Постанова
від 17.12.2010 по справі 2-а-9009/2010
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

№2-а-9009/10

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 грудня 2010 року м.Доброп ілля

Добропільський міськрайо нний суд Донецької області в складі:

гол овуючого судді Любчик В.М.

при с екретарі Са фроновій К.М.

пози вача О СОБА_1

пре дставник відповідача Закутнього О.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Д обропілля адміністративну с праву за позовом ОСОБА_1 д о управління Пенсійного фон ду України в м.Добропілля Дон ецької області про визнання дій неправомірними та зобов ' язання здійснити нарахува ння допомоги відповідно до З акону України «Про соціальни й захист дітей війни» ,

ВСТАНОВИВ:

06 грудня 2010 року ОСОБА_1 звернулась до Добропільсь кого міськрайонного суду Дон ецької області з позовом до у правління Пенсійного фонду України в м.Добропілля Донец ької області про про визнанн я дій неправомірними та зобо в' язання здійснити нарахув ання допомоги відповідно до Закону України «Про соціальн ий захист дітей війни»

В обґрунтування своїх вимо г, позивач зазначила, що за нею визнано статус «Дитина війн и», у зв' язку з чим вона переб уває на обліку в УПФУ в м.Добро пілля Донецької області. Згі дно ст. 6 Закону України “Про с оціальний захист дітей війни ” дітям війни пенсії або щомі сячне довічне грошове утрима ння чи державна соціальна до помога, що виплачується замі сть пенсії, підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсі ї за віком. Але позивачу випла чувалася ця допомога в значн о меншому розмірі, внаслідок зупинення дії та внесення зм ін відповідно до зазначеної статті, які в подальшому були визнані рішенням Конституц ійного Суду України від 09.07.2007 р. неконституційними. Просить зобов' язати відповідача пр изначити, нарахувати та випл атити недоплачену щомісячну державну соціальну допомогу як дитині війни за період з 01 с ічня 2010 року по 31 грудня 2010 року.

В судовому засіданні позив ач позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просить с уд їх задовольнити.

Представник відповідача Закутній О.А., який діє за до рученням, позовні вимоги не в изнав, пояснив, що виплата соц іальної допомоги провадила сь відповідно до діючого зак онодавства.

Розглянувши подані сторон ами документи і матеріали, за слухавши пояснення позивача , відповідача, всебічно і повн о з'ясувавши всі фактичні обс тавини, на яких ґрунтується п озов, об'єктивно оцінивши док ази, які мають юридичне значе ння для розгляду справи і вир ішення спору по суті, суд вста новив наступне.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни "Про соціальний захист дітей війни" - дитина війни - це особа, яка є громадянином Укр аїни та якій на час закінченн я (2 вересня 1945 року) Другої світ ової війни було менше 18 років.

ОСОБА_1 є дитиною війни та користується правами і пі льгами, встановленими Законо м України «Про соціальний за хист дітей війни». З копії пас порта позивача вбачається, щ о на час закінчення Другої св ітової війни позивачу було м енше 18 років. (а.с.5).

Законом України “Про соціа льний захист дітей війни» № 219 5-ІV від 18.11.2004, який набрав чинност і з 01.01.2006, встановлено правовий статус дітей війни і визначе но основи їх соціального зах исту та гарантовано їх соціа льну захищеність шляхом нада ння пільг і державної соціал ьної підтримки.

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни “Про соціальний захист дітей війни» дітям війни пен сії або щомісячне довічне гр ошове утримання чи державна соціальна допомога, що випла чується замість пенсії, підв ищуються на 30 відсотків мінім альної пенсії за віком.

Тобто, позивач має право отр имувати державну соціальну п ідтримку передбачену ст. 6 заз наченого Закону.

Відповідно до ст. 2 Кодексу адміністративного судочинс тва України завданням адміні стративного судочинства є за хист прав, свобод та інтересі в фізичних та юридичних осіб у сфері публічно-правових ві дносин від порушень з боку, у т ому числі, органів державної влади.

Статтею 19 Конституції Украї ни встановлено, що органи дер жавної влади та органи місце вого самоврядування, їх поса дові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повн оважень та у спосіб, що передб ачені Конституцією та закона ми України.

У ч.1 ст.8 КАС України задекла ровано, що суд при вирішенні с прави керується принципом ве рховенства права, відповідно до якого, зокрема, людина, її п рава та свободи визнаються н айвищими цінностями та визна чають зміст і спрямованість діяльності держави. Це означ ає, що адміністративний суд н е повинен застосовувати поло ження правового акту, у тому ч ислі закону, якщо його застос ування суперечить конституц ійним принципам права або по рушуватиме права та свободи людини і громадянина. Адміні стративний суд не повинен та кож допускати тлумачення зак ону, яке б несправедливо обме жувало ці права і свободи.

У відповідності до ч. 2 ст. 55 Ко нституції, кожному гарантуєт ься право на оскарження в суд і рішень, дій, чи бездіяльност і органів державної влади, по садових і службових осіб.

Згідно до ст. 46 Конституції У країни, громадяни мають прав о на соціальний захист, що вк лючає право на забезпечення їх у старості.

Статтею 22 Конституції Укра їни визначено, що права та сво боди людини та громадянина, з акріплені Конституцією, не є вичерпними. Конституційні п рава і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. Пр и прийнятті нових законів аб о внесенні змін до чинних зак онів не допускається звуженн я змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Суд з приводу спірних прав овідносин щодо неотриманого підвищення до пенсії в розмі рі 30% мінімальних пенсії за ві ком як дитині війни з 01.01.2010 року по 31.12.2010 року, зазначає наступн е.

Статтею 6 Закону України "П ро соціальний захист дітей в ійни" передбачено, що дітям ві йни пенсії або щомісячне дов ічне грошове утримання чи де ржавна соціальна допомога, щ о виплачується замість пенсі ї, підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком .

Статтею 52 Закону України «П ро Державний бюджет України на 2010 рік» визначено, що розмір и державних соціальних гаран тій на 2010 рік, що визначаються з алежно від прожиткового міні муму, встановлюються відпов ідними законами України, цим Законом та нормативно-право вими актами Кабінету Міністр ів України.

У 2010 році з 1 січня по теперішн ій час є діючою ст.. 6 Закону Укр аїни "Про соціальний захист д ітей війни" в такій редакції: « дітям війни пенсії або щоміс ячне грошове утримання чи де ржавна соціальна допомога, щ о виплачується замість пенсі ї, підвищується на 30% мінімаль ної пенсії за віком».

Позовні вимоги позивача в ч астині зобов' язання відпов ідача і на майбутнє виплачув ати доплату до пенсії як дити ні війни у розмірі 30% мінімаль ної пенсії за віком для непра цездатних осіб, задоволенню не підлягають, оскільки не ві дповідають змісту законодав ства. Судове рішення має бути наслідком чинного правового регулювання. Воно не може обм ежувати волю законодавчого о ргану в майбутньому змінюват и правове регулювання суспіл ьних відносин.

Задовольнити позовні вимо ги про стягнення з відповіда ча моральної шкоди, суд не має можливості, так як дане не пер едбачене законодавством.

Таким чином, суд задовольн яє вимоги позивача щодо випл ати доплати до пенсії дитини війни у період з 01.01.2010 року по 17.12. 2010 року, враховуючи фактично о тримані суми. А за період з 18.12.201 0 року по 31.12.2010 року суд відмовля є в задоволенні позовних вим ог, так як не можливо зобов' я зати відповідача виплачуват и доплату до пенсії на майбут нє.

Керуючись ст..ст.8, 10, 70, 71, 94, 99, 100, 159-1 63 КАС України, ЗУ "Про соціальн ий захист дітей війни", Рішен нями Конституційного Суду Ук раїни від 22.05.2008 р. N 10-рп/2008, N 6-рп/2007 від 9 липня 2007 року, ст.ст.1, 2, 8, 19, 22 Конст итуції України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний поз ов ОСОБА_1 до управління П енсійного фонду України в м.Д обропілля Донецької області про визнання дій неправомір ними та зобов' язання здійсн ити нарахування допомоги від повідно до Закону України «П ро соціальний захист дітей в ійни» за період з 01.01.2010 року по 31. 12.2010 року - задовольнити частко во.

Визнати неправомірною без діяльність управління Пенс ійного Фонду України в м.Добр опілля Донецької області по ненарахуванню належної ОС ОБА_1 щомісячної доплати до пенсії у розмірі 30% мінімальн ої пенсії за віком за період з 01.01.2010 року по 17.12.2010 року.

Зобов' язати управління П енсійного фонду України в м.Д обропілля Донецької області здійснити нарахування та ви плату на користь ОСОБА_1 п ідвищення до пенсії у розмір і 30 відсотків мінімальної пе нсії за віком, як дитини війни з 01.01.2010 року по 17.12.2010 року, з урахув анням фактично виплачених су м.

В іншій частині позовних ви мог відмовити.

Постанова може бути оскарж ена до апеляційного адмініст ративного суду Донецької обл асті через Добропільський мі ськрайонний суд Донецької об ласті протягом 10 днів з дня пр оголошення постанови.

Надруковано власно ручно в нарадчій кімнаті в од ному примірнику 17 грудня 2010 рок у.

Головуючий суддя В.М. Любчик

СудДобропільський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення17.12.2010
Оприлюднено24.01.2011
Номер документу13106682
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-9009/2010

Постанова від 17.12.2010

Адміністративне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Любчик Василина Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні