Постанова
від 05.09.2008 по справі 11/375
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинн а, 4/6

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

05.09.2008 р. № 11/375

За позовом Житлово-бу дівельного кооперативу «Зв' язківець-3»

до Управління Пенсійного фонду України в Д еснянському районі міста Киє ва

про визнання н ечинною вимоги

Суддя Винокуро в К.С.

Секретар судов ого засідання Давиденко Д .В.

Представники:

від позивача: Як овенко С.В. (договір № 3 від 27.11.2 007р.)

від відповідача: не з' явився

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС У країни в судовому засіданні 05.09.2008 р. о 12 год. 25 хв. проголошено в ступну та резолютивну частин и постанови. Виготовлення по станови у повному обсязі від кладено на 10.09.2008 р., про що повідо млено сторін після проголоше ння вступної та резолютивної частини постанови в судовом у засіданні з урахуванням ви мог ч. 4 ст. 167 КАС України.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Житлово-будівельний ко оператив «Зв' язківець-3»(на далі ЖБК «Зв' язківець-3», поз ивач) звернувся до суду з позо вом про скасування вимоги Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Деснянському районі міста Києва (надалі УПФУ в Дес нянському районі міста Києва , відповідач) № Ю-183У від 21.06.2005 р.

В обґрунтування позовних в имог, позивач зазначає про ві дсутність підстав у відповід ача для складання вимоги про сплату боргу.

Зокрема, однією з підстав дл я скасування вимоги позивач вважає те, що рішення від 28.01.2005 р . № 01-120-120 про застосування штраф них санкцій, яким на ЖБК «Зв' язківець-3»було накладено шт рафні санкції в сумі 877,91 грн. бу ло скасоване Рішенням Головн ого управління Пенсійного фо нду України в м. Києві від 04.03.2005 р . № 3047/08 про результати розгляду скарги.

Також позивач вважає що від повідачем порушено порядок в инесення органами Пенсійног о фонду України вимог про спл ату недоїмки та рішень про на кладення штрафу. Зокрема, від повідно до частини 13 статті 106 З акону України "Про загальноо бов'язкове пенсійне страхува ння" від 09.07.2003 року, про нарахува ння пені та накладення штраф ів, передбачених частинами 9 і 10 цієї статті, посадові орган и Пенсійного фонду виносять рішення, які протягом трьох р обочих днів із дня винесення надсилаються страхувальник у і яке є виконавчим документ ом. Всупереч цьому, не маючи пр ава направити до виконавчої служби скасоване вищестоящи м органом Рішення про наклад ення штрафних санкцій, відпо відач направив вимогу про сп лату боргу.

Відповідач позов не визнав . Під час судового розгляду пр едставник відповідача запер ечила проти позовних вимог, п осилаючись на наступні обста вини: відповідачем було пров едено перевірку своєчасност і, достовірності нарахування та сплати збору на обов'язков е державне пенсійне страхува ння, яка була оформлена актом перевірки від 27.01.2005 р. За резуль татами перевірки було донара ховано зобов'язання по збору на обов'язкове державне пенс ійне страхування на суму 1755,81 г рн. За донарахування суми зоб ов'язання було застосовано ф інансову санкцію у сумі 877,91 грн .

Відповідач посилається на те, що рішення про застосуван ня фінансової санкції було с касовано, але воно не скасову є висновків акту перевірки в ід 27.01.2005р. щодо донарахування зо бов'язання зі сплати збору на обов'язкове державне пенсій не страхування у сумі 1755,81 грн. і не позбавляє можливості, як с тверджує відповідач, застосу вати до позивача фінансову с анкцію, передбачену Законом України «Про порядок погашен ня зобов'язань платників под атків перед бюджетом та держ авними цільовими фондами»та Законом України «Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування».

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставників сторін, адміністр ативний суд,-

ВСТАНОВИВ:

Головним спеціалісто м Управління Пенсійного фонд у України в Деснянському рай оні м. Києва Дібровою Н.Б. б уло проведено перевірку розр ахунку зобов'язань зі сплати збору на обов'язкове пенсійн е страхування в період з 01.04.2000р. по 31.12.2004 р.

За результатами перевірки своєчасності, достовірності , повноти нарахування та своє часності сплати зобов'язання зі збору на обов'язкове держа вне пенсійне страхування УПФ У в Деснянському районі м. Киє ва був складений акт перевір ки своєчасності, достовірнос ті, повноти нарахування та св оєчасності сплати зобов'язан ня зі збору на обов'язкове дер жавне пенсійне страхування.

28.01.2005р. начальником Управлінн я Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Києва Соколовою Л.О. було винес ено рішення № 01-120-120 про застосув ання штрафних санкцій, донар ахованих сум зборів за поруш ення законодавства про сплат у збору на підставі Закону Ук раїни «Про збір на обов'язков е державне пенсійне страхува ння»та Закону України «Про п огашення зобов'язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами», яким донараховано до Пе нсійного фонду зобов'язання в сумі 1755,81 грн. та 877,91 грн. сума штр афних санкцій.

Позивач посилається на те, щ о акт перевірки своєчасності , достовірності, повноти нара хування та своєчасності спла ти зобов'язання зі збору на об ов'язкове державне пенсійне страхування від 27.01.2005р. та рішен ня № 01-120-120 про застосування штра фних санкцій, донарахованих сум зборів за порушення зако нодавства, про сплату збору в ід 28.01.2005р. було вручено позивачу лише 01.02.2005р., що позбавило його, я к зазначає позивач, можливос ті своєчасно ознайомитися з актом перевірки та надати за перечення.

Позивач зазначає, що 07.02.2005р. у в ідповідності до вимог ст. 105 За кону України «Про загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування»подав до Головн ого управління Пенсійного фо нду України в м. Києві скаргу н а рішення № 01-120-120 про застосуван ня штрафних санкцій, донарах ованих сум зборів за порушен ня законодавства про сплату збору від 28.01.2005р.

Як свідчать матеріали спра ви рішення № 01-120-120 про застосува ння штрафних санкцій, донара хованих сум зборів за поруше ння законодавства про сплату збору від 28.01.2005р. було скасован о рішенням Головного управлі ння Пенсійного фонду України в м. Києві про результати розг ляду скарги № 3047/08 від 04.03.2005р., як та ке, що не відповідає вимогам ч инного законодавства.

18.03.2005р. листом Управління Пен сійного фонду України в Десн янському районі м. Києва № 592/05 б уло повідомлено, що рішенням Головного управління Пенсій ного фонду України в м. Києві п ро результати розгляду скарг и № 3047/08 від 04.03.2005р. рішення № 01-120-120 пр о застосування штрафних санк цій, донарахованих сум зборі в за порушення законодавства про сплату збору від 28.01.2005р. бул о скасовано.

Відповідно до п. 8.2 Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати страхувальниками та зас трахованими особами внесків на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України ор гани Пенсійного фонду надсил ають страхувальникам вимогу про сплату недоїмки в таких в ипадках: а) якщо дані документ альних перевірок результаті в діяльності страхувальника свідчать про донарахування сум страхових внесків. У випа дку "а" вимога надсилається од ночасно з актом документальн ої перевірки.

Позивач зазначає, що в поруш ення вказаної інструкції вим ога не була надіслана своєча сно з актом, тому оскаржувало сь тільки рішення.

За донарахування органом П енсійного фонду або страхува льником сум своєчасно не обч ислених та не сплачених стра хових внесків накладається ш траф у розмірі 5 відсотків заз начених сум за кожний повний або/неповний місяць, за який д онараховано ці суми. При цьом у складається рішення за фор мою згідно з додатком 16 цієї І нструкції. Підставою для при йняття відповідного рішення є акт перевірки, акт звірки та розрахунок суми страхових в несків на загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння (п.9.3.4 Інструкції про порядо к обчислення і сплати страху вальниками та застрахованим и особами внесків на загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування до Пенсійного фонду України).

Інструкцією про порядок об числення і сплати страхуваль никами та застрахованими осо бами внесків на загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування до Пенсійного фонд у України передбачається, що рішення про застосування шт рафу за наслідками розгляду акта та інших матеріалів про порушення приймає начальник управління Пенсійного фонду України в районі, місті, район і у місті або його заступник. Р ішення приймаються за встано вленою формою у двох примірн иках. Перший примірник рішен ня, протягом трьох робочих дн ів із дня його винесення, вруч ається під підпис керівнику або головному бухгалтеру стр ахувальника, банку чи фізичн ій особі суб' єкту підприємн ицької діяльності або надсил ається листом з повідомлення м про вручення. Другий примір ник залишається в структурно му підрозділі, на який поклад ено обов'язки з організації к онтролю за надходженням сум страхових внесків та інших п латежів до Пенсійного фонду (п.9.5 Інструкції).

Позивач посилається на те, щ о в травні 2005р. Управлінням Пен сійного фонду України в Десн янському районі м. Києва від 18 .03.2005р. було надіслано вимогу пр о сплату боргу № ІО-135У від 27.04.2005р .

Відповідно до ст. 61 Конститу ції України передбачено, що н іхто не може бути двічі притя гнений до юридичної відповід альності одного виду за одне й те саме правопорушення.

Позивач зазначає, що УПФУ в Деснянському районі м. Києва не мало право видавати вимог у про стягнення боргу на підс таві скасованого рішення, а т акож звертає увагу суду на те , що зі змісту вимоги про сплат у боргу від 27.04.2005 р. вбачається щ о відсутній номер та дата ріш ення на підставі якого вимаг ається сплата недоїмки зі ст рахових внесків.

Позивач також звертає уваг у суду на те, що відповідно до п. 8.3 Інструкції про порядок об числення і сплати страхуваль никами та застрахованими осо бами внесків на загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування до Пенсійного фонд у України літерою «У»познача ються лише узгоджені вимоги. Заяв про узгодження суми стр ахового зобов'язання, як стве рджує позивач він не подавав .

Пунктом 8.5 Інструкції про по рядок обчислення і сплати ст рахувальниками та застрахов аними особами внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування до Пенсій ного фонду України передбаче но, що узгодження вимоги орга ну Пенсійного фонду здійснює ться на підставі заяви страх увальника, яка розглядається органом Пенсійного фонду пр отягом трьох робочих днів пі сля її отримання та поданих с трахувальником документів, щ о свідчать про неправильніст ь обчислення сум недоїмки, за значених у вимозі.

З огляду на викладене, можна зробити висновок, що відпові дач надав до Відділу державн ої виконавчої служби Деснянс ького районного управління ю стиції в м. Києві вимогу, вказа вши, що вимога узгоджена, яка н е відповідає нормам закону.

Відповідач не визнає заявл ені позовні вимоги, посилаюч ись на слідуючі обставини: ві дповідачем було проведено пе ревірку своєчасності, достов ірності нарахування та сплат и збору на обов'язкове держав не пенсійне страхування, яка була оформлена актом переві рки від 27.01.2005р.

Відповідач зазначає, що за результатами перевірки було донараховано зобов'язання п о збору на обов'язкове держав не пенсійне страхування на с уму 1755,81 грн. За донарахування с уми зобов'язання було застос овано фінансову санкцію у су мі 877,91 грн.

Відповідач посилається н а те, що рішення про застосува ння фінансової санкції було скасовано, але це скасування не є підставою вважати резул ьтати акту перевірки від 27.01.2005р . щодо донарахування зобов'яз ання із сплати збору на обов'я зкове державне пенсійне стра хування у сумі 1755,81 грн. і не позб авляє можливості, як ствердж ує відповідач, застосувати д о позивача фінансову санкцію , передбачену Законом Україн и «Про порядок погашення зоб ов'язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами»та Законо м України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування».

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Ук раїни кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та зап еречення, крім випадків, вста новлених статтею 72 цього Коде ксу.

Відповідачем не вказана н орма, якою передбачено, що орг ан Пенсійного фонду після ск асування його ж рішення про з астосування санкцій вищесто ящим органом Пенсійного фонд у має право вдруге видати ріш ення про застосування санкці й на підставі того ж самого ак ту перевірки на ту ж саму суму зобов'язання, змінивши лише н омер та дату прийняття рішен ня.

Відповідно до ст. 19 Конститу ції України органи державної влади та органи місцевого са моврядування, їх посадові ос оби зобов' язані діяти лише на підставі, в межах повноваж ень та у спосіб, що передбачен і Конституцією та законами У країни.

Згідно з ч. 2 ст. 71 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни в адміністративних сп равах про протиправність ріш ень, дій чи бездіяльності суб 'єкта владних повноважень об ов'язок щодо доказування пра вомірності свого рішення, ді ї чи бездіяльності покладаєт ься на відповідача, якщо він з аперечує проти адміністрати вного позову. Відповідач не д овів суду належними та допус тимими доказами обґрунтован ість своїх заперечень.

Таким чином, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги Ж БК «Зв' язківець-3»ґрунтують ся на нормах діючого законод авства та підлягають задовол енню у повному обсязі.

Відповідно до вимог части ни 1 статті 94 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни якщо судове рішення ухвал ене на користь сторони, яка не є суб' єктом владних повнов ажень, суд присуджує всі здій снені нею документально підт верджені судові витрати з Де ржавного бюджету України.

Керуючись ст.ст. 71, 86, 94, ст. 105, 158-163 К АС України, адміністративний суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задоволь нити.

2. Визнати протиправ ною та скасувати вимогу Упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Деснянському районі м. К иєва № Ю-183-У від 21.06.2005 р.

3. Стягнути з рахункі в Державного бюджету України на користь Житлово-будівель ного кооперативу «Зв' язків ець-3»3,40 грн. (три гривні 40 коп.) су дових витрат.

Постанова набирає зако нної сили після закінчення с троку подання заяви про апел яційне оскарження або апеляц ійної скарги в порядку, встан овленому ст. 254 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни. Постанова може бути оск аржена в апеляційному порядк у та в строки, встановлені ст.1 86 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя К.С. Винокуров

Дата складення та підписання постанови в повн ому обсязі - 10.09.2008.

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.09.2008
Оприлюднено27.09.2010
Номер документу9625210
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —11/375

Рішення від 16.03.2010

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Рішення від 22.03.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Соболєва С.М.

Рішення від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Соболєва С.М.

Ухвала від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Рішення від 05.10.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 03.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Постанова від 05.09.2008

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Постанова від 12.08.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Постанова від 25.12.2008

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні