Ухвала
від 06.10.2022 по справі 554/1984/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 06.10.2022Справа № 554/1984/22 Провадження № 1-кс/554/11760/2022

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.10.2022 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань - ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУ НП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку ,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся до суду із клопотанням про проведення обшуку, посилаючись на те що, у провадженні СУ ГУ НП в Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021170000000769 від 09.11.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України.

В ході досудового розслідування установлено, що до слідчого управління ГУНП в Полтавській області надійшли матеріали із УКР ГУНП в Полтавській області про те, що група осіб, за попередньою змовою між собою, займається незаконною порубкою породи «Дуб» в лісосмугах та лісових масивах на території Полтавської області, чим спричиняє тажкі наслідки.

За вказаним фактом СУ ГУНП в Полтавській області 09.11.2021 розпочато кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 12021170000000769 за ч. 4 ст. 246 КК України.

В ході досудового розслідування, за місцями вирубок, проведено огляди місцевості. В ході проведення оглядів місцевості було виявлено вирубку 41 дерева породи «Дуб» з пнями різних діаметрів.

За результатами оглядів, до Державної екологічної інспекції Центрального району, для виконання направлено постанови про обчислення розміру шкоди, внаслідок незаконної вирубки деревини.

Відповідно до довідки, виданої Державною екологічною інспецкцією Центрального округу, шкода заподіяна лісу незаконною порубкою 16 дерев породи «Дуб» під захисною лісосмугою становить 336 332 грн. 50 коп.

Відповідно до довідки, виданої Державною екологічною інспецкцією Центрального округу, шкода заподіяна лісу незаконною порубкою 25 дерев породи «Дуб» в полезахисній лісосмугі становить 461 942 грн. 07 коп.

Згідно вказаних довідок вказаними порубками спричинено тяжкі наслідки.

У відповідності до Постанови Кабінету міністрів України від 16 травня 2007 року № 773 «Про затвердження Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок» вказані лісові насадження відносяться до категорії - захисні ліси.

З метою встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, оперативним працівникам УКР ГУНП в Полтавській області надано доручення у порядку ст. 40 КПК України.

На виконання вказаного доручення, оперативним працівником УКР ГУНП в Полтавській області було встановлено, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення, прикриття злочинної діяльності та налагодження системи незаконних порубок, зберігання та збуту деревини причетний ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Також, оперативними працівниками було встановлено місце схову, переробки та реалізації викраденої деревини на території Полтавської області, організоване ОСОБА_4 . Даним місцем являється огороджена та охоронювана територія за адресою: АДРЕСА_2 . Згідно оперативної інформації, саме за цією адресою зберігається деревина різних порід у великих розмірах, у тому числі і «Дуб», здобута внаслідок незаконних порубок на території Полтавської області, а сам ОСОБА_4 може скуповувати незаконно здобуту деревину, а також може бути особисто причетним до розкрадань лісоматеріалів на території Полтавської області.

Допитаний свідок по вказаному кримінальному провадженню пояснив, що він проживає у с. Залізничне, Полтавського району, та він звернув увагу на те, що постійно перед початком комендантської години, коли вже досить темно, невідомі особи на вантажних автомобілях привозять деревину на територію підприємства, за адресою: АДРЕСА_2 . Вищевказані дії повторюються і перед закінченням комендантської години, близько 05:00 год. ранку. Свідок жодного разу не бачив чіпів чи бирок на деревині, яку завозили на вказану територію, що може свідчити про те, що деревина викрадена. Також від місцевих жителів, свідок дізнався, що на цій території є три незаконні пилорами, на яких деревина накопичується, після чого реалізується.

В рапорті оперуповноважений зазначив про необхідність проведення обшуків за місцями реєстрації/проживань осіб, причетних до незаконних порубок деревини, транспортних засобів, які використовувалися до, під час та після вчинення незаконних порубок деревини, з метою виявлення та вилучення речових доказів, засобів вчинення кримінального правопорушення.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно встановлено, що об`єкт нерухомості за адресою: АДРЕСА_2 , на праві приватної власності зареєстровано за ТОВ «Моторсервіс», (код ЄДРПОУ: 03757732).

Згідно ч.1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Застосування інших заходів забезпечення кримінального провадження, а також витребування в осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення, відшукуваних предметів у добровільному порядку неможливо через те, що з метою уникнення відповідальності їх можуть переховувати, знищити, змінювати місце вчинення кримінального правопорушення та місце зберігання речових доказів.

У ході досудового слідства виникла необхідність у відшуканні незаконно здобутої деревини, автомобілів на яких вона перевозиться, підробленої документації на деревину, бензопил, чорнових записів,електронних носіїв: дисків, флеш-карт, системних блоків, ноутбуків, планшетів, мобільних терміналів з сім-картками мобільних операторів зв`язку на яких міститься інформація про вчинення злочинута які можуть знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

Відшукання та вилучення вищевказаних речей є необхідною умовою для забезпечення всебічного, повного, об`єктивного проведення досудового розслідування, так як вони можуть бути використані у кримінальному провадженні в якості речових доказів, що підтверджують причетність та вину ОСОБА_4 .

Єдиним способом відшукання вказаних речей є проведення обшуку на території за адресою: АДРЕСА_2 , оскільки ОСОБА_4 є зацікавленим у знищенні чи спотворенні речових доказів, які підтверджують його причетність до вчинення злочину. Спроби отримання вказаних речових доказів в інший спосіб, можуть перешкодити проведенню повного та швидкого досудового розслідування.

Слідчий в судовому засіданні прохав клопотання задовольнити, пояснення надав аналогічно викладеним в клопотанні.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникати до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків установлених частиною 3 ст. 233 КПК України.

Згідно ч.3 ст.233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення такий дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Враховуючи вищевикладене, з метою встановлення істини у кримінальному провадженні № 12021170000000769 від 09.11.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись вимогами ст. 234 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУ НП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку господарських приміщень та допоміжних будівель і споруд, розташованих на території за адресою:

АДРЕСА_2 ,з метою виявлення та вилучення незаконно здобутої деревини, автомобілів та техніки, за допомогою якої здійснюється транспортування викраденої деревини, бензопил, інших знарядь незаконних порубок деревини (лебідки, троси, кігті, ліхтарі) та її обробки (деревообробні станки, пилорами, циркулярки), чеків, квитанцій, накладних, лісорубних квитків, товаро-транспортних накладних, документації щодо проведення вирубу деревини, у тому числі підробленої документації на деревину, чорнових записів,електронних носіїв: дисків, флеш-накопичувачів, системних блоків, ноутбуків, планшетів, мобільних терміналів з сім-картками мобільних операторів зв`язку на яких міститься інформація про вчинення злочину та інших речей, що мають значення речових доказів по вказаному кримінальному провадженню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення06.10.2022
Оприлюднено12.10.2023
Номер документу106690495
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —554/1984/22

Ухвала від 15.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 19.01.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 13.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні