Постанова
від 28.12.2010 по справі 10/237
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2010 р. № 10/237

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Дроботової Т.Б. - головуючо го

Волковицької Н.О.

Рогач Л.І.

за участю представників ст орін:

позивача Носенко Т.П. дов. від 01.11.2010 рок у

відповідача не з' явився, про час і мі сце слухання справи повідомл ений належним чином

розглянувши у відкритому с удовому засіданні касаційну скаргу Відкритого акціонерного товариства "Український зон альний науково - дослідний і проектний інститут по цивіл ьному будівництву"

на постанову від 19.10.2010 року Київського ап еляційного господарського с уду

у справі № 10/237 господарського суду м іста Києва

за позовом Відкритого акціонерного товариства "Український зон альний науково - дослідний і проектний інститут по цивіл ьному будівництву"

до Відкритого акціонерного товариства "Страхова компан ія "ЕйЕмДжи Груп"

про стягнення заборгованост і в розмірі 15840,81 грн.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського с уду міста Києва від 09.09.2010 року з а позовом Відкритого акціоне рного товариства "Українськи й зональний науково-дослідни й і проектний інститут по цив ільному будівництву" до Відк ритого акціонерного товарис тва "Страхова компанія "ЕйЕмД жи Груп" про стягнення заборг ованості у розмірі 15840,81 грн. при значено судову автотоварозн авчу експертизу та зупинено провадження у даній справі.

Проведення судової експер тизи доручено Київському нау ково-дослідному інституту су дових експертиз.

На вирішення судової експе ртизи поставлено питання, що потребують спеціальних знан ь, а саме: який матеріальний зб иток завдано власникові авто мобіля Toyota Camry, державний номер НОМЕР_1, в результаті його по шкодження при дорожньо-транс портній пригоді, що сталася 30. 06.2009 року з урахуванням обстави н ДТП та документів, що свідча ть про пригоду, в тому числі фо тографій з місця ДТП, характе ру пошкоджень? яка вартість в ідновлювального ремонту пош кодженого транспортного зас обу без урахування зносу дет алей, що замінюються при ремо нті - Toyota Camry, державний номер Н ОМЕР_1, в результаті пошкодж ення, внаслідок дорожньо - т ранспортній пригоди, яка сталася 30.06.2009 року з урахуванн ям

Доповідач Волковицька Н.О .

обставин ДТП та докумен тів, що свідчать про пригоду, в тому числі фотографій з місц я ДТП, характеру пошкоджень?

У зв' язку з призначенням судової автотоварознавчої е кспертизи зупинено провадже ння у справі до отримання вис новку експерта.

За апеляційною скаргою Від критого акціонерного товари ства "Український зональний науково - дослідний і проект ний інститут по цивільному б удівництву" ухвала місцевого господарського суду перегля нута в апеляційному порядку і постановою Київського апел яційного господарського суд у від 19.10.2010 року залишена без зм ін.

Відкрите акціонерне товар иство "Український зональний науково-дослідний і проектн ий інститут по цивільному бу дівництву" звернулось до Вищ ого господарського суду Укра їни із касаційною скаргою, в я кій просить скасувати ухвалу господарського суду міста К иєва від 09.09.2010 року та постанову Київського апеляційного гос подарського суду від 19.10.2010 року , а справу направити до господ арського суду міста Києва дл я розгляду по суті заявлених вимог.

На думку заявника ухвала та постанова у справі прийняті з порушенням норм процесуал ьного законодавства, а саме с татей 22, 41, 42, 43, 79 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни.

Скаржник зазначає, що суд пе ршої інстанції, всупереч Гос подарському процесуальному кодексу України при винесен ні ухвали не обґрунтував на я ких саме підставах вирішив п ризначити експертизу та у зв ' язку з чим виник сумнів у су ду щодо того чи іншого факту.

Обговоривши доводи касаці йної скарги, заслухавши судд ю - доповідача та присутньог о у судовому засіданні предс тавника позивача, перевіривш и в межах вимог статей 108, 1117 Госп одарського процесуального к одексу України наявні матері али справи на предмет правил ьності юридичної оцінки обст авин справи та повноти їх вст ановлення в ухвалі постанові у даній справі, колегія судді в вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з та ких підстав.

Як вбачається із матеріалі в справи предметом оскарженн я у касаційному порядку є пос танова Київського апеляційн ого господарського суду від 19.10.2010 року, якою залишено без зм ін ухвалу господарського суд у міста Києва від 09.09.2010 року про призначення судової автотов арознавчої експертизи та зуп инення провадження у даній с праві.

Статтею 129 Конституції Укра їни встановлені основні заса ди судочинства, до яких відне сено, зокрема, забезпечення а пеляційного та касаційного о скарження рішення суду, крім випадків, встановлених зако ном. Зазначена конституційна норма конкретизована законо давцем в статті 12 Закону Украї ни "Про судоустрій України ", з гідно з якою учасники судово го процесу та інші особи у вип адках і порядку, передбачени х процесуальним законом, маю ть право на апеляційне та кас аційне оскарження судового р ішення.

Отже, Господарський процес уальний кодекс України місти ть виключний перелік імперат ивних норм про те, в яких випад ках учасник судового процесу має право оскаржити ухвалу с уду в апеляційному та касаці йному порядку.

Згідно з приписами статті 41 Господарського процесуальн ого кодексу України для роз'я снення питань, що виникають п ри вирішенні господарського спору і потребують спеціаль них знань, господарський суд призначає судову експертизу . Тобто експертиза призначає ться, коли для вирішення спра ви необхідні специфічні знан ня в певній галузі, а призначе ння судової експертизи є пра вом господарського суду, яке він використовує для роз'ясн ення питань, що виникають при вирішенні спору і потребуют ь спеціальних знань.

Одночасно статтею 41 Господа рського процесуального коде ксу України, не передбачено м ожливості оскарження ухвали суду прийнятої з цього питан ня.

Згідно з частиною 2 статті 79 Г осподарського процесуально го кодексу України господарс ький суд має право зупинити п ровадження у справі за клопо танням сторони, прокурора, як ий бере участь в судовому про цесі, або за своєю ініціативо ю, зокрема, у випадку призначе ння господарським судом судо вої експертизи.

За таких обставин, враховую чи, що заявник порушенням сво го права вважає призначення експертизи ухвалою, що не під лягає оскарженню, а також вра ховуючи, що призначення експ ертизи є підставою для зупин ення провадження у справі ка саційна інстанція не вбачає підстав для зміни чи скасува ння ухвали місцевого господа рського суду та постанови ап еляційного господарського с уду.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 1115, 1117, пунктом 1 статті 1119, статтею 11111 Господар ського процесуального кодек су України, Вищий господарсь кий суд України

П О С Т А Н О В И В:

Ухвалу господарського суду міста Києва від 09.09.2010 року та постанову Київського апе ляційного господарського су ду від 19.10.2010 року у справі № 10/237 го сподарського суду міста Києв а залишити без змін.

Касаційну скаргу Відкрито го акціонерного товариства " Український зональний науко во - дослідний і проектний і нститут по цивільному будівн ицтву" залишити без задоволе ння.

Головуючий суддя Т. Дроб отова

С у д д і Н. В олковицька

Л. Рогач

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення28.12.2010
Оприлюднено06.01.2011
Номер документу13365617
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/237

Постанова від 13.06.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Рішення від 28.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 21.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 12.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 09.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 02.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 14.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 21.12.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Привалов А. І.

Постанова від 28.12.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Волковицька Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні