Рішення
від 05.10.2010 по справі 11/375
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 11/375 05.10.10

За позовом Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Ардена»в о собі Київської філії

до

про Фізичної особи - підприє мця ОСОБА_1

стягнення 2 836,44 грн.

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники:

від позивача

від відповідача Донаурова В.Ю. - представн ик

не з' явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарсько го суду міста Києва передані позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Ардена»в особі Київської ф ілії про стягнення з Фізично ї особи - підприємця ОСОБА _1 2 836,44 грн., в тому числі 2 594,65 грн . основного боргу та 241,79 грн. пен і.

Позов мотивовано неналежн им виконанням відповідачем з обов' язань по укладеному ст оронами договору оренди нежи тлових приміщень № 33-0 від 01.12.2008.

Відповідач відзиву на позо в не надав, явку представникі в у судове засідання не забез печив.

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України, якщо відзив на поз овну заяву і витребувані гос подарським судом документи н е подано, справу може бути роз глянуто за наявними в ній мат еріалами.

Враховуючи, що матеріали сп рави містять докази належног о повідомлення відповідача п ро час та місце судового засі дання та зважаючи на відсутн ість будь-яких клопотань з йо го боку суд, на підставі ст. 75 Го сподарського процесуальног о кодексу України, приходить до висновку про можливість р озгляду справи за наявними м атеріалами без участі предс тавника відповідача.

Дослідивши наявні матеріа ли справи та заслухавши пояс нення представника позивача , суд

В С Т А Н О В И В:

01.12.2008 між Київською філією Товариства з обмеженою відп овідальністю «Ардена», як ор ендодавцем, та Фізичною особ ою - підприємцем Корбут Кате риною Львівною, як орендарем укладений договір оренди не жилих приміщень № 33-0 (надалі До говір).

Відповідно до п. 1.1 зазначено го Договору орендодавець зоб ов' язується передати оренд ареві, а орендар зобов' язує ться прийняти у строкове пла тне користування частину неж итлового приміщення площею 1 ,0 м2 цокольного поверху будівл і І- го корпусу літери «А» і ч астину нежитлового приміщен ня площею 1,0 м2 цокольного пове рху будівлі 2-го корпусу літе ра «Б»майнового комплексу «К иївський готель «Мир», розта шованого за адресою: м. Київ, п роспект 40-річчя Жовтня, 70.

Строк оренди за цим Договор ом складає 12 місяців, з момент у прийняття орендарем об' єк ту оренди за актом приймання - передачі об' єкта оренди в оренду (п. 3.1 Договору).

На виконання умов Договору позивач передав відповідачу орендовані приміщення, що пі дтверджується відповідним актом прийому - передачі від 01 .12.2008.

За правовою природою уклад ений між сторонами договір є договором найму (оренди).

Відповідно до ч. 1 ст. 283 Госпо дарського кодексу України за договором оренди одна сторо на (орендодавець) передає дру гій стороні (орендареві) за пл ату на певний строк у користу вання майно для здійснення г осподарської діяльності.

Згідно ч. 6 ст. 283 Господарсько го кодексу України до віднос ин оренди застосовуються від повідні положення Цивільног о кодексу України з урахуван ням особливостей, передбачен их цим Кодексом.

У відповідності до ст. 759 Циві льного кодексу України за до говором найму (оренди) наймод авець передає або зобов'язує ться передати наймачеві майн о у користування за плату на п евний строк.

Згідно ч. 1 ст. 762 Цивільного ко дексу України за користуванн я майном з наймача справляєт ься плата, розмір якої встано влюється договором найму.

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 526 Цивільно го кодексу України зобов'яза ння має виконуватися належни м чином відповідно до умов до говору та вимог цього Кодекс у, інших актів цивільного зак онодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповід но до звичаїв ділового оборо ту або інших вимог, що звичайн о ставляться.

Якщо у зобов' язанні встан овлений строк (термін) його ви конання, то воно підлягає вик онанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу Укра їни).

Відповідно до п. 2.1 Договору орендна плата за користуван ня об' єктом оренди складаєт ься з:

- плати за об' єкт оренди;

- суми компенсації комуналь них послуг, а саме електроене ргія, яка споживається в проц есі експлуатації об' єкта ор енди.

На момент підписання Догов ору розмір плати за об' єкт о ренди визначається в Додатку № 2 до цього Договору, який є не від' ємною частиною.

Сума компенсації комуналь них послуг зазначається в ра хунку на компенсацію комунал ьних послуг, який щомісячно в иставляється орендодавцем о рендарю.

До орендної плати за поточн ий місяць, включаються суми к омпенсації комунальних посл уг за попередній місяць кори стування об' єктом оренди.

Орендна плата за об' єкт ор енди справляється з урахуван ням індексу інфляції (індекс у споживчих цін), за період з м оменту укладання цього догов ору до місяця, що передує опла ченому місяцю, згідно з офіці альними даними про індекс ін фляції (індекс інфляції не за стосовується якщо його значе ння менше 100%).

Відповідно до п. 2.2 Договору о рендна плата вноситься оренд арем в наступному порядку:

- попередній платіж - платі ж в розмірі орендної плати за об' єкт оренди за перший та к алендарний місяць оренди та останній 12 календарний місяц ь оренди, вноситься протягом 40 календарних днів з моменту підписання цього договору, з гідно з розміром орендної пл ати за об' єкт оренди, визнач еного Додатком № 2;

- орендна плата за об' єкт о ренди згідно з розміром, визн аченим у Додатку № 2, оплачуєть ся орендарем не пізніше 15-го ч исла поточного місяця;

- сума компенсації комуналь них послуг сплачується оренд арем протягом 5-ти календарни х днів з дати виставлення оре ндодавцем орендарю рахунку на компенсацію комунальних в итрат.

Орендар зобов' язаний спл ачувати орендну плату за об' єкт оренди не пізніше строкі в, визначених в п. 2.2 цього Догов ору незалежно від факту одер жання орендарем рахунків від орендодавця. При неотриманн і орендарем від орендодавця рахунків на оплату орендної плати за об' єкт оренди, орен дна плата за об' єкт оренди р озраховується орендарем сам остійно відповідно до цього Договору та Додатку № 2 (п.2.3 Дог овору).

Пунктом 2.4 договору передба чено, що орендар самостійно с плачує орендну плату та попе редній платіж за об' єкт оре нди шляхом перерахування гро шових коштів на рахунок орен додавця. Підставою для здійс нення платежу, згідно з п. 2.1 та п. 2.2 цього Договору є цій Догов ір.

Відповідно до п. 1.2 Додатку № 2 до Договору оренди нежилих п риміщень № 33-0 від 01.12.2008 плата за о б' єкт оренди за 1 календарни й місяць використання об' єк та оренди становить 500,00 грн., по даток на додану вартість 100,00 гр н. усього 600,00 грн. за 2 кв.м. Орендн а плата за об' єкт оренди за о дин календарний місяць. Почи наючи з другого місяця оренд и, справляється з урахування м індексу інфляції за період з моменту укладання Договор у до місяця, що передує оплачу ваному місяцю, згідно з офіці йними даними про індекси інф ляції.

Позивач вказує, що орендна п лата за період лютий - траве нь 2009 року та вартість комунал ьних витрат за період груден ь 2008 року - квітень 2009 року відпо відачем не сплачені, і заборг ованість за Договором за вка заний період становить 2 594,65 гр н.

Суд вважає доведеним факт н аявності у відповідача забор гованості по орендній платі за зазначений в позовній зая ві період, а тому позов в части ні стягнення з відповідача 2567 ,03 грн. боргу по орендній платі підлягає задоволенню. В част ині вимог про стягнення з від повідача боргу по комунальни м витратам позов задоволенню не підлягає, оскільки за умов ами Договору суми компенсаці ї комунальних послуг щомісяц я визначаються орендодавцем та сплачуються орендарем н а підставі виставленого орен додавцем рахунку. Належних д оказів про виставлення рахун ків на сплату відповідачем с ум компенсації комунальних п ослуг за період грудень 2008 рок у по квітень 2009 року на загальн у суму 25,62 грн. позивач суду не н адав і не довів суду, що у відп овідача виникли зобов' язан ня щодо сплати вказаних плат ежів.

Відповідно до ст. 611 Цивільно го кодексу України у разі пор ушення зобов'язання настають правові наслідки, встановл ені договором або законом, зо крема сплата неустойки.

У відповідності до ст. 549 Циві льного кодексу України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєч асно виконаного грошового зо бов'язання за кожен день прос трочення виконання.

Правочини щодо забезпечен ня виконання зобов'язання вч инюється у письмовій формі (п .1 ст.547 Цивільного кодексу Укра їни).

Пунктом п. 7.2 Договору сторон и погодили, що у випадку прост рочення орендних платежів ор ендар сплачує орендодавцю пе ню в розмірі подвійної облік ової ставки НБУ, яка діяла в пе ріод прострочки, від суми про строченого платежу за кожний день прострочення.

Оскільки відповідач взяті на себе зобов' язання з опла ти орендних платежів належни м чином не виконав, відповіда льність відповідача у вигляд і пені передбачена Договором суд вимоги позивача про стяг нення з відповідача 239,79 грн. пе ні підлягають задоволенню.

Враховуючи викладене, позо в підлягає частковому задово ленню. З відповідача на корис ть позивача підлягають стягн енню 2 567,03 грн. боргу по орендні й платі та 239,79 грн. пені.

Судові витрати відповідно до ч. 5 ст. 49 Господарського про цесуального України поклада ються на сторони пропорційн о розміру задоволених позовн их вимог.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 75, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, Господарський суд міста Києва

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити ча стково.

Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (01021, АД РЕСА_1, ідентифікаційний но мер НОМЕР_1, рахунок №НОМ ЕР_2 в АКИБ «УкрСиббанк» м. Ха ркова, МФО 351005, або з будь-якого рахунку, виявленого під час в иконавчого провадження) на к ористь Товариства з обмежено ю відповідальністю «Ардена» в особі Київської філії (03040, м. К иїв, пр.-т 40- річчя Жовтня, 70, іден тифікаційний код 33809001, рахунок № 26003056200779 в Столичній філії ПАТ К Б «ПриватБанк»м. Києва, МФО 380269 ) 2 567 (дві тисячі п' ятсот шістд есят сім) грн. 03 коп. основного б оргу, 239 (двісті тридцять дев' ять) грн. 79 коп. пені, 100 (сто) грн. 87 к оп. державного мита та 233 (двіст і тридцять три) грн. 40 коп. витра т на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у.

В інший частині позову відм овити.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання, оформленого відповід но до ст. 84 Господарського про цесуального кодексу України , та може бути оскаржене в поря дку та у строки, визначені Го сподарським процесуальним к одексом України.

Суддя Ю.М. Смирнова

Дата підписання рішенн я:25.10.2010

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.10.2010
Оприлюднено15.11.2010
Номер документу12187968
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/375

Рішення від 16.03.2010

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Рішення від 22.03.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Соболєва С.М.

Рішення від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Соболєва С.М.

Ухвала від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Рішення від 05.10.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 03.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Постанова від 05.09.2008

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Постанова від 12.08.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Постанова від 25.12.2008

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні