Вирок
від 31.07.2009 по справі 1-537/2009
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 1-537

2009 рік

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 липня 2009 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого - судді Осіпової Л.О.,

при секретарі Пронь В.А., Сухіні Н.В.,

з участю прокурора Шабаліна М. В., Варшавської І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві справу за обвинуваченням

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянина України, ІНФОРМАЦІЯ_3, неодруженого, непрацюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1, проживаючого за адресою: АДРЕСА_2, раніше судимого

23 вересня 1993 року вироком Залізничного районного суду м. Києва за ч. 2 ст. 142; ч.3 ст. 141; ст. 42 КК України в редакції 1960 року до 7 років позбавлення волі,

08 грудня 2004 року вироком Фастівського міськрайонного суду Київської області за ч.3 ст. 357 КК України до 2 років 6 місяців обмеження волі,

04 березня 2005 року вироком Соломянського районного суду м. Києва за ч. 2 ст. 15, ч.3 ст. 185 КК України до 3 років позбавлення волі,

19 квітня 2007 року звільненого від відбування зазначеного покарання за постановою Коростенського міськрайонного суду Житомирської області від 12 квітня 2007 року умовно-достроково на 10 місяців 22 дні,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України,

встановив:

підсудний ОСОБА_1 вчинив фіктивне підприємництво при наступних обставинах.

Так, 17 липня 2007 року в денний час підсудний ОСОБА_1, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, на пропозицію невстановленої слідством особи за матеріальну винагороду з метою фіктивного підприємництва, знаходячись в приміщенні Шевченківської районної у м. Києві Державної адміністрації, розташованої по бульвару Т. Шевченка, 26/4 в м. Києві, зареєстрував ТОВ «Комерційне підприємство «Рестронс Груп» (код ЄДРПОУ 35254535, юридична адреса: м. Київ, вул. Артема, 37-41), після чого призначив себе на посаду директора підприємства та в ТОВ «Унікомбанк» в м. Донецьку відкрив розрахункові рахунки, які використовувалися невстановленими слідством особами з метою конвертації грошових коштів готівкою, які надходили з інших підприємств.

Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на прикриття незаконної діяльності, підсудний ОСОБА_1 передав статутні документи та печатку підприємства невстановленим слідством особам та протягом 2007-2008 років підприємницьку діяльність самостійно не здійснював, договорів фінансового характеру не укладав, податкову звітність до ДПІ не подавав, що дало можливість невстановленим слідством особам ставити підписи від його імені на фінансово-господарських документах, завірених печаткою товариства, і вести незаконну господарську діяльність, що була прикрита із зовнішньої сторони легальними діями по створенню субєкта підприємницької діяльності.

02 серпня 2007 року в денний час підсудний ОСОБА_1, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, на пропозицію невстановленої слідством особи за матеріальну винагороду з метою фіктивного підприємництва, знаходячись в приміщенні Святошинської районної у м. Києві Державної адміністрації, розташованої по проспекту Перемоги, 97 в м. Києві, зареєстрував на своє імя ТОВ «Промтехно» (код ЄДРПОУ 35317228, юридична адреса: м. Київ, площа Святошинська, 1, кв. 272), після чого призначив себе на посаду директора підприємства, та у ВАТ «СЕБ банк» у м. Києві відкрив розрахунковий рахунок, який протягом 2007-2008 років використовувався невстановленими слідством особами з метою конвертації грошових коштів готівкою, які надходили з інших підприємств.

Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на прикриття незаконної діяльності, підсудний ОСОБА_1 передав статутні документи та печатку підприємства невстановленим слідством особам та протягом 2007-2008 років підприємницьку діяльність самостійно не здійснював, договорів фінансового характеру не укладав, податкову звітність до ДШ не подавав, що дало можливість невстановленим слідством особам ставити підписи від його імені на фінансово-господарських документах, завірених печаткою товариства, і вести незаконну господарську діяльність, що була прикрита із зовнішньої сторони легальними діями по створенню субєкта підприємницької діяльності.

03 серпня 2007 року в денний час підсудний ОСОБА_1, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, на пропозицію невстановленої слідством особи за матеріальну винагороду з метою фіктивного підприємництва, знаходячись в приміщенні Голосіївської районної у м. Києві Державної адміністрації, розташованої по вул. Димитрова, 2 в м. Києві, зареєстрував на своє імя ТОВ «Компанія «Аманс» (код ЄДРПОУ 35290498, юридична адреса: м. Київ, вул. Лятошинського, 4-а/289), після чого призначив себе на посаду директора підприємства, та як службова особа субєкта підприємницької діяльності у ВАТ «Сведбанк» у м. Києві відкрив розрахунковий рахунок, який протягом 2007-2008 років використовувався невстановленими слідством особами з метою конвертації грошових коштів готівкою, які надходили з інших підприємств.

Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на прикриття незаконної діяльності, підсудний ОСОБА_1 передав статутні документи та печатку підприємства невстановленим слідством особам, протягом 2007-2008 років, як службова особа ТОВ «Компанія «Аманс» підприємницьку діяльність самостійно не здійснював, договорів фінансового характеру не укладав, податкову звітність до ДПІ не подавав, що дало можливість невстановленим слідством особам від його імені ставити підписи на фінансово-господарських документах, завірених печаткою товариства, і вести незаконну господарську діяльність, що була прикрита із зовнішньої сторони легальними діями по створенню субєкта підприємницької діяльності.

20 серпня 2007 року в денний час підсудний ОСОБА_1, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, на пропозицію невстановленої слідством особи за матеріальну винагороду з метою фіктивного підприємництва, знаходячись в приміщенні Печерської районної у м. Києві Державної адміністрації, розташованої по вул. Суворова, 15 в м. Києві, зареєстрував на своє імя ПП «Клочюрвікбуд» (код ЄДРПОУ 35370737, юридична адреса: м. Київ, бульвар Лесі Українки, 30-Б, після чого призначив себе на посаду директора підприємства та як службова особа субєкта підприємницької діяльності в АБ «Південний» в м. Києві відкрив розрахунковий рахунок, який протягом 2007-2008 років використовувалися невстановленими слідством особами з метою конвертації грошових коштів готівкою, які надходили з інших підприємств.

Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на прикриття незаконної діяльності, підсудний ОСОБА_1 передав статутні документи та печатку підприємства невстановленим слідством особам, протягом 2007-2008 років як службова особа ПП «Клочюрвікбуд» підприємницьку діяльність самостійно не здійснював, договорів фінансового характеру не укладав, податкову звітність до ДПІ не подавав, що дало можливість невстановленим слідством особам від його імені ставити підписи на фінансово-господарських документах, завірених печаткою підприємства, і вести незаконну господарську діяльність, що була прикрита із зовнішньої сторони легальними діями по створенню субєкта підприємницької діяльності.

06 вересня 2007 року в денний час підсудний ОСОБА_1, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, на пропозицію не встановленої слідством особи за матеріальну винагороду з метою фіктивного підприємництва, знаходячись в приміщенні Голосіївської районної у м. Києві Державної адміністрації, розташованої по вул. Димитрова, 2 в м. Києві, перереєстрував на своє імя ПП «Торгова Компанія Раджа» (код ЄДРПОУ 33936461, юридична адреса: м. Київ, вул. Горького, 95, після чого призначив себе на посаду директора підприємства та як службова особа субєкта підприємницької діяльності відкрив розрахунковий рахунок в АКБ «Східно-Європейський банк» у м. Києві, який протягом 2007-2008 років використовувався невстановленими слідством особами з метою конвертації грошових коштів готівкою, які надходили з інших підприємств.

Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на прикриття незаконної діяльності, підсудний ОСОБА_1 передав статутні документи та печатку підприємства невстановленим слідством особам, протягом 2007-2008 років як службова особа ПП «Торгова Компанія Раджа» підприємницьку діяльність самостійно не здійснював, договорів фінансового характеру не укладав, податкову звітність до ДШ не подавав, що дало можливість невстановленим слідством особам від його імені ставити підписи на фінансово-господарських документах, завірених печаткою підприємства, і вести незаконну господарську діяльність, що була прикрита із зовнішньої сторони легальними діями по створенню субєкта підприємницької діяльності.

17 жовтня 2007 року в денний час підсудний ОСОБА_1, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, на пропозицію невстановленої слідством особи за матеріальну винагороду з метою фіктивного підприємництва, знаходячись в приміщенні Голосіївської районної у м. Києві Державної адміністрації, розташованої по вул. Димитрова, 2 в м. Києві, зареєстрував на своє імя ТОВ «Рімо-Проф» (код ЄДРПОУ 35508458, юридична адреса: м. Київ, вул. Ак. Заболотного, 15), після чого призначив себе на посаду директора підприємства та як службова особа субєкта підприємницької діяльності в АБ «Діамант банк» у м. Києві відкрив розрахунковий рахунок, який протягом 2007-2008 років використовувався невстановленими слідством особами з метою конвертації грошових коштів готівкою, які надходили з інших підприємств.

Продовжуючи свої злочинні дії, спрямовані на прикриття незаконної діяльності, підсудний ОСОБА_1 передав статутні документи та печатку підприємства невстановленим слідством особам, протягом 2007-2008 років як службова особа ТОВ «Рімо-Проф» підприємницьку діяльність самостійно не здійснював, договорів фінансового характеру не укладав, податкову звітність до ДПІ не подавав, що дало можливість невстановленим слідством особам від його імені ставити підписи на фінансово-господарських документах, завірених печаткою товариства, і вести незаконну господарську діяльність, що була прикрита із зовнішньої сторони легальними діями по створенню субєкта підприємницької діяльності.

В судовому засіданні підсудний ОСОБА_1 свою вину у вчиненні вищезазначеного злочину визнав повністю та суду показав, що дійсно влітку 2007 року на ринку м. Києва він познайомився з чоловіками, яки представились ОСОБА_3 та ОСОБА_4 і запропонували йому заробити гроші шляхом реєстрації на своє імя підприємства. При цьому було оговорено, що ніякого відношення до діяльності зареєстрованого на своє імя підприємства він мати не буде. Він, підсудний, погодився на такі умови, та отримавши від цих осіб грошову винагороду в розмірі 100 грн., зареєстрував на своє імя підприємство. В послідуючому ці ж особи запропонували йому за грошову винагороду зареєструвати на своє імя ще декілька підприємств, на що він дав свою згоду.

Таким чином, ним, підсудним, 17 липня 2007 року в Шевченківській районній у м. Києві Державній адміністрації було зареєстровано на своє імя ТОВ «Комерційне підприємство «Рестронс Груп», 02 серпня 2007 року в Святошинській районній у м. Києві Державній адміністрації - ТОВ «Промтехно», 03 серпня 2007 року в Голосіївській районній у м. Києві Державній адміністрації - ТОВ «Компанія «Аманс», 20 серпня 2007 року в Печерській районній у м. Києві Державній адміністрації - ПП «Клочюрвікбуд», 06 вересня 2007 року в Голосіївській районній у м. Києві Державній адміністрації ним було перереєстровано на своє імя ПП «Торгова Компанія Раджа», 17 жовтня 2007 року в Голосіївській районній у м. Києві Державній адміністрації ним було зареєстровано на своє імя ТОВ «Рімо-Проф».

При цьому він, підсудний, знаючи, що особисто підприємницьку діяльність здійснювати не буде, проводив реєстрацію підприємств на своє імя, підписував статутні документи, після чого видавав наказ про призначення себе на посаду директора створених підприємств, відкривав рахунки в банках, видавав довіреності представляти інтереси цих підприємств. Реєструючи підприємства, він, підсудний, мети займатися господарською діяльністю не мав, підприємницьку діяльність самостійно не здійснював, договори фінансового характеру не укладав, податкову звітність до ДПІ не подавав. Створивши та придбавши підприємства на своє імя, відкриваючи рахунки в банках, видаючи довіреності, він розумів, що особи, які будуть діяти від імені зареєстрованих ним підприємств будуть займатися незаконною діяльністю та ухилятися від сплати податків.

Крім повного визнання своєї вини підсудним ОСОБА_1 його вина у вчиненні вищезазначеного злочину підтверджується іншими доказами.

Так, з матеріалів, вилучених в Голосіївській районній у м. Києві державній адміністрації (т. 1, а.с. 11-12, 14-78), вбачається, що підсудним ОСОБА_1 було придбано ПП «Торгова компанія Раджа».

З матеріалів, вилучених в ДПІ у Голосіївському районі м. Києва (т. 1, а.с. 80-82, 83-182), вбачається надання до ДПІ декларацій податкової звітності від імені ОСОБА_1

З матеріалів, вилучених в Печерській районній у м. Києві державній адміністрації (т. 2, а.с. 2-4, 6-21), вбачається, що підсудним ОСОБА_1 було створено ПП «Клочюрвікбуд» та призначено себе на посаду директора створеного підприємства.

З матеріалів, вилучених в ДПІ у Печерському районі м. Києва (т. 2, а.с. 23-25, 26-40), вбачається надання до ДПІ декларацій податкової звітності від імені ОСОБА_1

З матеріалів, вилучених в Шевченківській районній у м. Києві державній адміністрації (т. 2, а.с. 42-43, 44-67), вбачається, що підсудним ОСОБА_1 було створено ТОВ «КП «Рестронс Груп» та призначено себе на посаду директора створеного підприємства.

З матеріалів, вилучених в ДПІ у Шевченківському районі м. Києва (т. 2, а.с. 69-71, 72-101), вбачається надання до ДПІ декларацій податкової звітності від імені ОСОБА_1

З матеріалів, вилучених в Голосіївській районній у м. Києві державній адміністрації (т. 2, а.с. 103-104, 105-123), вбачається, що підсудним ОСОБА_1 було створено ТОВ «Компанія «Аманс» та призначено себе на посаду директора створеного підприємства.

З матеріалів, вилучених в ДПІ у Голосіївському районі м. Києва (т. 2, а.с. 125-127, 128-150), вбачається надання до ДПІ декларацій податкової звітності від імені ОСОБА_1

З матеріалів, вилучених в Голосіївській районній у м. Києві державній адміністрації (т. 2, а.с. 152-153, 154-180), вбачається, що підсудним ОСОБА_1 було створено ТОВ «Рімо-Проф» та призначено себе на посаду директора створеного підприємства.

З матеріалів, вилучених в ДПІ у Голосіївському районі м. Києва (т. 2, а.с. 182-184, 185-203), вбачається надання до ДПІ декларацій податкової звітності від імені ОСОБА_1

З матеріалів, вилучених в Святошинській районній у м. Києві державній адміністрації (т. 2, а.с. 205-26, 207-229), вбачається, що підсудним ОСОБА_1 було створено ТОВ «Промтехно» та призначено себе на посаду директора створеного підприємства.

З матеріалів, вилучених у ВАТ «Банк «Демарк» (т.З, а.с. 6-7, 8-237), вбачається відкриття та функціонування рахунку ПП «ТК Раджа».

З матеріалів, вилучених в АКБ «Східно-Європейський Банк» (т.З, а.с. 243-244, 245-262), вбачається відкриття підсудним ОСОБА_1 рахунку ПП «ТК Раджа».

З матеріалів, вилучених у ВАТ «СебБанк» (т.4, а.с. 6-7, 8-79), вбачається відкриття та функціонування рахунку ТОВ «Промтехно».

З матеріалів, вилучених у ВАТ «СебБанк» (т.4, а.с. 85-87, 88-120), вбачається відкриття підсудним ОСОБА_1 рахунку ПП «Клочюрвікбуд».

З матеріалів, вилучених в ТОВ «Унікомбанк» (т.5, а.с. 7, 8-44), вбачається відкриття підсудним ОСОБА_1 рахунку ТОВ «КП «Рестрон Груп».

З матеріалів, вилучених в АБ «Діамантбанк» (т.5, а.с. 114-116, 117-143), вбачається відкриття підсудним ОСОБА_1 рахунку ТОВ «Рімо-Проф».

Таким чином в судовому засіданні було встановлено, що підсудний ОСОБА_1 створив та придбав субєкти підприємницької діяльності на своє імя, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність. При цьому підсудний неодноразово за грошову винагороду проводив державну реєстрацію підприємств, підписував статутні документи підприємств, призначав себе директором підприємств, видавав від свого імені довіреності, відкривав рахунки в банківських установах, по яким здійснювався рух грошових коштів. Зазначені обставини свідчать про те, що підсудний усвідомлював, що створивши та придбавши субєкти підприємницької діяльності, він, не здійснюючи самостійно господарську діяльність, буде прикривати незаконну діяльність підприємств, тобто свідчать про наявність у підсудного ОСОБА_1 умислу на створення та придбання субєктів підприємницької діяльності, поєднаного з метою прикриття незаконної діяльності.

Оцінюючи всі здобуті в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд вважає повністю доведеною вину підсудного ОСОБА_1 у вчиненні вищезазначеного злочину.

Кваліфікація дій підсудного ОСОБА_1 за ч. 2 ст. 205 КК України є правильною, оскільки він повторно умисно створив та придбав субєкт підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності.

Призначаючи підсудному вид та міру покарання, суд враховує характер та ступінь суспільної небезпеки ним скоєного, всі дані, що характеризують його особу, те, що злочин він вчинив в період строку, на який його було умовно-достроково звільнено від попереднього покарання, а також те, що він позитивно характеризується.

Підсудний ОСОБА_1 щиро розкаявся в скоєному, що визнається судом обставиною, яка помякшує покарання.

З урахуванням зазначених обставин, конкретних обставин справи, суд приходить до висновку, що виправлення та перевиховання ОСОБА_1 можливе лише в ізоляції його від суспільства, та вважає за необхідне обрати підсудному покарання у виді позбавлення волі.

Оскільки підсудний ОСОБА_1 вчинив злочини в період строку, на який його було умовно-достроково звільнено від попереднього покарання за вироком Соломянського районного суду м. Києва від 4 березня 2005 року, суд вважає за необхідне приєднати йому частково не відбуте покарання за значеним вироком в розмірі 6 місяців позбавлення волі.

Керуючись ст. ст. 323, 324 КПК України, суд

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України, і призначити йому покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі.

На підставі ст. 71 КІС України до призначеного покарання частково приєднати не відбуту частину покарання за вироком Соломянського районного суду м. Києва від 4 березня 2005 року і остаточно визначити ОСОБА_1 до відбування покарання у виді 3 (трьох) років 6 (шести) місяців позбавлення волі.

Строк відбування покарання засудженому ОСОБА_1 обчислювати з 31 липня 2009 року.

Запобіжний захід до набрання вироком чинності засудженому ОСОБА_1 змінити з підписки про невиїзд з постійного місця проживання на тримання під вартою в Київському слідчому ізоляторі Державного департаменту України з питань виконання покарань, взявши його під варту в залі суду.

Вирок може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва через Шевченківський районний суд м. Києва протягом 15 днів з моменту проголошення, а засудженим ОСОБА_1 - в той же строк з моменту вручення йому копії вироку.

Дата ухвалення рішення31.07.2009
Оприлюднено23.12.2022
Номер документу13446971
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-537/2009

Постанова від 07.07.2009

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Гриненко О.І.

Постанова від 07.07.2009

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Гриненко О.І.

Вирок від 31.07.2009

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осіпова Л.О.

Вирок від 31.07.2009

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осіпова Л.О.

Вирок від 11.12.2009

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Гнєзділов Валерій Євгенійович

Вирок від 11.12.2009

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Гнєзділов Валерій Євгенійович

Вирок від 29.12.2009

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Лакомська Жанна Іванівна

Вирок від 10.08.2009

Кримінальне

Київський районний суд м. Сімферополя

Козленко Віктор Васильович

Постанова від 31.12.2009

Кримінальне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Гетьман Любов Василівна

Вирок від 30.12.2009

Кримінальне

Новокаховський міський суд Херсонської області

Матвєєва Наталія Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні