Постанова
від 26.05.2010 по справі 13/151
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 травня 2010 р. № 13/151

Вищий господарський суд України у складі колегії:

головуючого - судді Кози р Т.П.

суддів: Мам онтової О.М.,

Малетича М.М.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні касацій ну скаргу Товариства з додат ковою відповідальністю “Ясе н-Прод” на постанову Київськ ого апеляційного господарсь кого суду від 09.03.2010р. у справі №13/ 151 за позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю “Аноріа” до Товариства з до датковою відповідальністю “ Ясен-Прод”, треті особи: Публі чне акціонерне товариство “П родовольча компанія “Ясен”, Державний реєстратор Реєстр аційної палати Чернігівсько ї міської ради, про визнання н едійсним установчих докумен тів та скасування державної реєстрації,

за участю представників:

Позивача: ОСОБА_1, довір еність б/н від 11.05.2010р.,

Відповідача: ОСОБА_2, дов іреність № 7 від 12.10.2009р.,

Третіх осіб: не з' явились.

В с т а н о в и в :

Товариство з обмежено ю відповідальністю “Аноріа” (далі - ТОВ “Аноріа”, Позивач ) звернулось до господарсько го суду Чернігівської област і з позовом до Товариства з до датковою відповідальністю “ Продовольчий комплекс “Ясен ” (далі - ТДВ “ПК-Ясен”), третя особа: Відкрите акціонерне т овариство “Продовольча комп анія “Ясен” (далі - ВАТ “ПК “Я сен”), з урахуванням уточнень до позовних вимог, про визнан ня недійсними рішення, прийн ятих на установчих зборах ТД В “Ясен-Прод”. (з крапкою) та ск асування державної реєстрац ії (адреса: вул. Борисенка, 41-А, м . Чернігів, 14037, код ЄДРПОУ 36654968).

Ухвалою господарського су ду Чернігівської області від 08.09.2009р., крім порушення провадж ення у справі, також було залу чено до участі у справі в якос ті третьої особи, які не заявл яють самостійних вимог на пр едмет спору, на стороні відпо відача, Державного реєстрато ра Реєстраційної палати Черн ігівської міської ради (далі - Реєстратор, Третя особа 2).

Також, ухвалою господарськ ого суду Чернігівської облас ті від 06.10.2009р. було здійснено пр оцесуальне правонаступницт во ВАТ “ПК “Ясен” на Публічне акціонерне товариство “Прод овольча компанія “Ясен” (дал і - ВАТ “ПК “Ясен”, Третя особ а 1).

Крім того, ухвалою господар ського суду Чернігівської об ласті від 13.10.2009р. здійснено проц есуальне правонаступництво Відповідача по справі - ТДВ “ПК-Ясен”, на Товариство з дод атковою відповідальністю “Я сен-Прод” (далі - ТДВ “Ясен-Пр од”, Відповідач”) та забезпеч ено позов шляхом заборони Ре єстратору проводити державн у реєстрацію змін до установ чих документів Відповідача у зв' язку із зміною найменув ання юридичної особи.

Рішенням господарського с уду Чернігівської області ві д 30.10.2009р. у позові відмовлено по вністю, Водночас, судом скасо вано заходи до забезпечення позову, вжиті ухвалою господ арського суду Чернігівської області від 13.10.2009р.

Постановою Київського апе ляційного господарського су ду від 09.03.2010р. рішення господарс ького суду Чернігівської обл асті від 30.10.2009р. скасовано, а поз ов задоволено у повному обся зі: визнано недійсними рішен ня, прийняті на установчих зб орах ТДВ “Ясен-Прод”. (з крапко ю) від 19.08.2009р. повністю; визнано н едійсним Статут ТДВ “Ясен- Пр од”. (з крапкою); скасовано дер жавну реєстрацію ТДВ “Ясен-П род”. (з крапкою); стягнуто з Ві дповідача на користь Позивач а судові витрати по справі.

В поданій касаційній скарз і, Відповідач, посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріальног о та процесуального права, пр осить скасувати у повному об сязі постанову апеляційного господарського суду у даній справі та залишити в силі ріш ення місцевого господарсько го суду.

Представник Товариства з о бмеженою відповідальністю “ Бюро адвокатських послуг”, я ке подало до суду касаційної інстанції заяву про здійсне ння правонаступництва ТОВ “А норіа” з 23.04.2010р., яке колегією су ддів, відповідно до вимог ст. 2 5 Господарського процесуальн ого кодексу України (далі - Г ПК України), було задоволено, у своєму відзиві на касаційну скаргу, погодилось з доводам и та вимогами Відповідача, ви кладеними ним у касаційній с карзі.

Водночас, при розгляді каса ційної скарги, колегія судді в керується положеннями стат тями 109, 111-5 ГПК України, згідно я кої, Вищий господарський суд України переглядає за касац ійною скаргою (поданням) ріше ння місцевого господарськог о суду та постанови апеляцій ного господарського суду, за правилами розгляду справи у суді першої інстанції за вин ятком процесуальних дій, пов ' язаних із встановленням об ставин справи та їх доказува нням, використовуючи процесу альні права суду першої інст анції виключно для перевірки юридичної оцінки обставин с прави та повноти їх встановл ення у рішенні або постанові господарського суду.

У зв' язку із цим, заслухавш и пояснення учасників процес у, вивчивши матеріали справи та обговоривши доводи касац ійної скарги, проаналізувавш и на підставі фактичних обст авин справи застосування нор м матеріального і процесуаль ного права, колегія суддів вв ажає, що касаційна скарга не п ідлягає задоволенню, з насту пних підстав.

Як видно з матеріалів спра ви та встановлено судами поп ередніх інстанцій, 23.04.2009р. було проведено загальні збори акц іонерів ВАТ “ПК “Ясен”, на яки х було прийнято рішення про р еорганізацію ВАТ “ПК “Ясен” шляхом виділення з нього ТДВ “ПК “Ясен”.

На виконання вказаного рі шення, 23.04.2009р. між ТОВ “Агрия”, ТО В “Аноріа”, ОСОБА_3, ОСОБ А_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, О СОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 та ОСОБА_10 було укладено д оговір про створення ТДВ “ПК “Ясен”, згідно якого (п. 1.1. дого вору), сторони, з метою одержан ня прибутку створюють ТДВ “П К “Ясен”, шляхом виділення йо го з ВАТ “ПК “Ясен”.

При цьому, пунктом 1.2. вказано го договору передбачалось, щ о Товариство з моменту його д ержавної реєстрації стає пра вонаступником ВАТ “ПК “Ясен ” в частині майна, прав та обов ' язків, які будуть передані Товариству згідно розподіль чого балансу ВАТ “ПК “Ясен”.

Також, в п. 1.3. договору про ст ворення Товариства від 23.04.2009р. з азначено повне та скорочене його найменування: повне - Т овариство з додатковою відпо відальністю “Продовольчий к омплекс “Ясен”, скорочене - ТДВ “Продовольчий комплекс “ Ясен”.

В пункті 5.1. договору сторони встановили провести установ чі збори Товариства не раніш е, ніж протягом 2-х місяців з дн я публікації повідомлення пр о прийняття ВАТ “ПК “Ясен” рі шення про реорганізацію шлях ом виділу ТОВ “ПК “Ясен”, але н е пізніше дати затвердження загальними зборами акціонер ів ВАТ “ПК “Ясен” розподільч ого балансу. Крім того, да ним пунктом було затверджено порядок денний установчих з борів ТДВ “ПК “Ясен”: Про обра ння голови та секретаря збор ів, затвердження регламенту зборів; про створення ТДВ “ПК Ясен” та про затвердження ст атуту ТДВ “ПК “Ясен”; про обра ння голови ТДВ “ПК “Ясен”; про обрання членів дирекції ТДВ “ПК “Ясен”; про обрання ревіз ора ТДВ “ПК “Ясен”; про делегу вання повноважень щодо здійс нення всіх дій, необхідних дл я державної реєстрації ТДВ “ ПК “Ясен”.

В наступному, 19.08.2009р. було про ведено установчі збори Товар иства з додатковою відповіда льністю “Продовольчий компл екс “Ясен”. (з крапкою), на яких , серед інших, було прийнято рі шення про створення Товарист ва з додатковою відповідальн істю “Продовольчий комплекс “Ясен”. (з крапкою). З моменту д ержавної реєстрації, Товарис тво є правонаступником части ни майна, прав та обов' язків реорганізованого ВАТ “ПК “Я сен”, визначених у його відпо відному розподільчому балан сі.

Відповідно до п. 1.1. Статуту Т ДВ “ПК “Ясен”. (з крапкою), оста ннє створене на підставі ріш ення установчих зборів ТДВ “ ПК “Ясен”, протокол № 1 від 19.08.2009 р., в процесі реорганізації ВА Т “ПК “Ясен”, в частині майна, прав та обов' язків, визначе них у розподільчому балансі ВАТ “ПК “Ясен”.

Однак, згідно витягу з ЄДРПО У, серії АГ № 262446, внесено запис № 1 про державну реєстрацію 10.08.2009 р. ТДВ “ПК “Ясен”, код 36570883, місце знаходження: м. Чернігів, вул. П' ятницька, б. 47, кв. 28, реєстрац ійний номер юридичної особи в ЄДРПОУ 10045814891.

В той же час, Статут ТДВ “ПК “ Ясен”. (з крапкою), затверджени й установчими зборами ТДВ “П К “Ясен”., протокол № 1 від 19.08.2009р. та зареєстрований державним реєстратором виконавчого ко мітету Чернігівської місько ї ради 21.08.2009р., номер запису 106413600000071 70.

Таким чином, на момент реєст рації ТДВ “ПК “Ясен”. (з крапко ю) в ЄДРПОУ, вже існувала юриди чна особа з тотожним наймену ванням - Товариство з додат ковою відповідальністю “Про довольчий комплекс “Ясен”.

Предметом спору у даній спр аві є вимоги Позивача, з ураху ванням уточнень до позовних вимог, про визнання недійсни ми в цілому рішення, прийняти х на установчих зборах ТДВ “Я сен-Прод”. (з крапкою) від 19.08.2009р. та скасування державної реєс трації (адреса: вул. Борисенка , 41-А, м. Чернігів, 14037, код ЄДРПОУ 3665 4968).

Суд першої інстанції, посил аючись на безпідставність ви мог Позивача, з огляду на те, щ о ТДВ “Ясен-Прод”. (з крапкою) т а ТДВ “Ясен- Прод” (без крапки) , зареєстровано в ЄДРПОУ за рі зними реєстраційними номера ми, мають різні назви, в той ча с, як при створені та проведен ні установчих зборів ТДВ “Яс ен-Прод”. (з крапкою), було дотр имано вимоги діючого законод авства, дійшов висновку про т е, що у задоволенні позову, слі д відмовити.

Разом з цим, суд апеляцій ної інстанції, скасовуючи рі шення суду першої інстанції та приймаючи нове рішення пр о задоволення позову у повно му обсязі, посилався на те, що на загальних зборах ВАТ “ПК “ Ясен” 23.04.2009р. та укладеному відп овідно до загальних зборів д оговорі учасників приймалос ь рішення про створення ТДВ “ ПК “Ясен” (без крапки), тоді як результатом проведення 19.08.2009р . установчих зборів стало ств орення та прийняття статуту зовсім іншої юридичної особи , а саме - ТДВ “ПК “Ясен”. (з кра пкою), ніж тієї, відносно якої було прийнято рішення загаль них зборів від 23.04.2009р. - ВАТ “ПК “Ясен” та укладено відповід ний договір про його створен ня від 23.04.2009р., без внесення жодн их змін до порядку денного ус тановчих зборів, що є порушен ням прав акціонерів, якими ук ладалась угода про створення ТДВ “ПК “Ясен” (без крапки), у з в' язку із чим, дійшов виснов ку про визнання недійсними р ішення, прийнятих на установ чих зборах від 19.08.2009р., повністю , визнання недійсним Статуту ТДВ “ПК “Ясен”. (з крапкою), та с касування державної реєстра ції ТДВ “ПК “Ясен”. (з крапкою) .

Вказані висновки суду апе ляційної інстанції, відповід ають фактичним обставинам сп рави та наявним матеріалам і ґрунтуються на правильному застосуванні норм матеріаль ного права, із дотриманням пр оцесуальних норм.

Доводи касаційної скарги не спростовують висновків а пеляційного господарського суду, а тому підстав для зміни чи скасування постанови суд у апеляційної інстанції, не в бачається.

Згідно ст.ст. 125, 129 Конституції України та рішення Конститу ційного Суду України № 8-рп/2010 в ід 11.03.2010р. постанова Вищого госп одарського суду України каса ційному оскарженню не підляг ає.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117 - 1119, 11111, Г осподарського процесуально го кодексу України, Вищий гос подарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу Тов ариства з додатковою відпові дальністю “Ясен- Прод” залиш ити без задоволення, а постан ову Київського апеляційного господарського суду від 09.03.2010р . у справі № 13/151 - без змін .

Постанова касаційному о скарженню не підлягає.

Головуючий - суддя Коз ир Т.П.

Судді Мам онтова О.М.

Мал етич М.М.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення26.05.2010
Оприлюднено13.12.2011
Номер документу9993918
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/151

Рішення від 12.01.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Рішення від 26.10.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Станько Л.Л.

Ухвала від 28.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Ухвала від 10.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 11.06.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Ухвала від 24.02.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 03.03.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Рішення від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Ю.В.

Ухвала від 13.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Ю.В.

Ухвала від 30.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні