Ухвала
від 04.09.2023 по справі 375/7/23
РОКИТНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №375/7/23

Провадження №2/375/40/23

У Х В А Л А

04 вересня 2023 року смт Рокитне

Рокитнянський районний суд Київської області у складі:

головуючої судді Чорненької О.І.,

за участі секретаря судового засідання Киричок В.В.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача Іллінського О.В. ,

представника відповідача Гуцалової Т.О. (в режимі відеоконференції поза межами Рокитяннського райого суду)

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження, в залі суду в смт Рокитне, яке проведено у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, а саме за допомогою програмного забезпечення "EasyCon" (https:/easycon.com.ua/) за участю представника відповідача Гуцалової Т.О., цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства "Укрпошта", Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області про зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивачки - адвокат Іллінський О.В. звернувся до суду з позовом в інтересах ОСОБА_4 до Акціонерного товариства "Укрпошта" про зобов`язання вчинити певні дії, а саме зобов`язати відповідача подати до Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області корегуючі дані до системи персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб відносно застрахованої особи - ОСОБА_1 за період її роботи в АТ "Укрпошта" з 01 січня 2004 року по 08 січня 2013 року та з 05 листопада 2014 року по 15 грудня 2014 року.

Ухвалою Рокитнянського районного суду Київської області від 23 січня 2023 року відкрите провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження.

04 вересня 2023 року представником позивачки ОСОБА_1 - адвокатом Іллінським О.В. заявлено клопотання про залучення до участі у справі співвідповідача - ОСОБА_5 .

У судове засідання, призначене на 04 вересня 2023 року прибули позивачка та її представник - адвокат Іллінський О.В.

Представник відповідача - Акціонерного товариства "Укрпошта" Гуцалова Т.О. приймала участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції із використанням власних технічних засобів.

Відповідач - Головне управлінні Пенсійного фонду України у Київській області, будучи належним чином повідомленою про дату, час та місце розгляду справи, у судове засідання свого представника не направила та про причини його неприбуття суд не повідомила.

Суд, з`ясувавши думку учасників провадження, ухвалив проводити судовий розгляд даної справи у відсутності співвідповідача, який є належним чином повідомленим про місце, дату та час судового розгляду.

Представником позивача в судовому засіданні підтримано заялене клопотання про залучення до участі у справі співвідповідача ОСОБА_5 . Свою позицію представник позивачки обгрунтував тим, що без внесення коригуючих даних щодо застрахованої особи ОСОБА_5 щодо її роботи у АТ "Укрпошта" не можливо вирішити заявлений позов.

Представник відповідача - АТ "Укрпошта" Гуцалова Т.О. заперечила проти залучення ОСОБА_5 співвідповідачем у справі, зазначивши що стороною позивача пропущено строк на заявлення такого клопотання. Крім того зазначила, що на її думку ОСОБА_5 може бути залучена до участі у справі як третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Представник позивачки - адвокат Іллінський О.В. просив суд поновити строк для подання клопотання про залучення співвідповідача у справі, зазначивши, що про необхідність залучення ще одного співвідповідача у справі, а саме - ОСОБА_5 , йому стало відомо тільки після подання ним клопотання про залучення співвідповідача - Головного управління Пенсійного фонду України та подання уточненої позовної заяви.

Позивачка ОСОБА_1 підтримала позицію свого представника та просила суд задоволити клопотання про залучення ОСОБА_5 співвідповідачем у справі.

Суд, заслухавши думку учасників провадження з приводу заявленого клопотання, дослідивши порядок надходження документів до суду, прийшов до наступного.

Відповідно до ч. 3 ст. 49 ЦПК України, до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Однак, суд зазначає, що перше судове засідання у справі було призначено на 20 лютого 2023 року. 17 лютого 2023 року на адресу суду надійшло клопотання представника відповідача - АТ "Укрпошта" про відкладеня судового засідання у справі, призначеного на 20 лютого 2023 року, та продовжити строк на надання відзиву на заявлений позов.

З огляду на викладене судовий розгляд справи було відкладено до 23 березня 2023 року.

07 березня 2023 року представником відповідача - АТ "Укрпошта" у зазначеній справі заявлено клопотання про забезпечення її участі у розгляді справи у режимі відеоконференції, яку проводити із Шевченківським районним судом м. Києва. Ухвалою Рокитнянського районного суду Київської області від 10 березня 2023 року зазначене клопотання представника позивача задоволено та постановлено проводити розгляд справи у режимі відеоконференції.

09 березня 2023 року від представника відповідача - АТ "Укрпошта" надійшло клоплтання про витребування доказів, зокрема: витребувати від Васильківської Державної податкової інспекції Головного управління Державної податкової служби у Київській області відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків, який належав ОСОБА_5 та від Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області відомості, які були внесені до реєстру застрахованих осіб стосовно реєстраційного номеру облікової картки платника податків ОСОБА_5 .

Ухвалою Рокитнняського районного суду Київської області від 23 березня 2023 року зазначене клопотання представника відповідача задоволено та розгляд справи відкладено до 20 квітня 2023 року.

У судовому засіданні, призначеному на 20 квітня 2023 року представником відповідача - АТ "Укрпошта" заявлено клопотання про відкладення розгляду справи. Розгляд справи було відкладено до 12 травня 2023 року.

11 травня 2023 року представником відповідача - АТ "Укрпошта" заявлено клопотання про приєднання до матеріалів справи письмових доказів, а саме: докази щодо спробу коригування відомостей за минулі періоди в частині застрахованих обіб ОСОБА_1 та ОСОБА_5

20 травня 2023 року на адресу суду надійшло клопотання представника позивачки - адвоката Іллінського О.В. про відкладення розгляду справи у зв`язку з необхідністю ознайомлення з наданими стороною відповідача доказами. Розгляд справи відкладено до 19 червня 2023 року.

У судовому засіданні, призначеному на 19 червня 2023 року представником відповідача - АТ "Укрпошта" заявлекно клопотання про долучення до матеріалів справи доказів, а саме щодо подання відповідачем коригуючих даних відносно застрахованої особи - ОСОБА_5 .

Представником позивачки - адвокатом Іллінським О.В. подано клопотання про залучення Пенсійного фонду України до участі у справі як співвідповідача.

У судовому засіданні, призначеному на 19 червня 2023 року оголошено перерву до 21 червня 2023 року, у зв`язку з необхідність надати стороні позивача часу на підготовку уточнених позовних вимог у зв`язку із залученням Пенсійного фонду України співвідповідачем у справі.

21 червня 2023 року представником позивача надано уточнену позовну заяву. Ухвалою Рокитнянського районного суду Київської області від 21 червня 2023 року клопотання сторони позивача про залучення співвідповідача у справі задоволено та розгляд справи відкладено до 02 серпня 2023 року.

У судовому засіданні, призначеному на 02 серпня 2023 року розгляд справи відкладено у зв`язку з неналежним повідомлення співвідповідача у справі - Пенсійного фонду України.

Таким чином, суд доходить висновку, що фактично судовий розгляд позову ще не розпочато, а у справі проводяться підготовчі дії. Окрім того, про необхідність залучити до участі у справі ОСОБА_5 позивачу стало відомо після залучення до участі у справі Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області та після особистих консультацій за наслідками останнього судового засідання.

Крім того, судом зазначається, що право визначати відповідачів у справі належить саме стороні позивача.

Заслухавши учасників справи щодо заявленого клопотання, суд приходить до наступного висновку.

Статтею 50 ЦПК України передбачено, що позов може бути пред`явлений спільно кількома позивачами або до кількох відповідачів. Кожен із позивачів або відповідачів щодо другої сторони діє в цивільному процесі самостійно.

Участь у справі кількох позивачів і (або) відповідачів (процесуальна співучасть) допускається, якщо:

1) предметом спору є спільні права чи обов`язки кількох позивачів або відповідачів;

2) права та обов`язки кількох позивачів чи відповідачів виникли з однієї підстави;

3) предметом спору є однорідні права і обов`язки.

Згідно з положеннями частини 1 статті 51 ЦПК України, суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку (ч. 4 ст. 51 ЦПК України).

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про поновлення процесуальних строків позивачу на залучення до участі у справі співвідповідача ОСОБА_5 .

Окрім того, згідно з положеннями частини 1 статті 51 ЦПК України, саме позивач визначає відповідача чи відповідачів у справі.

З урахуванням вищевикладеного, з метою повного, всебічного, об`єктивного розгляду справи суд вбачає за необхідне залучити в якості співвідповідача ОСОБА_5 , РНОКПП: НОМЕР_1 .

З огляду на викладене, задля дотримання принципу диспозитивності цивільного процесу та реалізації сторонами своїх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків, судове засідання в порядку спрощеного позовного провадження слід відкласти.

З урахуванням викладеного та керуючись ст. 49-51, 259, 260, 278 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника позивача - адвоката Іллінського О.В. про залучення співвідповідача у цивільній справі - задовольнити.

Залучити у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства "Укрпошта", Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області про зобов`язання вчинити певні дії, співвідповідача - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 .

Відкласти проведення судового засіданні по справі до 15 години 00 хвилин 26 вересня 2023 року.

Копію ухвали надіслати сторонам у справі.

Зобов`язати позивача надіслати співвідповідачу ОСОБА_5 примірник позовної заяви з додатками до неї.

Свіввідповідач може подати протягом п`яти днів з дати отримання ухвали та матеріалів справи відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України та відповідно до п.1 ч. 5 ст. 178 ЦПК України докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, водночас з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8ст. 178 ЦПК України).

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити свіввідповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Роз`яснити співвідповідачу вимоги ч.1-3 ст.180 ЦПК України, відповідно до якої у запереченні відповідач викладає свої пояснення, міркування і аргументи щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань і аргументів і мотиви їх визнання або відхилення. Заперечення підписується відповідачем або його представником. До заперечення застосовуються правила, встановлені частинами третьою-п`ятою статті 178 цього кодексу. Заперечення подається в строк, встановлений судом.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, яка розглядається за веб-адресою на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: https://rk.ko.court.gov.ua.

Учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, відповідно до ч. 1 ст. 212 ЦПК України, звернувшись до суду із клопотанням не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання, відповідно до ч. 2 ст. 212 ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення суддею.

Повний текс ухвали виготовлено 04 вересня 2023 року.

Повне наіменування учасників:

позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ;

представник позивача: адвокат Іллінський Олександр Васильович, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії КС № 903/10 від 19.12.2016, ордер на надання правничої (правової) допомоги серії АІ № 1322427 від 30.12.2022, місце здійснення діяльності: АДРЕСА_3 , електронна адреса: ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

відповідач: Акціонерне товариства "Укрпошта", акод ЄРДПОУ 01189979, адреса місцезнаходження: 01001, м. Ккиїв, вул. Хрещатик, 22, ел. пошта: ukrposhta@ukrposhta.ua;

представник відповідача: Гуцалова Тетяна Олександрівна, яка діє на підставі довіреності, виданої Акціонерним товариством "Укрпошта" №301122-02/Р-025 від 30 листопада 2022 року, адреса для листування: 01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 22, електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_3, тел. НОМЕР_3 ;

третя особа: Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області, код ЄРДПОУ 22933548, юридична адреса: 08500, м. Фастів Київської області, вул. Саєнка Андрія, 10, адреса електронної пошти: gu@ko.pfu.gov.ua.

Головуюча суддя Олена ЧОРНЕНЬКА

Дата ухвалення рішення04.09.2023
Оприлюднено06.09.2023
Номер документу113199723
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —375/7/23

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Верланов Сергій Миколайович

Рішення від 06.12.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 10.03.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 13.01.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні