Ухвала
від 13.07.2022 по справі 26/79
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

14.07.2022Справа № 26/79

Господарський суд Львівської області у складі судді Долінської О.З.,

розглянувши матеріали скарги Акціонерного товариства Кредобанк, м. Львів

про визнання неправомірним рішення державного виконавця Галицького відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Цвик З. В. щодо повернення наказу Господарського суду Львівської області від 04.04.2011 р. без прийняття до виконання

у справі № 26/79

за позовом: Публічного акціонерного товариства Кредобанк, м.Львів

до відповідача - 1: Товариства з обмеженою відповідальністю Будівельна корпорація Львіввікнопласт, м. Львів

до відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче об`єднання Компанія Європейські склопрозорі конструкції ЄСКо, м. Львів

про стягнення заборгованості в розмірі 3737203,13 грн.

ВСАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Львівської області перебувала справа № 26/79 за позовом ПАТ КРЕДОБАНКв особі Першої Львівської філії ПАТ КРЕДОБАНК до відповідача - 1 ТзОВ Будівельна корпорація Львіввікнопласт, до відповідача-2 ТзОВ Науково-виробниче об`єднання Компанія Європейські склопрозорі конструкції ЄСКо про стягнення 3 751 303,70 грн. заборгованості.

Рішенням Господарського суду Львівської області від 01.03.2011р. у справі №26/79 позов Публічного акціонерного товариства Кредобанк задоволено частково.

На виконання вказаного рішення, 04.04.2011р. Господарським судом Львівської області було видано накази № 0029441 та №0029442.

На розгляд Господарського суду Львівської області 12.07.2022 р. від Акціонерного товариства Кредобанк надійшла скарга про визнання неправомірним рішення державного виконавця Галицького відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Цвик З. В. у справі № 26/79, відповідно до якої скаржник просить суд: визнати неправомірним рішення державного виконавця Галицького відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Цвик З. В. щодо повернення наказу Господарського суду Львівської області від 04.04.2011 року у справі № 26/79, без прийняття до виконання та скасувати повідомлення державного виконавця про повернення виконавчого документу стягувачу без прийняття його до виконання.

У відповідності до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.07.2022 р., скарга на дії ДВС передана для розгляду судді Долінській О.З.

Відповідно до статті 339 Господарського процесуального кодексу України сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права.

Згідно ст. 341 ГПК України скаргу може бути подано до суду: а) у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права; б) у триденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права, у разі оскарження постанови про відкладення провадження виконавчих дій. Пропущений з поважних причин строк для подання скарги може бути поновлено судом.

Скарга розглядається у десятиденний строк у судовому засіданні за участю стягувача, боржника і державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця, рішення, дія чи бездіяльність яких оскаржують ся (ч. 1 ст. 342 ГПК України).

У поданій скарзі АТ Кредобанк просить суд поновити строк для подання скарги про визнання неправомірним рішення державного виконавця Галицького відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Цвик З. В. Клопотання про поновлення строку на подання скарги стягував обґрунтовує наступним.

Повідомлення від 24.05.2022 року про повернення виконавчого документу стягувачу без прийняття його до виконання надійшло на адресу АТ «Кредобанк» 10.06.2022 року.

14.06.2022 року АТ «Кредобанк» звернулось до Господарського суду Львівської області із скаргою вих. № 1092451 від 13.06.2022 року на повідомлення від 24.05.2022 року про повернення виконавчого документу стягувачу без прийняття його до виконання.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 23.06.2022 року у справі № 26/79

скаргу повернуто без розгляду, оскільки до скарги не додано доказів надіслання копії цієї скарги та доданих до неї документів на адресу Відповідача-2.

На підставі наведеного, стягувач просить суд поновити строк на подання скарги.

Як вбачається із матеріалів справи, ухвалу Господарського суду Львівської області від 23.06.2022 року у справі № 26/79 направлено на адресу стягувача 29.06.2022 р. (Том 2, а.с. 246-247).

04.07.2022 р. АТ Кредобанк направлено на адресу суду скаргу про визнання неправомірним рішення державного виконавця Галицького відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Цвик З. В., яка зареєстрована відділом автоматизованого документообігу та обробки інформації Господарського суду Львівської області за вх. № 2199/22 від 12.07.2022 р.

Згідно з ч. 1 ст. 341 ГПК України скаргу може бути подано до суду у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права.

Частиною 2 ст. 341 ГПК України передбачено, що пропущений з поважних причин строк для подання скарги може бути поновлено судом.

Відповідно до частини 1 статті 113 Господарського процесуального кодексу України строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом.

Відповідно до частини 1 статті 119 Господарського процесуального кодексу України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Згідно частини 3 статті 119 Господарського процесуального кодексу України якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку, встановленого законом, розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, без повідомлення учасників справи.

Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подані заява, скарга, документи тощо), стосовно якої пропущено строк (частина 4 статті 119 ГПК України).

Так, розглянувши подані матеріали скарги, суд зазначає, що така відповідає вимогам процесуального законодавства, а відтак, вважає за необхідне поновити строк Акціонерному товариству Кредобанк для звернення із скаргою про визнання неправомірним рішення державного виконавця Галицького відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Цвик З. В. щодо повернення наказу Господарського суду Львівської області від 04.04.2011 р. без прийняття до виконання у справі № 26/79, прийняти дану скаргу та призначити скаргу до розгляду у судовому засіданні на 26.07.2022 р. на 09:10 з викликом представників стягувача, боржника та державного виконавця.

Крім того, у поданій скарзі за вх. № 2199/22 від 12.07.2022 р. представник стягувача просить суд провести судове засідання з розгляду скарги на дії ДВС в режимі відеоконференції за допомогою системи відеоконференцзв`язку EаsyCon.

Статтею 197 ГПК України встановлено можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за заявою учасників справи. Частиною третьою вказаної статті зазначено про можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Суд зазначає, що 02.04.2020 набрав чинності Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) від 30.03.2020 № 540-IX, яким статтю 197 ГПК України після частини третьої доповнено новою частиною (частиною четвертою) такого змісту: Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України.

Наказом Державної судової адміністрації України від 23.04.2020 № 169 затверджено Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду (далі - Порядок).

У пункті 2 розділу ІІ Порядку зазначено, що системою відеоконференцзв`язку є комплекс технічних засобів і програмного забезпечення EаsyCon.

Крім того у розділах ІІ, ІІІ вказаного Порядку встановлено процедуру подання заяви про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, форму та зміст такої заяви, визначено механізм призначення та проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Відповідно до пункту 1 розділу ІІІ Порядку для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі на офіційному вебпорталі судової влади України за адресою www.court.gov.ua та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, наведеним в додатку 1 до цього Порядку.

З підстав наведеного, суд вважає за необхідне заяву представника АТ Кредобанк про проведення судового засідання у справі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою ресурсу EasyCon задоволити та провести судове засідання 26.07.2022 р. в режимі відеоконференції з урахуванням технічних можливостей у суді з використанням системи відеоконференцзв`язку EаsyCon.

Враховуючи наведене та керуючись статтями 197, 234, 235, 339, 340, 342 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Поновити строк Акціонерному товариству Кредобанк для звернення із скаргою про визнання неправомірним рішення державного виконавця Галицького відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Цвик З. В. щодо повернення наказу Господарського суду Львівської області від 04.04.2011 р. без прийняття до виконання у справі № 26/79.

2. Скаргу Акціонерного товариства Кредобанк за вх. № 2199/22 від 12.07.2022 р. прийняти до розгляду.

3. Розгляд скарги призначити у судовому засіданні на 26.07.22 на 09:10 год. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Львівської області (м. Львів, вул.Личаківська,128.)

4. Заяву представника Акціонерного товариства Кредобанк про проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду задоволити.

5. Проведення судового засідання в режимі відеоконференції здійснити за допомогою системи відеоконференцзв`язку EаsyCon (https:/easycon.com.ua/).

6. Забезпечити участь представника Акціонерного товариства Кредобанк в судовому засіданні у справі № 26/79 , призначеному на 26.07.2022 р. на 09:10 год., в режимі відеоконференції відповідно до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 23.04.2020 № 169.

7. Зобов`язати Галицький відділ державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) у строк до 22.07.2022 року:

- надати суду оригінали матеріалів виконавчого провадження для огляду в судовому засіданні, а копії належним чином завірені-для долучення до матеріалів справи, що є предметом оскарження.

8. Роз`яснити учасникам процесу, що вони вправі:

8.1. Надати суду письмові пояснення по суті скарги. Надіслати пояснення з долученими документами іншим учасникам процесу. Докази надіслання надати суду.

9. В судове засідання явка уповноважених представників учасників справи.

10. Повноваження представників підтверджуються документами передбаченими ст. 60 ГПК України.

11. Суд звертає увагу на те, що відповідно до ст. 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

12. У зв`язку із відсутністю коштів на відправку поштової кореспонденції, запропонувати сторонам для отримання процесуальних документів в електронному вигляді зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (створити поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua та подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді по конкретній справі, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України.

Суд інформує сторін про те, що за приписами ст. 6 Господарського процесуального кодексу України, у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система.

Детальнішу інформацію про переваги Електронного суду можна отримати на сторінці Господарського суду Львівської області на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, а саме: https://lv.arbitr.gov.ua/sud5015/ .

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на сторінці Господарського суду Львівської області на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, а саме: https://lv.arbitr.gov.ua/sud5015/ .

У випадку явки в судове засідання представника, останньому при собі слід мати документ, що підтверджує повноваження представника у відповідності до статті 60 Господарського процесуального кодексу України (якщо в матеріалах справи такий документ відсутній), а також документ, що посвідчує особу представника.

Суд звертає увагу учасників справи, що згідно пункту 1 частини 1 статті 135 Господарського процесуального кодексу України за невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу, зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У випадку повторного чи систематичного невиконання процесуальних обов`язків, повторного чи неодноразового зловживання процесуальними правами, повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення, триваючого невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів суд, з урахуванням конкретних обставин, стягує в дохід державного бюджету з відповідного учасника судового процесу або відповідної іншої особи штраф у сумі від п`яти до п`ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ч.2 ст.135 ГПК України).

Відповідно до ч.3 ст.135 ГПК України у випадку невиконання процесуальних обов`язків, зловживання процесуальними правами представником учасника справи суд, з урахуванням конкретних обставин справи може стягнути штраф як з учасника справи, так і з його представника.

Заяви та клопотання, які подаються до суду, повинні відповідати статтям 169-170 Господарського процесуального кодексу України.

У випадку подання доказів до суду у всіх учасників справи існує обов`язок надіслання копій таких доказів усім іншим учасникам справи заздалегідь (частина 9 статті 80 Господарського процесуального кодексу України).

Права та обов`язки учасників справи передбачені у статті 42 Господарського процесуального кодексу України.

Процесуальні права та обов`язки сторін передбачені у статті 46 Господарського процесуального кодексу України.

У випадку неявки в судове засідання, сторони зобов`язані повідомити суд про причини неявки. Наслідки неявки в судове засідання передбачені статтею 202 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя Долінська О.З.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення13.07.2022
Оприлюднено15.07.2022
Номер документу105233460
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —26/79

Ухвала від 14.07.2022

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 13.07.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Долінська О.З.

Ухвала від 22.06.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 21.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 10.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 12.10.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 19.09.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 01.09.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 27.03.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 07.02.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні