Ухвала
від 14.12.2022 по справі 757/11654/22-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/11654/22-ц

Провадження № 2-9594/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2022 року

Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого: судді Григоренко І.В.,

при секретарі: Андрієнко І.І.,

за участю:

позивача: ОСОБА_1 ,

представника позивача: Сапегіна В.В. ,

представника відповідача: Фесуна Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві заяву представника позивача адвоката Сапегіна Валерія Володимировича про забезпечення доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Готельний комплекс «Національний» Управління справами Апарату Верховної Ради України про визнання наказу незаконним, поновлення на роботі, стягнення середньої заробітної плати та відшкодування моральної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - позивач, ОСОБА_1 ) звернувся до Печерського районного суду м. Києва з позовом до Державного підприємства «Готельний комплекс «Національний» Управління справами апарату Верховної Ради України (далі - відповідач, ДП «ГК «Національний») про визнання наказу незаконним, поновлення на роботі, стягнення середньої заробітної плати та відшкодування моральної шкоди.

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 07.07.2022 року в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін відкрито провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Готельний комплекс «Національний» Управління справами апарату Верховної Ради України про визнання наказу незаконним, поновлення на роботі, стягнення середньої заробітної плати та відшкодування моральної шкоди та призначено судове засідання у справі.

В судове засідання 14.12.2022 року з`явились позивач - ОСОБА_1 , представник позивача - Сапегіна В.В. , представник відповідача - Фесуна Н.В.,

В судовому засіданні представник позивача - Сапегіна В.В. , подав клопотання про забезпечення доказів, в якій останній просив забезпечити докази, витребувавши від ТОВ «ХОСТІНГ Україна» інформацію за період 03-05 березня 2022 року, яка міститься у поштових скриньках корпоративної електронної пошти Державного підприємства «Готельний комплекс «Національний» Управління справами апарату Верховної Ради України по всіх папках в цих скринях, а саме: отримані, надіслані, збережені, видалені листи, з їх технічними атрибутами (дата та час отримання, прочитання, пересилання, видалення, тощо)

Позивач в судовому засіданні вимоги клопотання про забезпечення доказів підтримав, просив задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні проти задоволення клопотання заперечував, просив відмовити.

Дослідивши заяву про забезпечення доказів та матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Як визначено у ч. 1 ст. 116 ЦПК України, суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим. Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Відповідно до ч. 2 ст. 116 ЦПК України, способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Згідно ч. 1 ст. 117 ЦПК України, у заяві про забезпечення доказів зазначається: 1) найменування суду, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, за наявності; 3) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) іншої сторони (сторін), якщо вона відома заявнику, а також якщо відомі відомості, що її ідентифікують: її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти; 4) докази, забезпечення яких є необхідним, а також обставини, для доказування яких вони необхідні; 5) обґрунтування необхідності забезпечення доказів; 6) спосіб, у який заявник просить суд забезпечити докази, у разі необхідності - особу, у якої знаходяться докази; 7) перелік документів, що додаються до заяви.

Так, позивач просить витребувати інформацію з поштової корпоративної електронної скриньки.

Разом з цим, заявник при зверненні до суду у своїй заяві не навів обставин та не зазначив доказів, які б вказували на те, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим, а в якості обґрунтування заяви відповідно до п.5 ч.1 ст.117 ЦПК України посилається лише на необхідність формування позовних вимог в подальшому, що фактично не відповідає вказаному положенню ЦПК України.

Отже, заява позивача про забезпечення доказів подана з порушенням вимог ч. 1 ст. 117 ЦПК України.

Окрім того, суд звертає увагу, що якщо у сторони існують складнощі з отриманням або поданням певного доказу, вона не позбавлена можливості заявити клопотання про витребування доказів у спосіб, визначений ст. 84 ЦПК України.

Згідно ч. 4 ст. 117 ЦПК України, суд, встановивши, що заяву про забезпечення доказів подано без додержання вимог цієї статті, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи, що заява представника позивача адвоката Сапегіна Валерія Володимировича про забезпечення доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Готельний комплекс «Національний» Управління справами Апарату Верховної Ради України про визнання наказу незаконним, поновлення на роботі, стягнення середньої заробітної плати та відшкодування моральної шкоди, підлягає поверненню заявнику.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 149, 151, 152, 153, 260, 261, 353, 354, пп. 15.5 п. 15 Розділу XIII Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Заяву представника позивача адвоката Сапегіна Валерія Володимировича про забезпечення доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Готельний комплекс «Національний» Управління справами Апарату Верховної Ради України про визнання наказу незаконним, поновлення на роботі, стягнення середньої заробітної плати та відшкодування моральної шкоди - повернути заявнику.

Ухвалу може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Печерський районний суд м. Києва, а з початку функціонування Єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи безпосередньо до апеляційного суду, протягом п`ятнадцяти днів з дня складання ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга буде подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Суддя: І.В. Григоренко

Дата ухвалення рішення14.12.2022
Оприлюднено27.12.2022

Судовий реєстр по справі —757/11654/22-ц

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Рішення від 20.12.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 14.12.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 14.12.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 08.12.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 06.07.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 06.07.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 24.05.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні