Рішення
від 25.01.2009 по справі 2-284/2009
БІЛОЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-284/2009

РІШЕННЯ

ІМ' ЯМ УКРАЇНИ

25 січня 2009 року Білозерськ ий районний суд Херсонської області в складі головуючого - судді: Сокирко Л.М. при секрет арі: Онофрійчук Л.О.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні цивільну с праву за позовною заявою ОС ОБА_1 до Микільської сільсь кої ради Білозерського район у Херсонської області про вс тановлення факту родинних ві дносин, встановлення факту с воєчасного прийняття спадщи ни та визнання права власнос ті на домобудівлю в порядку с падкування, -

встановив:

Позивачка звернулася з в казаним позовом до суду, моти вуючи його тим, що ІНФОРМАЦ ІЯ_3 померла її мати ОСОБА _2.

Після смерті матері відкри лась спадщина - домобудівля, р озташована по АДРЕСА_1.

Вона єдина спадкоємиця піс ля смерті матері.

Проте, вона не може отримати свідоцтво про право на спадщ ину в Білозерській державній нотаріальній конторі в зв' язку з відсутністю достатніх доказів їх з матір' ю родинн их відносин, пропуском шести місячного терміну для прийня ття спадщини та відсутністю правовстановлюючого докуме нту на спадкову домобудівлю.

В свідоцтві про її народжен ня, яке видане 8 травня 1944 року П онятівською сільською радою в відомостях про матір вказа но - ОСОБА_3 (її дошлюбне прі звище ОСОБА_3).

У всіх інших документах по-б атькові її мати значилась « ОСОБА_2».

Згідно записів в погоспода рських книгах Микільської сі льської ради Білозерського р айону Херсонської області за 1955 - 1973 роки за адресою АДРЕСА_ 1 була зареєстрована її мат и, як ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ _1.

Згідно записів в погоспода рських книгах за 1974 - 2006 роки за а дресою АДРЕСА_1 була зареє стрована її мати, як ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2.

Ця обставина є об' єктивни м доказом того, що в актовому з апису про її народження (акто вий запис № 14 від 8 травня 1944 року , зроблений Понятівської сіл ьською радою) була допущена п омилка.

Її мати проживала та була за реєстрована в АДРЕСА_1. Во на проживала по АДРЕСА_2. Т ак як останнім часом мати тяж ко хвріла, потребувала сторо ннього догляду, то з серпня 2005 р оку вона постійно проживала з матір' ю, доглядала за нею, а після смерті провела похова ння.

Відповідно до ст. 1268 ЦК Украї ни спадкоємець, який постійн о проживав разом із спадкода вцем на час відкриття спадщи ни вважається таким, що прийн яв спадщину.

Та обставина, що з серпня 2005 р оку та до дня смерті матері во на проживала разом з нею відо мо багатьом односельчанам.

Їй відомо, що в 1974 році місцев им сільгосппідприємством ба тькам виділили земельну діля нку під забудову. Головою гос подарства була її мати - ОСО БА_2 Батьки власними силами та своїми коштами побудувал и житловий будинок з надвірн ими будівлями в АДРЕСА_1.

При впорядкуванні земельн их ділянок, наказом по місцев ому радгоспу № 165 від 8 травня 1978 року ОСОБА_2 було виділено земельну ділянку площею 0, 28 га в АДРЕСА_1.

Згідно технічного паспорт а від 8 грудня 2008 року в АДРЕСА _1 побудовано житловий буди нок з надвірними (погосподар ськими) будівлями.

Та обставина, що ОСОБА_2 с воїми коштами та власними си лами побудувала житловий буд инок з погосподарськими буді влями по АДРЕСА_1 та була ї ї фактичним власником до дня смерті відома багатьом одно сельчанам.

Таким чином, просила, постан овити судове рішення, яким вс тановити, що ОСОБА_2, яка по мерла ІНФОРМАЦІЯ_3 була її матір' ю, встановити, що вона , ОСОБА_5 своєчасно прийня ла спадщину після смерті ОС ОБА_2, яка померла ІНФОРМА ЦІЯ_3 шляхом постійного про живання разом із нею на час ві дкриття спадщину та визнати за нею ОСОБА_1 в порядку сп адкування право власності на домобудівлю, розташовану по АДРЕСА_1 після смерті мат ері ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3.

В ході судового засідання п озивачка позовні вимоги підт римала, просила позов задово льнити.

Представник відповідача - с ільський голова Микільської сільської ради Білозерськог о району Херсонської області позов визнав про що надав суд у письмову заяву, просив спра ву розглядати в його відсутн ості.

Суд, заслухав сторони, допит авши свідків, вивчив матеріа ли справи, вважає, що позов під лягає задоволенню, виходячи зі слідуючого:

Матеріалами справи встано влено, що:

Згідно копії свідоцтва про смерть ОСОБА_2 померла І НФОРМАЦІЯ_3.

В копії свідоцтва про народ ження позивачки вказано, що ї ї матір' ю є ОСОБА_3.

Згідно записів в погоспода рських книгах Микільської сі льської ради Білозерського р айону Херсонської області за 1955 - 1973 роки за адресою АДРЕСА_ 1 була зареєстрована ОСОБ А_4, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Згідно записів в погоспода рських книгах за 1974 - 2006 роки за а дресою АДРЕСА_1 була зареє стрована ОСОБА_2, ІНФОРМ АЦІЯ_2.

В свідоцтві про одруження м ати позивачки вказана, як О СОБА_2.

Допитані судом свідки ОС ОБА_6 та ОСОБА_7 кожен окр емо пояснили, що проживають в одному селі з позивачкою та ї м добре відомо, що матір' ю ОСОБА_1 була ОСОБА_2. Крім того, свідки пояснили, що з се рпня 2005 року позивачка прожив ала разом зі своєю матір' ю, т ак як мати хворіла та потребу вала стороннього догляду.

Таким чином, суд вважає, що в свідоцтві про народження по зивачки допущена помилка при написанні по-батькові її мат ері, вказано «Семенівна» зам ість «ОСОБА_2».

Відповідно до ст. 1268 ЦК Украї ни спадкоємець, який постійн о проживав разом із спадкода вцем на час відкриття спадщи ни вважається таким, що прийн яв спадщину.

У відповідності з Листом Міністерства Юстиції Укра їни № 15-32/319 ві 21 лютого 2005 року у ра зі смерті власника нерухомог о майна, первинна реєстрація права власності на яке не бул а проведена і правовстановлю ючий документ відсутній, пит ання визнання належності цьо го майна попередньому власни ку та наступного власника (сп адкоємця) повинна вирішувати ся в судовому порядку.

Відповідно до записів в пог осподарських книгах Микільс ької сільської ради Білозерс ького району Херсонської обл асті, починаючи з 1955 року власн иком домобудівлі, розташован ої по АДРЕСА_1 вказана ОС ОБА_2.

При впорядкуванні земельн их ділянок, відповідно до нак азу № 165 радгоспу ім. Тельмана Б ілозерського району Херсонс ької області від 8 травня 1978 рок у ОСОБА_2 була виділена зе мельна ділянка площею 0, 28 га дл я обслуговування житлового б удинку та господарських буді вель і споруд.

Згідно технічного паспорт у на домобудівлю розташовану по АДРЕСА_1 на земельній д ілянці збудований житловий б удинок з погосподароськими б удівлями 1949 року забудови.

Враховуючи, що позивачка єд ина спадкоємиця після смерті матері, суд вважає, що є всі пі дстави для визнання за позив ачкою права власності на дом обудівлю в порядку спадкуван ня.

Керуючись ст. 331, 1261, 1268, ЦК Україн и, ст. ст. 10, 11, 209, 212, 214, 215, 256-258 ЦПК України , суд, -

вирішив:

Позовну заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити, що ОСОБА_2, як а померла ІНФОРМАЦІЯ_3 бул а матір' ю ОСОБА_1.

Встановити, що ОСОБА_1 св оєчасно прийняла спадщину пі сля смерті матері ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3

Визнати за ОСОБА_1 в поря дку спадкування право власно сті на домобудівлю, розташов ану по АДРЕСА_1 Білозерськ ого району Херсонської облас ті після смерті матері ОСОБ А_2, яка померла ІНФОРМАЦІ Я_4.

Рішення може бути оскаржен е в апеляційному порядку до Х ерсонського апеляційного су ду через Білозерський районн ий суд шляхом подачі в 10 денни й строк з дня проголошення рі шення заяви про апеляційне о скарження і поданням після ц ього протягом 20 днів апеляцій ної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції, аб о в порядку ч. 4 ст. 295 ЦПК України .

Дата ухвалення рішення25.01.2009
Оприлюднено22.10.2010
Номер документу11506081
СудочинствоЦивільне
Сутьвс тановлення факту родинних ві дносин, встановлення факту с воєчасного прийняття спадщи ни та визнання права власнос ті на домобудівлю в порядку с падкування

Судовий реєстр по справі —2-284/2009

Ухвала від 08.05.2020

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Ткаченко О. В.

Рішення від 09.06.2009

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Мельник І.І.

Рішення від 20.08.2009

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

Рішення від 19.06.2009

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Ільченко Н. А.

Рішення від 26.05.2009

Цивільне

Володарський районний суд Донецької області

Подліпенець Є. О.

Рішення від 26.05.2009

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Дзюба Н.М.

Рішення від 25.01.2009

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Сокирко Л.М.

Рішення від 23.09.2009

Цивільне

Армянський міський суд Автономної Республіки Крим

Шестаковська Л.П.

Рішення від 09.02.2009

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Кириченко О.Д.

Рішення від 19.01.2009

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Воробйова І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні