Вирок
від 31.07.2009 по справі 1-537/2009
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 1-537

2009 рік

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 липня 2009 року Шевченківс ький районний суд м. Києва в ск ладі:

головуючого - судді Осіпово ї Л.О.,

при секретарі Пронь В.А., Сух іні Н.В.,

з участю прокурора Шабалін а М. В., Варшавської І.О.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Києві с праву за обвинуваченням

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ур одженця ІНФОРМАЦІЯ_2, гром адянина України, ІНФОРМАЦІ Я_3, неодруженого, непрацююч ого, зареєстрованого за адре сою: АДРЕСА_1, проживаючог о за адресою: АДРЕСА_2, рані ше судимого

23 вересня 1993 року вироком Зал ізничного районного суду м. К иєва за ч. 2 ст. 142; ч.3 ст. 141; ст. 42 КК Ук раїни в редакції 1960 року до 7 ро ків позбавлення волі,

08 грудня 2004 року вироком Фаст івського міськрайонного суд у Київської області за ч.3 ст. 357 КК України до 2 років 6 місяців обмеження волі,

04 березня 2005 року вироком Сол ом' янського районного суду м. Києва за ч. 2 ст. 15, ч.3 ст. 185 КК Укр аїни до 3 років позбавлення во лі,

19 квітня 2007 року звільненого від відбування зазначеного покарання за постановою Коро стенського міськрайонного с уду Житомирської області від 12 квітня 2007 року умовно-достро ково на 10 місяців 22 дні,

у вчиненні злочину, передба ченого ч. 2 ст. 205 КК України,

встановив:

підсудний ОСОБА_1 вчи нив фіктивне підприємництво при наступних обставинах.

Так, 17 липня 2007 року в денний ч ас підсудний ОСОБА_1, не ма ючи наміру здійснювати госпо дарську діяльність, на пропо зицію невстановленої слідст вом особи за матеріальну вин агороду з метою фіктивного п ідприємництва, знаходячись в приміщенні Шевченківської р айонної у м. Києві Державної а дміністрації, розташованої п о бульвару Т. Шевченка, 26/4 в м. Ки єві, зареєстрував ТОВ «Комер ційне підприємство «Рестрон с Груп» (код ЄДРПОУ 35254535, юридичн а адреса: м. Київ, вул. Артема, 37-41 ), після чого призначив себе на посаду директора підприємст ва та в ТОВ «Унікомбанк» в м. Д онецьку відкрив розрахунков і рахунки, які використовува лися невстановленими слідст вом особами з метою конверта ції грошових коштів готівкою , які надходили з інших підпри ємств.

Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на прикриття незаконної діяльності, підс удний ОСОБА_1 передав стат утні документи та печатку пі дприємства невстановленим с лідством особам та протягом 2007-2008 років підприємницьку дія льність самостійно не здійсн ював, договорів фінансового характеру не укладав, податк ову звітність до ДПІ не подав ав, що дало можливість невста новленим слідством особам ст авити підписи від його імені на фінансово-господарських документах, завірених печатк ою товариства, і вести незако нну господарську діяльність , що була прикрита із зовнішнь ої сторони легальними діями по створенню суб' єкта підпр иємницької діяльності.

02 серпня 2007 року в денний час п ідсудний ОСОБА_1, не маючи наміру здійснювати господар ську діяльність, на пропозиц ію невстановленої слідством особи за матеріальну винаго роду з метою фіктивного підп риємництва, знаходячись в пр иміщенні Святошинської райо нної у м. Києві Державної адмі ністрації, розташованої по п роспекту Перемоги, 97 в м. Києві , зареєстрував на своє ім' я Т ОВ «Промтехно» (код ЄДРПОУ 3531722 8, юридична адреса: м. Київ, площ а Святошинська, 1, кв. 272), після чо го призначив себе на посаду д иректора підприємства, та у В АТ «СЕБ банк» у м. Києві відкри в розрахунковий рахунок, яки й протягом 2007-2008 років використ овувався невстановленими сл ідством особами з метою конв ертації грошових коштів готі вкою, які надходили з інших пі дприємств.

Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на прикриття незаконної діяльності, підс удний ОСОБА_1 передав стат утні документи та печатку пі дприємства невстановленим с лідством особам та протягом 2007-2008 років підприємницьку дія льність самостійно не здійсн ював, договорів фінансового характеру не укладав, податк ову звітність до ДШ не подава в, що дало можливість невстан овленим слідством особам ста вити підписи від його імені н а фінансово-господарських до кументах, завірених печаткою товариства, і вести незаконн у господарську діяльність, щ о була прикрита із зовнішньо ї сторони легальними діями п о створенню суб' єкта підпри ємницької діяльності.

03 серпня 2007 року в денний час п ідсудний ОСОБА_1, не маючи наміру здійснювати господар ську діяльність, на пропозиц ію невстановленої слідством особи за матеріальну винаго роду з метою фіктивного підп риємництва, знаходячись в пр иміщенні Голосіївської райо нної у м. Києві Державної адмі ністрації, розташованої по в ул. Димитрова, 2 в м. Києві, зареє стрував на своє ім' я ТОВ «Ко мпанія «Аманс» (код ЄДРПОУ 3529049 8, юридична адреса: м. Київ, вул. Лятошинського, 4-а/289), після чог о призначив себе на посаду ди ректора підприємства, та як с лужбова особа суб' єкта підп риємницької діяльності у ВАТ «Сведбанк» у м. Києві відкрив розрахунковий рахунок, який протягом 2007-2008 років використо вувався невстановленими слі дством особами з метою конве ртації грошових коштів готів кою, які надходили з інших під приємств.

Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на прикриття незаконної діяльності, підс удний ОСОБА_1 передав стат утні документи та печатку пі дприємства невстановленим с лідством особам, протягом 2007-200 8 років, як службова особа ТОВ «Компанія «Аманс» підприємн ицьку діяльність самостійно не здійснював, договорів фін ансового характеру не уклада в, податкову звітність до ДПІ не подавав, що дало можливіст ь невстановленим слідством о собам від його імені ставити підписи на фінансово-господ арських документах, завірени х печаткою товариства, і вест и незаконну господарську дія льність, що була прикрита із з овнішньої сторони легальним и діями по створенню суб' єк та підприємницької діяльнос ті.

20 серпня 2007 року в денний час п ідсудний ОСОБА_1, не маючи наміру здійснювати господар ську діяльність, на пропозиц ію невстановленої слідством особи за матеріальну винаго роду з метою фіктивного підп риємництва, знаходячись в пр иміщенні Печерської районно ї у м. Києві Державної адмініс трації, розташованої по вул. С уворова, 15 в м. Києві, зареєстру вав на своє ім' я ПП «Клочюрв ікбуд» (код ЄДРПОУ 35370737, юридичн а адреса: м. Київ, бульвар Лесі Українки, 30-Б, після чого призн ачив себе на посаду директор а підприємства та як службов а особа суб' єкта підприємни цької діяльності в АБ «Півде нний» в м. Києві відкрив розра хунковий рахунок, який протя гом 2007-2008 років використовувал ися невстановленими слідств ом особами з метою конвертац ії грошових коштів готівкою, які надходили з інших підпри ємств.

Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на прикриття незаконної діяльності, підс удний ОСОБА_1 передав стат утні документи та печатку пі дприємства невстановленим с лідством особам, протягом 2007-200 8 років як службова особа ПП «К лочюрвікбуд» підприємницьк у діяльність самостійно не з дійснював, договорів фінансо вого характеру не укладав, по даткову звітність до ДПІ не п одавав, що дало можливість не встановленим слідством особ ам від його імені ставити під писи на фінансово-господарсь ких документах, завірених пе чаткою підприємства, і вести незаконну господарську діял ьність, що була прикрита із зо внішньої сторони легальними діями по створенню суб' єкт а підприємницької діяльност і.

06 вересня 2007 року в денний час підсудний ОСОБА_1, не маюч и наміру здійснювати господа рську діяльність, на пропози цію не встановленої слідство м особи за матеріальну винаг ороду з метою фіктивного під приємництва, знаходячись в п риміщенні Голосіївської рай онної у м. Києві Державної адм іністрації, розташованої по вул. Димитрова, 2 в м. Києві, пере реєстрував на своє ім' я ПП « Торгова Компанія Раджа» (код ЄДРПОУ 33936461, юридична адрес а: м. Київ, вул. Горького, 95, після чого призначив себе на посад у директора підприємства та як службова особа суб' єкта підприємницької діяльності відкрив розрахунковий рахун ок в АКБ «Східно-Європейськи й банк» у м. Києві, який протяг ом 2007-2008 років використовувавс я невстановленими слідством особами з метою конвертації грошових коштів готівкою, як і надходили з інших підприєм ств.

Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на прикриття незаконної діяльності, підс удний ОСОБА_1 передав стат утні документи та печатку пі дприємства невстановленим с лідством особам, протягом 2007-200 8 років як службова особа ПП «Т оргова Компанія Раджа» п ідприємницьку діяльність са мостійно не здійснював, дого ворів фінансового характеру не укладав, податкову звітні сть до ДШ не подавав, що дало м ожливість невстановленим сл ідством особам від його імен і ставити підписи на фінансо во-господарських документах , завірених печаткою підприє мства, і вести незаконну госп одарську діяльність, що була прикрита із зовнішньої стор они легальними діями по ство ренню суб' єкта підприємниц ької діяльності.

17 жовтня 2007 року в денний час п ідсудний ОСОБА_1, не маючи наміру здійснювати господар ську діяльність, на пропозиц ію невстановленої слідством особи за матеріальну винаго роду з метою фіктивного підп риємництва, знаходячись в пр иміщенні Голосіївської райо нної у м. Києві Державної адмі ністрації, розташованої по в ул. Димитрова, 2 в м. Києві, зареє стрував на своє ім' я ТОВ «Рі мо-Проф» (код ЄДРПОУ 35508458, юридич на адреса: м. Київ, вул. Ак. Забол отного, 15), після чого призначи в себе на посаду директора пі дприємства та як службова ос оба суб' єкта підприємницьк ої діяльності в АБ «Діамант б анк» у м. Києві відкрив розрах унковий рахунок, який протяг ом 2007-2008 років використовувавс я невстановленими слідством особами з метою конвертації грошових коштів готівкою, як і надходили з інших підприєм ств.

Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на прикриття незаконної діяльності, підс удний ОСОБА_1 передав стат утні документи та печатку пі дприємства невстановленим с лідством особам, протягом 2007-200 8 років як службова особа ТОВ « Рімо-Проф» підприємницьку ді яльність самостійно не здійс нював, договорів фінансового характеру не укладав, податк ову звітність до ДПІ не подав ав, що дало можливість невста новленим слідством особам ві д його імені ставити підписи на фінансово-господарських документах, завірених печатк ою товариства, і вести незако нну господарську діяльність , що була прикрита із зовнішнь ої сторони легальними діями по створенню суб' єкта підпр иємницької діяльності.

В судовому засіданні підсу дний ОСОБА_1 свою вину у вч иненні вищезазначеного злоч ину визнав повністю та суду п оказав, що дійсно влітку 2007 рок у на ринку м. Києва він познайо мився з чоловіками, яки предс тавились ОСОБА_3 та ОСОБ А_4 і запропонували йому зар обити гроші шляхом реєстраці ї на своє ім' я підприємства . При цьому було оговорено, що ніякого відношення до діяльн ості зареєстрованого на своє ім' я підприємства він мати не буде. Він, підсудний, погод ився на такі умови, та отримав ши від цих осіб грошову винаг ороду в розмірі 100 грн., зареєст рував на своє ім' я підприєм ство. В послідуючому ці ж особ и запропонували йому за грош ову винагороду зареєструват и на своє ім' я ще декілька пі дприємств, на що він дав свою з году.

Таким чином, ним, підсудним, 17 липня 2007 року в Шевченківськ ій районній у м. Києві Державн ій адміністрації було зареєс тровано на своє ім' я ТОВ «Ко мерційне підприємство «Рест ронс Груп», 02 серпня 2007 року в Св ятошинській районній у м. Киє ві Державній адміністрації - ТОВ «Промтехно», 03 серпня 2007 ро ку в Голосіївській районній у м. Києві Державній адмініст рації - ТОВ «Компанія «Аманс» , 20 серпня 2007 року в Печерській р айонній у м. Києві Державній а дміністрації - ПП «Клочюрвік буд», 06 вересня 2007 року в Голосі ївській районній у м. Києві Де ржавній адміністрації ним бу ло перереєстровано на своє і м' я ПП «Торгова Компанія Р аджа», 17 жовтня 2007 року в Голо сіївській районній у м. Києві Державній адміністрації ним було зареєстровано на своє і м' я ТОВ «Рімо-Проф».

При цьому він, підсудний, зн аючи, що особисто підприємни цьку діяльність здійснювати не буде, проводив реєстрацію підприємств на своє ім' я, пі дписував статутні документи , після чого видавав наказ про призначення себе на посаду д иректора створених підприєм ств, відкривав рахунки в банк ах, видавав довіреності пред ставляти інтереси цих підпри ємств. Реєструючи підприємст ва, він, підсудний, мети займат ися господарською діяльніст ю не мав, підприємницьку діял ьність самостійно не здійсню вав, договори фінансового ха рактеру не укладав, податков у звітність до ДПІ не подавав . Створивши та придбавши підп риємства на своє ім' я, відкр иваючи рахунки в банках, вида ючи довіреності, він розумів , що особи, які будуть діяти ві д імені зареєстрованих ним п ідприємств будуть займатися незаконною діяльністю та ух илятися від сплати податків.

Крім повного визнання своє ї вини підсудним ОСОБА_1 й ого вина у вчиненні вищезазн аченого злочину підтверджує ться іншими доказами.

Так, з матеріалів, вилучених в Голосіївській районній у м . Києві державній адміністра ції (т. 1, а.с. 11-12, 14-78), вбачається, що підсудним ОСОБА_1 було при дбано ПП «Торгова компанія Раджа».

З матеріалів, вилучених в ДП І у Голосіївському районі м. К иєва (т. 1, а.с. 80-82, 83-182), вбачається на дання до ДПІ декларацій пода ткової звітності від імені ОСОБА_1

З матеріалів, вилучених в Пе черській районній у м. Києві д ержавній адміністрації (т. 2, а .с. 2-4, 6-21), вбачається, що підсудни м ОСОБА_1 було створено ПП «Клочюрвікбуд» та призначен о себе на посаду директора ст вореного підприємства.

З матеріалів, вилучених в ДП І у Печерському районі м. Києв а (т. 2, а.с. 23-25, 26-40), вбачається надан ня до ДПІ декларацій податко вої звітності від імені ОСО БА_1

З матеріалів, вилучених в Ше вченківській районній у м. Ки єві державній адміністрації (т. 2, а.с. 42-43, 44-67), вбачається, що під судним ОСОБА_1 було створе но ТОВ «КП «Рестронс Груп» та призначено себе на посаду ди ректора створеного підприєм ства.

З матеріалів, вилучених в ДП І у Шевченківському районі м . Києва (т. 2, а.с. 69-71, 72-101), вбачається надання до ДПІ декларацій по даткової звітності від імені ОСОБА_1

З матеріалів, вилучених в Го лосіївській районній у м. Киє ві державній адміністрації ( т. 2, а.с. 103-104, 105-123), вбачається, що під судним ОСОБА_1 було створе но ТОВ «Компанія «Аманс» та п ризначено себе на посаду дир ектора створеного підприємс тва.

З матеріалів, вилучених в ДП І у Голосіївському районі м. К иєва (т. 2, а.с. 125-127, 128-150), вбачається н адання до ДПІ декларацій под аткової звітності від імені ОСОБА_1

З матеріалів, вилучених в Го лосіївській районній у м. Киє ві державній адміністрації ( т. 2, а.с. 152-153, 154-180), вбачається, що під судним ОСОБА_1 було створе но ТОВ «Рімо-Проф» та признач ено себе на посаду директора створеного підприємства.

З матеріалів, вилучених в ДП І у Голосіївському районі м. К иєва (т. 2, а.с. 182-184, 185-203), вбачається н адання до ДПІ декларацій под аткової звітності від імені ОСОБА_1

З матеріалів, вилучених в Св ятошинській районній у м. Киє ві державній адміністрації ( т. 2, а.с. 205-26, 207-229), вбачається, що під судним ОСОБА_1 було створе но ТОВ «Промтехно» та призна чено себе на посаду директор а створеного підприємства.

З матеріалів, вилучених у ВА Т «Банк «Демарк» (т.З, а.с. 6-7, 8-237), вб ачається відкриття та функці онування рахунку ПП «ТК Радж а».

З матеріалів, вилучених в АК Б «Східно-Європейський Банк» (т.З, а.с. 243-244, 245-262), вбачається відк риття підсудним ОСОБА_1 ра хунку ПП «ТК Раджа».

З матеріалів, вилучених у ВА Т «СебБанк» (т.4, а.с. 6-7, 8-79), вбачаєт ься відкриття та функціонува ння рахунку ТОВ «Промтехно».

З матеріалів, вилучених у ВА Т «СебБанк» (т.4, а.с. 85-87, 88-120), вбачає ться відкриття підсудним О СОБА_1 рахунку ПП «Клочюрві кбуд».

З матеріалів, вилучених в ТО В «Унікомбанк» (т.5, а.с. 7, 8-44), вбач ається відкриття підсудним ОСОБА_1 рахунку ТОВ «КП «Ре строн Груп».

З матеріалів, вилучених в АБ «Діамантбанк» (т.5, а.с. 114-116, 117-143), вб ачається відкриття підсудни м ОСОБА_1 рахунку ТОВ «Рім о-Проф».

Таким чином в судовому засі данні було встановлено, що пі дсудний ОСОБА_1 створив та придбав суб' єкти підприємн ицької діяльності на своє ім ' я, не маючи наміру здійснюв ати господарську діяльність . При цьому підсудний неоднор азово за грошову винагороду проводив державну реєстраці ю підприємств, підписував ст атутні документи підприємст в, призначав себе директором підприємств, видавав від сво го імені довіреності, відкри вав рахунки в банківських ус тановах, по яким здійснювавс я рух грошових коштів. Зазнач ені обставини свідчать про т е, що підсудний усвідомлював , що створивши та придбавши су б' єкти підприємницької дія льності, він, не здійснюючи са мостійно господарську діяль ність, буде прикривати незак онну діяльність підприємств , тобто свідчать про наявніст ь у підсудного ОСОБА_1 уми слу на створення та придбанн я суб' єктів підприємницько ї діяльності, поєднаного з ме тою прикриття незаконної дія льності.

Оцінюючи всі здобуті в судо вому засіданні докази в їх су купності, суд вважає повніст ю доведеною вину підсудного ОСОБА_1 у вчиненні вищезаз наченого злочину.

Кваліфікація дій підсудно го ОСОБА_1 за ч. 2 ст. 205 КК Укра їни є правильною, оскільки ві н повторно умисно створив та придбав суб' єкт підприємни цької діяльності з метою при криття незаконної діяльност і.

Призначаючи підсудному ви д та міру покарання, суд врахо вує характер та ступінь сусп ільної небезпеки ним скоєног о, всі дані, що характеризують його особу, те, що злочин він в чинив в період строку, на який його було умовно-достроково звільнено від попереднього покарання, а також те, що він п озитивно характеризується.

Підсудний ОСОБА_1 щиро р озкаявся в скоєному, що визна ється судом обставиною, яка п ом' якшує покарання.

З урахуванням зазначених о бставин, конкретних обставин справи, суд приходить до висн овку, що виправлення та перев иховання ОСОБА_1 можливе л ише в ізоляції його від суспі льства, та вважає за необхідн е обрати підсудному покаранн я у виді позбавлення волі.

Оскільки підсудний ОСОБА _1 вчинив злочини в період ст року, на який його було умовно -достроково звільнено від по переднього покарання за виро ком Солом' янського районно го суду м. Києва від 4 березня 200 5 року, суд вважає за необхідне приєднати йому частково не в ідбуте покарання за значеним вироком в розмірі 6 місяців по збавлення волі.

Керуючись ст. ст. 323, 324 КПК Укра їни, суд

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні злочину, передбач еного ч. 2 ст. 205 КК України, і приз начити йому покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення во лі.

На підставі ст. 71 КІС України до призначеного покарання ч астково приєднати не відбуту частину покарання за вироко м Солом' янського районного суду м. Києва від 4 березня 2005 ро ку і остаточно визначити ОС ОБА_1 до відбування покаран ня у виді 3 (трьох) років 6 (шести ) місяців позбавлення волі.

Строк відбування покаранн я засудженому ОСОБА_1 обчи слювати з 31 липня 2009 року.

Запобіжний захід до набран ня вироком чинності засуджен ому ОСОБА_1 змінити з підп иски про невиїзд з постійног о місця проживання на триман ня під вартою в Київському сл ідчому ізоляторі Державного департаменту України з пита нь виконання покарань, взявш и його під варту в залі суду.

Вирок може бути оскаржено д о Апеляційного суду м. Києва ч ерез Шевченківський районни й суд м. Києва протягом 15 днів з моменту проголошення, а засу дженим ОСОБА_1 - в той же стр ок з моменту вручення йому ко пії вироку.

Дата ухвалення рішення31.07.2009
Оприлюднено07.12.2010
Номер документу12584916
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-537/2009

Постанова від 07.07.2009

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Гриненко О.І.

Постанова від 07.07.2009

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Гриненко О.І.

Вирок від 31.07.2009

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осіпова Л.О.

Вирок від 31.07.2009

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осіпова Л.О.

Вирок від 11.12.2009

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Гнєзділов Валерій Євгенійович

Вирок від 11.12.2009

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Гнєзділов Валерій Євгенійович

Вирок від 29.12.2009

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Лакомська Жанна Іванівна

Вирок від 10.08.2009

Кримінальне

Київський районний суд м. Сімферополя

Козленко Віктор Васильович

Постанова від 31.12.2009

Кримінальне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Гетьман Любов Василівна

Вирок від 30.12.2009

Кримінальне

Новокаховський міський суд Херсонської області

Матвєєва Наталія Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні