Ухвала
від 01.06.2010 по справі 11-331/2010
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Україна

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЖИТОМИР СЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І м е н е м У к р а ї н и

01 червня 2010 року. Колегія су ддів судової палати у кримін альних справах апеляційного суду Житомирської області в складі :

головуючого - судді . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Мельничук Н.М.,

суддів . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Анд рушкевича С.З. і ОСОБА_3,

з участю

прокурора . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Філя С.В.,

захисника - адвоката . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ОСОБА_5,

цивільного позивача (потер пілої) . . . . . . . . . . . . ОСОБА_6

та засудженого (цивільного відповідача) . . . . .ОСОБА_7,

розглянула у відкритому су довому засіданні в залі суду в місті Житомирі кримінальн у справу за апеляціями цивіл ьного позивача ОСОБА_6 та захисника засудженого ОСО БА_7 - адвоката ОСОБА_5, н а вирок Корольовського район ного суду м. Житомира від 30 бер езня 2010 року.

Цим вироком ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженець села Кодня Житомирського рай ону та області, громадянин України, із середньою освіт ою, не працюючий, одружений , проживаючий в АДРЕСА_2, ра ніше не судимий,

засуджений за ст.286 ч.1 КК Ук раїни на 1 (один) рік обмеження волі з позбавлення права кер увати транспортними засобам и строком на 2 (два ) роки.

Запобіжний захід до набра ння вироком законної сили що до засудженого ОСОБА_7 зал ишено попередній - підписку про невиїзд.

Строк відбуття призначено го покарання засудженим ОС ОБА_7 постановлено обчислюв ати з дня прибуття і постанов лення його на облік у виправн ому центрі.

Стягнуто із засудженого ОСОБА_7 :

- витрати закладу охор они здоров' я за лікування п отерпілої ОСОБА_6 в сумі 2.06 2 грн. 08 коп. (дві тисячі шістдес ят дві гривні 08 копійок), перер ахувавши кошти : КУ ЦМЛ № 1 ; р/р 354 19008001727 УДК в Житомирській област і МФО 811039, код 01992127 ;

- на користь потерпілої ОС ОБА_6 4.325 грн. 48 коп. заподіяної матеріальної шкоди та 20.000 грн . 00 коп. моральної шкоди, а всьо го 24.325



Справа № 11 - 331 / 2010 Г оловуючий у суді І-ої інстанц ії Янчук Н.П.

Категорія ст.286 ч.1 КК Укр аїни Доповідач у суді 2-ої інс танції Яковлєв С.В.

грн. 48 коп. (двадцять чотири т исячі триста двадцять п' ять гривень 48 копійок).

Відповідно до вироку суду першої інстанції ОСОБА_7 визнаний винним та засуджени й за вчинення злочину за таки х обставин.

Так, 03 червня 2009 року близько 0 8 год. 45 хв. поблизу будинку АД РЕСА_3, керуючи автомобілем ГАЗ-31105-801 (реєстраційний № НОМ ЕР_1), рухався в напрямку вул. Шевченка зі сторони вул. Коро льова на заборонений сигнал світлофора, не стежив за доро жньою обстановкою та її змін ами, відповідно не реагував н а її зміну, під час руху не вра хував дорожню обстановку, зд ійснив наїзд на пішохода ОС ОБА_6, яка по регульованому п ішохідному переходу, на дозв олений сигнал світлофора, пе ретинала проїзну частину злі ва направо відносно напрямку руху автомобіля.

Внаслідок дорожньо-трансп ортної пригоди (далі - ДТП) пі шохід ОСОБА_6 отримала тіл есні ушкодження у вигляді пе релому лівого поперечного ві дростку 2-го шийного хребця бе з зміщення уламків, уламково го перелому середньої третин и тіла великогомілкової кіст ки правої гомілки та косого п ерелому малогомілкової кіст ки на межі верхньої і середнь ої третини, які відносяться д о категорії тілесних ушкодже нь середнього ступеню тяжкос ті, як такі, що не є небезпечни ми для життя, але призвели до д овготривалого розладу здоро в' я.

В наведених умовах дорожнь ого руху водій ОСОБА_7 пор ушив вимоги п.п.1.5, 2.3.б, 8.7.3.е, 8.10 і 10.1 Пр авил дорожнього руху (далі - ПДР), своїми необережними дія ми створив небезпеку для рух у, яка загрожувала здоров' ю громадян, завдав матеріальн і збитки, не був уважний, не ст ежив за дорожньою обстановко ю та її змінами, відповідно не реагував на її зміну, під час руху не врахував дорожню обс тановку, перед зміною напрям ку руху не переконався, що це б уде безпечним і не створить н ебезпеки іншим учасникам рух у, наближаючись до світлофор а, де горить заборонений сигн ал, не зупинився на відстані н е ближче 10 метрів до світлофор а, продовжив рух на червоний с игнал світлофора.

Порушення водієм ОСОБА_7 вимог п.п.1.5, 2.3.б, 8.7.3.е, 8.10 і 10.1 ПДР зна ходиться в прямому причинном у зв' язку з виникненням дан ої ДТП та її наслідками.

В апеляції цивільний позив ач ОСОБА_6 просить скасува ти вирок в частині стягнення із засудженого ОСОБА_7 на її користь 4.325 грн. 48 коп. заподі яної матеріальної шкоди та 20.0 00 грн. 00 коп. моральної шкоди, а в сього 24.325 грн. 48 коп. та постанов ити новий, яким задовольнити заявлений нею цивільний поз ов в повному обсязі.

На обгрунтування апеляції її автор зазначає, що вона не могла самостійно пересувати сь, а мусила користуватись по слугами маршрутного таксі, а ле нажаль вона не має всіх чек ів, оскільки не всі водії бажа ли їх надавати. Факт же того, щ о вона не могла самостійно пе ресуватись підтверджується встановленим їй діагнозом, щ о міститься в матеріалах спр ави;

Довідки ж із місця її роботи вказують на розмір її заробі тної плати до завданих тілес них ушкоджень та заробітну п лату, яка підлягала виплаті, к оли вона перебувала на лікар няному, що становить втрачен ий заробіток внаслідок ушкод ження її здоров' я. Не врахув авши та не дослідивши дані до кази, суд відмовив у задоволе ні її позовних вимог, чим пору шив норми ст.1195, 1197 ЦК України, то бто порушив її право на відшк одування заподіяних збитків .

Судом також не зазначено з я ких саме мотивів він виходив , відмовляючи в решті заявлен их нею позовних вимог, що саме стало підставою для прийнят тя такого рішення.

Також не згодна апелянт із в становленим судом розміром з аподіяної їй моральної шкоди . На її думку суд не повно вста новив характер та обсяг її фі зичних, душевних, психічних п ереживань, глибину душевних хвилювань, їх тривалість, тяж кість вимушених змін у її жит тєвих та професійних стосунк ах, час та зусилля, які необхід ні для відновлення попереднь ого стану, та інші негативні н аслідки, що настали від отрим аних нею тілесних ушкоджень та неправомірних дій цивільн ого відповідача щодо неї. Вва жає, що всі ці обставини досит ь чітко відображені у її циві льному позові та підтверджен ні матеріалами справи.

Захисник засудженого ОСО БА_7 - адвокат ОСОБА_5, у с воїй апеляції просить скасув ати вирок щодо підзахисного, а справу направити на новий с удовий розгляд до цього ж суд у в іншому складі.

При цьому апелянт зазначає , що підзахисний не заперечує своєї провини, але весь час в силу свого розуміння намагав ся звернути увагу на те, що ДТП сталася не на пішохідному пе реході а далеко за її межами, щ о у свою чергу свідчить про по рушення пішоходом ПДР та заф іксовано в протоколі схеми Д ТП (а.с.10-11). Докази цьому за тверд женням апелянта будуть надан ні апеляційному суду, оскіль ки в даний час за збігом ряду о б' єктивних обставин він не має такої можливості.

Крім того, автор апеляції за значає, що санкцією ст.286 ч.1 КК У країни передбаченні інші аль тернативні покарання, але су д обрав найсуворіше покаранн я без викладення мотивів сво го рішення в цій частині. Скоє ний же підзахисним злочин не є тяжким, ОСОБА_7 є раніше н е судимою особою, на його утри манні знаходиться малолітня дитина - 2009 року народженн я. Тому альтернативно проси ть призначити останньому інш е покарання, яке не пов' язан е з обмеження волі, оскільки т аке може призвести до фактич ного руйнування сім' ї.

Іншими особами, які відпові дно до закону мають право на о скарження рішення суду першо ї інстанції, апеляції не пода ні.

Заслухавши доповідь судді апеляційного суду Яковлєва С.В., пояснення цивільного поз ивача (потерпілої) ОСОБА_6 , засудженого (цивільного від повідача) ОСОБА_7 та його з ахисника - адвоката ОСОБА _5, кожен з яких підтримав апе ляцію своєї сторони і запере чив проти задоволення апеляц ії протилежної сторони, а зас уджений і його захисник уточ нили свою правову позицію, пр осячи лише пом' якшити призн ачене покарання, обравши так е, що не пов' язане з реальним відбуттям обмеження волі, ду мку прокурора Філя С.В., який з аперечив проти задоволення п оданих апеляцій і вважав їх б езпідставними, а вирок суду в ідповідаючим вимогам закону , перевіривши вирок суду перш ої інстанції в межах, передба чених ст.365 КПК України, обгово ривши доводи апеляцій і запе речень, колегія суддів вважа є, що апеляції цивільного поз ивача та захисника засуджено го не підлягають задоволенню з таких підстав.

Висновки суду першої інста нції про доведеність вини О СОБА_7 у вчиненні злочину, за який його засуджено, при обст авинах, викладених у вироці, д оведена сукупністю розгляну тих у судовому засіданні док азів.

З даними висновками і оцінк ою доказів погоджується й ко легія суддів, так як докази ви ни засудженого, які безпосер едньо судом досліджені, наве дені та проаналізовані у вир оці, узгоджуються між собою і давали суду всі підстави для прийняття зазначеного рішен ня у справі.

Апелянтами не оспорюються як вказані висновки суду, так і правильність кваліфікації дій засудженого.

Призначаючи ОСОБА_7 пок арання, суд правильно керува вся загальними засадами приз начення покарання - ст.65 КК У країни, і у відповідності з ви могами закону врахував тяжкі сть вчиненого злочину, дані п ро його особу, в тому числі й т і, на які посилається його зах исник в апеляції, відсутніст ь обставин, які пом' якшують і обтяжують покарання, а тому колегія суддів вважає, що при значене йому покарання є нео бхідним і достатнім для його виправлення і попередження вчинення ним нових злочинів.

Приймаючи в цій частині ріш ення, колегія суддів не прийм ає до уваги наданий фіскальн ий чек від 26 травня 2010 року про е лектронний переказ 2.000 грн. нач ебто потерпілій, так як у чеко ві зазначено - Куди : 10009 Житом ир, Кому : ОСОБА_6, а потерпі ла (цивільний позивач) ОСОБ А_6 проживає за адресою - 10024 АДРЕСА_1. Крім того, потерп іла ОСОБА_6 безпосередньо в судовому засіданні поясни ла, що будь-яких повідомлень п ро переказ, як і сам переказ ст аном на 01 червня 2010 року не отри мувала.

Крім того, відповідно до ст. 66 ч.1 п.2 КК України обставиною, я ка пом' якшує покарання, виз нається обставина про добров ільне відшкодування завдано го збитку або усунення запод іяної шкоди, на що звертав ува гу Верховний Суд України у п.6- 2 своєї постанови Пленуму „Пр о практику призначення судам и кримінального покарання” в ід 24 жовтня 2003 року № 7 з наступни ми змінами і доповненнями, зг ідно якого слідує, що суди маю ть перевіряти чи особа добро вільно відшкодувала завдані збитки або усунула заподіян у шкоду в повному обсязі.

Посилання цивільного пози вача (потерпілої) ОСОБА_6 в апеляції на неврахування су дом при вирішенні питання пр о стягнення із засудженого ОСОБА_7 певних сум матеріал ьної шкоди (матеріального зб итку) безпідставні, так як суд при вирішенні цього питання правильно керувався ст.ст.28, 64 п.4, 328 КПК України. Апелянт з цьо го приводу як у своїй апеляці ї, так і в судовому засіданні з азначила, що вона не мала і не має доказів на підтвердження всіх своїх позовних вимог що до відшкодування заподіяної їй матеріальної шкоди.

Безпідставним також слід в изнати й посилання ОСОБА_6 щодо не стягнення судом із за судженого втраченого заробі тку, так як згідно вимог діючо го КПК України дане питання у кримінальній справі не вирі шується.

Посилання апелянта віднос но визначеного судом розміру моральної шкоди є також безп ідставним, оскільки суд при в ирішенні цього питання виваж ено виходив із принципів роз умності та справедливості.

Керуючись ст.ст.365, 366 КПК Украї ни, колегія суддів судової па лати у кримінальних справах апеляційного суду, -

у х в а л и л а :

апеляції цивільного позив ача ОСОБА_6 та захисника з асудженого - адвоката ОСО БА_5, залишити без задоволен ня, а вирок Корольовського ра йонного суду м. Житомира від 30 березня 2010 року щодо засуджен ого ОСОБА_7 - без зміни.

С у д д і :

Дата ухвалення рішення01.06.2010
Оприлюднено30.08.2010
Номер документу10866573
СудочинствоКримінальне
Сутьдобров ільне відшкодування завдано го збитку або усунення запод іяної шкоди, на що звертав ува гу Верховний Суд України у п.6- 2 своєї постанови Пленуму „Пр о практику призначення судам и кримінального покарання” в ід 24 жовтня 2003 року № 7 з наступни ми змінами і доповненнями, зг ідно якого слідує, що суди маю ть перевіряти чи особа добро вільно відшкодувала завдані збитки або усунула заподіян у шкоду в повному обсязі. Посилання цивільного пози вача (потерпілої) ОСОБА_6 в апеляції на неврахування су дом при вирішенні питання пр о стягнення із засудженого ОСОБА_7 певних сум матеріал ьної шкоди (матеріального зб итку) безпідставні, так як суд при вирішенні цього питання правильно керувався ст.ст.28, 64 п.4, 328 КПК України. Апелянт з цьо го приводу як у своїй апеляці ї, так і в судовому засіданні з азначила, що вона не мала і не має доказів на підтвердження всіх своїх позовних вимог що до відшкодування заподіяної їй матеріальної шкоди. Безпідставним також слід в изнати й посилання ОСОБА_6 щодо не стягнення судом із за судженого втраченого заробі тку, так як згідно вимог діючо го КПК України дане питання у кримінальній справі не вирі шується. Посилання апелянта віднос но визначеного судом розміру моральної шкоди є також безп ідставним, оскільки суд при в ирішенні цього питання виваж ено виходив із принципів роз умності та справедливості. Керуючись ст.ст.365, 366 КПК Украї ни, колегія суддів судової па лати у кримінальних справах апеляційного суду

Судовий реєстр по справі —11-331/2010

Ухвала від 13.10.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Закарпатської області

Симаченко Лілія Іванівна

Ухвала від 13.10.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Закарпатської області

Симаченко Лілія Іванівна

Ухвала від 07.09.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Чернівецької області

Підгорна Степанида Пилипівна

Ухвала від 13.10.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Закарпатської області

Симаченко Лілія Іванівна

Ухвала від 13.10.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Закарпатської області

Симаченко Лілія Іванівна

Ухвала від 01.06.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Житомирської області

Яковлєв С.В.

Ухвала від 12.07.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Ткачук Ніна Володимирівна

Ухвала від 07.09.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Чернівецької області

Підгорна Степанида Пилипівна

Ухвала від 14.06.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Карнаух Андрій Станіславович

Ухвала від 01.06.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Житомирської області

Яковлєв С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні