Рішення
від 07.09.2010 по справі 2-908
ВЕЛИКОБІЛОЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-908/10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 вересня 2010 року с. Велика Білозерка

Великобілозерський райо нний суд Запорізької області в складі:

головуючого судді Яцун О.О.,

при секретарі Юхник С.Ф.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні цивільну с праву за позовом ОСОБА_1 д о управління Пенсійного фонд у України в Великобілозерськ ому районі Запорізької облас ті про зобов' язання здійсни ти перерахунок та виплатити надбавку до пенсії,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 зверн увся до суду з позовною заяво ю до управління Пенсійного ф онду України в Великобілозер ському районі Запорізької об ласті про зобов' язання здій снити перерахунок та виплати ти надбавку до пенсії.

В обґрунтування позовних в имог позивач у позовній заяв і зазначив, що він народився ІНФОРМАЦІЯ_1 року, а тому з а віком має статус «дитини ві йни», що підтверджується відповідною відміткою Управ ління праці та соціального з ахисту населення Великобіло зерської районної державної адміністрації Запорізької о бласті в його пенсійному пос відченні . Статтею 6 Закон у України «Про соціальний за хист дітей війни» встановлен о право на підвищення пенсії , яка нараховується та сплачу ється особам, які мають стату с «дитини війни» в розмірі 30 % м інімальної пенсії за віком. Н а порушення вимог діючого за конодавства в 2006-2007 роках вказа на надбавка до пенсії позива чеві не виплачувалася, а з 01 сі чня 2008 року по теперішній час в казаний вид підвищення до пе нсії призначався та виплачув ався позивачу не в повному об сязі.

Посилаючись на ці обставин и, позивач просить суд зобов' язати відповідача здійснити перерахунок та виплатити йо му надбавку до пенсії згідно ст. 6 Закону України «Про соці альний захист дітей війни» з а період з 01 жовтня 2007 року по 31 г рудня 2007 року, з 22 травня 2008 року п о 31 грудня 2008 року, з 01 січня 2009 рок у по 31 грудня 2009 року, з 01 січня 2010 р оку по 31 серпня 2010 року в розмір і 30 % мінімальної пенсії за вік ом з урахуванням виплачених сум.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з' явився, нада вши до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, п озовні вимоги підтримав та п росить задовольнити їх в пов ному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, думку щодо позовних вимог не висловив, але надав до суду заяву про розгляд справи за в ідсутності відповідача.

Дослідивши матеріали спра ви, всебічно та повно з' ясув авши обставини, на яких ґрунт уються позовні вимоги, об' є ктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення дл я розгляду справи і вирішенн я спору по суті, суд дійшов вис новку, що позовні вимоги ОС ОБА_1 підлягають задоволенн ю з наступних підстав.

Згідно ч.3 ст.10 та ч.1 ст.60 ЦПК Ук раїни, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх вимог або заперечен ь.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 ЦПК Ук раїни суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверне нням фізичних чи юридичних о сіб, поданим відповідно до ць ого Кодексу, в межах заявлени х ними вимог і на підставі док азів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Стаття 19 Конституції Україн и визначає, що органи державн ої влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов' язані діяти ли ше на підставі, в межах повнов ажень та у спосіб, що передбач ені Конституцією та законами України.

Відповідно до Преамбули За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування» цей Закон, роз роблений відповідно до Конст итуції України та Основ зако нодавства України про загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування, визначає принципи, засади і механізми функціонування системи зага льнообов' язкового державн ого пенсійного страхування, призначення, перерахунку і в иплати пенсій, надання соціа льних послуг з коштів Пенсій ного фонду, що формуються за р ахунок страхових внесків роб отодавців, бюджетних та інши х джерел, передбачених цим За коном, а також регулює порядо к формування накопичувально го пенсійного фонду та фінан сування за рахунок його кошт ів видатків на оплату догово рів страхування довічних пен сій або одноразових виплат з астрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, п ередбаченим цим Законом.

Аналіз норм ст. 58 Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання», п.15 Положення «Про Пенс ійний фонд України», ст.ст. 21, 22, 8 7 Бюджетного кодексу України дають можливість зробити ви сновок про те, що обов' язок п о нарахуванню та виплаті доп лати до пенсії, яка передбаче на ст. 6 Закону України «Про со ціальний захист дітей війни» , позивачу (який має статус дит ини війни) - покладено на відпо відні територіальні управлі ння Пенсійного фонду України за місцем проживання позива ча.

Правовий статус дітей війн и, основи їх соціального захи сту та гарантії їх соціально ї захищеності шляхом надання пільг і державної соціально ї підтримки, встановлює Зако н України «Про соціальний за хист дітей війни».

Відповідно до ст.1 Закону Ук раїни «Про соціальний захист дітей війни» дитина війни - ос оба, яка є громадянином Украї ни та якій на час закінчення (0 2 вересня 1945 року) Другої світов ої війни було менше 18 років.

Згідно з ст. 6 Закону України «Про соціальний захист діте й війни» дітям війни пенсії а бо щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціа льна допомога, що виплачуєть ся замість пенсії, підвищуют ься на 30 % мінімальної пенсії з а віком.

Згідно ст. 7 Закону України « Про соціальний захист дітей війни» фінансування забезпе чення державних соціальних г арантій, передбачених цим За коном, здійснюється за рахун ок коштів Державного бюджету України.

Судом встановлено, підтвер джується наявними у справі д оказами, що позивач народ ився ІНФОРМАЦІЯ_1 року, що підтверджується його паспор том (а.с.7), та має пенсійне п освідчення з відповідною від міткою в ньому (а.с.8), у зв' язку з чим позивач відносить ся до категорії громадян, які мають право на отримання піл ьг та державної соціальної п ідтримки, встановлених Закон ом України «Про соціальний з ахист дітей війни».

В серпні 2010 року позивач звер тався до відповідача стосовн о нарахування та виплати нед оплаченої щомісячної надбав ки до пенсії, у зв' язку тим, щ о має статус «дитини війни» (а .с.9), однак, отримав письмову ві дповідь від 26.08.2010 року, із зміст у якої вбачається відмова ві дповідача в нарахуванні та в иплаті недоотриманих сум (а.с .10).

Верховна Рада України Зако ном України № 489-V від 19.12.2006 року «П ро Державний бюджет України на 2007 рік», п. 12 ст. 71 призупинила д ію ст. 6 Закону «Про соціальни й захист дітей війни».

Рішенням Конституційного Суду України від 09.07.2007 року № 6-рп /2007 (справа про соціальні гаран тії) визнано такими, що не відп овідають Конституції Україн и ст. 111 та п. 12 ст. 71 Закону Україн и «Про Державний бюджет Укра їни на 2007 рік».

Рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 року № 10-рп /2008 року визнано такими, що не в ідповідають Конституції Укр аїни (є неконституційними) по ложення щодо обмежень соціал ьних виплат Законом України «Про Державний бюджет Україн и на 2008 рік».

Таким чином, з прийняттям Ко нституційним Судом України р ішення № 6-рп/2007 від 09.07.2007 року та р ішення № 10-рп/2008 від 22.05.2008 року пол оження Закону України «Про Д ержавний бюджет України на 2007 рік» та «Про Державний бюдже т України на 2008 рік», які призуп иняли дію ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» визнані неконституці йними, то під час вирішення сп ору необхідно застосовувати положення Закону з урахуван ням його дії в часі за принцип ом пріоритету тієї норми, яка стала діяти пізніше, тобто по ложення ст. 6 Закону України «П ро соціальний захист дітей в ійни».

Відповідно до ст. 152 Конститу ції України, Закони , інші правові акти або їх окре мі положення, що визнані неко нституційними, втрачають чин ність з дня ухвалення Консти туційним Судом України рішен ня про їх неконституційність .

Постанова Кабінету Мініст рів України від 28.05.2008 року № 530 «Д еякі питання соціального зах исту окремих категорій грома дян» є підзаконним нормативн им актом і не повинна застосо вуватись відповідачем як так а, що суперечить Закону, який м ає вищу юридичну силу.

Таким чином, зважаючи на вищ евикладене, невиплата позива чу в повному обсязі соціальн ої допомоги протягом 2007-2010 рокі в, ніж це передбачено ст. 6 Зако ну України «Про соціальний з ахист дітей війни», є протипр авною і такою, що суперечить К онституції України та закона м України.

Крім того, згідно п.1 ст.17 Зако ну України «Про виконання рі шень та застосування практик и Європейського Суду з прав л юдини», суди України при розг ляді справ застосовують Конв енцію про захист прав людини та основоположних свобод та протоколи до неї і практику Є вропейського Суду, як джерел о права.

Відповідно до ст.1 Протоколу № 1 до Конвенції «Кожна фізичн а особа має право мирно волод іти своїм майном. Ніхто не мож е бути позбавлений своєї вла сності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, пере дбачених законом і загальним и принципами міжнародного пр ава».

Розмір соціальної допомог и відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни «Про соціальний захист дітей війни» становить 30 % мін імальної пенсії за віком.

Розмір мінімальної пенсії за віком визначений ст. 28 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування» і згідно цієї но рми мінімальна пенсія за вік ом дорівнює прожитковому мін імуму, встановленого для осі б, які втратили працездатніс ть.

Відповідно до ч. 3 ст. 62 Закону України № 489-V від 19.12.2006 року «Про Д ержавний бюджет України на 2007 рік» встановлено, що для визн ачення мінімального розміру пенсії за віком відповідно д о абзацу першого частини пер шої статті 28 Закону України «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» № 1058 від 09.07.2003 року з 01 квітня та з 0 1 жовтня 2007 року застосовуєтьс я прожитковий мінімум для ос іб, які втратили працездатні сть, визначений абзацом п' я тим частини першої цієї стат ті, збільшений на 1 відсоток.

Таким чином, прожитковий мі німум для осіб, які втратили п рацездатність, становить з 09 л ипня 2007 року - 410 грн. 06 коп., з 01 жовт ня 2007 року - 415 грн. 11 коп.

Згідно із Законом України « Про Державний бюджет України на 2008 рік» прожитковий мініму м для осіб, які втратили праце здатність, становить: з 01 січн я - 470 грн., з 01 квітня - 481 грн., з 01 лип ня - 482 грн., з 01 жовтня - 498 грн.

Відповідно до ст. 54 Закону України «Про Держав ний бюджет України на 2009 рік» встановлений у 2009 роц і прожитковий мінімум на одн у особу та для тих, хто відноси ться до основних соціальних і демографічних груп населен ня, в розмірах, що діяли у груд ні 2008 року. Згідно ч. 1 ст. 1 Закону України «Про встановлення п рожиткового мінімуму та міні мальної заробітної плати» вс тановлений прожитковий міні мум, в тому числі для осіб, які втратили працездатність: з 01 листопада 2009 р. - 573 грн., з 01 січня 20 10 року - 695 грн. В подальшому Зако ном України № 1715-VІ від 06.11.2009 р. вне сено зміни до ст. 54 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» і вст ановлені вищезазначені розм іри прожиткового мінімуму.

Відповідно до ст. 52 Закону України «Про Держав ний бюджет України на 2010 рік» прожитковий мініму м для осіб, які втратили праце здатність, становить: з 01 січн я - 695 грн., з 01 квітня - 706 грн., з 01 лип ня - 709 грн.

Будь-яких обмежень дії ст. 6 З акону України «Про соціальни й захист дітей війни» Законо м України «Про Державний бюд жет України на 2009 рік» та Закон ом України «Про Державний бю джет України на 2010 рік» не прий малося.

Отже, надбавка до пенсії поз ивача повинна складати в 2007 - 2010 роках 30 % мінімальної пенсії з а віком з вирахуванням 10 %, які б ули сплачені управлінням Пен сійного фонду України.

З урахуванням зазначеного вище слід прийти до висновку , що позовні вимоги щодо зобов ' язання відповідача здійсн ити перерахунок та виплатити надбавку до пенсії згідно ст . 6 Закону України «Про соціаль ний захист дітей війни» підл ягають задоволенню за період з 01 жовтня 2007 року по 31 грудня 2007 р оку, з 22 травня 2008 року по 31 грудн я 2008 року, з 01 січня 2009 року по 31 гру дня 2009 року, з 01 січня 2010 року по 31 с ерпня 2010 року в розмірі 30 % мінім альної пенсії за віком з урах уванням раніше проведених на рахувань та виплат до пенсії .

На підставі викладеного, ке руючись Конституцією Україн и, Законом України «Про викон ання рішень та застосування практики Європейського Суду з прав людини», Законом Украї ни «Про соціальний захист ді тей війни», Закону України «П ро Державний бюджет України на 2007 рік», Законом України «Пр о Державний бюджет України н а 2008 рік», Законом України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», Законом України «Про Д ержавний бюджет України на 2010 рік», Законом України «Про пе нсійне забезпечення», Законо м України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування», Положенням «Про П енсійний фонд України» затве рдженим постановою Правлінн я Пенсійного фонду України в ід 30 квітня 2002 року, постановою Кабінету Міністрів України «Про забезпечення виконання функцій з призначення і випл ати пенсій органами Пенсійно го фонду» № 497 від 11 квітня 2000 рок у, рішеннями Конституційного Суду України № 6-рп/2007 від 09.07.2007 ро ку та № 10-рп/2008 від 22.05.2008 року, ст.ст. 10, 11, 14, 57-60, 208, 209, 212-215, 218, 294 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Великобілозерському ра йоні Запорізької області про зобов' язання здійснити пер ерахунок та виплатити надбав ку до пенсії задовольнити.

Зобов' язати управління П енсійного фонду України в Ве ликобілозерському районі За порізької області здійснити перерахунок та виплатити О СОБА_1 надбавку до пенсії зг ідно ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війн и» за період з 01 жовтня 2007 року п о 31 грудня 2007 року, з 22 травня 2008 ро ку по 31 грудня 2008 року, з 01 січня 20 09 року по 31 грудня 2009 року, з 01 січ ня 2010 року по 31 серпня 2010 року в ро змірі 30 % мінімальної пенсії з а віком з урахуванням виплач ених сум.

Апеляційна скарга на ріш ення суду подається протягом десяти днів з дня його прогол ошення. Особи, які брали участ ь у справі, але не були присутн і у судовому засіданні під ча с проголошення судового ріше ння, можуть подати апеляційн у скаргу протягом десяти дні в з дня отримання копії цього рішення.

Суддя (підпис)

З оригіналом згідно

Оригінал рішення знаходит ься в архіві Великобілозерсь кого районного суду Запорізь кої області в матеріалах цив ільної справи № 2-908/10.

Суддя О.О. Яцун

СудВеликобілозерський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення07.09.2010
Оприлюднено15.12.2010
Номер документу12800608
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-908

Рішення від 19.01.2012

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Лузан Л. В.

Рішення від 09.12.2011

Цивільне

Новоселицький районний суд Чернівецької області

Вівчар Г. А.

Рішення від 29.03.2011

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Горощук О. В.

Рішення від 24.12.2010

Цивільне

Городищенський районний суд Черкаської області

Черненко Володимир Олександрович

Ухвала від 20.12.2010

Цивільне

Любашівський районний суд Одеської області

Споришева Надія Іванівна

Ухвала від 28.09.2010

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Данилів Олена Миронівна

Ухвала від 25.11.2010

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Гавриленко Віктор Григорович

Рішення від 07.09.2010

Цивільне

Великобілозерський районний суд Запорізької області

Яцун Оксана Олександрівна

Рішення від 30.11.2010

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Бойко Іван Іванович

Рішення від 22.11.2010

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Грузман Тетяна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні