Ухвала
від 14.07.2023 по справі 156/712/23
ІВАНИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 156/712/23

Провадження № 1-кп/156/54/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 липня 2023 року смт Іваничі

Іваничівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з секретарем судового засідання ОСОБА_2 ,

за участі:

прокурора ОСОБА_3 ,

потерпілої ОСОБА_4 ,

представника потерпілої адвоката ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 ,

захисника адвоката ОСОБА_7 ,

при розгляді у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань № 1 в смт. Іваничі Волинської області кримінального провадження (№ за ЄРДР 12022030520000464 від 29.09.2022) за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 286-1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Іваничівським районним судом Волинської області здійснюється судовий розгляд кримінальної справи № 156/712/23 за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 286-1 КК України.

В судовому засіданні 14.07.2023 (до початку розгляду справи по суті) потерпіла ОСОБА_4 надала до суду позовну заяву, потерпіла просить стягнути з ОСОБА_6 на її користь матеріальні збитки, завдана пошкодженням належного їй транспортного засобу під час ДТП, в розмірі 1500 доларів США (еквівалент за курсом НБУ 55500,00 грн.), витрати, пов`язані з лікуванням потерпілої, в розмірі 29027,81 грн., та моральну шкоду, завдану протиправними діями обвинуваченого, на суму 130000,00 грн.. Представник потерпілої -адвокат ОСОБА_5 підтримав позовні вимоги, заявлені ОСОБА_4 до ОСОБА_6 , просив розглянути ці вимоги в межах процедури кримінального провадження.

Прокурор ОСОБА_3 не заперечував проти прийняття судом до розгляду цивільного позову ОСОБА_4 до ОСОБА_6 та вирішення вимог потерпілої за підсумками розгляду кримінальної справи № 156/712/23.

Обвинувачений ОСОБА_6 , його захисник - адвокат ОСОБА_7 просили надати можливість стороні захисту ознайомитись зі змістом позовної заяви потерпілої, підготувати відзив на вказаний цивільний позов, зібрати відповідні докази, що можуть свідчити на користь позиції цивільного відповідача, адвокат вважав за необхідне для цього оголосити перерву в судовому засіданні; обвинувачений додатково звернув увагу суду на ту обставину, що він добровільно надавав певні кошти потерплій для її лікування під час перебування ОСОБА_4 в умовах медичного стаціонару.

Інші присутні учасники кримінального провадження не заперечували проти задоволення клопотання захисника та оголошення перерви в судовому засіданні.

Крім того, прокурор зауважив, що лікування потерпілої ОСОБА_4 під час її перебування в умовах медичного стаціонару здійснювалось фахівцями КНП «Іваничівська багатопрофільна лікарня» за рахунок коштів державного бюджету, такі витрати підлягають стягненню з обвинуваченого (у разі визнання його судом винним у скоєнні відповідного злочину). Прокурор просив суд здійснити запит до КНП «Іваничівська багатопрофільна лікарня» щодо підтвердження цього факту та щодо розміру витрат на стаціонарне лікування потерпілої, здійснених за рахунок коштів державного бюджету.

Всі інші присутні учасники кримінального провадження не заперечували проти задоволення такого клопотання прокурора.

З`ясувавши позицію учасників кримінального провадження щодо порушених ними процесуальних питань, суд дійшов таких висновків.

Відповідно до ч.1 ст. 128 КПК України особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред`явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

Форма та зміст позовної заяви повинні відповідати вимогам, встановленим до позовів, які пред`являються у порядку цивільного судочинства (ч.4 ст. 128 КПК України).

Цивільний позов у кримінальному провадженні розглядається судом за правилами, встановленими КПК. Якщо процесуальні відносини, що виникли у зв`язку з цивільним позовом, цим Кодексом не врегульовані, до них застосовуються норми ЦПК України за умови, що вони не суперечать засадам кримінального судочинства.

За змістом ст.187,190 ЦПК України, прийнявши позовну заяву до розгляду, суд надсилає учасникам справи відповідну ухвалу, а також копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів. В такій ухвалі суд з-поміж іншого, зазначає про строк для подання відповідачем відзиву на позов.

Як вбачається з матеріалів справи № 156/712/23, цивільним позивачем була дотримана процедура подання цивільного позову у кримінальному провадженні, позовна заява за формою та змістом відповідає вимогам закону, тому суд вважає за необхідне прийняти до розгляду вказаний цивільний позов у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст. 322 КПК України, за загальним правилом, судовий розгляд кримінального провадження відбувається безперервно. Водночас згідно зі ст. 240 ЦПК України, якщо спір, розгляд якого по суті розпочато, не може бути вирішено в даному судовому засіданні, судом може бути оголошено перерву в межах встановлених ЦПК строків розгляду справи, тривалість якої визначається відповідно до обставин, що її викликали, з наступною вказівкою про це в рішенні або ухвалі; якщо в судовому засіданні було оголошено перерву, провадження у справі після її закінчення продовжується зі стадії, на якій було оголошено перерву.

Отже, за клопотанням сторони захисту, за загальною згодою інших учасників кримінального провадження суд оголошує перерву в судовому засіданні до 03.08.2023 до 11 год. 00 хв. для забезпечення обвинуваченому та його захиснику можливості підготуватись для захисту від заявленого цивільного позову. Одночасно суд надає прокурору, обвинуваченому та захиснику копію цивільного позову ОСОБА_4 до ОСОБА_6 (з додатками до нього), встановлює для сторони захисту строк тривалістю 15 днів з дня отримання копії цивільного позову для підготовки відзиву на цей позов.

Крім того, оскільки інформація, котра запитується прокурором у заявленому ним клопотанні, містить конфіденційні відомості про факт звернення особи за медичною допомогою, про стан здоров`я особи, щодо коштів, використаних для лікування особи, доступ до такої інформації є обмеженим (ст. 40 Основ законодавства України про охорону здоров`я від 19.11.1992 № 2801-XII), інші присутні учасники кримінального провадження не заперечували проти задоволення такого клопотання прокурора, суд задовольняє вказане клопотання та витребує з КНП «Іваничівська багатопрофільна лікарня» (юридична адреса: вул. Грушевського, 35, смт. Іваничі, Володимирський район, Волинська область; ідентифікаційний код за Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 01982904) інформаційну довідку щодо підтвердження факту перебування на лікуванні в умовах медичного стаціонару потерпілої ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована адреса проживання: АДРЕСА_1 ) після ДТП, котра сталась 28.09.2022, та щодо розміру витрат на стаціонарне лікування потерпілої, здійснених за рахунок коштів державного бюджету.

На підставі викладеного, керуючись ст. 7,9, 128, 318,322 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду цивільний позов у кримінальному провадженні, заявлений потерпілою ОСОБА_4 до обвинуваченого ОСОБА_6 про стягнення матеріальних збитків, завданих пошкодженням належного позивачці транспортного засобу під час ДТП, в розмірі 1500 доларів США (еквівалент за курсом НБУ 55500,00 грн.), витрат, пов`язаних з лікуванням позивачки, в розмірі 29027,81 грн., та моральної шкоди, завданої протиправними діями обвинуваченого, на суму 130000,00 грн..

Визнати ОСОБА_4 та ОСОБА_6 відповідно цивільним позивачем та цивільним відповідачем у кримінальному провадженні № за ЄРДР 12022030520000464 від 29.09.2022. Надати прокурору, обвинуваченому та захиснику копію цивільного позову ОСОБА_4 до ОСОБА_6 (з додатками до нього), встановити для сторони захисту (цивільного відповідача) строк тривалістю 15 днів з дня отримання копії цивільного позову для підготовки відзиву на цей позов.

Клопотання сторони захисту задовольнити. Оголосити перерву в судовому засіданні до 03.08.2023 до 11 год. 00 хв. для забезпечення обвинуваченому ОСОБА_6 та його захиснику ОСОБА_7 можливості підготуватись для захисту від заявленого цивільного позову.

Клопотання прокурора задовольнити. Витребувати з КНП «Іваничівська багатопрофільна лікарня» (юридична адреса: вул. Грушевського, 35, смт. Іваничі, Володимирський район, Волинська область; ідентифікаційний код за Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 01982904) у строк до 31.07.2023 інформаційну довідку щодо підтвердження факту перебування на лікуванні в умовах медичного стаціонару в цьому закладі охорони здоров`я потерпілої ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована адреса проживання: АДРЕСА_1 ) після ДТП, котра сталась 28.09.2022, щодо тривалості такого перебування вказаної особи на лікуванні та щодо розміру витрат на стаціонарне лікування потерпілої ОСОБА_4 , здійснених за рахунок коштів державного бюджету.

Копію цієї ухвали надати учасникам кримінального провадження, направити для виконання до КНП «Іваничівська багатопрофільна лікарня».

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.07.2023
Оприлюднено18.07.2023
Номер документу112214704
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння

Судовий реєстр по справі —156/712/23

Ухвала від 15.03.2024

Кримінальне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 24.01.2024

Кримінальне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 07.12.2023

Кримінальне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 13.10.2023

Кримінальне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 14.07.2023

Кримінальне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 10.07.2023

Кримінальне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 05.07.2023

Кримінальне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні