Постанова
від 31.05.2011 по справі 2-а-3425/11
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Миргородський міськра йонний суд Полтавської облас ті

Справа № 2-а-3425/11

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2011 року м. Миргор од

Суддя Миргородського міс ькрайонного суду Полтавсько ї області Чернюк В.Д., розгляну вши в порядку скороченого пр овадження справу за адмініст ративним позовом ОСОБА_1 д о Управління Пенсійного фонд у України в місті Миргороді П олтавської області про визна ння бездіяльності неправомі рною та покладення зобов' яз ання вчинити певні дії, -

в с т а н о в и в :

В травні 2011 року ОСОБА_1 звернув(ла)ся в суд з цим позов ом, посилаючись на порушення відповідачем - суб' єктом в ладних повноважень його прав у сфері управлінської діяль ності через неповну виплату соціальної державної допомо ги, як дитині війни.

Відповідач будучи належни м чином повідомленим про роз гляд справи в порядку скороч еного провадження, заперечен ь щодо заявленого позову не п одав. На момент винесення ціє ї постанови сторони по справ і не повідомили суд про наявн ість рішень судів, що стосуют ься предмету спору, а також пр о наявні незавершені судові провадження, що стосуються п редмету спору.

Оцінивши повідомлені пози вачем обставини щодо спірних правовідносин, маються дост атні підстави для задоволенн я позову з таких обгрунтуван ь.

Позивач є дитиною війни, що підтверджується копією його пенсійного посвідчення. Від повідно до ст. 6 Закону України „Про соціальний захист діте й війни” він має право на отри мання державної соціальної п ідтримки, а саме підвищення д о пенсії на 30% мінімальної пен сії за віком.

Частиною 1 ст. 28 Закону Україн и „Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я” передбачено, що мінімальн ий розмір пенсії за віком вст ановлюється у розмірі прожит кового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Рішенням Конституційного Суду України від 09.07.2007 року № 6-рп /2007 (справа про соціальні гаран тії громадян) визнано такими , що не відповідають Конститу ції України (є неконституцій ними) положення, зокрема, пунк ту 12 ст. 71 Закону України «Про Д ержавний бюджет на 2007 рік», яки м дію ст. 6 Закону України „Про соціальний захист дітей вій ни” на 2007 рік було зупинено.

Рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. № 10-рп/2008 в изнано таким, що не відповіда є Конституції України (є неко нституційним) положення п. 41 р озділу 2 Закону України „Про Д ержавний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до де яких законодавчих актів Укра їни”.

Згідно ч. 2 ст. 152 Конституції У країни закони, інші правові а кти або їх окремі положення, щ о визнані неконституційними , втрачають чинність з дня ухв алення Конституційним Судо м України рішення про їх неко нституційність.

Відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону України „Про соціальний зах ист дітей війни”, державні га рантії дітям війни, встановл ені цим Законом, не можуть бут и обмежені або скасовані інш ими нормативно - правовими а ктами.

Пенсійний фонд України діє на підставі Положення „Про П енсійний фонд України” та зд ійснює свої повноваження на підставі пункту 15 даного Поло ження через створені в устан овленому порядку його терито ріальні управління. Відповід но до Закону України „Про заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування” рішення про призначення та перераху нок пенсії приймається район ними управліннями Пенсійног о фонду України за місцем про живання пенсіонерів.

Приймаючи до уваги положен ня Закону України „Про соціа льний захист дітей війни” та суть заявлених позовних вим ог, відповідач з 22 травня 2008 рок у по час розгляду справи судо м повинен був нараховувати т а здійснювати позивачу допла ту до пенсії у розмірі 30% мінім альної пенсії за віком, проте не здійснював таких нарахув ань і виплат, чим порушив зако нні права позивача, які підля гають захисту.

В супереч вимогам ч. 2 ст. 71 КАС України відповідачем не дов едено правомірності його без діяльності у правовідносина х з позивачем, які чітко врегу льовані законом. Відповідні докази про це в строки, встано влені ч. 3 ст. 183 - 2 КАС України су ду не надані взагалі.

За таких обставин заявлені позовні вимоги підлягають д о задоволення.

Згідно з ч. 1 ст. 94 КАС України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є с уб' єктом владних повноваже нь, суд присуджує всі здійсне ні нею документально підтвер джені судові витрати з Держа вного бюджету України.

Відповідно до абз. 9 ст. 256 КАС У країни, постанови суду, прийн яті в порядку скороченого пр овадження, виконуються негай но.

Керуючись ст. ст. 2, 11, 71, 158, 160, 161, 163, 183 - 2, 256 Кодексу адміністративног о судочинства України, ст. ст. 3, 6 Закону України „Про соціал ьний захист дітей війни”, ст. 2 8 ч. 1 Закону України „Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування”, суд, -

п о с т а н о в и в :

Позов ОСОБА_1 задов ольнити.

Визнати бездіяльність Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в місті Миргороді Полта вської області в частині не н арахування ОСОБА_1 підвищ ення до пенсії, передбаченог о ст. 6 Закону України „Про соц іальний захист дітей війни”, виходячи з розміру мінімаль ної пенсії за віком, встановл еного ст. 28 Закону України „Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування”, за період з 12 листопада 2010 року по день прийняття цієї поста нови, протиправною.

Зобов'язати Управління Пен сійного фонду України в міст і Миргороді Полтавської обла сті здійснити перерахунок пе нсії ОСОБА_1 з підвищенням її на 30% мінімальної пенсії за віком з розміру, встановлено го ч. 1 ст. 28 Закону України „Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування” та п ровести відповідні виплати з а період з 12 листопада 2010 року п о день прийняття цієї постан ови, з урахуванням проведени х виплат.

Стягнути з Державного бюдж ету України на користь ОСОБ А_1 витрати зі сплати судово го збору в сумі 3 ( три ) гривни 40 к опійок.

Постанову суду звернути до негайного виконання.

Копію цієї постанови для ві дому направити сторонам. Від повідачу роз' яснити його об ов' язок виконати постанову негайно.

Постанова може бути оскар жена до Харківського апеляці йного адміністративного суд у через Миргородський міськр айонний суд шляхом подачі ап еляційної скарги на протягом десяти днів з дня отримання ї ї копії.

Суддя В. Д. Чернюк

СудМиргородський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення31.05.2011
Оприлюднено10.06.2011
Номер документу16018237
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-3425/11

Ухвала від 25.10.2019

Адміністративне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Поровський В.А.

Ухвала від 04.10.2019

Адміністративне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Поровський В.А.

Ухвала від 23.09.2019

Адміністративне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Поровський В.А.

Ухвала від 14.07.2011

Адміністративне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

Ухвала від 29.11.2010

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 08.11.2011

Адміністративне

Глобинський районний суд Полтавської області

Марущак Р. М.

Ухвала від 13.06.2018

Адміністративне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Чаус Л. В.

Постанова від 12.07.2011

Адміністративне

Немирівський районний суд Вінницької області

Алєксєєнко В. М.

Ухвала від 26.09.2011

Адміністративне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Сидоренко З.С.

Ухвала від 26.07.2011

Адміністративне

Буринський районний суд Сумської області

Куцан В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні