Ухвала
від 07.04.2022 по справі б/н
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

провадження № 22-з/824/369/2022

08 квітня 2022року м. Київ

Київський апеляційний суд у складі судді судової палати з розгляду цивільних справ Кирилюк Г.М., розглянувши заяву Компанії «ЕКОСОЙЛ ТРЕДІНГ СА» (EXOIL TRADING SA) про забезпечення позову у справі за позовом Компанії «ЕКОСОЙЛ ТРЕДІНГ СА» (EXOIL TRADING SA) до Компанії «МІМІЕР ТРЕЙД СА» (МІМІЕR TRADE SA) про відшкодування збитків, яка передана на розгляд міжнародного комерційного арбітражу - Федерації Асоціації Торгівлі Олійними Культурами, Насінням та Жирами ( FOSFA),

встановив:

22.02.2022 Компанія «ЕКОСОЙЛ ТРЕДІНГ СА» (EXOIL TRADING SA) в особі адвоката Стеценка А. В. звернулася до Київського апеляційного суду з заявою про забезпечення позову у справі за її позовом до Компанії «МІМІЕР ТРЕЙД СА» (МІМІЕR TRADE SA) про відшкодування збитків, яка передана на розгляд міжнародного комерційного арбітражу - Федерації Асоціації Торгівлі Олійними Культурами, Насінням та Жирами ( FOSFA).

Заява обґрунтована тим, що 20 листопада 2020 року Компанія «ЕКОСОЙЛ ТРЕДІНГ СА» (EXOIL TRADING SA)(позивач) та Компанія «МІМІЕР ТРЕЙД СА» (МІМІЕR TRADE SA) (відповідач) уклали Контракт №SFO-UA-MIM-EXO 201120.20 про поставку відповідачем 3 000 т сирої соняшникової олії українського походження трьома партіями по 1 000 т кожна протягом липня, серпня та вересня 2021 року.

Позивач виконав всі необхідні дії для виконання Контракту, однак відповідач не поставив позивачу жодної партії товару. Загальна сума збитків позивача становить 472 000,00 доларів США, що є різницею між ціною за Контрактом та сумою, яку позивач змушений був сплатити через невиконання відповідачем своїх зобов`язань за Контрактом.

03 грудня 2021 року позивач подав позовну заяву FOSFA щодо стягнення з відповідача збитків в сумі 472 000,00 доларів США.

07 грудня 2021 року FOSFA підтвердила отримання позовної заяви і відкриття провадження.

З огляду на наведені у заяві докази неправомірності поведінки відповідача, який ухиляється від виконання взятих на себе обов`язків, а також обґрунтованих ризиків недостатності активів відповідача для виконання арбітражного рішення, позивач просить суд накласти арешт на частку у розмірі 100%, що належить Компанії «МІМІЕР ТРЕЙД СА» (МІМІЕR TRADE SA) у Товаристві з обмеженою відповідальністю «МІМІЕР ТРЕЙД ЮКРЕЙН» (ідентифікаційний код39311130, місцезнаходження : місто Київ, проспект Юрія Гагаріна, будинок 14, офіс 32), а також накласти арешт на грошові кошти Компанії «МІМІЕР ТРЕЙД СА» (МІМІЕR TRADE SA), які знаходяться на будь-яких банківських рахунках, відкритих в банківських установах України, та все рухоме і нерухоме майно на території України, що належить Компанії «МІМІЕР ТРЕЙД СА» (МІМІЕR TRADE SA), в межах суми позову у розмірі 472 000,00 доларів США.

Дослідивши подану заяву та додані до неї матеріали, суд дійшов висновку, що заява підлягає поверненню заявнику з таких підстав.

Відповідно до вимог частини сьомої статті 151 ЦПК України до заяви про забезпечення позову у справі, яка передана на розгляд міжнародного комерційного арбітражу, третейського суду додаються:

1) копія позовної заяви до міжнародного комерційного арбітражу, третейського суду або іншого документа, подання якого започатковує процедуру міжнародного комерційного арбітражу, третейського розгляду згідно з відповідним регламентом (правилами) арбітражу, або третейського суду або законодавством за місцем арбітражу;

2) документ, що підтверджує подання такої позовної заяви або іншого аналогічного документа згідно з відповідним регламентом (правилами) арбітражу, третейського суду або законодавством за місцем арбітражу;

3) копія відповідної арбітражної угоди чи угоди про передачу спору на вирішення третейського суду.

До заяви про забезпечення позову заявником надано копію Контракту №SFO-UA-MIM-EXO 201120.2, укладеного 20 листопада 2020 року між сторонами, відповідно до п.1 якого цей договір укладено відповідно до положень, умов та правил, включаючи статті договору з питання арбітражу, на основі форми договору FOSFA 53 /Правила арбітражу та апеляції FOSFA, що діяли на дату укладення цього договору.

До заяви про забезпечення позову не надано Правил арбітражу та апеляції FOSFA, що діяли на дату укладення цього договору, що позбавляє суд можливості перевірити обставини подання позовної заяви згідно з відповідним регламентом (правилами) арбітражу FOSFA .

За таких обставин надана до заяви про забезпечення позову копія електронного листа від FOSFA від 07 грудня 2021 року про те, що спір підпадає під дію Правил арбітражу та апеляції FOSFA від квітня 2020 року, позивачі повинні внести до Федерації FOSFA депозит в розмірі 5 000,00 фунтів стерлінгів, встановлений Радою Федерації, у рахунок гонорарів, витрат і видатків арбітражу, який має бути отриманий Федерацією не пізніше 30 календарних днів після подання позовної заяви, не може бути належним доказом на підтвердження започаткування процедури міжнародного комерційного арбітражу та відкриття FOSFA арбітражного провадження.

Крім цього, копія вказаного електронного листа належним чином не засвідчена.

Відповідно до частини десятої статті 153 ЦПК України суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 151 цього Кодексу, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

Керуючись ст. 151 -153 ЦПК України суд

Ухвалив:

Заяву Компанії «ЕКОСОЙЛ ТРЕДІНГ СА» (EXOIL TRADING SA) про забезпечення позову у справі за позовом Компанії «ЕКОСОЙЛ ТРЕДІНГ СА» (EXOIL TRADING SA) до Компанії «МІМІЕР ТРЕЙД СА» (МІМІЕR TRADE SA) про відшкодування збитків, яка передана на розгляд міжнародного комерційного арбітражу - Федерації Асоціації Торгівлі Олійними Культурами, Насінням та Жирами ( FOSFA) повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Верховного Суду протягом п`ятнадцяти днів.

Суддя Кирилюк Г. М.

Дата ухвалення рішення07.04.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу103895978
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування збитків, яка передана на розгляд міжнародного комерційного арбітражу - Федерації Асоціації Торгівлі Олійними Культурами, Насінням та Жирами ( FОSFА

Судовий реєстр по справі —б/н

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Яворський Микола Анатолійович

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Приходько Костянтин Петрович

Рішення від 02.12.2009

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Українець П. Ф.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Невідома Тетяна Олексіївна

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Яворський Микола Анатолійович

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Постанова від 14.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Постанова від 14.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні