Ухвала
від 08.12.2022 по справі 569/12942/22
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/12942/22

1-кс/569/5652/22

УХВАЛА

08 грудня 2022 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 розглянувши у судовому засіданні в залі суду м. Рівне клопотання слідчий слідчого відділення відділення поліції №1 Рівненського РУП ГУНП в Рівненській області ОСОБА_3 (далі слідчий), погоджене прокурором відділу Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування №12021180000000167 від 10.06.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України (далі це ж кримінальне провадження), -

ВСТАНОВИВ:

Досудове розслідування кримінального провадження здійснюється за фактом того, що службові особи одного із органів місцевого самоврядування Рівненської області діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб із службовими особами суб`єктів господарської діяльності, зловживаючи своїм службовим становищем, у період часу 2020-2021 заволоділи бюджетними коштами, під час їх використання.

Слідчий у клопотанні вказує, що 26.10.2022 до органу досудового розслідування надійшов рапорт старшого оперуповноваженого 3-го відділу УСР в Рівненській області ДСР НПУ про те, що в ході виконання доручення встановлено, що на території Рівненської області зорганізувалась злочинна група з числа посадових комунального підприємства «Костопількомунсервіс» Костопільської міської ради, код ЄДРПОУ 03352024 (далі - КП «Костопількомунсервіс»), а також суб`єктів підприємницької діяльності, ТзОВ «Про-Кор Плюс» код ЄДРПОУ 33556138, які протягом 2020-2021 років вчиняють дії спрямовані на зловживання владою, службовим становищем, з метою заволодіння бюджетними коштами, під час використання коштів на придбання товарів, робіт та послуг, а також проведення ремонтних та будівельних робіт комунальній та соціальній сферах, шляхом завищення їх об`ємів та вартості.

Слідчий зазначає, що директор КП «Костопількомунсервіс» ОСОБА_5 та головний інженер вказаного комунального підприємства ОСОБА_6 , разом з іншими посадовими особами Костопільської міської ради, здійснюють вплив на членів тендерного комітету КП «Костопількомунсервіс», які надають незаконні вказівки голові тендерного комітету КП «Костопількомунсервіс» ОСОБА_7 , а також іншим членам зазначеного комітету щодо проведення тендерів, їх відміни та обрання переможців, надаючи перевагу підконтрольним суб`єктам господарювання, а саме ТзОВ «Про-Кор Плюс».

Зокрема, ТзОВ «Про-Кор Плюс» на замовлення КП «Костопількомунсервіс» Костопільської міської ради протягом 2019-2021 років проводились проектні роботи, авторський нагляд, будівельно-монтажні та ремонтні роботи.

Директором ТзОВ «Про-Кор Плюс» є ОСОБА_8 , а фактичним неофіційним власником та бенефіціаром ТзОВ «Про-Кор Плюс» є головний інженер КП «Костопількомунсервіс» ОСОБА_6 , який окрім цього, як ФОП здійснював та здійснює технічний нагляд під час виконання робіт по окремих об`єктах на замовлення КП «Костопількомунсервіс», внаслідок чого до актів приймання виконаних робіт форми КБ-2в умисно внесено та вносяться завідомо неправдиві відомості про обсяги будівельних робіт, завищення розцінок на роботи, значне завищення цін від середньориноквих на будівельні матеріали, внесено недостовірні дані щодо суми витрат по заробітній платі. Крім того, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , залучають робітників КП «Костопількомунсервіс» у робочий час до виконання робіт на об`єктах, де згідно укладених із замовником договорів підрядниками є ТзОВ «Про-Кор Плюс», та інші суб`єкти господарювання.

Слідчий доводить, що таким чином, під час виконання робіт на замовлення КП «Костопількомунсервіс», вищевказаними підконтрольними суб`єктами господарювання у змові з певними посадовими особами КП «Костопількомунсервіс» до актів приймання-виконаних робіт форми КБ-2в, вносились та вносяться завідомо неправдиві відомості, застосовувались подвійні розцінки, штучне завищення обсяги виконаних робіт, вартості будівельних матеріалів, які не відповідають проектно-кошторисній документації та тендерній документації замовника, а також закупляються для виконання робіт будівельні матеріали, що не відповідають вимогам ДСТУ та ДБН.

Загалом за здійснення технічного нагляду за об`єктами будівництва протягом 2019-2021 років, де замовником є КП «Костопількомунсервіс» на рахунок головного інженера КП «Костопількомунсервіс» - ОСОБА_6 перераховано кошти на загальну суму - 553649 грн., на рахунок ТОВ «Про-Кор Плюс» вказане комунальне підприємство перерахувало коштів на загальну суму 6489221 грн.

