Рішення
від 27.04.2010 по справі 2-1674
СВЕРДЛОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1674

2010 р.

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 квітня 2010 року м. Свердловськ

Свердловській міський суд Луганської області в складі :

одноособово судді: Ал ександриної І.О.,

при секретарі: Радч енко Л.О.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд ових засідань Свердловськог о міського суду в місті Сверд ловську Луганської області ц ивільну справу за позовом О СОБА_1 до Управління Пенсій ного Фонду України в м. Свердл овську Луганської області пр о визнання дій неправомірним и і зобов' язання вчинити пе вні дії, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулась до суду з позовом, в якому в обґр унтовування своїх вимог зазн ачає, що вона, ОСОБА_1, ІНФ ОРМАЦІЯ_1, відповідно до ст.1 Закону України від 18.11.2004 року «П ро соціальний захист дітей в ійни» є дитиною війни, що підт верджується відповідним пос відченням.

Згідно ст.6 зазначеного Зако ну з 01.01.2006 року їй повинна випла чуватись щомісячна соціальн а допомога в розмірі 30% мініма льної пенсії за віком. В 2006-2007 ро ках позивачці така допомога не виплачувалась, а в 2008 році - н е в повному розмірі.

Верховна Рада України свої м законом від 20.12.2005 року «Про де ржавний бюджет України на 2006 р ік» - ст.77 та ст.110 та Законом Укра їни від 19.12.2006 року «Про державни й бюджет України на 2007 рік» - ст .71, п.12. призупинила дію ст.6 Закон у України «Про соціальний за хист дітей війни».

Однак Конституційний суд У країни своїм рішенням № 6-рп/2007 від 9.07.2007 року у справі 1-29/2007, керую чись ст.147,150,152 Конституції У країни та ст.45,51,61,63,65 Закону Украї ни «Про Конституційний суд У країни» вирішив: п. 1. Визнати т акими , що не відповідають К онституції України ї є неко нституційними положення Зак ону України «Про державний б юджет України на 2007 рік» п. 12 ст.7 1, яким зупинено дію ст. 6 Закону України «Про соціальний зах ист дітей війни» п.3. Положення ст.71 Закону України «Про держ авний бюджет України на 2007 рік » визнані неконституційними . П.5 рішення Конституційного с уду в цій справі має преюдиці альне значення для суддів за гальної юрисдикції при розгл яді ними позовів у зв'язку з пр авовідносинами, які виникли внаслідок дій положень стате й зазначених законів, що визн ані неконституційними п.6. Ріш ення Конституційного суду є обов'язковим для виконання н а території України, остаточ ним і не може бути оскаржене. В ідповідно до ч.2 ст.3 Закону Укр аїни «Про соціальний захист дітей війни» державні соціал ьні гарантії дітям війни, вст ановлені цим законом, не можу ть бути обмежені або скасова ні іншими нормативно-правови ми актами. Згідно ч.2 ст.19 та ч.3 ст .22 Конституції України, ор гани державної влади та орга ни місцевого самоврядування , їх посадові особи зобов'язан і діяти на підставі в межах по вноважень та у спосіб, що пере дбачені Конституцією та законами України.

Розмір соціальної допомог и, відповідно до ст.6 Закону «П ро соціальний захист дітей в ійни» становить 30 % мінімально ї пенсії за віком. Мінімальна пенсія за віком відповідно д о ст. 28 Закону України «Про заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування» встан овлюється у розмірі прожитко вого мінімуму для осіб, які вт ратили працездатність.

Відповідно до Закону Украї ни «Про державний бюджет Укр аїни на 2009 рік» прожитковий мі німум для осіб, які втратили п рацездатність, складає: з 1 січ ня 2009 р. - 498 грн. Для працездатних громадян прожитковий мініму м змінено з 649 грн. до 669 грн., заро бітна платня: з 1 січня 2009 р. - 605 гр н., з 1 квітня 2009 р. - 625 грн., з 1 липня 2 009 р. - 630 грн.

У зв'язку з тим, що про поруше ння своїх прав, про те, що дію з акону було поновлено, про те, щ о Конституційний суд виніс т аке рішення в м. Свердловську ніде не було опубліковано (а с аме не було публікації в офіц ійному виданні Свердловсько ї міської ради та її виконавч ого комітету), позивачка вирі шила звертатись до суду. Про п орушення свого права вона ді зналась також з відповіді УП ФУ № 699/Б-14 від 04.03.2010 року, з якої уба чається відмову в перерахунк у. Раніше вона не могла займат ись вирішенням зазначеного п итання з привиду похилого ві ку та погіршення стану здоро в'я.

Вважає, що її законні права було обмежено шляхом прийнят тя окремих неконституційних положень нормативно - правов их актів вищої сили, Законів У країни, крім того, про належні їй як дитині війни виплати її повідомлено не було. Про факт порушення її прав їй було від омо і раніше, про що є постанов а Свердловського міського су ду за період 2006-2008 роки на її кор исть.

Той факт, що УПФ України в м. С вердловську знаючи, що Конст итуційний суд прийняв таке р ішення не звернулось до гром адян з письмовими повідомлен нями та не перерахувало випл ати самостійно є бездіяльніс тю посадових осіб, покриття в ажливої інформації, використ ання посадовими особами служ бових повноважень та незакон ною противоправною діяльніс тю, вказані дії знову повторю ються.

Крім того, відповідно до ст. 87 Закону України «Про пенсійн е забезпечення», нараховані суми пенсії, не затребувані п енсіонерами своєчасно, випла чуються за минулий час не біл ьше як за 3 роки перед зверненн ям за одержуванням пенсії, су ми пенсії, не одержані своєча сно з вини органу, що признача є або виплачує пенсію, виплач уються за минулий час без обм еження будь-яким строком.

У зв' язку з викладеним поз ивачка просить суд визнати н еправомірними дії Управлінн я пенсійного фонду України в м. Свердловську Луганської о бласті щодо перерахунку випл ати соціальної допомоги їй, я к дитині війни; зобов'язати УП Ф України в м. Свердловську Лу ганської області зробити пер ерахунок призначеної їй соці альної допомоги та виплатити на її користь недоплачену як дитині війни щомісячну держ авну соціальну допомогу за 2009 рік та виплачувати в подальш ому щомісячну державну соціа льну допомогу як дитині війн и у розмірі 30 відсотків мініма льної пенсії за віком щоміся чно.

Позивачка ОСОБА_1 у су дове засідання не з' явилася , надавши суду заяву з проханн ям розглянути справу за її ві дсутності, позовні вимоги пі дтримує у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, надав суду заперечення, де просить суд розглянути спра ву у їх відсутність, позов не в изнає, також у запереченні вк азує, що пунктом 10 Положення п ро Пенсійний фонд встановлен о, що кошти Пенсійного фонду У країни використовуються вик лючно за призначенням і вилу ченню не підлягають. В бюджет Пенсійного фонду України, як ий затверджується Кабінетом Міністрів України, не включе но витрати на виплату підвищ ення до пенсії дітям війни. Вр аховуючи, що механізм реаліз ації положень ст.6 Закону Укра їни «Про соціальний захист д ітей війни» відсутній, то вир ішити питання про реалізацію вказаного положення можливо лише внесенням змін до Закон у України «Про соціальний за хист дітей війни». До внесенн я таких змін правових підста в для призначення та виплати підвищення пенсії відповідн о до ст.6 Закону України «Про с оціальний захист дітей війни » Управлінням Пенсійного фон ду України в м. Свердловську Л уганської області немає. Про сить відмовити позивачу у за доволенні позовних вимог.

Дослідивши матеріали сп рави, суд вважає позов обґрун тованим та таким, що підлягає задоволенню у повному обсяз і з наступних підстав.

Відповідно до ст.6 Закону Ук раїни „Про соціальний захист дітей війни”, дітям війни пен сії або щомісячне довічне гр ошове утримання чи державна соціальна допомога, що випла чується замість пенсії, підв ищуються на 30 відсотків мінім альної пенсії за віком.

Згідно ст. 28 Закону України „ Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування ” мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чолов іків 25, а у жінок - 20 років стра хового стажу встановлюється у розмірі прожиткового міні муму для осіб, які втратили пр ацездатність, визначеного за коном.

Згідно паспорту на ім' я ОСОБА_1 (а.с.6) убачається, що в она народилася ІНФОРМАЦІЯ _1 і є громадянкою України.

Судом встановлено, що позив ач має статус дитини війни, що підтверджується посвідченн ям НОМЕР_1, виданим Свердл овським УПСЗН Луганської обл асті 12.04.1993 року (а.с.7).

Згідно положень ст.ст.3, 11 та 1 5 ЦПК України кожна особа має п раво в порядку, встановленом у цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх поруш ених, невизнаних або оспорюв аних прав, свобод чи інтересі в.

Суд розглядає цивільні спр ави не інакше як за звернення м фізичної чи юридичної осіб , поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ви мог і на підставі доказів сто рін та інших осіб, які беруть у часть у справі.

Відповідно до ч.1 ст.60 ЦПК Укр аїни, кожна сторона зобов' я зана довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень, крім випадків, встановле них ст.61 цього Кодексу.

Згідно довідки Управління Пенсійного Фонду України в м . Свердловську Луганської об ласті (а.с.9) щомісячна надбавк а до пенсії, призначена згідн о із законом України «Про соц іальний захист дітей війни» та виплачена ОСОБА_1 у 2009 ро ці склала 49,80 грн.

З листа Управління Пенсійн ого Фонду України в м. Свердло вську Луганської області на ім' я ОСОБА_1 (а.с.8) убачаєт ься, що Пенсійним Фондом Укра їни в м. Свердловську позивач ці було відмовлено у виплаті щомісячної соціальної допом оги в розмірі 30% мінімальної п енсії за віком як дитиній вій ни у 2009 році за відсутністю на ц е юридичних підстав.

Розглядаючи позовні вимог и щодо визнання дій УПФУ в м. С вердловську неправомірними в частині виплати не в повном у обсязі позивачці щомісячно ї державної соціальної допом оги згідно із Законом Україн и „Про соціальний захист діт ей війни” з 01.01.2009 року , суд вважає їх обґрунтованим и та такими, що підлягають зад оволенню з наступних підстав . Право позивачки на отриманн я щомісячного підвищення до пенсії з 01.01.2009 року пі дтверджується безпосереднь о вимогами ст.6 Закону України «Про соціальний захист діте й війни», які за цей період бул и чинними.

Відповідно до ст.6 Закону Ук раїни „Про соціальний захист дітей війни”, дітям війни пен сії або щомісячне довічне гр ошове утримання чи державна соціальна допомога, що випла чується замість пенсії, підв ищуються на 30 відсотків мінім альної пенсії за віком.

Згідно зі ст.54 Закону Україн и „Про державний бюджет Укра їни на 2009 рік” у 2009 році встановл ено прожитковий мінімум на о дну особу та для тих, хто відно ситься до основних соціальни х і демографічних груп насел ення, в розмірах, що діяли у гр удні 2008 року. Розміри державни х соціальних гарантій на 2009 рі к, що визначаються залежно ві д прожиткового мінімуму, вст ановлюються відповідними за конами України, цим законом т а нормативно-правовими актам и Кабінету Міністрів України .

Статтею 71 Закону України „П ро державний бюджет України на 2009 рік” Кабінету Міністрів надано право у 2009 році встанов лювати розміри соціальних ви плат, які відповідно до закон одавства визначаються залеж но від розміру мінімальної з аробітної плати, в абсолютни х сумах асигнувань, передбач ених за відповідними бюджетн ими програмами. Вказана норм а передбачає встановлення в абсолютних сумах розмірів ли ше тих виплат, вихідним крите рієм розрахунку яких є розмі р мінімальної заробітної пла ти. Відповідно, її дія не пошир юється на спірні відносини, о скільки розмір зазначених со ціальних виплат згідно із за коном „Про соціальний захист дітей війни” залежить від ро зміру мінімальної пенсії за віком.

За чинним законодавством р озмір мінімальної пенсії за віком визначається лише за п равилами, передбаченими част иною першою статті 28 Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування», іншого нормативно-п равового акту, який би визнач ав цей розмір або встановлюв ав інший розмір, немає.

Враховуючи вказані положе ння частини першої статті 28 За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування» та положення ст.6 Закону України „Про соціа льний захист дітей війни”, як ою встановлено право особи з і статусом «дитина війни» на отримання щомісячного підви щення до пенсії у розмірі 30 ві дсотків мінімальної пенсії з а віком, суд вважає, що відпові дач зобов' язаний призначит и, нарахувати та виплатити по зивачці підвищення до пенсії на 30 відсотків мінімальної пе нсії за віком, виходячи з міні мального розміру пенсії за в іком, встановленого у січні-г рудні 2009 року, січні - березні 2010 року.

На час розгляду цієї справи судом розмір мінімальної пе нсії за віком згідно ст.28 Зако ну України „Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування” дорівнює прожит ковому мінімуму встановлени х для осіб, що втратили працез датність.

Відповідно до ст.2 ч.1 Закону У країни „Про прожитковий міні мум” від 15 липня 1999 року, прожит ковий мінімум застосовуєтьс я для встановлених розмірів мінімальної заробітної плат и та мінімальної пенсії за ві ком.

Статтею 147 Конституції У країни передбачено, що єдини м органом конституційної юри сдикції в Україні є Констит уційний Суд України. Лише Конституційний Суд Україн и вирішує питання про відпов ідність законів та інших пра вових актів Конституції України і дає офіційне тлума чення Конституції Украї ни та законів України.

Статтею 152 Конституції У країни передбачено, що закон и, інші правові акти або їх окр емі положення, що визнані нек онституційними, втрачають чи нність з дня ухвалення Конс титуційним Судом України р ішення про їх неконституційн ість.

Згідно з ст. 19 Конституції України органи державної в лади та органи місцевого сам оврядування, їх посадові осо би зобов'язані діяти лише на п ідставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України. Наве дене свідчить, що відповідач повинен був здійснювати нар ахування та виплату позивачу підвищення до пенсії після в инесення Конституційним суд ом рішення від 22.05.2008 року № 10-рп/20 08.

Відповідно до ст. 8 Кон ституції України в Україні визнається і діє принцип вер ховенства права. Конститу ція України має найвищу юри дичну силу. Закони та інші нор мативно-правові акти приймаю ться на основі Конституції України і повинні відповід ати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії . Звернення до суду для захист у конституційних прав і своб од людини і громадянина безп осередньо на підставі Конс титуції України гарантуєт ься.

Суттю положень ст. 46 Ко нституції України є те, що г ромадяни мають право на соці альний захист, що включає пра во на забезпечення їх у разі п овної, часткової або тимчасо вої втрати працездатності, в трати годувальника, безробіт тя з незалежних від них обста вин, а також у старості та в ін ших випадках, передбачених з аконом. Пенсії, інші види соц іальних виплат та допомоги, щ о є основним джерелом існува ння, мають забезпечувати рів ень життя, не нижчий від прожи ткового мінімуму, встановлен ого законом

Згідно ст. 55 Конститу ції України кожному гарант ується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльн ості органів державної влади , органів місцевого самовряд ування, посадових і службови х осіб.

На вимогу п.2 Постанови Пленуму Верховного Суду Укр аїни від 01.11.1996 року № 9 «Про заст осування Конституції Ук раїни при здійсненні правосу ддя», оскільки Конституція України, як зазначено в її с т. 8, має найвищу юридичну силу , а її норми є нормами прямої д ії, суди при розгляді справ ма ють оцінювати зміст будь-яко го закону чи іншого норматив но-правового акта з точки зор у його відповідності Конст итуції і в усіх необхідних випадках застосовувати Ко нституцію як акт прямої дії . Судові рішення мають ґрунту ватись на Конституції, а т акож на чинному законодавств і, яке не суперечить їй.

Судом також встановлено, що постановою Свердловського м іського суду Луганської обла сті № 2-а-1527/1226 від 14 липня 2009 року, як а ухвалою Донецького апеляці йного адміністративного суд у була залишена без змін та на брала законної сили 23.02.2010 року, дії Управління Пенсійного фо нду України в м. Свердловську Луганської області щодо вип лати не в повному обсязі ОС ОБА_1 підвищення до пенсії я к дитині війни з 22.05.2008 року по 31.12.2 008 року були визнанні неправом ірними та Управління Пенсійн ого фонду України в м. Свердло вську Луганської області бул о зобов' язане здійснити вип лату на користь ОСОБА_1 пі двищення до пенсії у розмірі 30 відсотків мінімальної пенс ії за віком, як дитині війни, з 22.05.2008 року по 31.12.2008 року з урахуван ням здійснених виплат.

Враховуючи вищевикладен е, суд вважає, що дії відповіда ча - Управління Пенсійного фо нду України в м. Свердловську Луганської області в частин і виплати не в повному обсязі позивачці державної соціаль ної допомоги до пенсії, як ди тині війни у період з 01 сі чня 2009 року є неправомірн ими, тому суд вважає зобов' я зати Управління Пенсійного ф онду України в м. Свердловськ у Луганської області виплати ти на користь позивачки підв ищення до пенсії у розмірі 30 в ідсотків мінімальної пенсії за віком, як дитині війни, з 01 січня 2009 року з ураху ванням фактично здійснених виплат.

На підставі ст.ст. 8, 19, 46 , 55, 147, 152 Конституції України , Постанови Пленуму Верховно го Суду України від 01.11.1996 року № 9 «Про застосування Консти туції України при здійснен ні правосуддя», Закону Украї ни „Про соціальний захист ді тей війни” від 19.12.2006 року № 489-V, Зак ону України „Про державний б юджет України на 2009 рік”, Закон у України „Про прожитковий м інімум”, Закону України «Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування», Декрету КМУ «Про державне ми то», керуючись ст.ст. 3, 10-11, 15, 60, 61, 79, 81, 88 та 212-215 ЦПК України, су д, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Упра вління Пенсійного Фонду Укра їни в м. Свердловську Лугансь кої області про визнання дій неправомірними і зобов' яза ння вчинити певні дії задово льнити у повному обсязі.

Визнати неправомірними дії Управління Пенсійного фо нду України в м. Свердловську Луганської області щодо вип лати не в повному обсязі ОС ОБА_1 щомісячної державної соціальної допомоги згідно З акону України «Про соціальни й захист дітей війни» з 01 січн я 2009 року.

Зобов' язати Управління Пенсійного фонду України в м . Свердловську Луганської об ласті здійснити виплату ОС ОБА_1 підвищення до пенсії у розмірі 30 відсотків мінімаль ної пенсії за віком, як дитині війни, з 01 січня 2009 року з урахув анням здійснених виплат.

Рішення суду набирає зак онної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, якщо зая ву про апеляційне оскарження не було подано.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви про апеля ційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження н е було подано. Заява про апеля ційне оскарження рішення суд у першої інстанції подається сторонами протягом десяти д нів з дня проголошення рішен ня, апеляційна скарга на ріше ння суду першої інстанції до Апеляційного суду Лугансько ї області подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарж ення через суд першої інстан ції.

СУДДЯ

СудСвердловський міський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення27.04.2010
Оприлюднено04.12.2010
Номер документу12511117
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1674

Рішення від 08.09.2010

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Галчанський С. В.

Рішення від 13.07.2010

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Максимович Г. В.

Рішення від 04.10.2010

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Вілюк М. П.

Рішення від 10.01.2011

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Шум Л. М.

Рішення від 22.12.2010

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Болотвіна Лілія Олександрівна

Рішення від 28.10.2010

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Сенько Любов Юзефівна

Ухвала від 14.12.2010

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Тетяна Володимирівна

Ухвала від 18.10.2010

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Якименко Лариса Григорівна

Рішення від 27.04.2010

Цивільне

Свердловський міський суд Луганської області

Александрина Ірина Олексіївна

Рішення від 10.11.2010

Цивільне

Приморський районний суд Запорізької області

Булашев Роман Леонідович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні