Ухвала
від 10.03.2023 по справі 691/81/19
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 11-п/821/20/23 Справа № 691/81/19 Категорія: підсудністьДоповідач в апеляційній інстанції ОСОБА_1

УХВАЛА

10 березня 2023 року

м. Черкаси

Голова Черкаського апеляційного суду ОСОБА_1 ,розглянувши подання в.о. голови Городищенського районного суду Черкаської області ОСОБА_2 про визначення підсудності матеріалів клопотання представника Фермерського господарства «В`язівське» - адвоката ОСОБА_3 про скасування арешту майна,

в с т а н о в и в :

До Черкаського апеляційного суду надійшли матеріали клопотання представника Фермерського господарства «В`язівське» - адвоката ОСОБА_3 про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Городищенського районного суду Черкаської області 17 січня 2019 року в рамках кримінального провадження № 12019250110000036 від 16.01.2019 з поданням в.о. голови Городищенського районного суду Черкаської області ОСОБА_2 про визначення підсудності даного клопотання.

Подання вмотивоване тим, що відповідно до ухвали слідчого судді Городищенського районного суду від 03.03.2023, дане клопотання не підсудне судді Городищенському районному суду.

Так, згідно норм діючого КПК України, судовий контроль за дотриманням прав свобод та інтересів осіб під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження на стадії досудового слідства здійснює слідчий суддя місцевого суду, в межах юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, що здійснює відповідне розслідування.

На даний час, матеріали зазначеного кримінального провадження у зв`язку з організаційно-штатними змінами в Головному управлінні Національної поліції в Черкаській області, реорганізацією та утворенням нових підрозділів поліції, передані та перебувають на зберіганні у відділені поліції № 1 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області (вул. Ярослава Мудрого, 36, м.Корсунь-Шевченківський Черкаського району Черкаської області).

У зв`язку з викладеним просять вирішити питання про передачу матеріалів клопотання на розгляд до іншого суду.

Перевіривши матеріали справи та дослідивши подання суду першої інстанції, приходжу до висновку, що воно підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до п. 205 Розділу ХІ Перехідні положення КПК України 2012 року, тимчасово, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), встановлено такі особливості судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях та розгляду окремих питань під час судового провадження. Розгляд питань, які віднесено до повноважень слідчого судді (крім розгляду клопотань про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій і скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування), та окремих питань під час судового провадження здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

У разі неможливості визначити слідчого суддю у відповідному суді (крім Вищого антикорупційного суду) місцевий суд вносить вмотивоване подання про передачу клопотання, яке має розглядатися слідчим суддею, для розгляду до іншого суду в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції або до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів. Невідкладно, але не пізніше 24 годин з моменту надходження такого подання, головою відповідного суду апеляційної інстанції (головою Касаційного кримінального суду Верховного Суду у разі передачі між судами в межах юрисдикції різних апеляційних судів) розглядається питання про передачу клопотання на розгляд до іншого суду, про що постановляється відповідна ухвала. Спори про підсудність між судами у даному випадку не допускаються.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 132 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, якщо інше не передбачено пунктом 2 цієї частини.

Згідно з абз. другим ч. 1, ч. 4 ст. 174 КПК України, арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Суд одночасно з ухваленням судового рішення, яким закінчується судовий розгляд, вирішує питання про скасування арешту майна. Суд скасовує арешт майна, зокрема, у випадку виправдання обвинуваченого, закриття кримінального провадження судом, якщо майно не підлягає спеціальній конфіскації, непризначення судом покарання у виді конфіскації майна та/або незастосування спеціальної конфіскації, залишення цивільного позову без розгляду або відмови в цивільному позові.

Виходячи з приписів зазначених норм закону, клопотання про скасування арешту майна на стадії досудового слідства також розглядає слідчий суддя місцевого суду, в межах юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Відповідно до ст. 38 КПК України, органами досудового розслідування є органи, що здійснюють досудове слідство і дізнання, зокрема, слідчі підрозділи органів Національної поліції.

Згідно з наказом Національної поліції України від 18.12.2020 № 996 «Про організаційно-штатні зміни в Головному управлінні Національної поліції в Черкаській області», відбулися організаційно-штатні зміни у штатах територіальних (відокремлених) підрозділів Головному управлінні Національної поліції в Черкаській області: скорочено всі посади у штатах територіальних (відокремлених) підрозділів Головного управління Національної поліції в Черкаській області; затверджено штати районних територіальних (відокремлених) підрозділів Головного управління Національної поліції в Черкаській області:

-Знигородського районного відділу поліції;

-Золотоніського районного відділу поліції;

-Уманського районного управління поліції (до складу якого входить Відділ поліції № 1 Уманського районного управління поліції (м. Жашків);

-Черкаського районного управління поліції (до складу якого входить Відділ поліції №1 Черкаського районного управління поліції (м. Канів), Відділ поліції № 2 Черкаського районного управління поліції (м. Сміла)).

На даний час Городищенський ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області реорганізовано та сформовано Сектор поліцейської діяльності № 1 відділення поліції № 1 Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області, у структурі якого не передбачено посади слідчих та дізнавачів.

Слідчі та дізнавачі перебувають у складі відділення поліції № 1 Черкаського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області, територіально розташованого у м. Корсунь-Шевченківський Черкаської області, на територію якого розповсюджується юрисдикція Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області.

Враховуючи викладене, вважаю за необхідне передати матеріали даної справи до Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області, в межах юрисдикції якого знаходиться відділення поліції № 1 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області (вул. Ярослава Мудрого, 36, м. Корсунь-Шевченківський Черкаського району Черкаської області), якому на зберігання передані матеріали зазначеного кримінального провадження.

Керуючись ст. 38, п. 205 Розділу ХІ Перехідні положення КПК України 2012 року,

п о с т а н о в и в:

Подання в.о. голови Городищенського районного суду Черкаської області ОСОБА_2 задовольнити.

Матеріали клопотання представника Фермерського господарства «В`язівське» - адвоката ОСОБА_3 про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Городищенського районного суду Черкаської області 17 січня 2019 року, в рамках кримінального провадження № 12019250110000036 від 16.01.2019 направити до Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області для розгляду.

Голова суду ОСОБА_1

СудЧеркаський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення10.03.2023
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу109479606
СудочинствоКримінальне
КатегоріяІнші справи та матеріали

Судовий реєстр по справі —691/81/19

Ухвала від 23.03.2023

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 10.03.2023

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Сіренко Ю. В.

Ухвала від 03.03.2023

Кримінальне

Городищенський районний суд Черкаської області

Черненко В. О.

Ухвала від 21.02.2023

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Сіренко Ю. В.

Ухвала від 22.01.2019

Кримінальне

Городищенський районний суд Черкаської області

Черненко В. О.

Ухвала від 22.01.2019

Кримінальне

Городищенський районний суд Черкаської області

Черненко В. О.

Ухвала від 17.01.2019

Кримінальне

Городищенський районний суд Черкаської області

Черненко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні