Кур’єри, IT, домашня прислуга — яким фопам допоміг рік коронавірусу

Які бізнеси відкривали українці під час локдауну?

15 березня 2021

Кур’єри, IT, домашня прислуга — яким фопам допоміг рік коронавірусу

Кур’єри, ІТ та домашня прислуга — такі фопи виросли найбільше за 2020 рік.

Серед кур’єрів було відкрито 2,8 тисяч фоп, їх кількість зросла на 353%. Росте IT-сфера: відкрито 36,5 тисяч фоп, їх побільшало на 16,6%. Українці, які винаймають домашню прислугу, відкрили 263 фоп, щоб зареєструватися як роботодавець. За рік таких фоп додалось 63,7%.

Топ-фоп, що збільшилися за рік пандемії
Комп’ютерне програмування, консультування та пов’язана з ними діяльність30,02555.0%
Надання інформаційних послуг6,38811.7%
Надання інших індивідуальних послуг5,43810.0%
Поштова та кур’єрська діяльність2,7605.1%
Охорона здоров’я2,3194.2%
Діяльність головних управлінь (хед-офісів); консультування з питань керування1,7483.2%
Надання соціальної допомоги без забезпечення проживання1,6983.1%
Освіта1,4782.7%
Рекламна діяльність і дослідження кон’юнктури ринку1,4452.6%
Діяльність у сферах права та бухгалтерського обліку1,3172.4%

Закрилися 10 928 складських фоп — а це 10,5% бізнесів. Підприємці, що займаються оптовою торгівлею, закрили 5 668 фоп: їх стало меньше на 5%. Припинили діяльність 2689 фоп у сфері радіо та телебачення та 2 282 у авіації — це по 13% підприємців.

Топ-фоп, що найбільше закрилися за рік пандемії
Складське господарство та допоміжна діяльність у сфері транспорту10,92841.1%
Оптова торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами5,66821.3%
Діяльність у сфері радіомовлення та телевізійного мовлення2,68910.1%
Авіаційний транспорт2,2828.6%
Тимчасове розміщування1,1254.2%
Діяльність у сфері спорту, організування відпочинку та розваг1,1224.2%
Водний транспорт8403.2%
Оброблення деревини та виготовлення виробів з деревини та корка, крім меблів; виготовлення виробів із соломки та рослинних7983.0%
Діяльність із забезпечення стравами та напоями6122.3%
Виробництво одягу5572.1%

Заклади громадського харчування не увійшли в топ постраждалих сфер. Не зважаючи на те, що, за даними Poster, під час першого жорсткого локдауну кафе та ресторани втратили до 80% своїх обігів, зараз вони майже повернулися до показників початку 2020 року. За рік 612 підприємців у сфері громадського харчування припинили існування — це лише 1% від загальної кількості.

Отримуйте аналітику від Опендатабот в Телеграм каналі

TelegramКанал Опендатабот

Фопономіка