Злочинна діяльність службових осіб ТзОВ «Про-Кор Плюс» підтверджується матеріалами аналітичного дослідження Державної податкової служби України головного Управління ДПС у Рівненській області від 31.05.2021 №25/17-00-08-07/33556138 про результати дослідження фінансових операцій ТзОВ «Про-Кор Плюс» щодо наявності ознак правопорушень, пов`язаних з легалізацією (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та/або інших правопорушень при виконанні робіт на замовлення КП «Костопількомунсервіс» Костопільської міської ради.

В ході проведення аналітичного дослідження за період 01.01.2020 по 31.12.2021 встановлено, що ТзОВ «Про-Кор Плюс» при оформленні актів приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2в на загадьну суму 4871483, 67 грн. для замовників бюджетних установ КП «Костопількомунсервіс» та КП «УК Костопільське БЖКП» (код ЄДРПОУ 31650754), внесено недостовірні дані щодо суми витрати по заробітній платі (загальне значення кошторисної заробітної плати), відображеної в актах виконаних робіт за формою № КБ-2в за квітень 2020 року, травень 2020 року, червень 2020 року, липень 2020 року, серпень 2020 року, вересень 2020 року. Як наслідок, відбулось завищення ТзОВ «Про-Кор Плюс» суми витрат по заробітній платі, на загальну суму 420888, 27 грн., відображену в вищезазначених актах виконаних робіт за формою № КБ 2-в, замовником яких є КП «Костопількомунсервіс». Відповідно, службовими особами ТзОВ «Про-Кор Плюс» вчинено дії, спрямовані на заволодіння бюджетними коштами у сумі 420888, 27 грн.

Слідчий зазначає, що в ході досудового розслідування жодній особі про підозру не повідомлялося.

В ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження, з метою встановлення обставин, які згідно статті 91 КПК України підлягають доказуванню, проведено слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії.

Строк досудового розслідування кримінального провадження відповідно до ст. 219 КПК України закінчується 10.12.2022, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, внаслідок складності кримінального провадження, оскільки для всебічно, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, надання їм належної правової оцінки та забезпечення прийняття законного і неупередженого процесуального рішення, необхідно провести слідчі (розшукові) та процесуальні дії, що потребують додаткового часу, зокрема: Допитати як свідків службових осіб та працівників КП «Костопількомунсервіс» Костопільської міської ради (код ЄДРПОУ 03352024), ТОВ «Про-Кор Плюс» (код ЄДРПОУ 33556138), ТзОВ «ВК Вікторія» (код ЄДРПОУ 42837430) ФОП ОСОБА_6 (код НОМЕР_1 ); допитати як свідків працівників Західного офісу Держаудитслужби Управління Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області, які проводили та складали аудиторський звіт Комунального підприємства «Костопількомунсервіс» Костопільської міської ради від 30.08.2022 №13-17-05-09/5; призначити відповідні експертизи, в тому числі будівельно-технічні експертизи; за результатами вищевказаних слідчих дій вирішити питання щодо залучення у кримінальному провадженні спеціалістів працівників Західного офісу Держаудитслужби Управління Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області для аналізу фінансово-господарської діяльності КП «Костопількомунсервіс» Костопільської міської ради (код ЄДРПОУ 03352024) та складання відповідної довідки.

Зазначені слідчі та процесуальні дії мають істотне значення для кримінального провадження, а також для ухвалення законного, обґрунтованого та справедливого процесуального рішення.

Покликаючись на наведене, слідчий просить продовжити строк досудового розслідування на шість місяців.

Слідчий надіслав заяву про розгляд клопотання без його участі, просив клопотання задоволити.

З урахуванням заяви слідчого відповідно до ч.4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

У відповідностідо ч.2ст.219КПК України,строк досудовогорозслідування змоменту внесеннявідомостей прокримінальне правопорушеннядо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань додня повідомленняособі пропідозру становить: 1)дванадцять місяців-у кримінальномупровадженні щодонетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ч.1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно ч. 5 ст. 12 КК України, кримінальне правопорушення передбачене ч. 3 ст. 191 КК України є тяжким злочином.

Беручи до уваги обґрунтованість клопотання та відповідність його ч.2 ст. 295-1 КПК України, що про підозру у кримінальному провадженні жодній особі не повідомлялось, слідчий суддя приходить до переконання, що продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження є необхідним, внаслідок складності провадження а також тривалістю проведення необхідних слідчих (розшукових) дій, призначення експертиз, в тому числі будівельно - технічні експертизи, проведення інших необхідних слідчих (розшукових) та процесуальних дій, допиту свідків, без яких неможливо завершити досудове розслідування, і досудове розслідування до встановленого строку не можливо було завершити з об`єктивних причин, а строк досудового розслідування спливає.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12021180000000167 від 10.06.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, на шість місяців, тобто до 10.06.2023.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.12.2022
Оприлюднено26.04.2023
Номер документу107740798
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування №12021180000000167 від 10.06.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України (далі це ж кримінальне провадження

Судовий реєстр по справі —569/12942/22

Ухвала від 09.06.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 21.11.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 21.11.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 21.11.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 21.11.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 21.11.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні