Ухвала
від 31.08.2010 по справі 6/407
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА



 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа №  6/407

31.08.10

За позовом                    Заступника Генерального прокурора України в інтересах держави в особі Київської міської ради та Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

До відповідачів          1) Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Новий регіон»

                    2) Товариства з обмеженою відповідальністю «Міжрегіональний незалежний реєстратор»

Третя особа                     на стороні позивачів, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, відкрите акціонерне товариство «Акціонерна компанія «Київводоканал»

Про                                    визнання недійсним договору, зобов’язання повернути майно та вчинити дії  

                                                                                         Суддя Ковтун С.А.

Представники учасників процесу:

не викликались

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

          До господарського суду міста Києва звернувся заступник Генерального прокурора України з позовом в інтересах держави в особі Київської міської ради та Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) до товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Новий регіон»(відповідача-1) та товариства з обмеженою відповідальністю «Міжрегіональний незалежний реєстратор»(відповідача-2) про:

-  визнання недійсним укладеного 18.03.2010 р. між Головним управлінням комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) і товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Новий регіон»договору № Д-2010/03/18/2;607 купівлі-продажу пакета акцій відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(далі –ВАТ «АК «Київводоканал») у кількості 178748500 штук, що становить 25,464 % його статутного капіталу;

- зобов’язання   товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Новий регіон»повернути за актом приймання-передачі територіальній громаді міста Києва в особі Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) придбані за договором купівлі-продажу № Д-2010/03/18/2;607 від 18.03.2010 р. прості іменні акцій відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»у кількості 178748500 штук, що становить 25,464 % його статутного капіталу;

          - зобов’язання  товариства з обмеженою відповідальністю «Міжрегіональний незалежний реєстратор» внести запис до системи реєстру власників іменних цінних паперів відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»про перехід у власність Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) акцій відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»у кількості 178748500 штук, що становить 25,464% його статутного капіталу.

Позовні вимоги мотивовані недодержанням в момент укладення  оскаржуваного договору вимог законодавства. Зокрема, як зазначає заступник Генерального прокурора України, на момент укладення спірного договору ВАТ «АК «Київводоканал»було включено до переліку господарських товариств, акції яких належать територіальній           громаді м. Києва,  що не підлягають продажу, у зв’язку з чим їх відчуження Головним управлінням комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), яке від імені територіальної громади м. Києва управляло даними акціями, є незаконним.

Крім того, заступник Генерального прокурора України вважає, що під час продажу пакета акцій ВАТ «АК «Київводоканал»порушено порядок та способи приватизації державного та комунального майна, визначені чинним законодавством.

Так, ВАТ «АК «Київводоканал»є суб’єктом природної монополії, займає домінуюче становище на ринку централізованого водопостачання і водовідведення та відповідно до вимог п. 5 Державної програми приватизації відноситься до об’єктів приватизації групи «Г».  Пунктом 30 Програми приватизації комунального майна територіальної громади міста Києва на 2007-2010 роки встановлено, що приватизація підприємств, що займають монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному або регіональному товарних ринках, здійснюється за погодженням з відповідним територіальним органом Антимонопольного комітету України. У той же час, відповідне погодження Антимонопольного комітету України відсутнє.

Також при здійсненні приватизації акцій ВАТ «АК «Київводоканал» були допущені порушення щодо порядку здійснення публікації про об’єкт приватизації, які полягають в незабезпеченні своєчасного опублікування інформаційного повідомлення про об’єкт та умови приватизації в інформаційних бюлетенях державних органів приватизації, центральній та місцевій пресі, та безпідставно зменшено початкову вартість пакету акцій.

Ухвалою суду 31.08.2010 р. було порушено провадження у справі № 6/407, залучено до участі у справі як третю особу на стороні позивачів, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, відкрите акціонерне товариство «Акціонерна компанія «Київводоканал», розгляд справи призначено на 27.09.2010 р..

Одночасно з поданням позову прокурор подав клопотання про вжиття заходів забезпечення позову, в якій просить:

1. Накласти арешт на придбані товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Новий регіон»(код ЄДРПОУ 35920996) за договором купівлі-продажу № Д-2010/03/18/2;607 від 18.03.2010 прості імені акції відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 03327664) у кількості 178748500 штук.

2. Заборонити товариству з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Новий регіон»(код ЄДРПОУ 35920996) та будь-яким іншим особам:

- вчиняти будь-які дії з акціями відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 03327664) у кількості 178748500 штук, придбаними товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Новий регіон»(код ЄДРПОУ 35920996) за договором купівлі-продажу № Д-2010/03/18/2;607 від 18.03.2010 р., у тому числі укладати договори, вчиняти інші правочини стосовно зазначеного майна, обтяжувати зазначене майно;

- здійснювати корпоративні права, що випливають з права власності на акції відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 03327664), та вчиняти будь-які дії щодо реалізації корпоративних прав, що випливають з права власності на акції відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 03327664).

3. Заборонити реєстратору власників іменних цінних паперів відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»- товариству з обмеженою відповідальністю «Міжрегіональний незалежний реєстратор»(код ЄДРПОУ 34430894) та будь-яким іншим особам, підприємствам, установам та організаціям здійснювати операції щодо внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 03327664) про перехід права власності на акції відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 03327664), заборонити видавати реєстр будь-яким фізичним особам та юридичним особам, погашати сертифікат цінних паперів на ім'я Київської міської ради та заборонити обіг зазначених акцій шляхом виконання відповідного облікового запису на рахунках власників акцій відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал».

          4. Заборонити приватному акціонерному товариству «Всеукраїнський депозитарій цінних паперів»(код ЄДРПОУ 35917889), відкритому акціонерному товариству «Національний депозитарій України»(код ЄДРПОУ 30370711) та зберігачам, які здійснюють облік прав власності на іменні цінні папери емітента —відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 03327664) у депозитарній системі України, здійснювати облікові операції щодо внесення змін до системи депозитарного обліку щодо цінних паперів відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 03327664), у тому числі операції зі списання та зарахування на рахунки в цінних паперах простих іменних акцій відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 03327664).

          5. Заборонити приватному акціонерному товариству «Всеукраїнський депозитарій цінних паперів»(код ЄДРПОУ 35917889), відкритому акціонерному товариству «Національний депозитарій України»(код ЄДРПОУ 30370711) та зберігачам, які здійснюють облік прав власності на іменні цінні папери емітента - відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 03327664) у депозитарній системі України, та будь-яким іншим особам, підприємствам, установам та організаціям здійснювати будь-які дії, що передбачають переміщення акцій відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 03327664) з рахунків в цінних паперах у одного зберігача на рахунки в цінних паперах іншого зберігача, а також проведення будь-яких дій щодо знерухомлення акцій відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 03327664).

6. Заборонити відкритому акціонерному товариству «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 03327664) здійснювати будь-які операції з акціями, емітованими цим товариством, в тому числі щодо внесення змін у систему реєстру власників іменних цінних паперів відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»про перехід власності за наслідками договорів купівлі-продажу або будь-яких інших видів відчуження акцій.

7. Заборонити державному реєстратору Печерської районної у місті Києві державної адміністрації здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 033276649).

8. Заборонити будь-яким третім особам здійснювати будь-які інші дії, що можуть мати наслідком зміну власника простих іменних акцій відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 033276649), зокрема здійснювати адміністративні, облікові та інформаційні операції щодо акцій відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 033276649).

За твердженням прокурора, невжиття заходів забезпечення позову утруднить або зробить неможливим виконання рішення суду, що призведене до утруднення  чи неможливості відновлення порушених прав позивачів в майбутньому,  оскільки існує реальна можливість відчуження або обтяження акцій на користь третіх осіб. Крім цього акції можуть бути знерухомлені.

Згідно зі статтею 66 ГПК України господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Відповідно до ст. 67 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується:

накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві;

забороною відповідачеві вчиняти певні дії;

забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору;

зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку.

Оцінюючи обґрунтованості доводів заступника Генерального прокурора України щодо необхідності вжиття відповідних заходів, суд, виходячи з  розумності, обґрунтованості і адекватності вимог щодо забезпечення позову, забезпечення збалансованості інтересів сторін, наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позову, імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів,  вважає, що заява підлягає частковому задоволенню.

Зокрема, оскільки однією з позовних вимог є вимога про повернення спірного пакету акцій, його відчуження або обтяження під час розгляду справи може утруднити або унеможливити виконання рішення суду, у разі задоволення позову. Отже, суд вважає, що арешт спірного пакету акцій та заборона реєстратору власників іменних цінних паперів відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»- товариству з обмеженою відповідальністю «Міжрегіональний незалежний реєстратор»здійснювати операції щодо внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 03327664) щодо даного пакету акцій є обґрунтованими та адекватними заходами забезпечення позову, які пов’язані з предметом позову.

Оскільки арешт полягає в забороні вчинення будь-яких дій щодо розпорядження майном, у тому числі і щодо його продажу і обтяження, відсутні правові підстави для забезпечення позову шляхом забороні товариству з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Новий регіон»та будь-яким іншим особам вчиняти вказані дії.

Інші заходи забезпечення позову, адресовані товариству з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Новий регіон»та товариству з обмеженою відповідальністю «Міжрегіональний незалежний реєстратор», не мають прямого зв’язку з виконанням рішення суду, спрямовані на обмеження здійснення  ними господарської діяльності, а тому не можуть бути вжиті судом.

З цих же підстав не підлягає задоволенню заява щодо вжиття заходів забезпечення позову стосовно ВАТ «АК «Київводоканал», державного реєстратора Печерської районної у місті Києві державної адміністрації та будь-яких третіх осіб.  

Крім того, заборона товариству з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Новий регіон»здійснювати корпоративних прав полягає в забороні користування корпоративними правами, що не пов’язано з підставами та предметом позову, оскільки спір не є корпоративний. Факт користування даними правами не матиме наслідком зменшення чи знищення спірних акцій, а управління відповідачем товариством не має причинно-наслідкового зв’язку, що невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Також у зв’язку з відсутністю доказів про знерухомлення спірних акцій суд не вбачає підстав для заборони здійснювати дії приватному акціонерному товариству «Всеукраїнський депозитарій цінних паперів», відкритому акціонерному товариству «Національний депозитарій України»та зберігачам, які здійснюють облік прав власності на іменні цінні папери емітента - відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»у депозитарній системі України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 66, 67, 86 ГПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву заступника Генерального прокурора України задовольнити частково.

Накласти арешт на прості імені акції відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 03327664) у кількості 178748500 штук, що були придбані товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Новий регіон»(код ЄДРПОУ 35920996) за договором купівлі-продажу № Д-2010/03/18/2;607 від 18.03.2010.

Заборонити товариству з обмеженою відповідальністю «Міжрегіональний незалежний реєстратор»(04053, м. Київ, вул. Артема, 25, код ЄДРПОУ 34430894) вчиняти будь-які дії щодо внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 03327664) щодо простих іменних акцій відкритого акціонерного товариства «Акціонерна компанія «Київводоканал»(код ЄДРПОУ 03327664) у кількості 178748500 штук, що були придбані товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Новий регіон»(код ЄДРПОУ 35920996) за договором купівлі-продажу № Д-2010/03/18/2;607 від 18.03.2010.

Ухвала набирає чинності з дати її прийняття 31.08.2010 р. та може бути оскаржена в установленому законом порядку. Оскарження даної ухвали не зупиняє її виконання.

Ухвала про забезпечення позову підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому чинним законодавством України для виконання судових рішень, та може бути пред’явлена до виконання в передбаченому чинним законодавством порядку протягом трьох років з дати її прийняття.

Стягувачем за даною ухвалою є: Київська міська рада (01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36, код ЄДРПОУ 22883141).

Боржником за даною ухвалою є: товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Новий регіон»(03150, м. Київ, вул. Анрі Барбюса, 40, код ЄДРПОУ 35920996) та товариство з обмеженою відповідальністю «Міжрегіональний незалежний реєстратор»(04053, м. Київ, вул. Артема, 25, код ЄДРПОУ 34430894).

Суддя                                                                                                            С.А. Ковтун

Дата ухвалення рішення31.08.2010
Оприлюднено09.09.2010
Номер документу11012139
СудочинствоГосподарське
Суть                                   визнання недійсним договору, зобов’язання повернути майно та вчинити дії                                                                                            

Судовий реєстр по справі —6/407

Ухвала від 14.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Ухвала від 12.03.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 22.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 15.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 08.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 12.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Постанова від 03.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Акулова H.B.

Ухвала від 11.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Акулова H.B.

Ухвала від 11.04.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Тищик Ірина Валентинівна

Ухвала від 02.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Акулова H.B.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні