Рішення
від 22.10.2010 по справі 11/222
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА



 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  11/222

22.10.10

За позовом

Прокурора Святошинського району міста Києва в інтересах держави в особі

1) Святошинської районної у місті Києві ради,

2) Комунального підприємства "Дирекція з утримання та обслуговування житлового фонду Святошинського району міста Києва"

до  

Закритого акціонерного товариства "Бінго Інтертеймент"

про

стягнення 434 131,51 грн.

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники:

від прокуратури

Ботезат А.В., Міщенко Т.П. –помічники прокурора, Ткаченко Т.М. –старший помічник прокурора

від позивача-1

не з'явились

від позивача-2       

Войтов Є.О., Саган І.П. –представники

від відповідача  

Беззубець О.Л. –представник

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Прокурора Святошинського району міста Києва в інтересах держави в особі Святошинської районної у місті Києві ради Комунального підприємства "Дирекція з утримання та обслуговування житлового фонду Святошинського району міста Києва" про стягнення з Закритого акціонерного товариства "Бінго Інтертеймент" 694 648,43 грн.

В судовому засіданні 22.10.2010 представник Комунального підприємства "Дирекція з утримання та обслуговування житлового фонду Святошинського району міста Києва" подав заяву про уточнення та зменшення позовних вимог, в якій просить суд стягнути з відповідача заборгованість по орендній платі, експлуатаційним витратам, відшкодуванню плати за землю у загальній сумі 434 131,51 грн., оскільки під час розгляду справи відповідачем була частково погашена заборгованість.

Представник прокуратури в судовому засіданні 22.10.2010 підтримав подану позивачем-2 заяву.

Позовні вимоги мотивовані тим, що зобов’язання за Договором оренди нежитлового приміщення № 27 від 23.02.2010 виконуються відповідачем неналежним чином, оскільки відповідач не в повному обсязі та з порушенням встановлених договором строків сплатив передбачені договором платежі з орендної  плати, експлуатаційних витрат та відшкодуванню плати за землю за період з лютого по травень 2010 року.

Позивачі позов прокурора підтримують в повному обсязі.

Відповідач проти позову заперечує та вважає даний позов безпідставним і таким, що підлягає залишенню без розгляду, оскільки прокурором неправильно визначено позивача за вимогами про захист інтересів держави.

Дослідивши наявні матеріали справи та заслухавши пояснення представників учасників судового процесу, суд                                    

В С Т А Н О В И В:

23.02.2010 між Комунальним підприємством "Дирекція з утримання та обслуговування житлового фонду Святошинського району міста Києва" (орендодавець) та Закритим акціонерним товариством "Бінго Інтертеймент" (орендар) укладено Договір оренди нежитлового приміщення № 27 (далі - Договір).

За умовами вказаного Договору орендодавець на підставі розпорядження голови Святошинської районної у місті Києві державної адміністрації № 66 від 27.01.2010 та ордеру  № 31 від 03.02.2010 передає, а орендар приймає в строкове платне користування нежитлове приміщення за адресою: м. Київ, пр-т Перемоги, 112 загальною площею 3 621,57 кв.м (далі - об’єкт оренди).

23.02.2010 орендодавець передав, а орендар прийняв в орендне користування об’єкт оренди за Актом прийомки-передачі нежилого приміщення.

Відповідно до п. 3.1 Договору орендна плата розраховується відповідно до Методики та базових орендних ставок, затверджених рішенням Святошинської районної у місті Києві ради № 41 від 31.10.2006 і складає 158 440,30 грн. за перший місяць оренди. Податок на додану вартість сплачується орендарем окремо від орендної плати у розмірах та порядку, визначеному чинним законодавством.

Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру орендної плати за попередній місяць з урахуванням індексу інфляції (п. 3.2 Договору).

Згідно з п. 3.3 Договору орендна плата сплачується орендарем незалежно від наслідків господарської діяльності орендаря щомісячно, не пізніше 20 числа поточного місяця з урахуванням щомісячного індексу інфляції на рахунок орендодавця.

Відповідно до п. 3.6 Договору крім орендної плати орендар відшкодовує орендодавцю амортизаційні відрахування за орендоване майно, плату за землю, експлуатаційні витрати.

Згідно з п. 9.1 Договору цей Договір діє з 23.02.2010 до 23.02.2011.

В матеріалах справи наявні платіжні вимоги-доручення на сплату орендної плати, експлуатаційних витрат та плати за землю за період з лютого по травень 2010 року на суму 743 343,90 грн.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач зобов’язання за Договором в повному обсязі та своєчасно не виконав. За вказаний період відповідач перерахував лише 309 212,39грн., що підтверджується наявними в матеріалах справи платіжними дорученнями та банківськими виписками.

Таким чином, заборгованість відповідача по орендній платі, експлуатаційним витратам та відшкодуванню плати за землю за період з лютого по травень 2010 року становить 434 131,51 грн.

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно ч. 6 ст. 283 Господарського кодексу України до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов‘язаний передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За користування майном з наймодавця справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму (ч.1 ст. 762 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч. 3 ст.  18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі. Аналогічна норма встановлена частиною третьою статті 285 Господарського кодексу України.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов’язання має виконуватись належним чином відповідно до умов та вимог Цивільного кодексу України.

Згідно зі ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов‘язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 2 ст. 530 Цивільного кодексу України встановлено, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином та відповідно до закону, інших правових актів, договору. Порушення зобов’язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами або договором.

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 617 Цивільного кодексу України, особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

Не вважається випадком, зокрема, недодержання своїх обов'язків контрагентом боржника, відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов'язання, відсутність у боржника необхідних коштів.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідач доказів на спростування обставин, повідомлених прокурором та позивачем, не надав. Належних доказів погашення заборгованості за Договором оренди нежитлового приміщення від 23.02.2010 по сплаті орендної плати, експлуатаційних витрат та плати за землю за період з лютого по травень 2010 року відповідачем суду не надано.

Суд не погоджується і з твердженнями відповідача про відсутність підстав для звернення до суду з даним позовом органу прокуратури. У зв’язку з чим, ухвалою суду від 06.07.2010 відмовлено відповідачу в задоволенні клопотання про залишення позову без розгляду.

Враховуючи викладене, вимоги прокурора про стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 434 131,51 грн. визнаються судом обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача і підлягають стягненню на користь державного бюджету.

Керуючись ст. ст. 32-34, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Закритого акціонерного товариства "Бінго Інтертеймент" (03115, м. Київ, пр-т Перемоги, 112, ідентифікаційний код 24076841, з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання судового рішення) на користь Комунального підприємства "Дирекція з утримання та обслуговування житлового фонду Святошинського району міста Києва" (03134, м. Київ, вул. Симиренка, 17, ідентифікаційний код 36037999) заборгованість у розмірі 434 131 (чотириста тридцять чотири тисячі сто тридцять одна) грн. 51 коп.

3. Стягнути з Закритого акціонерного товариства "Бінго Інтертеймент" (03115, м. Київ, пр-т Перемоги, 112, ідентифікаційний код 24076841, з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання судового рішення) на користь Державного бюджету України 4 341 (чотири тисячі триста сорок одна) грн. 31 коп. державного мита та 236 (двісті тридцять шість) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Після набрання рішенням законної сили видати накази.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання, оформленого відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України, та може бути оскаржене в порядку та у строки, визначені Господарським процесуальним кодексом України.

  Суддя                                                                                                 Ю.М. Смирнова

Дата підписання рішення: 04.11.2010

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.10.2010
Оприлюднено16.11.2010
Номер документу12202997
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/222

Рішення від 04.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 21.01.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Рішення від 27.06.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Рішення від 21.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Соболєва С.М.

Ухвала від 23.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 23.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 10.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Соболєва С.М.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 14.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Соболєва С.М.

Ухвала від 30.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні