Ухвала
від 14.09.2023 по справі 156/712/23
ІВАНИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 156/712/23

Провадження № 1-кп/156/54/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 вересня 2023 року смт Іваничі

Іваничівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з секретарем судового засідання ОСОБА_2 ,

за участі:

прокурора ОСОБА_3 ,

потерпілої ОСОБА_4 ,

представника потерпілої адвоката ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 ,

захисника адвоката ОСОБА_7 ,

при розгляді у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань № 1 в смт. Іваничі Волинської області кримінального провадження (№ за ЄРДР 12022030520000464 від 29.09.2022) за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 286-1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Іваничівським районнимсудом Волинськоїобласті здійснюєтьсясудовий розглядкримінальної справи№ 156/712/23 за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 286-1 КК України.

В судовому засіданні 14.09.2023 (до початку розгляду справи по суті) прокурор ОСОБА_3 надав до суду позовну заяву (в інтересах КНП «Іваничівська багатопрофільна лікарня») прокурором заявлені вимоги до ОСОБА_6 про стягнення на користь держави коштів, витрачених на лікування потерпілої від кримінального правопорушення ОСОБА_4 , в сумі 37457,25 грн..

Потерпіла ОСОБА_4 , представник потерпілої адвокат ОСОБА_5 не заперечували проти прийняття судом до розгляду цивільного позову прокурора та вирішення заявлених до ОСОБА_6 вимог потерпілої за підсумками розгляду кримінальної справи № 156/712/23.

Обвинувачений ОСОБА_6 , його захисник адвокат ОСОБА_7 просили надати можливість стороні захисту ознайомитись зі змістом позовної заяви прокурора, підготувати відзив на вказаний цивільний позов, зібрати відповідні докази, що можуть свідчити на користь позиції цивільного відповідача, адвокат вважав за необхідне для цього оголосити перерву в судовому засіданні.

Інші присутні учасники кримінального провадження не заперечували проти задоволення клопотання захисника та оголошення перерви в судовому засіданні.

З`ясувавши позицію учасників кримінального провадження щодо позову прокурора, суд дійшов таких висновків.

Відповідно до ч.1 ст. 128 КПК України особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред`явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

Згідно з ч.1 ст. 61 ЦПК України цивільним позивачем у кримінальному провадженні є, зокрема, юридична особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової шкоди.

Потерпіла ОСОБА_4 підтвердила в суді, що після ДТП, яка сталась у вересні 2022 року, вона певний час перебувала на стаціонарному лікуванні в КНП «Іваничівська багатопрофільна лікарня», її лікування здійснювалось за рахунок бюджетних коштів. КНП «Іваничівська багатопрофільна лікарня» не заявляє цивільного позову до ОСОБА_6 з приводу стягнення державних коштів, витрачених на лікування потерпілої від кримінального правопорушення ОСОБА_4 ..

Згідноз п.12ч.2ст.36КПК Українипрокурор,здійснюючи наглядза додержаннямзаконів підчас проведеннядосудового розслідуванняу форміпроцесуального керівництвадосудовим розслідуванням,уповноважений,зокрема,пред`являти цивільнийпозов вінтересах державив порядку,передбаченому цимКодексом тазаконом.

У ч.3 ст. 128 КПК України також зазначено, що цивільний позов у кримінальному провадженні в інтересах держави пред`являється прокурором.

Форма та зміст позовної заяви повинні відповідати вимогам, встановленим до позовів, які пред`являються у порядку цивільного судочинства (ч.4 ст. 128 КПК України).

Цивільний позов у кримінальному провадженні розглядається судом за правилами, встановленими КПК. Якщо процесуальні відносини, що виникли у зв`язку з цивільним позовом, цим Кодексом не врегульовані, до них застосовуються норми ЦПК України за умови, що вони не суперечать засадам кримінального судочинства.

За змістом ст.187,190 ЦПК України, прийнявши позовну заяву до розгляду, суд надсилає учасникам справи відповідну ухвалу, а також копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів. В такій ухвалі суд з-поміж іншого, зазначає про строк для подання відповідачем відзиву на позов.

Як вбачається з матеріалів справи № 156/712/23, прокурором була дотримана процедура подання цивільного позову у кримінальному провадженні, достатньо обґрунтувана наявність підстав для здійснення представництва інтересів держави в суді, позовна заява прокурора за формою та змістом відповідає вимогам закону, тому суд вважає за необхідне прийняти до розгляду вказаний цивільний позов у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст. 322 КПК України, за загальним правилом, судовий розгляд кримінального провадження відбувається безперервно. Водночас згідно зі ст. 240 ЦПК України, якщо спір, розгляд якого по суті розпочато, не може бути вирішено в даному судовому засіданні, судом може бути оголошено перерву в межах встановлених ЦПК строків розгляду справи, тривалість якої визначається відповідно до обставин, що її викликали, з наступною вказівкою про це в рішенні або ухвалі; якщо в судовому засіданні було оголошено перерву, провадження у справі після її закінчення продовжується зі стадії, на якій було оголошено перерву.

Отже, за клопотанням сторони захисту, за загальною згодою інших учасників кримінального провадження суд оголошує перерву в судовому засіданні до 27.09.2023 до 14 год. 00 хв. для забезпечення обвинуваченому та його захиснику можливості підготуватись для захисту від заявленого прокурором цивільного позову. Одночасно суд надає потерпілій, представнику потерпілої, обвинуваченому та захиснику копію цивільного позову прокурора до ОСОБА_6 про стягнення на користь держави коштів, витрачених на лікування потерпілої від кримінального правопорушення ОСОБА_4 , в сумі 37457,25 грн. (з додатками до нього), встановлює для сторони захисту строк тривалістю 10 днів з дня отримання копії цивільного позову для підготовки відзиву на цей позов.

Керуючись ст. 7,9, 128, 318,322 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду цивільний позов у кримінальному провадженні, заявлений прокурором ОСОБА_3 до ОСОБА_6 про стягнення на користь держави коштів, витрачених на лікування потерпілої від кримінального правопорушення ОСОБА_4 , в сумі 37457,25 грн..

Надати потерпілій, представнику потерпілої, обвинуваченому та захиснику копію згаданого цивільного позову прокурора (з додатками до нього), встановити для сторони захисту (цивільного відповідача) строк тривалістю 10 днів з дня отримання копії цивільного позову для підготовки відзиву на цей позов.

Клопотання сторони захисту задовольнити. Оголосити перерву в судовому засіданні до 27.09.2023 до 14 год. 00 хв. для забезпечення обвинуваченому ОСОБА_6 та його захиснику ОСОБА_7 можливості підготуватись для захисту від заявленого прокурором цивільного позову.

Ця ухвала є чинною з моменту її проголошення (складення) та окремому оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.09.2023
Оприлюднено18.09.2023
Номер документу113463439
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння

Судовий реєстр по справі —156/712/23

Ухвала від 15.03.2024

Кримінальне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 24.01.2024

Кримінальне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 07.12.2023

Кримінальне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 13.10.2023

Кримінальне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 14.07.2023

Кримінальне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 10.07.2023

Кримінальне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 05.07.2023

Кримінальне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні