Ухвала
від 23.05.2022 по справі 554/3492/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 23.05.2022 Справа № 554/3492/22

Провадження № 1-кс/554/4742/2022

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.05.2022 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУ НП в Полтавській області майора поліції ОСОБА_2 , в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42022172060000079 від 04.05.2022 за підозрою ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням про арешт майна, в обґрунтування якого посилається на наступне.

Досудовим розслідуванням установлено, що Розпорядженням Президента України № 429/2021-рп від 07.04.2021 ОСОБА_3 призначено головою Миргородської районної державної адміністрації Полтавської області, а відповідно до Указу Президента України № 68/2022 від 24.02.2022 для здійснення керівництва у сфері забезпечення оборони, громадської безпеки і порядку утворено Миргородську районну військову адміністрацію Полтавської області, статус начальника якої набув ОСОБА_3 .

ОСОБА_3 як начальник Миргородської районної військової адміністрації Полтавської області згідно з ст. 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» здійснює функції представника влади, виконує організаційно-розпорядчі і адміністративно-господарські функції, та відповідно до примітки 1 до ст. 364 КК України є службовою особою.

Крім цього, ОСОБА_3 як керівник органу державної влади відповідно до примітки 2 до ст. 368 КК України є службовою особою, яка займає відповідальне становище.

У зв`язку із введенням в Україні відповідно до Указу Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 військового стану та розташуванням на території країни блокпостів, один із засновник ТОВ «Агромолтранс» ОСОБА_4 приблизно 24-27.02.2022 звернувся до ОСОБА_3 , з яким він був раніше знайомий, з проханням сприяти у пришвидшенні проїзду блокпостів автомобілями підприємства, що перевозять молоко та молочну продукцію, які швидко псуються.

У березні 2022 року після отримання від штабу територіальної оборони Миргородського району роз`яснення щодо процедури оформлення перепусток на автомобілі, працівників для проїзду блокпостів та у комендантську годину, ТОВ «Агромолтранс» звернулось із вказаного питання з електронними листами до Миргородської районної військової адміністрації, ІНФОРМАЦІЯ_1 , на які відповіді не отримало. 04.04.2022 ТОВ «Агромолтранс» звернулось з листом із вказаного питання до Полтавської обласної військової адміністрації.

У подальшому у квітні 2022 року, точний час досудовим розслідуванням не встановлено, в ОСОБА_3 виник злочинний умисел, спрямований на одержання неправомірної вимоги від представників ТОВ «Агромолтранс».

З метою реалізації злочинного умислу ОСОБА_3 повідомив директору ТОВ «Агромолтранс» ОСОБА_5 , що для вирішення питання отримання перепусток представникам підприємства потрібно спілкуват ись з ним.

07.05.2022 під час зустрічі, яка відбулась в кафе «Тераса-територія м`яса» у місті Полтаві по вул. Небесної Сотні, 9/17, ОСОБА_3 , будучи службовою особою, яка займає відповідальне становище, висунув вимогу одному із засновників ТОВ «Агромолтранс» ОСОБА_4 про надання йому шляхом перерахування на рахунок благодійного фонду неправомірної вигоди в сумі 500тис.грн. за видачу перепусток для безперешкодного руху автомобілів, працівників підприємства через блокпости та під час комендантської години, а також не вилучення автомобілів для потреб Збройних Сил України. В ході розмови ОСОБА_3 наголошував на обізнаності із втратами підприємства внаслідок псування продукції (молока, молочної продукції) через тривале проходження блокпостів, що є набагато більшими від визначеної ним суми неправомірної вигоди. Крім цього, у разі відмови у наданні неправомірної вигоди за наказом ОСОБА_3 на підприємстві будуть вилучені автомобілі на потреби Збройних Сил України та мобілізовані працівники.

Змусивши ОСОБА_4 надати неправомірну вигоду ОСОБА_3 забезпечив видачу 10.05.2022 Миргородською РВА спеціальних перепусток на 18 автомобілів та перепусток 21 працівнику ТОВ «Агромолтранс» для безперешкодного проїзду по території Миргородського району та в умовах комендантської години.

18.05.2022 в ході телефонної розмови ОСОБА_3 повідомив ОСОБА_4 про направлення на електронну адресу ТОВ «Агромолтранс» листа, в якому були зазначені реквізити Миргородської районної громадської організації «Асоціація фермерів та приватних землевласників «Відродження Полтавщини»» та її рахунку НОМЕР_1 в АТ «Креді Агріколь Банк» для перерахування неправомірної вигоди.

20.05.2022 ОСОБА_4 , на виконання вимоги ОСОБА_3 , перебуваючи у відділенні АТ «Креді Агріколь Банк» у м. Полтаві по вул. Соборності, 50, перерахував частину неправомірної вигоди в сумі 50 тис.грн. на вищевказаний рахунок Миргородської районної громадської організації «Асоціація фермерів та приватних землевласників «Відродження Полтавщини»», а ОСОБА_3 у визначений ним спосіб одержав зазначену частину неправомірної вигоди.

Відповідно до примітки 1 до ст. 368 КК України неправомірна вигода у сумі 500 тис.грн. більше ніж у 200 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та становить її великий розмір.

Таким чином, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця смт. Шишаки Шишацького району Полтавської області, громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , начальника Миргородської районної військової адміністрації Полтавської області, депутата Шишацької селищної ради Миргородського району Полтавської області, своїми умисними діями, які виразились в одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди у великому розмірі для себета третьоїособи завчинення такоюслужбовою особоюв інтересахтого,хто надаєнеправомірну вигоду,дій звикористанням наданоїїй владита службовогостановища, поєднаному з вимаганням неправомірної вигоди, ОСОБА_3 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

20.05.2022 ОСОБА_3 затримано у порядку ст. 208 КПК України та в послідуючому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження майна об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, номер інформаційної довідки: 301432154 за ОСОБА_3 ( РНОКПП НОМЕР_2 ) на праві приватної власності рахується наступне майно:

- земельна ділянка, кадастровий номер 5325781200:00:023:0041, площею 2.79 га, за реєстраційним номером об`єкту нерухомого майна 1762311653257, з цільовим призначенням: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, на праві приватної власності з розміром частки 1, власник: ОСОБА_3 ( РНОКПП НОМЕР_2 );

- квартира, об`єкт житлової нерухомості, загальною площею 58.6 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , за реєстраційним номером об`єкту нерухомого майна 1547294653257, на праві приватної власності з розміром частки 1, власник: ОСОБА_3 ( РНОКПП НОМЕР_2 ).

Слідчий в судове засідання не зявився, надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, вимоги підтримав та прохав задовольнити.

Клопотання слідчого розглянуто за відсутності власника майна.

Дослідивши матеріали справи, приходжу до наступного.

Згідно п. 7 ч. 2ст. 131 КПК України, заходом забезпечення кримінального провадження є арешт майна. Відповідно до ч. 5ст. 132 КПК України, під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно до ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Згідно вимог п. 1 ч. 2ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

За змістом ч. 3ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цьогоКодексу, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним уст. 98 цього Кодексу.

Згідно ч. 1ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.2ст.173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другоїстатті 170 цього Кодексу).

Згідно ч. 11ст. 170 КПК України, заборона на використання майна, а також заборона розпоряджатися таким майном можуть бути застосовані лише у випадках, коли їх незастосування може призвести до зникнення, втрати або пошкодження відповідного майна або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

На виконання вимог ч.1ст.173 КПК Українислідчий довів необхідність арешту майна, а також наявність ризиків, передбачених ч.1ст.170 КПК України.

На підставі викладено слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання та накладення арешту на майно.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 117, 131, 132, 167, 170-173, 175, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУ НП в Полтавській області майора поліції ОСОБА_2 , в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42022172060000079 від 04.05.2022 за підозрою ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України про арешт майна задовольнити

Накласти заборону (арешт) на відчуження, розпорядження та користування майном, належне підозрюваному ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженцю смт. Шишаки Шишацького району Полтавської області, українцю, громадянину України, проживаючому за адресою: АДРЕСА_1 , а саме на:

- земельна ділянка, кадастровий номер 5325781200:00:023:0041, площею 2.79 га, за реєстраційним номером об`єкту нерухомого майна 1762311653257, з цільовим призначенням: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, на праві приватної власності з розміром частки 1, власник: ОСОБА_3 ( РНОКПП НОМЕР_2 );

- квартира, об`єкт житлової нерухомості, загальною площею 58.6 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , за реєстраційним номером об`єкту нерухомого майна 1547294653257, на праві приватної власності з розміром частки 1, власник: ОСОБА_3 ( РНОКПП НОМЕР_2 ).

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду на протязі 5 днів з моменту проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення23.05.2022
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу104407361
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —554/3492/22

Ухвала від 10.04.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Ухвала від 21.11.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 26.09.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Ухвала від 14.09.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Ухвала від 25.08.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 25.08.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 17.06.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Барабанова В. В.

Ухвала від 19.07.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Ухвала від 18.07.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 18.07.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні