Ухвала
від 22.01.2019 по справі 691/81/19
ГОРОДИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 691/81/19

Провадження № 1-кс/691/47/19

У Х В А Л А

22 січня 2019 рокум.Городище

Слідчий суддя Городищенського районного суду Черкаської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , старшого слідчого СВ Городищенського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області, капітана поліції ОСОБА_3 , розглянувши клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий СВ Городищенського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області, капітан поліції ОСОБА_3 , за погодженням начальником Городищенського відділу Смілянської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , звернувся з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів та їх вилучення, які знаходяться у володінні приватного нотаріуса Черкаського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , у рамках досудового розслідування кримінального провадження, внесеного 16.01.2019 року до ЄРДР за № 12019250110000036, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.

В обґрунтування свого клопотання, слідчий посилається на те, що 16.01.2019 року надійшла заява від ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , про те, що невідома особа, шляхом підроблення документів, внесла себе до керівного складу ФГ « ОСОБА_7 », головою якого він являється.

Дану інформацію 16.01.2019 року, було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019250110000036 із попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 358 КК України.

В ході проведення досудового розслідування в кримінальному провадженні було встановлено, що будучи допитаним в якості потерпілого ОСОБА_8 показав про те, що, на даний час, він являється головою ФГ « ОСОБА_7 », що знаходиться по АДРЕСА_2 . Засновниками даного господарства являється він та його рідний брат ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_3 . Дане господарство вони з братом заснували у лютому місяці 2002 року, та з того часу ніяких змін в установчі документи не вносили, тобто він був і залишається головою та має виключне право підпису всіх документів, які стосуються їхнього господарства. 16.01.2019 року, близько 12.00 години, до нього на мобільний телефон зателефонував керуючий Городищенською філією « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_10 , який в телефонній розмові повідомив йому, що нібито в Центральному відділенні « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що знаходиться в м. Черкаси, невідомою особою було відкрито рахунок нібито їхнього господарства, та нібито по даному рахунку проводиться транзакція. Це його здивувало, так як в даному банку, на даний час, вони рахунків жодних не мають, а рахунки їхнього господарства знаходяться в « ІНФОРМАЦІЯ_3 », « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та « ІНФОРМАЦІЯ_5 ». В районному відділенні « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в них колись був рахунок, проте вони його закрили близько року тому назад. Вони відразу ж зателефонували до Городищенського державного реєстратора ОСОБА_11 та запитали, чи вносилися зміни до державного реєстру щодо зміни керівного складу ФГ « ОСОБА_7 ». Той відповів їм, що 14.12.2018 року, державним реєстратором ІНФОРМАЦІЯ_6 було внесено зміни до керівного складу ФГ « ОСОБА_7 », а саме введено нового підписанта заступника голови ФГ « ОСОБА_7 » ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , жителя АДРЕСА_4 картка № НОМЕР_1 , виданий 06.06.2016 року, орган видачі № 7126, код платника податку НОМЕР_2 . Вони попросили державного реєстратора, в законному порядку, заблокувати в державному реєстрі право зазначеній вище особі вносити власний підпис на будь які операції відносно ФГ « ОСОБА_7 », що останній і зробив. Хоче зазначити про те, що будь яку особу під зазначеними вище даними, а саме ОСОБА_12 , він не знає, та ніколи раніше не знав, а тим паче не уповноважував таку особу вчиняти будь які юридичні дії від імені їхнього фермерського господарства.

В ході проведення досудового розслідування було встановлено, що реєстрацію змін в установчі документи ФГ « ОСОБА_7 », юридична адреса: АДРЕСА_2 (ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_3 ), нібито було посвідчено приватним нотаріусом Черкаського міського нотаріального округу ОСОБА_5 .

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що оригінали документів, які містяться в реєстраційній справі приватного нотаріуса Черкаського міського нотаріального округу ОСОБА_5 мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у провадженні і впливають на повноту, об`єктивність і всебічність досудового розслідування, а також те, що іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів є неможливим, необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів цих документів та можливість їх вилучити з метою проведення почеркознавчих експертиз.

Посилаючись на вищезазначене, просив надати тимчасовий доступ до оригіналів документів, які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні приватного нотаріуса Черкаського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , а саме до документів реєстраційної справи щодо внесення змін в установчі документи ФГ « ОСОБА_7 », юридична адреса: АДРЕСА_2 (ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_3 ) в грудні 2018 року, з можливістю ознайомлення та вилучення оригіналів вказаних документів.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення вищевказаних документів, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України, просив розгляд даного клопотання проводити без виклику приватного нотаріуса Черкаського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , у володінні якого вони знаходяться.

До клопотання у якості доказів, що його обґрунтовують, надано витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження №12019250110000036 від 16.01.2019 року, копію протоколу допиту потерпілого ОСОБА_6 від 16.01.2019 року, копію документа, який стосується ФГ « ОСОБА_7 » завіреного приватним нотаріусом ОСОБА_5 14.12.2018 року.

Вважаю, що заявлене клопотання відповідає вимогам ст.ст. 132 та 160 КПК України.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України). Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею судом, вилучити їх (здійснити виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

В силу положень ч. 4 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі, документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті.

Згідно ч.2 ст. 163 КПК України, якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Слідчий суддя, беручи до уваги склад злочину при розслідуванні якого звернувся слідчий з цим клопотанням, вважає, що останній довів наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів що стосуються реєстраційної справи ФГ « ОСОБА_7 », а тому прийняв рішення про розгляд клопотання без виклику приватного нотаріуса Черкаського міського нотаріального округу ОСОБА_5 .

Враховуючи вищенаведене, вислухавши слідчого ОСОБА_3 , вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, вважаю клопотання слідчого обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення, оскільки дані, зібрані у матеріалах кримінального провадження дають підстави зробити висновок про те, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення цього кримінального правопорушення, застосування зазначених заходів забезпечення кримінального провадження є необхідним.

Керуючись ст. ст. 159, 162-164 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задоволити.

Надати старшому слідчому СВ Городищенського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області, капітану поліції ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні приватного нотаріуса Черкаського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , а саме до документів реєстраційної справи щодо внесення змін в установчі документи Фермерського Господарства « ІНФОРМАЦІЯ_8 », юридична адреса: АДРЕСА_2 (ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_3 ), в грудні 2018 року, з можливістю ознайомлення та вилучення оригіналів вказаних документів.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця, з дня її постановлення.

Роз`яснити, що відповідно до ч.1 ст.166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до майна на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку, згідно з положеннями цього Кодексу, з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГородищенський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення22.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79334230
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —691/81/19

Ухвала від 23.03.2023

Кримінальне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 10.03.2023

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Сіренко Ю. В.

Ухвала від 03.03.2023

Кримінальне

Городищенський районний суд Черкаської області

Черненко В. О.

Ухвала від 21.02.2023

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Сіренко Ю. В.

Ухвала від 22.01.2019

Кримінальне

Городищенський районний суд Черкаської області

Черненко В. О.

Ухвала від 22.01.2019

Кримінальне

Городищенський районний суд Черкаської області

Черненко В. О.

Ухвала від 17.01.2019

Кримінальне

Городищенський районний суд Черкаської області

Черненко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні