Ухвала
від 27.09.2021 по справі 907/762/16
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

27 вересня 2021 року

м. Київ

Справа № 907/762/16

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Чумака Ю. Я. - головуючого, Дроботової Т. Б., Берднік І.С.

розглянувши матеріали касаційної скарги Київського міського відділення Всеукраїнської громадської організації "Українська спілка інвалідів - УСІ"

на додаткову постанову Західного апеляційного господарського суду від 08.06.2021 у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергополіс"

до 1. Підприємства "Центр соціально-трудової реабілітації м. Києва",

2. Товариства з обмеженою відповідальністю "Центр Квітка",

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача 2: Київського міського відділення Всеукраїнської громадської організації "Українська спілка інвалідів - УСІ",

про визнання відносно ТзОВ "Центр Квітка" права власності за ТзОВ "Енергополіс" на частку в розмірі 5295/10000 частки спального корпусу "В", загальною площею 2399,3 кв.м, розташованого за адресою: Закарпатська область, Свалявський район, село Солочин, санаторій "Квітка Полонини", будинок 1 "а" (реєстраційний номер об`єкта в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно №41905821240),

ВСТАНОВИВ:

16.08.2021 до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду надійшла касаційна скарга Київського міського відділення Всеукраїнської громадської організації "Українська спілка інвалідів - УСІ" на додаткову постанову Західного апеляційного господарського суду від 07.06.2021 у справі №907/762/16, подана 07.07.2021 разом із клопотанням про поновлення строку на касаційне оскарження.

Ухвалою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 31.08.2021 касаційну скаргу Київського міського відділення Всеукраїнської громадської організації "Українська спілка інвалідів - УСІ" залишено без руху на підставі частин 2, 3 статті 292 Господарського процесуального кодексу України, адже касаційна скарга була оформлена з порушенням вимог пункту 5 частини 2 статті 290 Господарського процесуального кодексу України, скаржнику необхідно навести інші причини пропуску строку на касаційне оскарження з обґрунтуванням поважності підстав його пропуску. Надано скаржнику строк для усунення недоліків.

Від Київського міського відділення Всеукраїнської громадської організації "Українська спілка інвалідів - УСІ", на виконання вимог ухвали Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 31.08.2021, надійшла заява про усунення недоліків.

Відповідно до частин 1 і 2 статті 288 Господарського процесуального кодексу України касаційна скарга на судове рішення подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, що оскаржується, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Скаржник у заяві про усунення недоліків зазначає наступне.

У матеріалах справи № 907/762/16 містяться докази направлення тексту додаткової постанови засобами електронної пошти 16.06.2021 на електронну адресу представника адвоката Романюк І.І. ІНФОРМАЦІЯ_1. Після ознайомлення з матеріалами справи представник Романюк І.І. почала шукати у всіх папках своєї електронної пошти лист із Західного апеляційного господарського суду від 16.06.2021, однак так і не виявила такого листа на своїй електронній пошті. Крім того, з урахуванням того, що касаційну скаргу було подано 07.07.2021 - всього лише на 21-й день з моменту направлення, як виявилося, тексту додаткової постанови на електронну адресу представника скаржника, тобто із незначним простроченням, що свідчить про швидкість і сумлінність скаржника щодо оскарження судового рішення, скаржник просить поновити строк на касаційне оскарження додаткової постанови Західного апеляційного господарського суду від 08.06.2021.

Згідно з частиною 3 статті 242 Господарського процесуального кодексу України у разі проголошення в судовому засіданні скороченого рішення суд надсилає учасникам справи копію повного судового рішення протягом двох днів з дня його складання - в електронній формі в порядку, встановленому законом (у випадку наявності в особи офіційної електронної адреси), або рекомендованим листом з повідомленням про вручення, якщо така адреса в особи відсутня.

У випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом із повідомленням про вручення (частина одинадцята статті 242 ГПК України).

Частинами 4, 5 статті 6 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу на їхні офіційні електронні адреси, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Наказом Державної судової адміністрації України № 247 від 01.06.2020 (зі внесеними змінами відповідно до наказу ДСА України № 268 від 17.06.2020) з 01.06.2020 запроваджено в дослідну експлуатацію підсистему "Електронний суд" та "Електронний кабінет" у всіх місцевих, апеляційних судах України (крім Київського апеляційного суду) та Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду, а з 01.07.2020 - в Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду.

Відповідно до підпункту 5.8) пункту 5 розділу 1 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка затверджена рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21, офіційна електронна адреса - сервіс Електронного кабінету ЄСІТС, адреса електронної пошти, вказана користувачем в Електронному кабінеті ЄСІТС, або адреса електронної пошти, вказана в одному з державних реєстрів. Адреса електронної пошти, що використовується при реєстрації Електронного кабінету, не може бути зареєстрована на доменних іменах, використання яких заборонено законодавством України.

Відповідно до підпункту 17.1 підпункту 17 пункту 1 розділу ХІ "Перехідні положення" ГПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі.

Згідно з підпунктом 17.14 підпункту 17 пункту 1 розділу ХІ "Перехідні положення" ГПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи суд вручає судові рішення в паперовій формі.

Враховуючи вищенаведене, копія судового рішення надсилається учасникам справи - в електронній формі (у випадку наявності в особи офіційної електронної адреси), або рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

У зв`язку із відсутністю достатнього фінансування та забезпечення поштовими марками, відправка поштової кореспонденції Західним апеляційним господарським судом з 22.09.2020 тимчасово припинена.

Колегія суддів, встановила, що оскаржувана додаткова постанова Західного апеляційного господарського суду у справі № 907/762 /16 прийнята 08.06.2021, повний текст складено 14.06.2021, Західним апеляційним господарським судом направлено копію додаткової постанови від 08.06.2021 у справі № 907/762/16 на електронну адресу представника скаржника 16.06.2021, яка не є офіційною електронною адресою. Крім того, інші докази отримання скаржником копії оскаржуваної постанови відсутні, тому, колегія суддів вважає за необхідне пропущений процесуальний строк поновити.

Скаржник зазначає як підставу для касаційного оскарження згідно приписів пункту 3 частини 2 статті 287 Господарського процесуального кодексу України - відсутність висновку Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах, зокрема, щодо питань застосування норм ст. 244 ГПК України.

Приймаючи до уваги обґрунтування скаржником підстави касаційного оскарження, яка передбачена пунктом 3 частини 2 статті 287 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів дійшла висновку про те, що матеріали касаційної скарги є достатніми для відкриття касаційного провадження.

Частиною 3 статті 301 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що розгляд справи у суді касаційної інстанції здійснюється у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

Керуючись статтями 121, 234, 235, 290, 294, 301 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

1. Поновити Київському міському відділенню Всеукраїнської громадської організації "Українська спілка інвалідів - УСІ" процесуальний строк на подання касаційної скарги на додаткову постанову Західного апеляційного господарського суду від 07.06.2021 у справі №907/762/16.

2. Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою Київського міського відділення Всеукраїнської громадської організації "Українська спілка інвалідів - УСІ" на додаткову постанову Західного апеляційного господарського суду від 07.06.2021 у справі №907/762/16.

3. Призначити розгляд справи у судовому засіданні на 19 жовтня 2021 року о 15:00 у приміщенні Касаційного господарського суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6, в залі судових засідань № 202.

4 . Надати учасникам справи строк для подання відзиву на касаційну скаргу з доказами надсилання копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи до 12.10.2021 .

5 . Участь у судовому засіданні для учасників справи не є обов`язковою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий Ю. Я. Чумак

Судді Т. Б. Дроботова

І. С. Берднік

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення27.09.2021
Оприлюднено29.09.2021
Номер документу99926342
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/762/16

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 30.11.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 09.11.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 23.10.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Постанова від 19.10.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Постанова від 28.09.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 27.09.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні