Постанова
від 30.04.2009 по справі 2-а-79/2009
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 2-а-79/2009 р.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 квітня 2009 року Жовтневий р айонний суд м. Харкова у склад і:

головуючого - судді Трухано вич В.В.

при секретарі - Лук' яновій В.І.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Харков і адміністративну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Управління ДАІ ГУ МВДУ в Харківській області, Нікіт іна С.Є. про визнання дій по н акладанню адміністративног о стягнення незаконними, та с касуванні постанови по справ і про адміністративне правоп орушення, суд

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Жо втневого районного суду м. Ха ркова, як адміністративного суду за місцем свого прожива ння, з адміністративним позо вом до Управління ДАІ ГУ М ВДУ в Харківській області, Нікітіна С.Є. про визнання д ій ВОДТП капітана міліції Н ікітіна С.Є. по накладанню а дміністративного стягнення незаконними та скасування в инесеної відповідачем відпо відної постанови від 12.01.2009 року про накладення на позивача а дміністративного стягнення у вигляді штрафу в розмірі 510,00 грн.

В обґрунтування позову О СОБА_1 послався на те, що відп овідач, являючись посадовою особою органу державної влад и - ДАІ ГУ МВДУ в Харківській о бласті, якій чинним законода вством України надане право вирішення питань щодо притяг нення громадян до адміністра тивної відповідальності за а дміністративні правопоруше ння на транспорті, в зазначен ий день без достатніх на те за конних підстав виніс вищезаз начену постанову про накладе ння на нього стягнення у вигл яді штрафу.

Підставою для притягнення позивача до адміністративно ї відповідальності був визна ний факт порушення позивачем п. 8.7.3 ПДР, тобто проїзд перехре стя на заборонений сигнал св ітлофору.

Разом з тим, ОСОБА_1 рухав ся у крайньому правому ряду н а включену праву стрілку та в иконав правий поворот на вул . . Полтавський Шлях, у зв' язк у з чим у його діях відсутній с клад адміністративного прав опорушення.

В судовому засіданні позив ач підтримав заявлений позов у повному обсязі, та дав поясн ення згідно викладеному вище .

Представник відповідача Управління ДАІ ГУ МВДУ в Ха рківській області, та відпов ідач Нікітін С.Є. будучі с уб' єктом владних повноваже нь і будучи належним чином по відомленим про дату, час і міс це судового розгляду, в судов е засідання не з' явився і пр о причини своєї неявки суд не сповістив, а тому справа у від повідності до ч. 4 ст. 128 КАС Укра їни була розглянута за його в ідсутності.

Суд, вислухавши пояснення п озивача, дослідивши долучені до матеріалів справи письмо ві докази, приходить до висно вку про обґрунтованість позо ву і необхідність його задов олення, виходячи з наступних підстав.

Як вбачається з постанови А Х 025205 по справі про адміністрат ивне правопорушення, винесен ої 12 січня 2009 року ВОДТП к-ном мі ліції Нікітіним С.Є., на по зивача по цій справі було нак ладено адміністративне стяг нення у вигляді штрафу в розм ірі 510,00 грн. за передбачене ч. 2 с т. 122 КУпАП адміністративне пр авопорушення.

Згідно цієї постанови ОС ОБА_1 12 січня 2009 року, о 19-00 год., ке руючи автомобілем «Мицубісі - Лан сер» державний № НОМЕР _1, по вул. Червоноармійській при повороті праворуч на вул . Полтавський Шлях проїхав пе рехрестя на вимкнутий сигнал світлофору додаткової секці ї у напряму вказаному стрілк ами, чим допустив порушення п . 8.7.3 ПДР України, (а.с. 3)

Як вказує позивач в своїй по зовній заяві, в зазначений де нь він дійсно рухався по вул. Ч ервоноармійській м. Харкова від управління ПЗД в сторону вул. Полтавський Шлях. Рух зді йснював у крайньому правому ряді, на включену праву стріл ку світлофору почав здійснюв ати правий поворот, щоб рухат ися через путі провід в сторо ну Холодної Гори, однак бу в зупинений працівником мілі ції, який склав протокол про а дміністративне правопоруше ння та виніс оскаржуєму пост анову.

Пунктом 8.7.3 ПДР України перед бачено, що зелений у вигляді с трілки на чорному фоні дозво ляє рух в вказаному напрямі.

Частиною 2 статті 122 КУпАП вст ановлено, що порушення водія ми транспортних засобів прав ил проїзду перехрестя, проїз д на заборонений сигнал світ лофора. .. тягнуть за собою нак ладення штрафу від двадцяти п' яти до тридцяти неоподатк овуваних мінімумів громадян .

Як встановлено судовим роз глядом, єдиним доказом скоєн ня позивачем по даній справі вищезазначеного адміністра тивного правопорушення є дан і, які вказані у протоколі про

адміністративне правопору шення, копія якого не була вру чена ОСОБА_1 Однак, як пояс нив в судовому засіданні поз ивач, в протоколі він одразу н аписав про те, що свою віну він не визнає, ПДД не порушував.

Інших доказів порушення ОСОБА_1 ПДР не має.

При таких обставинах суд ро зцінює вищевказаний протоко л як неналежний доказ відпов ідного порушення водієм ОС ОБА_1 конкретних правил без пеки дорожнього руху, а тому в важає його винність в скоєнн і адміністративного правопо рушення, передбаченого ч. 2 ст. 122 КУпАП, недоведеною, що свідч ить про відсутність в його ді ях складу даного правопоруше ння.

Згідно ч. 2 ст. 71 КАС України в а дміністративних справах про протиправність рішень, дій ч и бездіяльності суб' єкта вл адних повноважень обов' язо к щодо доказування правомірн ості свого рішення, дії чи без діяльності покладається на в ідповідача, якщо він запереч ує проти адміністративного п озову.

Стаття 288 КУпАП передбачає, щ о постанова іншого органу (по садової особи) про накладенн я адміністративного стягнен ня по справі про адміністрат ивне правопорушення може бут и оскаржена у вищестоящий ор ган (вищестоящій посадовій о собі) або в районний, районний у місті, міський чи міськрайо нний суд у порядку, визначено му Кодексом адміністративно го судочинства України з осо бливостями, встановленими ци м кодексом.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 18 КАС У країни місцевим загальним су дам як адміністративним суда м підсудні усі адміністратив ні справи з приводу рішень, ді й чи бездіяльності суб' єкті в владних повноважень у спра вах про притягнення до адмін істративної відповідальнос ті.

Згідно статті 162 того ж Кодек су при вирішенні справи по су ті суд може задовольнити адм іністративний позов повніст ю або частково чи відмовити в його задоволенні повністю а бо частково.

У разі задоволення адмініс тративного позову суд може п рийняти постанову зокрема пр о визнання протиправними ріш ення суб' єкта владних повно важень чи окремих його полож ень, дій чи бездіяльності і пр о скасування або визнання не дійсним рішення чи окремих й ого положень.

Враховуючи вищевикладені обставини і висновки суду пр о відсутність в діях ОСОБА_ 1 складу адміністративного правопорушення, передбачено го ч. 2 ст. 122 КУпАП, суд вважає нео бхідним повністю задовольни ти позовні вимоги позивача п о справі.

Зважаючи ж на те, що у відпов ідності до п. 1 ст. 247 КУпАП прова дження в справі про адмініст ративне правопорушення не мо же бути розпочато, а розпочат е підлягає закриттю за відсу тністю складу адміністратив ного правопорушення, суд вва жає необхідним також закрити провадження по відповідній справі про адміністративне п равопорушення.

На підставі викладеного і к еруючись ст. ст. 2,4, 6,7, 8,17,18,19,69,70,71,128,158,159,160,1 61,162,163 КАС України, ст. ст. 1,2, 9,23,122,247,288 К УпАП України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 - з адовольнити.

Визнати протиправними дії ВОДТП капітана міліції Нік ітіна Сергія Євгеновича що до притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповіда льності за ч. 2 ст. 122 КУпАП, у зв' язку з чим скасувати винесен у ним 12 січня 2009 року постанову АХ 025205 по справі про адміністр ативне правопорушення, якою на ОСОБА_1 за ч. 2 ст. 122 КУпАП б уло накладене адміністратив не стягнення у вигляді штраф у в розмірі 510,00 грн.

Закрити справу про адмініс тративне правопорушення за в ідсутністю в діях ОСОБА_1 складу адміністративного пр авопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 122 КУпАП.

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Жовтневий районний су д м. Харкова шляхом подачі зая ви про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня її проголошення і поданням піс ля цього протягом 20 днів апеля ційної скарги, або в порядку ч . 5 ст. 186 Кодексу Адміністративн ого судочинства України.

СудЖовтневий районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення30.04.2009
Оприлюднено22.10.2010
Номер документу11299317
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-79/2009

Ухвала від 14.06.2013

Адміністративне

Сакський міськрайонний суд Автономної Республіки Крим

Асанов Е. Н.

Ухвала від 14.06.2013

Адміністративне

Сакський міськрайонний суд Автономної Республіки Крим

Асанов Е. Н.

Постанова від 23.04.2012

Адміністративне

Апеляційний суд Черкаської області

Ювшин В. І.

Ухвала від 12.04.2012

Адміністративне

Апеляційний суд Черкаської області

Ювшин В. І.

Ухвала від 11.04.2012

Адміністративне

Апеляційний суд Черкаської області

Ювшин В. І.

Постанова від 02.06.2009

Адміністративне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Павлюченко B.C.

Постанова від 25.05.2009

Адміністративне

Славутицький міський суд Київської області

Орел А.С.

Постанова від 30.04.2009

Адміністративне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Труханович В.В.

Постанова від 24.02.2009

Адміністративне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Канурна О.Д.

Постанова від 01.04.2009

Адміністративне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Максимюк Р.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні