Ухвала
від 17.02.2023 по справі 570/5093/20
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/5093/20

Номер провадження 2/570/45/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 лютого 2023 року Рівненський районний суд Рівненської області

в особі судді Остапчук Л.В.

за участю: секретаря судового засідання Захарук Г.Л.

представника позивачки, адвоката Шеруди О.П.

представника відповідачки, адвоката Шміда В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Рівне за правилами загального позовного провадження

цивільну справу за позовом ОСОБА_1 вінтересах якоїдіє ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа- приватний нотаріус Рівненського районного нотаріального округу САМСОНЮК Федір Павлович про визнання договорів купівлі-продажу недійсними,

в с т а н о в и в :

В провадженні Рівненського районного суду Рівненської області перебуває вказана цивільна справа. По ній було відкрито провадження, проведено підготовче судове засідання і вона слухається судом по суті.

15 серпня 2022 року представник позивачки ОСОБА_4 , адвокат Шеруда О.П., подала клопотання про призначення посмертної додаткової судової психолого-психіатричної експертизи", яке вона в судовому засіданні підтримала і просила клопотання задоволити.

В подальшому, в одне із судових засідань представник позивачки ОСОБА_4 , адвокат Шеруда О.П., подала до суду клопотання про призначення посмертної повторної комплексної судової психолого-психіатричної експертизи ОСОБА_5 , проведення якої просить доручити експертам Рівненської філії судово-психіатричних експертиз державної установи" Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України". Таким чином, адвокат Шеруда О.П., уточнила попереднє клопотання від 15.08.2022 року.

Представник позивачки ОСОБА_4 , адвокат Шеруда О.П., клопотання про призначення експертизи підтримала і просить його задоволити.

Представник відповідачки ОСОБА_6 , адвокат Шмід В.В., подав до суду заперечення проти задоволення клопотання про призначення експертизи, в якому зазначав, що ухвалою суду від 05.05.2022 року було відмовлено позивачці у призначенні комплексної судової психолого-психіатричної експертизи, на даний час подано нове клопотання про призначення такої експертизи з аналогічними питаннями, які зазначено у клопотаннях від 30.01.2022 року та від 15.08.2022 року, клопотання подане на стадії розгляду справи по суті, поважності причин неподання його у встановлені ЦПК України строки не наведено, таке клопотання є безпідставним та необґрунтованим, оскільки по справі вже проведена посмертна судово-психіатрична експертиза і у проведенні жодної іншої експертизи немає потреби. З цих підстав просить відмовити у задоволенні клопотання про призначення експертизи.

Заслухавши пояснення представників сторін з приводу поданого клопотання про призначення посмертної повторної комплексної судової психолого-психіатричної експертизи, суд приходить до висновку, що таке клопотання до задоволення не підлягає виходячи із наступного.

З метою визначення психічного стану ОСОБА_5 на момент укладення спірних правочинів уже була призначена посмертна судово-психіатрична експертиза, за результатами якої експертом КЗ "Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення" було зроблено висновок щодо психічного стану ОСОБА_5 на момент укладення спірних договорів купівлі-продажу і саме психічний, а не психологічний стан особи в момент вчинення правочинів має істотне значення для вирішення спору. Про це наголошувалося в ухвалі суду від 05 травня 2022 року, якою вже було відмовлено у задоволенні клопотання представника позивачки, адвоката Шеруди О.П., про призначення посмертної комплексної психолого-психіатричної експертизи.

На даний час подано фактично аналогічне клопотання про призначення такої експертизи, яке містить практично такі ж самі запитання, що і раніше подані клопотання про призначення експертиз, а окремі питання, які пропонує поставити на вирішення експертів представник позивачки, взагалі не стосуються предмету доказування.

Що стосується відмови у задоволенні клопотання представника позивача в частині призначення психологічної експертизи, суд виходить з наступного.

Згідно Наказу Міністерства юстиції України від 08 жовтня 1998 року № 53/5 (в редакції наказу Міністерства юстиції України від 26 грудня 2012 року № 1950/5) "Про затвердження Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень" визначено, що психологічна експертиза встановлює ті особливості психічної діяльності та такі їх прояви в поведінці особи, які мають юридичне значення та викликають певні правові наслідки.

Основним завданням психологічної експертизи є визначення у підекспертної особи:індивідуально-психологічних особливостей, рис характеру, провідних якостей особистості; мотивотвірних чинників психічного життя і поведінки; емоційних реакцій та станів; закономірностей перебігу психічних процесів, рівня їхнього розвитку та індивідуальних її властивостей.

Разом із тим, враховуючи підстави і предмет заявлених позовних вимог, якіне пов`язані з особливостями психологічної діяльності та їх проявами в поведінці особи, вирішення заявлених позивачем підстав недійсності договорів купівлі-продажу не можуть ґрунтуватися відповідно до ст.225 ЦК України на психологічному стані особи, а тому підстав для дослідження психологічного стану ОСОБА_5 в даній справі не вбачається, навіть і у випадку, коли він через певний час після укладення договорів вчинив суїцид.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що клопотання представника позивачки ОСОБА_4 , адвоката Шеруда О.П., про призначення посмертної повторної комплексної судової психолого-психіатричної експертизи ОСОБА_5 є безпідставним та необґрунтованим, а тому таке клопотання до задоволення не підлягає.

Керуючись ст.ст.103, 104, 252, 253, 258-261, 353, 354 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

В задоволенні клопотання представника позивачки ОСОБА_1 , адвоката Шеруди О.П., про призначення посмертної повторної комплексної судової психолого-психіатричної експертизи - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Остапчук Л.В.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення17.02.2023
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу109041583
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —570/5093/20

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Рішення від 01.03.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Рішення від 01.03.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Ухвала від 17.02.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Ухвала від 04.05.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Ухвала від 09.11.2021

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Ухвала від 02.06.2021

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Ухвала від 02.06.2021

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Ухвала від 24.02.2021

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні