Рішення
від 14.12.2010 по справі 6/210-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/210-10

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31       http://vn.arbitr.gov.ua


І м е н е м     У к р а ї н и

РІШЕННЯ

14 грудня 2010 р.           Справа 6/210-10

за позовом:Публічного акціонерного товариства "Універсал Банк"     

до:Вінницького коледжу бізнесу - Товариство з обмеженою відповідальністю    

про стягнення 1004553,87 грн. заборгованості за кредитним договором

Головуючий суддя     Говор Н.Д.     

Cекретар судового засідання Мовчан Г.М.

Представники

          позивача :    Нижник Д.П. - представник за довіреністю

          відповідача : Янківер С.Ю.- керівник

                                  Хоменчук С.А. - представник за довіреністю

ВСТАНОВИВ :

До Господарського суду Вінницької області подана позовна заява  про стягнення з відповідача 1 004 553,87 грн., в тому рахунку 698 761,65 грн. кредиту, 240 555,44 грн. несплачених відсотків, 65 236,78 грн. несплаченої пені за прострочення повернення кредиту та процентів.

14.12.10 р. позивач подав заяву б/н від 14.12.10 р. про зменшення позовних вимог, та просить суд стягнути з відповідача   заборгованість в сумі 682 541,48 грн., в тому рахунку 677 924,40 грн.  кредиту та 4617,08 грн. відсотків.

Відповідач  відзиву на позовну заяву не подав,  його представник в судовому засіданні    визнав  позовні  вимоги  в частині кредиту та відсотків.

Дана заява приймається судом  відповідно до ст.  22 ГПК України.

Заслухавши представників сторін, дослідивши матеріали справи, надавши юридичну оцінку наданим  сторонами   доказам, а також доказам, які були витребувані господарським судом,   суд   встановив  наступне.

26.12.06 р. між сторонами справи був укладений кредитний договір з відкриттям невідновлювальної кредитної лінії  № 07/06-22Кл.

Пунктом 1.1. Кредитного договору передбачено, що  Банк (позивач) здійснює фінансування господарської діяльності Позичальника шляхом кредитування на наступних умовах:

вид кредитування                                                      невідновлювальна кредитна лінія;

ліміт кредитної лінії                                                 7000 000,00 грн.;

валюта кредиту                                                         гривня;

термін кредитної лінії                                               84 місяці;

дата видачі кредиту                                                   26 грудня 2006 року;

дата погашення кредиту                                            25 грудня 2013;

ціль використання коштів кредитної лінії                 рефінансування проведення перед ВФ АБ "Брокбіснесбанк" проведення ремонтно-будівельних робіт та для розрахунунків з контрагентами;

плата     за користування кредитом                             19 % річних.           

15.02.08 р.  сторонами   була укладена  Додаткова угода № 1 до Договору, згідно з якою сторони  виклали текст Договору у новій редакції (в подальшому Генеральний договір).   

Відповідно до п. п. 1.1. - 1.3. Договору Банк зобов'язується надавати Позичальнику кредитні послуги у валютах, вказаних в Договорі, в рамках ліміту, встановленого в базовій валюті, що дорівнює 138 613,86  доларів США 86 центів, у порядку і на умовах, зазначених у  Договорі; умови і порядок надання, сума, строк і порядок виконання зобов'язань, розмір і порядок плати за кредитні послуги стосовно кожної кредитної послуги в межах  Договору  оформлюється додатковою угодою до  Договору  у формі окремої індивідуальної угоди, що є невід'ємною частиною Догвоору; ліміт Договору  розраховується в базовій валюті незалежно від валюти кредитних послуг, що надаватимуться; базовою валютою за  Договором є долар США  Під базовою валютою розуміється валюта, в яку перераховуються суми наданих та/або запитаних до отримання кредитних послуг в різних валютах Договору,  для розрахунку ліміту Договору; протягом строку дії Договору, загальна сума ліміту Договору може бути змінена за окремим погодженням Сторін; загальна сума наданих кредитних послуг розраховується шляхом складання сум наданих кредитних послуг за всіма діючими Індивідуальними угодами в кожній з валют Договору, помножених на курс гривні Національного Банку України до такої валюти, та поділених на курс гривні Національного Банку України до базової валюти на день укладання Індивідуальної угоди на надання кредитної послуги; загальна сума наданих кредитних послуг за всіма Індивідуальними угодами не може перевищувати встановленого цим пунктом ліміту  Договору незалежно від виду валюти наданих кредитних послуг;  Позичальник має право отримати кредитні послуги, загальна сума яких не може перевищувати розміру суми ліміту  Договору.  Для цього Позичальник подає до Банку письмову заяву, в якій зазначає бажану суму та вид кредитної послуги. Така заява Позичальника, укладена та надана згідно умов  Договору є підставою для розглядання можливості надання Банком кредитної послуги Позичальнику; надання кредитних послуг здійснюється відповідно термінів, передбачених Індивідуальними угодами;  Позичальник повинен виконати свої зобов'язання по поверненню в повному обсязі використаної суми ліміту за  Договором не пізніше 01 грудня 2013 року, і виконати всі зобов'язання, передбачені Індивідуальними угодами в терміни, встановлені Індивідуальними угодами, але в будь-якому випадку терміни виконання зобов'язань Позичальника за Індивідуальними угодами не повинні перевищувати термін, передбачений цим пунктом Договором, якщо тільки не застосовується інший коротший термін виконання зобов'язань, встановлений  Договором та/або згідно умов відповідної угоди Сторін; за надання кредитних послуг Позичальник сплачує Банку плату за кредитні послуги. При наданні кожної кредитної послуги плата за таку кредитну послугу визначається у відповідних Індивідуальних угодах, що є невід'ємною частиною   Договором.

Пунктом 1.3.3. Договору  передбачено, що нарахування процентів здійснюється щоденно за методом нарахування процентів "факт/360", починаючи з дня списання коштів із позичкового рахунку та перерахування їх на поточний рахунок Позичальника  у відповідній валюті, вказаній у відповідній Індивідуальній угоді до Договору, до дати повного погашення кредиту. Проценти нараховуються на фактичний залишок заборгованості, виходячи з фактичної кількості днів у місяці й 360 у році. Для розрахунку процентів день надання та день погашення кредитної послуги вважається одним днем.

Пунктом 1.3.5.  проценти нараховуються на суму кредиту, що надана Банком позичальнику і ще не повернута останнім у власність Банку відповідно до умов Договору.

Пунктом 3.4.2.  Договору передбачено, що Позичальник зобов"язується у строк, визначений Договором та окремими Індивідуальними угодами, виконати свої зобов"язання по своєчасному поверненню заборгованості Позичальника перед Банком, а також сплачувати плату за кредитні послуги  на рахунок Банку відповідно до умов Договору і Індивідуальних угод.

15.02.08 р. між сторонами справи була укладена Додаткова угода № 01 ( Індивідуальна угода до договору з відкриттям кредитної лінії)  до Договору  (в подальшому Індивідуальна Угода).

Пунктом 1 Індивідуальної угоди сторони погодили,   що Позичальнику на цей момент вже надано Банком у користування кредитні кошти у ліміті за кредитною лінією плюс в сумі 700 000 грн.,  а Позичальник зобов'язується прийняти, належним чином використовувати і повернути Банку кредитні кошти та сплатити плату за користування кредитною лінією в порядку та на умовах, зазначених у даній Індивідуальній угоді. Сторони домовилися, що Банк надає кредит у формі кредитної лінії, ліміт якої встановлюється у розмірі суми кредиту, зазначеному в цьому пункті Індивідуальної угоди, а Позичальник має поновлюване право на отриманая кредитних коштів (Траншів), в межах вищевказаного ліміту та протягом строку, визначених цією Індивідуальною угодою.

Відповідно до 2.2. - 2.3. Індивідуальної угоди  Банк встановлює ліміт кредитної лінії на строк, починаючи з місяця встановлення такого ліміту, при цьому Позичальник повинен повернути всю суму кредиту, наданого в межах такого ліміту кредитної лінії, не пізніше 31 січня 2009 року, якщо інший термін повернення ліміту кредитної лінії не встановлюється згідно умов п. Індивідуальної угоди або  Договору;   погашення грошових зобов'язань Позичальника за Індивідуальною угодою  повинно здійснюватися наступним чином:

- другого робочого дня кожного поточного місяця  мають бути сплачені проценти за користування кредитом, нараховані згідно умов  Договору  та  Індивідуальної угоди;

-  не пізніше дати, вказаної у п. 2.2. Індивідуальної угоди  Позичальник зобов'язується погасити всю суму  кредиту,  наданого в межах вищевказаного ліміту кредитної лінії, та всі інші грошові зобов"язання перед Банком за  Індивідуальної угоди;

- всі вищевказані грошові зобов'язання Позичальника сплачується шляхом перерахування/переказу сум існуючих грошових зобов'язань Позичальника на позичковий рахунок, вказаний у Додатку №1 до  Індивідуальної угоди.

Пунктом 3.1.  Індивідуальної угоди передбачено, що  Банк здійснює видачу Позичальнику кредитних коштів (транш) шляхом списання коштів із позичкового рахунку та перерахування їх на поточний рахунок Позичальника, вказаний у  Індивідуальній угоді.  Кредит може надаватися однією сумою або частинами.

Пунктом 5.1.  Індивідуальної угоди передбачено, що  за використання кредитних коштів у межах ліміту кредитної лінії та строку кредитування, встановлених  Індивідуальною угодою  встановлюється процентна ставка в розмірі   19,0   % річних.

Згідно з п. п. 5.4. - 5.5.  Індивідуальної угоди  нараховування процентів здійснюється щоденно за методом нарахування процентів «факт/360». Проценти нараховуються за фактичну кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з фактичної кількості днів у місяці й 360 днів у році; сплата процентів здійснюється щомісяця, кожного другого робочого дня місяця, що слідує за місяцем користування Позичальником кредитними коштами. Якщо сума нарахованих процентів не є кратною «5», то сума до сплати округляється до найближчої суми, кратної «5» у більшу сторону, але в будь-якому випадку до суми не меншої ніж сума заборгованості по сплаті процентів, при цьому існуючий залишок коштів зараховується на погашення основної суми кредиту згідно умов Договору  та  Індивідуальної угоди.

На виконання Договірних умов  позивач на підставі заяв відповідача про видачу траншів надав останньому  кредитні грошові кошти в сумі 698 762,59 грн., що підтверджується  платіжними дорученнями та банківськими виписками в матеріалах справи.

Відповідач свої Договірні зобов"язання по поверненню кредиту виконав частково, сплативши 31 271,78 грн.,  що підтверджується банківськими виписками та платіжними дорученнями в матеріалах справи.

Згідно з ст. ст. 525, 526, 527 Цивільного кодексу  України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –  відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається. Боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор – прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

На підставі ч. ч. 1 - 2 ст. 193 Господарського кодексу України - суб"єкти  господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов"язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів; кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов"язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Згідно з ч. 1 ст. 1049 Цивільного кодексу України -  Позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором

Відповідно до ч. 1 ст. 1054 Цивільного кодексу України - За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Між сторонами був складений та обопільно підписаний акт звірки взаємних  розрахунків від 07.12.10 р., яким відповідач фактично визнав свою заборгованість перед позивачем в сумі 682 541,48 грн.

Позовні вимоги в частині стягнення основного боргу підтверджуються Кредитним  договором,  Індивідуальною угодою,  розрахунком,  платіжними дорученнями, банківськими виписками,  в матеріалах справи, актом звірки розрахунків від 07.12.10 р., а тому підлягають частковому задоволенню в сумі 667 490,81 грн. відповідно до ст.  ст. 525, 526, 527 Цивільного кодексу України.

За користування кредитними грошовими коштами відповідачу нараховані відсотки за січень 2009 року в сумі  9220,00 грн.,   які були сплачені частково у сумі 4602,92 грн.

Позовні вимоги в частині стягнення відсотків стверджуються Договором, Угодами, розрахунком, іншими матеріалами справи, а тому підлягають задоволенню в сумі 4617,08 грн. за січень 2009 року відповідно до ст.  ст. 525, 526, 527 Цивільного кодексу України.     

07.12.10 р. відповідач подав заяву № 100а від 07.12.10 р. про застоування наслідків спливу позовної давності.

Відповідно до ст. 257 Цивільного кодексу України - загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

З огляду на те, що позивач не пропустив встановлені Цивільним кодексом України строки позовної давності, заява відповаідача № 100а від 07.12.10 р. про застосування наслідків  спливу  позовної давності задоволенню не підлягає.

З урахуванням викладеного, оцінивши подані представником позивача докази та матеріали справи у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов підлягає частковому  задоволенню відповідно до чинного законодавства всього в сумі   672 107,89 грн.  сума основного боргу 667 490,81  грн.;

відсотки - 4617,08 грн. за січень 2009 року.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати підлягають покладенню на відповідача пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

          Керуючись ст.  ст. 33,  34,  36, 43, 44, 49, 82-84,  115  Господарського процесуального кодексу України    

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити частково  в сумі 672 107,89 грн.      

2. Стягнути з  Вінницького коледжу бізнесу – Товариства з обмеженою відповідальністю (вул. Чехова, буд. 7, м. Вінниця, 21000, ідентифікаційний код 24901908) на користь Публічного акціонерного товариства  «Універсал Банк» (вул. Автозаводська, буд. 54/19, м. Київ, 04114, ідентифікаційний код 21133352) 667 490,81 грн.  заборгованості по кредиту,  4617,08 грн. заборгованості по відсотках за користування кредитом, 6721,08 грн. державного мита та 157,90 грн. витрат на інформаційно – технічне забезпечення судового процесу.

3. В решті позову відмовити.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя                                             Говор Н.Д.

          Повний текст рішення суду оформлено і підписано відповідно до вимог ст.84 ГПК України  20 грудня 2010 р.

   

віддрук. 1 прим.:

1 - до справи

Дата ухвалення рішення14.12.2010
Оприлюднено23.12.2010
Номер документу12955412
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1004553,87 грн. заборгованості за кредитним договором Головуючий

Судовий реєстр по справі —6/210-10

Ухвала від 05.07.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 17.04.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Ухвала від 03.04.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Постанова від 22.07.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Постанова від 26.09.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Яценко О.В.

Ухвала від 16.09.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Яценко О.В.

Постанова від 22.07.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 21.06.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 20.06.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 16.05.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні