Ухвала
від 24.05.2023 по справі 308/8454/23
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/8454/23

1-кс/308/2135/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 травня 2023 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого у кримінальному провадженні №62022140160000218 - слідчого Шостого слідчого відділу (з дислокацією у м. Ужгороді) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові ОСОБА_3 , погоджене прокурором Закарпатської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий у кримінальному провадженні №62022140160000218 - слідчий Шостого слідчого відділу (з дислокацією у м. Ужгороді) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що військовослужбовці ВПС « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_2 , за співучасті із цивільними особами, організували в умовах воєнного стану незаконне переправлення громадян призовного віку (18-60 років) через державний кордон України до Угорської Республіки за матеріальну винагороду (від 5 до 7 тис. доларів США).

Відповідно до чіткого розподілу ролей, цивільні особи займаються пошуком осіб, які мають намір в незаконний спосіб виїхати за межі України, організовують їх доставку до обумовлених місць з метою передачі іншим учасникам групи, та отримують за це відповідні грошові кошти, які в подальшому (після успішного незаконного переправлення), розподіляють між усіма учасниками організованої злочинної групи.

В свою чергу, військовослужбовці ВПС « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_2 , організовують та сприяють в незаконному перетині вказаних громадян, яких переправляють через пункт пропуску «Лужанка - Берегшугань» (митний пост «Астей» Закарпатської митниці Держмитслужби України). Схема полягає в безперешкодному перетину державного кордону через пункт пропуску «Лужанка - Берегшугань» (митний пост «Астей») громадян призовного віку (18-60 років) без внесення до підсистеми Ризик ГАІС «Гарт-1» працівниками (військовослужбовцями), які несуть службу в міжнародному автомобільному пункті пропуску «Лужанка - Берегшугань» ВПС « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_3 , за що отримують неправомірні вигоди.

Слідчий вказує, що в ході досудового розслідування було встановлено таку цивільну особу - громадянина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешканця АДРЕСА_1 , який займається пошуком осіб, які під час дії воєнного стану, які підлягають мобілізації та намагаються уникнути від проходження служби в лавах Збройних Сил України, через пункти пропуску державного кордону України до країн ЄС.

Зауважує, що ОСОБА_5 організовує та підшукує співучасників для незаконного переправлення осіб призовного віку, які підлягають мобілізації та намагаються уникнути від проходження служби в лавах Збройних Сил України, для чого створив стійку організовану злочинну групу з числа військовослужбовців ВПС « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_2 та цивільних осіб.

В ході досудового розслідування допитано в якості свідків осіб, копії протоколі допитів яких додано до матеріалів клопотання та досліджені безпосередньо слідчим суддею у судовому засіданні, які повідомили про обставини роботи осіб, які займаються незаконним переправлення осіб через пункти пропуску, а також про незаконну діяльність ОСОБА_5 спільно із працівниками прикордонної служби за допомогою та сприянням яких впроваджено вищеописану злочинну схему.

Слідчий зазначає, що в ході досудового розслідування також проведено ряд НСРД відносно всіх фігурантів, матеріли яких розсекречено та досліджено слідчим суддею в ході розгляду клопотання, згідно яких підтверджено протиправну діяльність осіб, які діють спільно та за сприянням військовослужбовців прикордонної служби.

У поданому клопотанні слідчий вказує, що згідно зібраних в ході досудового розслідування матеріалів, у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку у адміністративній будівлі пункту пропуску «Лужанка» митного посту «Астей».

З огляду на викладене, з метою відшукання та вилучення грошових коштів, отриманих злочинним шляхом (неправомірні вигоди, їх частини), грошових коштів, набутих в результаті вчинення кримінального правопорушення; банківських документів та квитанцій про перерахування та отримання грошових коштів, отриманих від незаконної діяльності; транспортних засобів, якими здійснювались перевезення осіб через пункти пропуску, механізми, устаткування та інші знаряддя кримінального правопорушення, за допомогою яких здійснюється перевезення громадян призовного віку (18-60 років), а також інших речей, документів та електронних носіїв інформації, систем відео нагляду - відео реєстраторів, які в свою чергу являються доказом і можуть мати значення для досудового розслідування, слідчий просить отримати дозвіл на проведення обшуку адміністративної будівлі пункту пропуску «Лужанка» митного посту «Астей», будівлі виробничо-господарського призначення, зайняті державними органами управління, що розташовані на земельній ділянці за кадастровим номером 2120480100:01:000:0171, площа 2.5656 га, за адресою АДРЕСА_2 .

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити з підстав та мотивів, викладених у ньому.

Заслухавши пояснення слідчого з приводу внесеного клопотання, дослідивши матеріали додані до нього, слідчий суддя прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Частиною 3 ст. 234 КПК України визначено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Згідно п.п. 4, 5, 6 ч. 3 ст. 234 КПК України клопотання слідчого, погоджене з прокурором, повинне містити відомості про: підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання.

Витягом з кримінального провадження №62022140160000218 від 27.10.2022 року підтверджено, що органом досудового розслідування - Шостим слідчим відділом (з дислокацією у м. Ужгороді) Територіального управління Державного бюро розслідувань, за процесуального керівництва Закарпатської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону, проводиться досудове розслідування за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368 та ч. 3 ст. 332 КК України.

З клопотання вбачається, що в ході досудового розслідування досліджуються обставини організації діяльності з незаконного переправлення громадян призовного віку (18-60 років) через державний кордон України до Угорської Республіки за матеріальну винагороду.

Згідно поданих слідчим матеріалів слідчим суддею встановлено, що до вчинення даного кримінального правопорушення можуть бути причетні військовослужбовці ВПС « ІНФОРМАЦІЯ_1 » НОМЕР_1 прикордонного загону імені героїв Карпатської Січі ДПС України.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №331479788 від 08.05.2023 року, на земельній ділянці з кадастровим номером 2120480100:01:000:0171, площа 2.5656 га за адресою АДРЕСА_2 , розташований пункт пропуску «Лужанка» митного посту « ІНФОРМАЦІЯ_5 », будівлі виробничо-господарського призначення, зайняті органами управління.

Згідно реєстру, власником зазначеної вище земельної ділянки являється Закарпатська обласна державна адміністрація, правокористувач - державна митна служба України.

Заслухавши пояснення слідчого з приводу внесеного клопотання, дослідивши матеріали клопотання, приймаючи до уваги, що в матеріалах клопотання наявні достатні підстави вважати, що в адміністративних будівлях пункту пропуску «Лужанка» митного посту «Астей», будівлях виробничо-господарського призначення, які розташовані на земельній ділянці 2120480100:01:000:0171, площа 2.5656 га, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , можуть зберігатися грошові кошти, отримані злочинним шляхом (неправомірна вигода, її частина); банківські документи та квитанції про перерахування та отримання грошових коштів, отриманих від незаконної діяльності; транспортні засоби, якими здійснювались перевезення осіб через пункти пропуску; механізми, устаткування та інші знаряддя кримінального правопорушення, за допомогою яких здійснюється перевезення громадян призовного віку (18-60 років); електронні носії інформації, системи відео нагляду та відео реєстратори, враховуючи правові підстави для проведення обшуку, достатність доказів, що вказують на вчинення кримінального правопорушення, наслідки обшуку, розумність та співрозмірність обшуку завданням кримінального провадження, наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, а також неможливість досягнення мети, на яку посилається слідчий без застосування цих заходів, вважаю, що клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення в цій частині.

Разом з тим, клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою виявлення та вилучення інших речей та документів є безпідставним та до задоволення не підлягає, оскільки слідчим не зазначено, які саме речі та документи планується відшукати.

Таким чином, клопотання підлягає до часткового задоволення.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №62022140160000218 дозвіл на проведення обшуку комплексу адміністративної будівлі пункту пропуску «Лужанка» митного посту «Астей», будівлі виробничо-господарського призначення, зайняті державними органами управління, що розташовані на земельній ділянці за кадастровим номером 2120480100:01:000:0171, площа 2.5656 га за адресою: АДРЕСА_2 , з метою відшукання та вилучення грошових коштів, отриманих злочинним шляхом (неправомірні вигоди, їх частини); банківських документів та квитанцій про перерахування та отримання грошових коштів, отриманих від незаконної діяльності; транспортних засобів, якими здійснювались перевезення осіб через пункти пропуску; механізмів, устаткування та інших знарядь кримінального правопорушення, за допомогою яких здійснюється перевезення громадян призовного віку (18-60 років); електронних носіїв інформації, систем відео нагляду та відео реєстраторів.

В іншій частині вимог клопотання відмовити.

Ухвала надає право проникнути до житла чи іншого володіння лише один раз, строк її дії не може перевищувати одного місяця з дня її ухвалення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення24.05.2023
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу111140569
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —308/8454/23

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 05.01.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 23.10.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 27.10.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Деметрадзе Т. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні