Рішення
від 16.02.2010 по справі 40/34
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 40/34 16.02.10

За позовом Першого за ступника прокурора Шевченкі вського району м. Києва в інте ресах держави в особі Управл іння з питань комунального м айна, приватизації та підпри ємництва Шевченківської рай онної у м. Києві ради

до Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Гранд КМП»

про стягнення 99 599,30 грн.

Суддя: Пукшин Л.Г.

Представники:

від прокуратури: не з' я вився

від позивач: Башуць кий І.Я. представник за дові реністю №7/8-274-013/58 від 01.10.2009р.

Від відповідача: не з' явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суд у міста Києва звернулася Про куратура Шевченківського ра йону м. Києва в інтересах держ ави в особі Управління з пита нь комунального майна, прива тизації та підприємництва Ше вченківської районної у м. Ки єві ради (далі - Позивач) з позо вом до Товариства з обмежено ю відповідальністю «Гранд КМ П»(далі - Відповідач) про стягн ення заборгованості по оренд ній платі в сумі 99 599,30 грн.

В обґрунтування позовних в имог орган прокуратури зазна чає, що Відповідач порушив ум ови договору оренди №1294/4 від 10.11 .08, внаслідок чого має заборго ваність по орендним платежам за грудень 2008р. - квітень 2009р. у р озмірі 99 599,30 грн.

Ухвалою Господарського су ду м. Києва від 25.12.09 порушено пр овадження у справі № 40/34 та приз начено справу до розгляду у с удовому засіданні на 02.02.10.

У судове засідання 02.02.10 предс тавник Позивача з' явився, в имоги ухвали виконав та пода в клопотання про збільшення розміру позовних вимог, згід но якої просить суд стягнути на його користь заборговані сть, яка утворилася з грудня 20 08 по червень 2009 у розмірі 141 343,56 грн .

Представники Прокуратури та Відповідача у судове засі дання не з' явились, про прич ини неявки суд не повідомили , про дату і час проведення суд ового засідання були повідом лені належним чином.

У зв' язку з неявкою предст авника Відповідача, невикона нням ним вимог ухвали суд та в итребування додаткових дока зів у позивача, суд вирішив ві дкласти розгляд справи.

Ухвалою суду від 02.02.10 відклад ено розгляд справи на 16.02.10.

У судове засідання, признач ене на 16.02.10, представник Позива ча з' явився, вимоги ухвали с уду виконав у повному обсязі , заявлені позовні вимоги під тримав.

Відповідач не надав запере чення проти заявлених позовн их вимог. В жодне судове засід ання не забезпечив явку повн оважного представника. Витяг з Єдиного державного реєстр у підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), наданий Пози вачем для залучення до матер іалів справи, свідчить, що зап ис про Відповідача значиться в Єдиному державному реєстр і юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, місцезн аходження - 04053, м. Київ, Шевчен ківський район, вул. Артема, бу динок, 37-41, ідентифікаційний ко д 34354269.

Відповідач належним чином повідомлений про призначенн я справи до розгляду, про час і місце його проведення, оскіл ьки, ухвала про порушення про вадження у справі направляла сь на адресу Відповідача, що в казана в позовній заяві та ви тягу Єдиного державного реєс тру підприємств та організац ій України.

Особи, які беруть участь у с праві, вважаються повідомлен ими про час і місце її розгляд у судом, якщо ухвалу про поруш ення провадження у справі на діслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (роз' яснення Президії Вищо го Арбітражного суду України від 18.09.97 № 02 - 5/289 із змінами «Про де які питання практики застосу вання Господарського процес уального кодексу України»).

За таких обставин згідно з с т.75 Господарського процесуал ьного кодексу України справа розглядається за наявними у справі доказами та матеріал ами.

Судом заслухані пояснення представника Позивача, досл іджені надані суду докази та матеріали. В результаті досл ідження наданих суду доказів та матеріалів, слухання стор ін суд встановив, що 10.11.08 р . між Управлінням з питань ком унального майна, приватизаці ї та підприємництва Шевченк івської районної у м.Києві ра ди (орендодавець) та Товарист вом з обмеженою відповідальн істю «Гранд КМП»(орендар) укл адено договір № 1294/4 оренди нежи лих приміщень територіально ї громади Шевченківського ра йону м.Києва (надалі Договір), відповідно до якого Відповід ачу було надане у строкове пл атне користування нежиле при міщення загальною площею 157,6 к в.м. в буд. 23 Б по вул. Дмитрівськ а в місті Києві.

Відповідно до п. 1.1. Договору Орендодавець передає, а Орен дар приймає у строкове платн е користування нежиле приміщ ення загальною площею 157,6 кв.м., а саме цоколь з орендованою п лощею 24,4 кв.м., цоколь з орендов аною площею 95,6 кв.м., цоколь з ор ендованою площею 37,6 кв.м, згідн о поверхового плану приміще ння, розміщене за адресою м. Ки їв, вул. Дмитрівська, 23 Б. Мета оренди: S1 -24,4 кв.м. - під заклад торгівлі по реалізації това рів непродовольчої групи; S2 - 95,6 кв.м. - під склад; S3- 37,6 кв.м. - під о фіс.

Частина 1 ст. 17 Закону України «Про оренду державного та ко мунального майна»визначає, щ о термін договору оренди виз начається за погодженням сто рін.

Відповідно до ч.1 ст. 763 Цивіль ного кодексу України договір найму укладається на ст рок, встановлений договором.

Пунктом 8.2. договору сторона ми встановлено, що договір ді є з 10.11.2008 р. по 19.09.2009.

Відповідно до п. 1 ст. 762 Цивіль ного кодексу України за кори стування майном з наймача сп равляється плата, розмір яко ї встановлюється договором н айму.

Згідно п. 5. ст. 762 Цивільного ко дексу України плата за корис тування майном вноситься щом ісячно, якщо інше не встановл ено договором.

Відповідно до п.3.2.1. Договору Орендар зобов' язаний вноси ти орендні платежі своєчасно і в повному обсязі.

Згідно п.2.1 Договору орендна плата визначається відповід но до Методики розрахунку і п орядку використання орендно ї плати за користування майн ом територіальної громади Ше вченківського району м.Києва , затвердженої рішенням Шевч енківської районної у м.Києв і ради.

За користування об' єктом оренди Орендар сплачує Орен додавцю орендну плату, розмі р якої за перший місяць склад ає 15 667,47 грн та ПДВ 3 133,49 грн всього 18 800,96 грн. Розмір Орендної плати за кожний наступний місяць в изначається з урахуванням ін дексу інфляції за попередні й місяць (п. 2.2. Договору).

Відповідно до 2.4. Договору ор ендна плата сплачується Орен дарем починаючи з дати підпи сання договору.

Орендна плата сплачується Орендарем незалежно від нас лідків власної господарськ ої діяльності щомісячно не п ізніше 20 числа поточного міся ця на рахунок Орендодавця.(п.2. 5 Договору).

Однак, відповідач в порушен ня умов Договору не виконав о сновного обов' язку орендар я, орендну плату за період з гр удня 2008 року - по червень 2009 рок у включно до Державного бюдж ету України не вніс, в результ аті чого виникла заборговані сть і яка, як вбачається з нада ного позивачем та неоспорено го відповідачем розрахунку , становить 141 343,56 грн.

Згідно п. 1 ст. 193 Господарсько го кодексу України суб' єкти господарювання та інші учас ники господарських відносин повинні виконувати господар ські зобов' язання належним чином відповідно до закону, і нших правових актів, договор у, а за відсутності конкретни х вимог щодо виконання зобов ' язання - відповідно до вимо г, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарськи х договорів застосовуються в ідповідні положення Цивільн ого кодексу України з урахув анням особливостей, передбач ених цим Кодексом.

Відповідно до п. 7 ст. 193 Господ арського кодексу України не допускаються одностороння в ідмова від виконання зобов' язань, крім випадків, передба чених законом, а також відмов а від виконання або відстроч ка виконання з мотиву, що зобо в' язання другої сторони за іншим договором не було вико нано належним чином.

Згідно ст. 629 Цивільного коде ксу України договір є обов' язковим для виконання сторон ами.

Відповідно до ст. 526 Цивільно го кодексу України зобов' яз ання має виконуватись належн им чином відповідно до умов д оговору та вимог ЦК України, і нших актів цивільного законо давства, а за відсутності так их умов та вимог - відповідн о до звичаїв ділового оборот у або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 525 Цивільного кодек су України встановлено, що од ностороння відмова від зобов ' язання або одностороння зм іна його умов не допускаєтьс я, якщо інше не встановлено до говором або законом.

Згідно п. 1 ст. 530 Цивільного ко дексу України, якщо у зобов' язанні встановлений строк (термін) його виконання, то во но підлягає виконанню у цей с трок (термін).

Відповідно до п. 3. ст. 18 Закону України «Про оренду державн ого та комунального майна»ор ендар зобов' язаний вносит и орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Таким чином, позовні вимоги в частині стягнення з відпов ідача 141 343,56 грн. заборгованості обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Відповідно до п. 1 ст. 612 Цивіль ного кодексу України, боржни к вважається таким, що простр очив, якщо він не приступив до виконання зобов' язання або не виконав його у строк, встан овлений договором або законо м.

Згідно з ст. 33 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на які во на посилається як на підстав у своїх вимог і заперечень.

Таким чином, позовні вимоги першого заступника прокурор а Шевченківського району мі ста Києва в інтересах держав и в особі Управління з питань комунального майна, привати зації та підприємництва Шевч енківської районної у м. Києв і ради обґрунтовані та п ідлягають задоволенню повні стю.

Витрати по сплаті державно го мита та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідн о до вимог ст. 49 ГПК України, під лягають стягненню з відповід ача в доход Державного бюдже ту України.

Враховуючи наведене та кер уючись ст.ст. 32, 33, 49, 75, 82-85 Господарс ького процесуального кодекс у України, суд,-

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задово льнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «Г ранд КМП»(04053, м. Київ, вул. Артем а, 37-41, код ЄДРПОУ 34354269) з будь-якого рахунку, виявленого державн им виконавцем в процесі вико нання рішення, на користь Упр авління з питань комунальног о майна, приватизації та підп риємництва Шевченківської р айонної у місті Києві ради (01030, м. Київ, бульвар Т. Шевченка, 26/4, р/р 35427003002508 в УДК м. Києва, МФО 820019 код 21532540) борг по орендним платежам в розмірі 141 343,56 грн (сто сорок од на тисяча триста сорок три гр ивні п' ятдесят шість копій ок).

3. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «Г ранд КМП»(04053, м. Київ, вул. Артема , 37-41, код ЄДРПОУ 34354269) з будь-якого рахунку, виявленого державни м виконавцем в процесі викон ання рішення, в доход державн ого бюджету України 1 413,44 грн (од на тисяча чотириста тринадця ть гривень сорок чотири копі йки) державного мита та 236,00 грн (двісті тридцять шість гриве нь нуль копійок) витрат на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу.

3. Видати наказ відповідно д о ст.116 ГПК України.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його прий няття.

Суддя Пукш ин Л.Г.

Дата ухвалення рішення16.02.2010
Оприлюднено08.11.2010
Номер документу12056168
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 99 599,30 грн

Судовий реєстр по справі —40/34

Рішення від 24.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 10.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 18.07.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Лобань О.І.

Ухвала від 21.05.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Суховий В.Г.

Постанова від 14.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Постанова від 18.05.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

Ухвала від 31.03.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Попікова О.В.

Рішення від 24.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 03.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 27.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні