позову, відкриття провад ження та постановлення судов ого рішення.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 157 КАС України колегія суддів в важає за необхідне роз' ясни ти позивачу, що спір з таким пр едметом спору відноситься д о юрисдикції місцевих загаль них судів в порядку цивільно го судочинства.

Суд закриває провадження у справі, якщо справу не належи ть розглядати в порядку адмі ністративного судочинства (п .1 ч.1 ст.157 КАС України).

Отже, виходячи з вимог чинно го законодавства, судова кол егія приходить до висновку, щ о дану справу не належить роз глядати в порядку адміністра тивного судочинства, в зв' я зку з чим скасовує постанову суду першої інстанції та зак риває провадження по даній с праві.

У зв' язку з набранням чинн ості 10 березня 2010 року Закону У країни «Про внесення змін до деяких законодавчих актів У країни щодо підвідомчості сп рав, пов'язаних із соціальним и виплатами» від 18.02.2010 року №1691-VI т а відповідно до статей 323, 325, 327 ЦП К України, підпункту 9 пункту 3 розділу 7 Прикінцевих та пере хідних положень Закону Украї ни «Про судоустрій України» перегляд даної справи у каса ційному порядку здійснює суд ова палата у цивільних справ ах Верховного Суду України.

Керуючись ст.ст. 2, 157, 160, 195, 196, 198, 203, 205, 206 Кодексу адміністративного судочинства України, ст. 323, 325, 327 ЦПК України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу відпові дача Управління праці та соціального захисту населен ня Ставищанської районної де ржавної адміністрації Київс ької області на Постанову Ст авищанського районного суду Київської області від 08.05.2009 рок у - задовольнити частково.

Постанову Ставищанського районного суду Київської обл асті від 08.05.2009 року у справі за а дміністративним позовом О СОБА_3 до Управління пра ці та соціального захисту на селення Ставищанської район ної державної адміністрації Київської області про стягн ення недоплаченої щорічної г рошової допомоги - скасуват и, провадження по справі закр ити.

Ухвала набирає законної си ли з моменту проголошення та може бути оскаржена протяго м двох місяців шляхом подачі касаційної скарги безпосере дньо до Верховного Суду Укра їни.

Головуючи й суддя О.В. Попович

Судді В.В.Кузьменка

Е.Ю.Швед

(Повний текст Ухвали складе но 25.05.2010 року).

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.05.2010
Оприлюднено17.08.2010
Номер документу9768596
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-86/08

Ухвала від 23.05.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Глущенко Я.Б.

Ухвала від 20.05.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Попович О.В.

Ухвала від 18.05.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Мамчур Я.С

Постанова від 23.09.2008

Адміністративне

Микитівський районний суд м.Горлівки

Наумик О. О.

Постанова від 18.03.2008

Адміністративне

Тетіївський районний суд Київської області

Кравець О.А.

Постанова від 05.08.2008

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Флоренко О.Ю.

Ухвала від 19.12.2008

Адміністративне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Підгорний І.І.

Ухвала від 22.12.2008

Адміністративне

Рівненський районний суд Рівненської області

Кушнір Н.В.

Ухвала від 12.09.2008

Адміністративне

Старовижівський районний суд Волинської області

Самрук Ф.В.

Постанова від 01.12.2008

Адміністративне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Вдовенко В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні