Ухвала
від 17.12.2010 по справі 13/057-08/4/9/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 т ел. 235-24-26

УХВАЛА

"17" грудня 2010 р. С права № 13/057-08/4/9/17

Господарський суд Київської області у скла ді колегії суддів: головуючо го - Горбасенка П.В., суддів Ба цуци В.М., Яреми В.А., розглянувш и матеріали позовної заяви ОСОБА_1 у справі

за позовом Закритого ак ціонерного товариства „Києв о-Святошинська Сільгосптехн іка”

до Товариства з обмежен ою відповідальністю „Агросі льгосптехніка”

про визнання недійсним и договорів купівлі-продажу та визнання права власності

За участю представників :

від позивача Пшеничнико в О.Б. (дов. від 10.11.2008р.);

від відповідача Демиде нко В.Г. (дов. від 10.11.2008р.);

Тищенко В.М. (дов. від 22.04.2008р.).

Труба І.К. (присутній).

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарсько го суду Київської області ві д 15.10.2010р. (головуючий суддя Горб асенко П.В., судді Бацуца В.М., Яр ема В.А.) зупинено провадження у справі № 13/057-08/4/9/17 за позовом Зак ритого акціонерного товарис тва „Києво-Святошинська Сіль госптехніка” до Товариства з обмеженою відповідальністю „Агросільгосптехніка” про в изнання недійсними договорі в купівлі-продажу та визнанн я права власності до вирішен ня Вищим господарським судом України питання щодо касаці йної скарги та ОСОБА_2. на п останову Київського міжобла сного апеляційного господар ського суду від 20.09.2010р. у даній с праві.

Разом з супровідним листом господарського суду Київсь кої області № 02-06/13/057-08/4/9/17 від 18.10.2010р. м атеріали справи № 13/057-08/4/9/17 напра влені до Вищого господарсько го суду України.

Постановою Вищого господа рського суду України від 30.11.2010р . постанову Київського міжоб ласного апеляційного господ арського суду від 20.09.2010р. залише но без змін.

06.12.2010р. до господарського суд у Київської області повернул ися матеріали справи № 13/057-08/4/9/17 р азом з супровідним листом Ви щого господарського суду Укр аїни № 02.03-29/632 від 02.12.2010р.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 07.12.2010р . поновлено провадження у спр аві, розгляд справи призначе но на 17.12.2010р.

В судовому засіданні 17.12.2010р. с уд розглянув позовну заяву ОСОБА_1 до Закритого акціон ерного товариства „Києво-Свя тошинська Сільгосптехніка” про визнання за ним особисто го немайнового права акціоне ра АТЗТ „Сільгосптехніка” пр иймати участь в управлінні т овариством: вирішувати внутр ішні питання діяльності това риства згідно статуту без вт ручання сторонніх юридичних та фізичних осіб, зокрема, ЗАТ „Києво-Святошинська Сільгос птехніка”, яка 22.09.2010р. надійшла до загального відділу господ арського суду Київської обла сті та залишилася нерозгляну тою у зв' язку з зупиненням п ровадження у даній справі.

Суд встановив, що позовні ви моги обґрунтовані порушення м відповідачем прав позивача приймати участь в управлінн і АТЗТ „Сільгосптехніка”.

Як вбачається зі змісту заз наченої позовної заяви, ОСО БА_1. звернувся до суду в якос ті третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предме т спору з позовом до Закритог о акціонерного товариства „К иєво-Святошинська Сільгоспт ехніка”, зазначивши при цьом у Товариство з обмеженою від повідальністю „Агросільгос птехніка” в якості третьої о соби, яка не заявляє самостій них вимог на предмет спору пр о визнання за ОСОБА_1. особ истого немайнового права акц іонера АТЗТ „Сільгосптехнік а” приймати участь в управлі нні товариством: вирішувати внутрішні питання діяльност і товариства згідно Статуту без втручання сторонніх юрид ичних та фізичних осіб, зокре ма, Закритого акціонерного т овариства „Києво-Святошинсь ка Сільгосптехніка”, а також просить припинити провадже ння за первісним позовом у сп раві №13/057-057/08/4 на підставі п. 1 ч. 1 ст . 80 ГПК України.

Згідно ст. 26 ГПК України трет і особи, які заявляють самост ійні вимоги на предмет спору , можуть вступити у справу до п рийняття рішення господарсь ким судом, подавши позов до од нієї або двох сторін. Про прий няття позовної заяви та всту п третьої особи у справу госп одарський суд виносить ухвал у. Треті особи, які заявляють с амостійні вимоги на предмет спору, користуються усіма пр авами і несуть усі обов' язк и позивача.

Отже, у процесі розгляду гос подарським судом спору між п озивачем і відповідачем трет я особа може вважати, що саме ї й належить право на предмет с пору. У контексті наведеної с татті під предметом спору сл ід розуміти матеріально-прав овий об' єкт, з приводу якого виник правовий конфлікт між позивачем і відповідачем. Тр етя особа може бути допущена до участі у справі лише у тому випадку, коли її самостійна в имога спрямована на предмет спору між позивачем і відпов ідачем. Вимога, спрямована на будь-що, що знаходиться поза ц им предметом, не може бути роз глянута як вимога третьої ос оби, а має бути здійснена чере з подання самостійного позов у.

Самостійність вимог треть ої особи полягає в тому, що вон а вважає, ніби в матеріальних правовідносинах із відповід ачем перебуває саме вона, і са ме її право порушено відпові дачем. Тож третя особа із само стійними вимогами заперечує вимогу позивача і пересліду є мету вирішити спір не на кор исть позивача, а на свою корис ть. Тому третя особа із самост ійними вимогами процесуальн о протиставляє себе не лише в ідповідачу, а й позивачу.

Аналогічна правова позиці я викладена у постанові Вищо го господарського суду Украї ни від 10.03.2010р. № 9/41-20/78.

Відповідно до частини 2 наве деної статті про прийняття п озовної заяви та вступ треть ої особи у справу господарсь кий суд виносить ухвалу. Госп одарський суд вирішує питанн я про прийняття позовної зая ви третьої особи із самостій ними вимогами за загальними правилами прийняття позову д о розгляду, тобто має право у в ипадках, передбачених ст. 62 ГП К, відмовити у прийнятті позо вної заяви або на підставі ст .63 ГПК повернути позовну заяву .

Предметом спору у справі № 1 3/057-08/4/9/17 є визнання недійсними до говорів купівлі-продажу нежи лих приміщень, призначених д ля підприємницької діяльнос ті та визнання права власнос ті, а предметом позовної вимо ги фізичної особи - ОСОБА_1 . є визнання за ОСОБА_1. кор поративного права, а саме, осо бистого немайнового права ак ціонера АТЗТ „Сільгосптехні ка” приймати участь в управл інні товариством: вирішувати внутрішні питання діяльност і товариства згідно Статуту без втручання сторонніх юрид ичних та фізичних осіб, зокре ма Закритого акціонерного то вариства „Києво-Святошинськ а Сільгосптехніка”; щодо осн овних позовних вимог у справ і № 13/057-08/4/9/17, ОСОБА_1. просить пр ипинити провадження у справі № 13/057-08/4/9/17 на підставі п. 1 ч. 1 ст. 80 ГП К України.

Тобто, вирішуючи питання пр о прийняття позовної заяви ОСОБА_1. до розгляду та ознай омившись з позовними вимогам и третьої особи, судом встано влено, що фактично самостійн а вимога третьої особи не спр ямована на предмет спору між позивачем і відповідачем, а з а своєю юридичною природою є окремою корпоративною вимог ою з встановленим суб' єктни м складом.

Водночас, відповідно до ст. 1 ГПК України підприємства, ус танови, організації, інші юри дичні особи (у тому числі іноз емні), громадяни, які здійснюю ть підприємницьку діяльніст ь без створення юридичної ос оби і в установленому порядк у набули статусу суб'єкта під приємницької діяльності (дал і - підприємства та організац ії), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчіст ю господарських справ за зах истом своїх порушених або ос порюваних прав і охоронювани х законом інтересів, а також д ля вжиття передбачених цим К одексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушен ням.

Право на звернення до госпо дарського суду фізичної особ и, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності , можливо лише у випадках, пере дбачених чинним законодавст вом України.

Відповідно до чинного зако нодавства України, третя осо ба може бути допущена до учас ті у справі лише у тому випадк у, коли її самостійна вимога с прямована на предмет спору м іж позивачем і відповідачем, а саме щодо визнання недійсн им договорів купівлі-продажу нежилих приміщень, призначе них для підприємницької діял ьності та визнання права вла сності, при цьому, як вбачаєть ся з матеріалів справи, ОСО БА_1. виступає в якості фізич ної особи, яка не має статусу с уб'єкта підприємницької діял ьності.

Згідно п. 3 інформаційного л иста Вищого господарського с уду України „Про деякі питан ня практики застосування нор м Господарського процесуаль ного кодексу України, поруше ні у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2007 року” N 01-8/ 675 від 14.08.2007р. на запитання чи під лягають розгляду в господарс ькому суді справи за позовам и фізичних осіб, які не мають с татусу суб'єкта підприємниць кої діяльності, про визнання недійсними договорів купівл і-продажу приміщень, що не є жи тловими і призначаються саме для підприємницької діяльно сті, відповів таке. Згідно з ча стиною другою статті 1 ГПК фіз ичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності , мають право звертатися до го сподарського суду тільки у в ипадках, передбачених законо давчими актами України; щодо наведеної ситуації таких ви падків законом не передбачен о, а тому відповідні справи ро зглядові господарським судо м не підлягають.

Відповідно до ст. 62 Господар ського процесуального кодек су України, суддя відмовляє у прийнятті позовної заяви, як що справа не підлягає розгля ду в господарських судах.

Таким чином, розглянувши по зовні вимоги третьої особи, с уд встановив, що вимога ОСО БА_1. не підлягає розгляду г осподарським судом.

Крім того, згідно ч. 2 ст. 1 ГПК У країни у випадках, передбаче них законодавчими актами Укр аїни, до господарського суду мають право також звертатис я державні та інші органи, фіз ичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності .

Згідно ст. 12 Господарського процесуального кодексу Укра їни господарським судам підв ідомчі:

1) справи у спорах, що виникаю ть при укладанні, зміні, розір ванні і виконанні господарсь ких договорів, у тому числі що до приватизації майна, та з ін ших підстав, крім:

спорів про приватизацію д ержавного житлового фонду;

спорів, що виникають при пог одженні стандартів та техніч них умов;

спорів про встановлення ці н на продукцію (товари), а тако ж тарифів на послуги (виконан ня робіт), якщо ці ціни і тариф и відповідно до законодавств а не можуть бути встановлені за угодою сторін;

спорів, що виникають із публ ічно-правових відносин та ві днесені до компетенції Конст итуційного Суду України та а дміністративних судів;

інших спорів, вирішення яки х відповідно до законів Укра їни та міжнародних договорів України віднесено до віданн я інших органів;

2) справи про банк рутство.

3) справи за заявами орг анів Антимонопольного коміт ету України, Рахункової пала ти з питань, віднесених закон одавчими актами до їх компет енції.

4) справи, що виникають з корпоративних відносин у сп орах між господарським товар иством та його учасником (зас новником, акціонером), у тому ч ислі учасником, який вибув, а т акож між учасниками (засновн иками, акціонерами) господар ських товариств, що пов'язані із створенням, діяльністю, уп равлінням та припиненням дія льності цього товариства, кр ім трудових спорів.

5) справи у спорах щодо обліку прав на цінні папери;

6) справи у спорах, що виникають із земельних відно син, в яких беруть участь суб'є кти господарської діяльност і, за винятком тих, що віднесен о до компетенції адміністрат ивних судів.

Зокрема, право на зверненн я до господарського суду фіз ичної особи, яка не має статус у суб'єкта підприємницької д іяльності, можливо у процеду рі банкрутства, згідно з Зако ном України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ”, а також фізична особа, яка н е має статусу суб'єкта підпри ємницької діяльності, може з вернутися до господарського суду у спорах, що виникають із корпоративних відносин. Так е право виникло у зв'язку із ро зширенням юрисдикції господ арських судів Законом Україн и "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення підсудності справ з питань приватизації та з корпоративних спорів", що набув чинності з 29.12.2006р.

Відповідно до інформаційн о-методичного листа Верховно го Суду України від 6 лютого 2007 р. N 1-5/218, Законом України „Про вн есення змін до деяких законо давчих актів України щодо ви значення підсудності справ з питань приватизації та з кор поративних спорів” розширен о юрисдикцію господарських с удів шляхом віднесення до їх підвідомчості справ, що вини кають з корпоративних віднос ин у спорах між господарськи м товариством та його учасни ком (засновниками, акціонера ми), у тому числі учасником, як ий вибув, а також між учасника ми (засновниками, акціонерам и) господарського товариства , що пов'язані із створенням, д іяльністю управлінням та при пиненням діяльності цього то вариства, крім трудових спор ів.

Оскільки, правовідносини я кі є предметом первісного по зову, не є корпоративними та н е віднесені до процедури бан крутства, а вимога ОСОБА_1 . про визнання за ним особисто го немайнового права акціоне ра АТЗТ „Сільгосптехніка” пр иймати участь в управлінні т овариством: вирішувати внутр ішні питання діяльності това риства згідно Статуту без вт ручання сторонніх юридичних та фізичних осіб знаходитьс я поза предметом первісного позову, вона може бути здійсн ена виключно шляхом подання самостійного позову.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 62 ГПК У країни суддя відмовляє у при йнятті позовної заяви, якщо з аява не підлягає розгляду в г осподарських судах України.

Приймаючи до уваги вищенав едене, та те, що суд встановив, що позовна заява не може бути прийнята до розгляду, суд вва жає, що у прийнятті позовної з аяви ОСОБА_1 необхідно від мовити на підставі п. 1 ч. 1 ст. 62 Г ПК України.

Враховуюче викладене та ке руючись ст. 26, п. 1 ч. 1 ст. 62, ст. 86 ГПК У країни, суд

У Х В А Л И В:

1. Відмовити фізич ній особі - ОСОБА_1 у прий нятті позовної заяви.

2. Позовну заяву з додани ми документами повернути О СОБА_1.

3. Копію ухвали надісл ати учасникам провадження у справі та ОСОБА_1.

Головуючий суд дя Горбасенко П.В .

Суддя Бацуца В.М.

Суддя Ярема В.А.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення17.12.2010
Оприлюднено29.12.2010
Номер документу13085541
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/057-08/4/9/17

Постанова від 13.04.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Лосєв А.М.

Постанова від 14.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Рогач Л.I.

Ухвала від 14.01.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Лосєв А.М.

Ухвала від 28.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Рогач Л.I.

Рішення від 17.12.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П. В.

Ухвала від 17.12.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П. В.

Ухвала від 15.10.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П. В.

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Горбасенко П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні