Ухвала
від 05.08.2021 по справі 911/3113/20
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

"05" серпня 2021 р. Справа№ 911/3113/20

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Суліма В.В.

суддів: Майданевича А.Г.

Гаврилюка О.М.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженю відповідальністю "Компанія "Техно"

на рішення Господарського суду Київської області від 13.04.2021 року (повний текст рішення складено 28.04.2021)

у справі № 911/3113/20 (суддя: Саванчук С.О.)

за позовом: ОСОБА_1

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Техно"

про стягнення вартості частини майна товариства, пропорційної частці учасника у статутному капіталі товариства та частини прибутку,-

В С Т А Н О В И В :

До Господарського суду Київської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 (далі - позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Техно" (далі - відповідач) про стягнення вартості частини майна товариства, пропорційної частці учасника у статутному капіталі товариства та частини прибутку.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що після виключення позивача зі складу учасників товариства, йому, у визначений законом термін, не виплачено вартість частини майна, пропорційну його частці у статутному капіталі товариства та відповідну частину прибутку, що передбачено статтею 148 Цивільного кодексу України, статтею 54 Закону України "Про господарські товариства", пунктами 6.2., 6.3., 6.6. Статуту товариства (у редакціях, чинних на момент виникнення спірних правовідносин).

Рішенням Господарського суду Київської області віл 13.04.2021 позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Техно" про стягнення вартості частини майна товариства, пропорційної частці учасника у статутному капіталі товариства та частини прибутку задовольнити повністю.

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Техно" на користь ОСОБА_1 вартість частини майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Техно", пропорційну частці учасника ОСОБА_1 у статутному капіталі, що становить 40% у розмірі 379240,00 грн., частку прибутку у розмірі 2280,00 грн., судовий збір у розмірі 5722,80 грн.

Не погодившись з прийнятим рішенням, 02.06.2021 Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія "Техно" звернулось до суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду Київської області від 13.04.2021 в частині задоволення позовних вимог та ухвалити в цій частині нове рішення яким відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями справу № 911/3113/20 передано для розгляду колегії суддів у складі: головуючий суддя - Сулім В.В., судді: Майданевич А.Г., Гаврилюк О.М.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду 08.06.2021 у справі № 911/3113/20 апеляційну скаргу Товариства з обмеженю відповідальністю "Компанія "Техно" на рішення Господарського суду Київської області від 13.04.2021 року у справі №911/3113/20 залишено без руху, оскільки апелянтом в порушення вимог ст.ст. 258, 259 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) не подано доказів сплати судового збору. Товариству з обмеженою відповідальністю "Компанія "Техно" наданий строк не більше десяти днів з дня отримання копії даної ухвали для усунення недоліків апеляційної скарги, зазначених у мотивувальній частині ухвали та попереджено скаржника про наслідки невиконання вимог зазначеної ухвали суду у встановлений пунктом 2 її резолютивної частини строк.

Відповідно до частин 3 та 7 статті 120 Господарського процесуального кодексу України виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень. Учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Відповідно до ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Ухвалу Північного апеляційного господарського суду від 08.06.2021 року у справі №911/3113/20 надіслано на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Техно" - 08150, Київська обл., Києво-Святошинський р-н.,м.Боярка, вул. Вокзальна,45, вказана адреса зазначена представником відповідача (скаржника) в апеляційній скарзі, номер поштового відправлення 04116 34862528. Вказана адреса також відображена у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Згідно довідки Укрпошти про причини повернення від 23.07.2021 поштове відправлення №04116 34862528 повернуто за закінченням терміну зберігання.

Згідно п. 17 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 №270, внутрішні реєстровані поштові відправлення (крім прямих контейнерів), поштові перекази можуть прийматися для пересилання з рекомендованим повідомленням про їх вручення в письмовому вигляді, через смс-повідомлення або повідомлення, що підтримуються засобами Інтернету, на вибір користувача. Рекомендовані поштові картки, листи та бандеролі з позначкою "Вручити особисто", рекомендовані листи з позначкою "Судова повістка" приймаються для пересилання лише з рекомендованим повідомленням про їх вручення.

Рекомендовані поштові відправлення, у тому числі рекомендовані листи з позначкою "Судова повістка", рекомендовані повідомлення про вручення поштових відправлень, поштових переказів, адресовані фізичним особам, під час доставки за зазначеною адресою або під час видачі у приміщенні об`єкта поштового зв`язку вручаються адресату, а у разі його відсутності - будь-кому з повнолітніх членів сім`ї, який проживає разом з ним. У разі відсутності адресата або повнолітніх членів його сім`ї до абонентської поштової скриньки адресата вкладається повідомлення про надходження зазначеного реєстрованого поштового відправлення, поштового переказу, рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, поштового переказу (п. 99 Правил надання послуг поштового зв`язку, у відповідній редакції).

Згідно п.п. 116, 117 Правил надання послуг поштового зв`язку, у разі неможливості вручення одержувачам поштові відправлення, внутрішні поштові перекази зберігаються об`єктом поштового зв`язку місця призначення протягом одного місяця з дня їх надходження, відправлення "EMS" - 14 календарних днів, міжнародні поштові перекази - відповідно до укладених угод. За письмовою заявою відправника/адресата строк зберігання поштових відправлень, внутрішніх поштових переказів може бути продовжений за додаткову плату до двох місяців з дня надходження до об`єкта поштового зв`язку місця призначення. У разі невручення рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка" з поважних причин рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через п`ять календарних днів з дня надходження листа до об`єкта поштового зв`язку місця призначення із зазначенням причини невручення.

Проаналізувавши приписи статей 120, 242 Господарського процесуального кодексу України, пунктів 11, 17, 99, 116, 117 Правил надання послуг поштового зв`язку, колегія суддів дійшла висновку, що у разі якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії або судове рішення направлено судом рекомендованим листом за належною поштовою адресою, яка була надана суду відповідною стороною, і судовий акт повернуто підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то необхідно вважати, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії або про прийняття певного судового рішення у справі.

Встановлений порядок надання послуг поштового зв`язку, доставки та вручення рекомендованих поштових відправлень, строк зберігання поштового відправлення забезпечує адресату можливість вжити заходів для отримання такого поштового відправлення та, відповідно, ознайомлення з судовим рішенням.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів апеляційного господарського суду вважає, що факт неотримання скаржником поштової кореспонденції, якою суд, з додержанням вимог процесуального закону, надсилав ухвалу для вчинення відповідних дій (направлення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху та надання строку для усунення недоліків апеляційної скарги) за належною юридичною адресою, яку сам же скаржник зазначив у апеляційній скарзі та яка повернулася до суду у зв`язку з її неотриманням адресатом, залежав від волевиявлення самого адресата, тобто мав суб`єктивний характер та є наслідком неотримання адресатом пошти під час доставки за вказаною адресою і незвернення самого одержувача кореспонденції до відділення пошти для отримання рекомендованого поштового відправлення.

При цьому, за змістом статті 2 Закону України Про доступ до судових рішень кожен має право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом. Усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі.

Ухвала Північного апеляційного господарського суду від 08.06.2021 у справі №911/3113/20 була оприлюднена у Єдиному державному реєстрі судових рішень 14.06.2021.

Сторони у розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатися про стан відомого їм судового провадження, та зобов`язані сумлінно користуватися наданими їм процесуальними правами (рішення Європейського суду з прав людини від 03.04.2008 у справі Пономарьов проти України ).

У рішенні від 07 липня 1989 року у справі Юніон Аліментаріа Сандерс С. А. проти Іспанії Європейський суд з прав людини вказав, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

У рішенні Європейського суду з прав людини від 26 квітня 2007 року у справі Олександр Шевченко проти України зазначено, що сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатися про стан відомого їм провадження.

Також, відповідно до пункту 1 частини 1 статті 42 Господарського процесуального кодексу України сторони, зокрема, мають право ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії.

В силу ч. 2 ст. 42 ГПК України учасники справи зобов`язані: 1) виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; 2) сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; 3) з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; 4) подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; 5) надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; 6) виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; 7) виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Відповідно до ч. 4 ст. 11 ГПК України суд застосовує при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Європейський суд з прав людини у своєму рішенні від 07.07.1989 у справі "Юніон Аліментарія Сандерс С.А. проти Іспанії" вказав, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Обов`язком заінтересованої сторони є прояв особливої старанності при захисті власних інтересів (рішення Європейського суду з прав людини від 04.10.2001 у справі "Тойшлер проти Германії" (Тeuschler v. Germany).

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" рішення суду проголошується прилюдно, крім випадків, коли розгляд справи проводився у закритому судовому засіданні. Кожен має право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом. Усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання, крім ухвал про арешт майна та тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальних провадженнях, які підлягають оприлюдненнюне раніше дня їх звернення до виконання.

Таким чином, судом апеляційної інстанції вчинялись дії щодо належного повідомлення Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Техно".

Водночас Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія "Техно" в порушення приписів ГПК України, позиції Верховного суду та Європейського суду з прав людини, не вчиняло дії щодо належного користування останнім наданими йому правами та обов`язками, зокрема щодо отримання поштової кореспонденції або повідомлення суду щодо зміни адреси. Встановлені апеляційним господарським судом обставини свідчать про ухилення відповідача від отримання ухвали Північного апеляційного господарського суду від 08.06.2021 у справі №911/3113/20.

Верховний Суд у своїй постанові від 17.04.2019 у справі №922/1714/18 зазначив, що свідоме неотримання судової кореспонденції може свідчити про зловживання процесуальними правами учасника справи, які направлені на перешкоджання здійснення своєчасного розгляду справи. Подібна за змістом правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 11.06.2020 у справі №916/3200/17.

Враховуючи вищевикладене, Північний апеляційний господарський суд дійшов висновку про повернення апеляційної скарги Товариству з обмеженою відповідальністю "Компанія "Техно", оскільки ним не усунуто недоліки протягом строку, встановленого на усунення недоліків, так як ухвалу Північного апеляційного господарського суду про залишення апеляційної скарги без руху постановлено 08.06.2021, при цьому апеляційним судом вчинялись, передбаченні чинним законодавством, дії щодо належного повідомлення відповідача, проте останнім не вчинялись жодні дії, які б свідчили про намагання останнього отримати ухвалу або довідатись про рух справи №911/3113/20 шляхом ознайомлення із матеріалами справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 260 ГПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення ст. 174 цього Кодексу.

Згідно з ч. 4 ст. 174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Частиною 6 ст. 260 ГПК України визначено, що питання про повернення апеляційної скарги суд апеляційної інстанції вирішує протягом п`яти днів з дня надходження апеляційної скарги або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Згідно ч. 8 ст. 260 ГПК України копія ухвали про повернення апеляційної скарги надсилається учасникам справи у порядку, визначеному статтею 242 цього Кодексу. Скаржнику надсилається копія ухвали про повернення апеляційної скарги разом з апеляційною скаргою та доданими до скарги матеріалами. Копія апеляційної скарги залишається в суді апеляційної інстанції.

Суд звертає увагу апелянта, що згідно положень ч. 8 ст. 174 ГПК України скаржник має право повторно звернутись з апеляційною скаргою після усунення недоліків.

Керуючись статтями 174, 234, 258, 259, 260 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю "Компанія "Техно" матеріали апеляційної скарги на рішення Господарського суду Київської області від 13.04.2021 у справі №911/3113/20 з доданими до неї документами.

2. Копію ухвали надіслати учасникам справи.

3. Матеріали справи № 911/3113/20 повернути до Господарського суду Київської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена в касаційному порядку відповідно ст.ст. 287-289 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий суддя В.В. Сулім

Судді А.Г. Майданевич

О.М. Гаврилюк

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення05.08.2021
Оприлюднено06.08.2021
Номер документу98787450
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/3113/20

Постанова від 09.12.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Ухвала від 11.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Ухвала від 30.09.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Ухвала від 05.08.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 08.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Рішення від 13.04.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 18.03.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 23.02.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 29.01.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 22.12.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні